Епидемията освободи площи в моловете и офисите

Епидемията освободи площи в моловете и офисите

© Цветелина Белутова, КапиталНесигурната среда и увеличението на свободните търговски площи през изминалата година поставиха под натиск наемите в моловете и на търговските улици, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. По данни на компанията делът на свободните площи в търговските центрове в София през втората половина на 2020 г. е варирал около 8-9% при средно 5% година по-рано. Данните са преди второто затваряне със заповед на здравния министър от края на ноември.


Едва 38 600 кв.м са новите отворени магазини в търговските центрове за периода, което представлява 57% спад на годишна база.


Негативният икономически тренд заедно с двата локдауна превърнаха 2020 в предизвикателство за пазара на търговски площи.


Cushman & Wakefield FortonСлед слабото си понижение към средата на годината офертните наеми в моловете са стабилни през последните месеци, но се наблюдава понижение на търговските улици, сочат данните на компанията. Към декември исканата цена за първокласна площ в софийските търговски центрове е била 36 евро/кв.м и 50-55 евро/кв.м на бул. "Витоша". Заради намалелите обороти обаче някои търговци освобождават помещенията си, а други получават временни отстъпки от наемодателите.


"Вторият локдаун през декември се отрази на пазара на търговски площи, като спря експанзията на част от наемателите и отложи отварянето на вече планирани, напълно оборудвани и заредени обекти. Същевременно нарастващият брой овакантени помещения представлява възможност за някои търговци да разширят присъствието си на локации, които не са били достъпни допреди година. Вече наблюдаваме редица подобни случаи", казва Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" в компанията.


Епидемията освободи площи в моловете и офисите

© Надежда Чипева, Капитал


По негови наблюдения


секторите на търговията са различно засегнати поради промененото ежедневие в пандемията.


Сред най-пострадалите са заведенията, търговците на аксесоари за пътуване, официални облекла и всичко свързано с работата в офис. На другия полюс са спортните стоки, бързооборотните вериги, стоките за дома.


Ритейл парковете се радват на растяща популярност в София и големите областни градове, смятат от компанията. По нейни данни само за последните няколко месеца три средно големи проекта са отворили в Шумен, Ямбол и Дупница, а други са процес на развитие или планиране. С тези откривания общият обем на ритейл парковете в цялата страна достига 184 800 кв.м. Този формат е предпочитан от магазините за бързооборотни стоки и от дискаунт веригите като начин за експанзия извън големите градове.


Епидемията освободи площи в моловете и офисите

© Цветелина Белутова, Капитал


Наемните нива в ритейл парковете остават без промяна - в София те са между 8 и 10 евро на кв.м, докато в останалите градове варират между 7 и 9 евро на кв.м.


Най-слабата година за офис пазара


Продължава забавянето на пазара на офис площи, се посочва още в доклада на компанията. С общ обем 107 832 кв.м наети пространства 2020 е най-слабата за офис пазара за последните пет години. Спадът на годишна база е с 39%, посочва в анализа си компанията.


Свиването на пазара е по-видимо във втората половина на 2020 г., когато инерцията, набрана през предходната 2019 г., отслабва. Няколко значими договора за площи в строеж бяха подписани в последното тримесечие на годината, но пазарът остава движен основно от подновявания на наеми и премествания.


"Много наематели се чувстват несигурни за бизнеса си.


Това, както и по-широкото навлизане на работата от вкъщи в пандемията, ги правят изключително внимателни и склонни да отложат вземането на дългосрочни решения за заеманите от тях офис площи. С напредването на 2021 г. и очакванията за постепенно възстановяване на различните сектори на икономиката смятам, че и пазарът на офис площи ще поеме към поетапно стабилизиране. Гъвкавостта на страните при сключването на сделки обаче ще бъде ключов фактор през тази и следващата година", смята Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи".


Епидемията освободи площи в моловете и офисите

© Цветелина Белутова, Капитал


Според компанията забавянето на офис пазара е довело до по-малък от очаквания обем новозавършени площи - около 93 хил. кв.м за цялата 2020 г. Като повечето сгради, получили разрешение за ползване за този период, имат много свободни площи. Свитият пазар прави предприемачите по-внимателни със започването на нови проекти. Така тези в процес на изграждане в четвъртото тримесечие намаляват до 319 400 кв.м. Делът на незаети офиси се увеличава на 13.6% за периода при 11.4% за третото тримесечие на 2020 г. Причината за това е и че някои


компании са преразгледали своите офис нужди


и са решили да предложат част от площите си за преотдаване.


Докато цените в първокласните проекти в централната част на София са без промяна - 15 евро/кв.м, то на главните булеварди бележат лек спад, показват данните. Към края на 2020 офертните цени на офиси клас А по протежението на големите булеварди са относително стабилни - 12-14 евро/кв.м, но нетните ефективни наеми са малко по-ниски, главно поради финансовите стимули, предлагани от наемодателите. Очакванията са ръстът на свободните площи да държи наемните нива под натиск в следващите месеци, особено в зоните с нови офис проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1868 Весело

  Откога чакам да се освободи някоя площ в мола...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 2. 2 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Искам място в гранд мол Варна, да си редя бурканите и зелето

  всичко е суета, Боку ни обра
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4474 Разстроено

  То и без това , бяха повече кибиците.......

 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Супер ,сега ше напълним свободните площи с изкуство и изкуствен интелект.🐵

  Много съм прост
 5. 5 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Голям кеф! 😀 Благодарности на пандемията! Покъса въжетата на обвързващите договори, и не само!

 6. 6 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не знам за спада на наемите в центъра на София, но магазините по бул. Витоша отдавна не са виждали по-добри коледни продажби благодарение на малоумната заповед да затворят само моловете.

 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Тепърва ще пада ползването на офисните площи, дългосрочна работа от вкъщи стратегия иска доста месеци за прилагане, подмяна купуваната техника от десктопи на лаптопи, но веднъж като почнеш да пестиш място от наеми, бюра и поддръжка, трудно ще вкараш в бюджета отново тези разходи. Наемането на хора в провинцията също е търсено от години от много компании заради по-ниските заплати.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Тези които бяха подпомагат обикновения наемодател (а не да пълнят гушите на собствениците на молове) си взеха помещение на улицата. Така те бяха възнаградени и не затвориха - оцеляха. Онези които се навряха в мола може да си търсят работа или да се замислят, че това не е последната пандемия и да вземат външни помещения.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 9. 9 Профил на naturiST
  naturiST
  Рейтинг: 293 Любопитно

  В държави с пазарни принципи , офисите и моловете умряха. Търсят начини за трансформация в друга функционалност. Работата от дома и споделените офиси правят разточителното ползване на ненужно големи площи ненужно. Компаниите вече се настройват в новата реалност и това им спестява пари, независимо от натиска на банките и брокерите, които имат изгода да пласират ненужни офис сгради.
  А развитието на доставките и пазаруването онлайн закономерно измества моловете. В скоро време доставките в САЩ и Китай ще се мерят в минути и часове, а не в дни и само бутикови магазини ще имат нужда да са физически, всичко останало ще е в нета , а сградите на моловете или ще пустеят или ще намерят ново приложение.

 10. 10 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 336 Неутрално

  OMG! This is so cool! I can't stop enjoy this! 😎😀 Обожавам да гледам как се празнят онея, дето се имат за "голямата работа"! Скоро и моловете в Пловдив и Банско... ! Като са съсипвали малкия бизнес, да не са си мислили, че няма кой да съсипе и големия им бизнес? 😀 Курвенска работа е това Ковид-а, а аз си мислех, че е педерастия. 😀

 11. 11 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#7] от "fpyyh":

  да бе ,щото така си мислш. Баба ти много разбира разликата между декстоп и лаптол, как ли се е птъкнали понятието "работна станция" според теб , а?

 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Тепърва ще пада ползването на офисните площи, дългосрочна работа от вкъщи стратегия иска доста месеци за прилагане, подмяна купуваната техника от десктопи на лаптопи, но веднъж като почнеш да пестиш място от наеми, бюра и поддръжка, трудно ще вкараш в бюджета отново тези разходи. Наемането на хора в провинцията също е търсено от години от много компании заради по-ниските заплати.
  —цитат от коментар 7 на fpyyh


  То даже не е чисто български проблем,а глобален.Моя позната -вицепрезидент на нюйоркска банка си работи от село в БГ ,а друга -счетоводителка в община Бъфало също работи от село в БГ -и двете в дълбокия прованс. Та някакъв офис планктон в БГ е нормално да си е пожизнено не в който и да е офис тук,а у дома си.

 13. 13 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#12] от "log_on":

  Не знам дали е за хвалене, че хора на такива високи позиции живеят в българско село. Когато живееш в срефа без инфраструктура, здравеопазване и некомпетентна образователна система, значи, че си доволен от посредствеността. Да общуваш с “баба Гинка млекарката”, “чичо Пешо монтьора” и прочие. Така нареченият “планктон” от теб. Все си мисля, че с такива великолепни позици каквито имат твоите познати може да си намерят хубава къща в някой американски събърб или в някое германско село например. Няма нищо лошо в живота на село, напротив. Но да живееш на село в България ми изглежда като доста кризисна мярка, обричаща те на интелектуална стагнация.

 14. 14 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 573 Неутрално

  каква е разликата между "дава" и "отдава"?

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#12] от "log_on":Не знам дали е за хвалене, че хора на такива високи позиции живеят в българско село. Когато живееш в срефа без инфраструктура, здравеопазване и некомпетентна образователна система, значи, че си доволен от посредствеността. Да общуваш с “баба Гинка млекарката”, “чичо Пешо монтьора” и прочие. Така нареченият “планктон” от теб. Все си мисля, че с такива великолепни позици каквито имат твоите познати може да си намерят хубава къща в някой американски събърб или в някое германско село например. Няма нищо лошо в живота на село, напротив. Но да живееш на село в България ми изглежда като доста кризисна мярка, обричаща те на интелектуална стагнация.
  —цитат от коментар 13 на vzt34526152


  И двете имат къщи -купени,а не на кредит в САщ,но не ги кефи средата там,атмосферата е адски напрегната и нетърпима,И да речеш са пред пенсия - не.Едната е на 38 г с малко дете,другата на 52 с пораснали деца. А селата макар и в прованса предлагат качествен нет/у нас той е по-добър от много места в САщ/. А колко да израстеш интелектуално повече след като си на такава позиция и нещата са по-скоро рутинни. Пък ,ако искаш развитие - в нета непрекъснато можеш да се дообразоваш,самобразоваш ,образоваш дигитално ,персонално директно с преподаватели от Бъркли напр.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Логично с оглед на влошаващата се икономическа среда в резултат на корона-кризата!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4235 Весело

  До коментар [#2] от "Chegobara":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  До коментар [#7] от "fpyyh":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това е най-вероятният сценарий!Да му мислят тези с офис-площите , които са инвестирали милиони в сгради ........................................!

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Весело

  До коментар [#2] от "Chegobara":

  "Искам място в гранд мол Варна, да си редя бурканите и зелето"

  Говори с тимаджийте ! Ще те уредят, няма страшно, ама трябва да си коректен с наема, защото......

 20. 20 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#12] от "log_on":Не знам дали е за хвалене, че хора на такива високи позиции живеят в българско село. Когато живееш в срефа без инфраструктура, здравеопазване и некомпетентна образователна система, значи, че си доволен от посредствеността. Да общуваш с “баба Гинка млекарката”, “чичо Пешо монтьора” и прочие. Така нареченият “планктон” от теб. Все си мисля, че с такива великолепни позици каквито имат твоите познати може да си намерят хубава къща в някой американски събърб или в някое германско село например. Няма нищо лошо в живота на село, напротив. Но да живееш на село в България ми изглежда като доста кризисна мярка, обричаща те на интелектуална стагнация.
  —цитат от коментар 13 на vzt34526152


  А защо да не разглеждаме сегашната ситуация като възможност да преоткрием селата си и да организираме живота там по начин, който да ги направи привлекателни за хора с всякакви професии и ангажименти?

  Защо се смята, че в български село хората задължително трябва да гледат прасета и кокошки, да копаят картофи и да газят кал до шията? Не можем ли да си ги направим по-хубави от американските или германските села? Природата ни е уникална, климатичните условия отлични, цените приемливи, комуникациите на високо ниво. Какво пречи на хората с възможности и желание да си построят съвременни къщи, с прекрасни дворове, да им бъде чисто, широко, свободно, хубаво?

  Пък и като говорим за контакти и среда, но в подобни райони на споменатите САЩ и Германия една комуникация между съседите тече, да и се ненарадваш. Всеки си живее в собственият дом, най-много да поздрави съседа си, ако случайно се видят и дотам.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Весело

  До коментар [#12] от "log_on":

  " То даже не е чисто български проблем,а глобален.Моя позната -вицепрезидент на нюйоркска банка си работи от село в БГ ,а друга -счетоводителка в община Бъфало също работи от село в БГ -и двете в дълбокия прованс. Та някакъв офис планктон в БГ е нормално да си е пожизнено не в който и да е офис тук,а у дома си."

  В това няма нищо лошо ! Много по - смислено е, отколкото да живееш в многомилионен град при огромната човешка гмеж там, безкраен трафик, задръствания и свръхзамърсен въздух.......

 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#20] от "famousandco":
  "Защо се смята, че в български село хората задължително трябва да гледат прасета и кокошки, да копаят картофи и да газят кал до шията? Не можем ли да си ги направим по-хубави от американските или германските села? Природата ни е уникална, климатичните условия отлични, цените приемливи, комуникациите на високо ниво. Какво пречи на хората с възможности и желание да си построят съвременни къщи, с прекрасни дворове, да им бъде чисто, широко, свободно, хубаво?"
  Хората и в българските села биха могли да се занимават с различен вид труд. Навсякъде има качествени и надеждни комуникации. Но... Все пак са необходими и лични контакти, срещи на живо с клиенти, съдружници, контрагенти,... Не е прецедент инфраструктурата в селото да е на ниско ниво - улици и пътища (дори и главни, които минават през селото) в лошо състояние, липса на канализация, хотелите и ресторантите, дори и да ги имат не предлагат условия и обслужване на подходящо ниво, без да желая да обиждам и засягам и с предварително извинение еизвинение, но не може да се отрече, че една комплексна оценка ще даде ниско ниво на интелект и взаимоотношения...
  П. П. Защо ли почти всички, български компании с добри бизнес показатели имат офиси в София или поне в някои от най-големите градове?

 23. 23 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#15] от "log_on":

  В такъв случай им пожелавам успех. Моята гледна точка от по-млад и от двамата ти познати е съвсем различна. В българските села и малко градове е депресиращо за живот - камбаната бие на мъртво всеки ден, няма човек на моята възраст 20-30 да си размениш една дума, бизнес почти няма, а и да има е монополизиран от местния феодал.

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1847 Весело

  Хазаите, с намаления няма да стане. Почнете да давате по нЕкой лев на който наеме помещенията, пък наемателите ще платят дето трябва та да отворят МОЛ-овете, та да не изтърват далаверата...
  Абе уж сте умни, пък не знаете, че се вика "на, дръж тази ръка", а не " дай ръка"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1847 Весело

  До коментар [#20] от "famousandco":

  Бъркаш "предградие" със "село". И да ми пратиш снимка на "американско село", за един приятел да му покажа че у американско имали села като нашите, само дето по-чисти и уредени...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 27. 27 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 28. 28 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 95 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 29. 29 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 30. 30 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Поне все още има хора, които се опитват да помогнат на потърпевшите от съответните фирми да си върнат парите като с условията могат да се запознаят на следните страници:
  1. www.finance-engineering-opinions.com
  2. www.opinions-postfinance.com
  3. www.capital-engineering-reviews.com
  4. www.grandeasternmarket-reviews.com
  5. www.reviews-grandresearch.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK