"Бяхме хлебарница, сега сме хлебарница с магазин" - епидемията пренастрои и пекарните

"Бяхме хлебарница, сега сме хлебарница с магазин" - епидемията пренастрои и пекарните

© Юлия ЛазароваДори и в условията на епидемия потребителите на качествен хляб и други тестени изделия леко са вдигнали консумацията. Двете затваряния със заповед на здравния министър - от март и от ноември обаче, променят клиентелата на някои пекари. Така бизнеси, които са разчитали на съседството на множество офиси, на договори с хотели и ресторанти или на поръчките за фирмени партита, сега остават на интереса на единичните потребители, повечето от които редовни клиенти.


Тези, които са развили преди кризата онлайн продажбите, се оказват в по-добра позиция. Някои пекари са хванати неподготвени и при второто затваряне през ноември, защото не са допускали, че е възможно пак да се случи и намират частично разрешение в това да превърнат хлебарниците си в пекарни с магазини за храна.


Пекарна с топла витрина


По време на извънредното положение стресът и страхът завзеха всичко - кухнята не работи 1-2 седмици, а как останалият без доходи персонал да си плати наема и да оцелее, се превърна в кошмар за всички, разказва Елисавета Класанова, собственик на "Слънце и луна", която освен фурна има и ресторант в обекта си на малките пет кьошета. Постепенно ресторантът минава на доставки, но работата спада с 80%, което води до раздялата с 10 човека и казуси как да се организират доставките, без да се ползват скъпите услуги на фирмите, чиито бизнес е това.
"Не знаеш какво да направиш - да измислиш неща, които да те закрепят или да кандидатстваш по държавни мерки с безумно променящи се условия и неяснота". В крайна сметка не кандидатства за държавна помощ. Лятото, подобно и на другите, прави опит за връщане към нормалното, но смята, че заради стреса хората вече не работят с предишния ентусиазъм.


При второто затваряне доставките правят лично, но пък нямат отстъпка от наема, макар че за годината оборотът е спаднал с 60%. Опитват се да не освобождават хора и смята, че засега се справят добре, но са от малкото: "Спасява ни това, че работим и като магазин, но ако си само ресторант, е убийствено".


Елисавета Класанова

© Георги Кожухаров

Елисавета Класанова


Цените не са променяни, защото "в настоящата ситуация и 50 ст. отгоре може да наклонят везните". Но асортиментът в пекарната е увеличен - с приготвяни на място кроасани и торти, в ресторанта също. "Преди сме имали 3 неща за обяд, сега имаме 5-6 до 12 ч. Преди хората нямаха никакво търпение да чакат на опашка за храната си, а сега някак станаха по-търпеливи", наблюдава тя. Не смята, че кризата сама по себе си и затворените ресторанти са довели до това хората да купуват по-качествена храна, защото много от тях са останали без работа.


За момента веригата остава с 3 обекта, сериозно не се обмисля разширение "в тази несигурна ситуация", въпреки че клиентите непрекъснато предлагат нови локации извън центъра на града. Единствената жертва засега е едно от бистрата, за което преди епидемията е била планирана промяна, но заради нея е било затворено.


Определя мерките на правителството като "безумни" - като се започне от невъзможността на затворен бизнес да поеме 40% от заплатите при схемата 60/40, мине се през намаления ДДС за храната на място, но не и за доставената, и се стигне до множеството изисквания, за да се ползва някоя от мерките.

"Трябва да назначиш човек, който по цял ден да пише и да въвежда някакви неща. Кой малък бизнес може да си позволи това?!

Посочва, че държавата много добре знае кой крие данъци и няма нужда от сложните схеми за предотвратяването на това. Обяснява си незаконната работа на заведения с опита им да оцелеят. Допълва, че българите не са точно хората, които обичат да спазват правила, но и обещанията не се спазват. "Не става въпрос за печалба в момента, а да се даде хляб на хората, които това работят. Някой е готвач 20 г., какво да прави, да стане компютърен специалисти ли сега?", пита риторично тя.


Много хора ще фалират, а това е много неспане, много инвестиране, ресторантьорството е работа 24/7.


Елисавета Класанова,

собственик


Направи ми кексче


За Eлица Тъмнева, чийто семеен бизнес е пекарната Take a Cake, дългото затваряне не може да бъде компенсирано с каквито и да е техники или маркетингови решения. По време на извънредното положение започват да правят много повече доставки от преди и смята, че заради добре развития си към този момент онлайн магазин и собствени доставки, са били в по-добра позиция в сравнение с други, въпреки че не са успели да изпълнят планираните цели за годината. Големите поръчки от корпоративни клиенти обаче секнали: "Сбогувахме се с всичките големи поръчки и се сдобихме с голямо количество индивидуални към физически лица, което беше предизвикателство за логистиката на доставките ни".


"Бяхме хлебарница, сега сме хлебарница с магазин" - епидемията пренастрои и пекарните

© Юлия Лазарова


Смята, че компанията е останала жизнеспособна само заради сериозната инвестиция в онлайн магазин и развити собствени доставки отпреди епидемията. Тази жизнеспособност им позволява да отворят, макар и с половин година закъснение от плана, третия си обект - пекарната в "Младост", която е най-голямата и която е позиционирана там, за да обслужва югоизточните квартали, които традиционно генерират голяма част от оборота. Тъмнева посочва, че тази стъпка и без епидемията е била предизвикателство, защото на обекта се разчита да изпълнява големите поръчки. Смята, че макар големите клиенти да са хоум офис, отварянето е било оправдано. Рано е да се каже какъв е ефектът от потреблението на дребно в "Младост", но посочва: "Чувството ни към момента е добро".


Казва, че в момента не е изключение клиент с удоволствие да отиде на място в някоя от пекарните и да си поръча един мъфин за разлика от първото затваряне, когато това не беше възможно. Друга разлика е, че вече клиентите не се карат на служителите, че изискват да се влиза по един и с поставена маска. "Това е част от нормалността - да могат да влязат и да си позволяват нещо вкусно".


Take a cake на ул.Тулово, кексчета, кекс

© Юлия Лазарова

Take a cake на ул.Тулово, кексчета, кекс


Разнообразяването на каналите за продажба, към които усилено прибягват други бизнеса, не се оказва решение. Още при отварянето на първата пекарна до БНТ преди 10 г. със съпруга й планират да зареждат кафенета и други обекти. Изводът от експеримента обаче е, че "нашите продукти, извадени от контекста на пекарните ни, нямат същата привлекателна сила за клиентите ни". Причините са много - не виждаш с очите си как се забърква и пече тестото, как се поставя глазурата, не усещаш уханието при печене, а съхранението трябва да е при строго специфични условия.


Обмислят в третия обект да започне производството на торти и други видове сладкиши. Планът датира отпреди кризата, инсталирано е топ професионално оборудване и се използват най-висококачествени суровини. Епидемичната обстановка забавя, но не може да е причина този план да не се изпълни.


Не се е налагало служители да бъдат освобождавани, временно са работили на 4 часа през пролетта, когато само един обект е изпълнявал поръчки, без да обслужва клиенти на място. След отварянето на пекарните през май 2020 г. назначават и нови служители за третия обект. Никоя от държавните мерки за подпомагане на бизнеса не се оказала по мярка на фирмата. Собствениците обаче се възползвали от кредитния мораториум заради заема за новата пекарна.


"Не вярвахме, че и през ноември ще затворят ресторантите"


Това не го казва собственик на заведение, а хлебар - Пресиян Петров, който с брат си държи "Братя хлебари". И го казва след като бизнесът му "виси" с неплатени от ресторанти и хотели сметки, а постъпленията по други идват 4-5 месеца по-късно. До март почти 40% от продукцията отива тъкмо за заведения и хотели, но извънредното положение налага смяна в плана, така че фирмата да не зависи от уязвими от затваряне бизнеси. Които дори и след разрешението да работят свиват поръчките до 40% от обема им преди това.


"Бяхме свикнали, че хората ходят на работа и идват до нас, но това също се промени с хоум офиса", описва друг аспект от бизнеса Петров. Клиентите им, които живеят в съвсем различен от хлебарницата квартал, не ходят в офисите и няма да пропътуват 40-50 минути, за да я посетят. И тук братята стигат, като всички останали, до продажба и доставка онлайн, като на свой ред минават през опита с високите такси за фирмите за доставки. Сега довършват онлайн магазина и заедно с други две компании сами ще разнасят поръчките.


Пресиян Петров от "Братя хлебари".

© Георги Кожухаров

Пресиян Петров от "Братя хлебари".


Тези, които все още идват на крака, го правят по-рядко и взимат по-големи количества - феномен, който се видя и в големите магазини за храни, а и в по-бутиковите, където и братята са предлагали продуктите си. Ако не бяхме взели никакви мерки, около 35-40% щеше да се е сринал бизнесът ни. Успяхме да компенсираме 50% от спада и така се срина само с 20%, анализира Петров изтеклата година. Документално обаче оборотът спада с 11%, което лишава фирмата от възможност да търси държавна подкрепа.


Сред взетите мерки е предлагането на повече продукти на общо взето постоянната клиентела - сладки, солени неща, повече пакетирани. В допълнение, магазинът към пекарната се разширява с продукти на техни партньори - млечни, бира и др.


Бяхме хлебарница, сега сме хлебарница с магазин.


Пресиян Петров,

хлебар


Сега техни печива се предлагат в десет ресторанта, които са и с магазин. Няколко такива обекти са били отворени през последните месеци като реакция на затварянето на ресторантите, казва Пресиян Петров. Освен това от началото на годината хлябът от бизнес клиенти се предплаща: "Така загубихме някои клиенти, но си спестяваме проблеми".


Планът за отваряне на по-голям обект през 2020 г. естествено е осуетен - първо от закъснялата доставка на поръчано в Западна Европа оборудване и второ заради епидемията, която опразва офисите в околността. Отложено е с година. Засега.


С идването на епидемията умира и крехката за България традиция, лансирана от братята, в хлебарницата не само да си купиш хляб, но и да поседнеш на кафе и кроасан. Готово кафе вече никой не купува, но за сметка на това потръгват продажбите на големи пакети за вкъщи. Насрочените курсове за месене на хляб са отменени, няма интерес към техен онлайн вариант, защото клиентите искат да пипат тестото.


Масовият хляб


Затварянето на бизнеси през пролетта се отрази тежко на малките семейни пекарни и квартални хлебарници. После можеха да продават "на гише", но когато едно семейство е вкъщи, то си приготвя всичко у дома и рядко купува навън. Това коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, който обединява микро, малки и средни предприятия в сектора, които по думите й обхващат 98.3% от него.


Мариана Кукушева

© Анелия Николова

Мариана Кукушева


Посочва, че според официални, но неокончателни, данни потреблението на хляб и тестени изделия през 2020 г. все пак е нараснало - с около 2-3% на годишна база. Покрай празниците пък членовете на организацията са споделили за доста повишен оборот. "На фона на сивата икономика, това е нещо сериозно", анализира тя. Отбелязва, че допреди епидемията се е смятало, че около 45% е делът на сивия сектор, който по оценки на организацията драстично е намалял. За това е допринесло, казва Кукушева, и въвеждането на тол таксите, които се превръщат в разход по силите само на работещи всеки ден бизнеси.


Казва, че затварянето на ресторантите не се е отразило по никакъв начин на хлебното производство конкретно, а пред колегите й не стои въпросът за съкращаване на служители след като преди години са загубили част от тях, защото са успели да се реализират извън България. Това наложило да се вдигнат "драстично" заплатите. "И точно с тази цел продължаваме да актуализираме заплащането, защото такива кадри не могат да бъдат внесени", обяснява тя и подчертава, че браншът не е бенефициент на никоя от правителствените анти-COVID мерки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Проблемът на хлебарниците е нискокачественият хляб натъпкан с химия, който предлагат. Умните хора си купиха хлебопекарни и си правят истински хляб у дома.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  На всички, които си мислят, че сами могат да разнасят поръчките, пожелавам железни нерви и добро планиране. От един момент нататък с, разносът става сериозна наука да предвидиш... и стоиш пред въпроса, дали да развиваш собствено логистично отделение или все пак да ползваш външна услуга.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 16 Любопитно

  Проблемът на хлебарниците е нискокачественият хляб натъпкан с химия, който предлагат. Умните хора си купиха хлебопекарни и си правят истински хляб у дома.
  —цитат от коментар 3 на moreee


  И от къдя си купуват продуктите без химия?Пак от същото място,гаааааа.🐵

  Много съм прост
 6. 6 Профил на ecru
  ecru
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Проблемът на хлебарниците е нискокачественият хляб натъпкан с химия, който предлагат. Умните хора си купиха хлебопекарни и си правят истински хляб у дома.
  —цитат от коментар 3 на moreee


  Това е проблемът с хляба в супермаркетите, където единственият критерий е ниската цена. В хлебарниците, за които става дума в статията, се предлага доста качествен хляб, но на двойно и тройно по-висока цена. Качеството има цена.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  Дано оцелеят! Искренно им го желая!

 8. 8 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Т.нар "мерки" рецакват основно дребния и семейния бизнес. Защото за тях и пари няма и сне могат и да работят. Голяма част от малките туроператори хлопнаха кепенците, малки квартални ресторантчета също. За големите вериги, къдено се струпват хиляди хора пандемия няма. Има само в малкия квартален ресторант.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Неволята учи. А държавната администрация унесено гледа в пъпа си и нищо не прави.

 10. 10 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#3] от "moreee":

  Хляба е брашно,мая,сол и вода. За съжаление обаче трябва да внимаваш от къде купуваш брашното....бях изненадан да видя че в брашното на голяма софийска мелница има съдържание (?!??!!!). Изненадващо освен брашно има и други разни "нещица" .

  Мани мани...
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Т.нар "мерки" рецакват основно дребния и семейния бизнес. За големите вериги, къдено се струпват хиляди хора пандемия няма. Има само в малкия квартален ресторант.
  —цитат от коментар 8 на Darcas

  Стига с тия ресторанти, все едно живота ни зависи от ресторантите! Да, мерките "прецакват" ресторантите, но само тях, всички останали квартални магазини не са затваряли изобщо, за разлика от много други държави.
  Без ресторанти можем, но без хранителни магазини не можем, затова е така.
  Съвсем друг е проблемът, че в някои големи магазини (напр. Джъмбо) не се спазва пропусквателен режим и за това са виновни както управата на тези магазини, така и контролните органи, които не ги санкционират.

 13. 13 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Проблемът на хлебарниците е нискокачественият хляб натъпкан с химия, който предлагат. Умните хора си купиха хлебопекарни и си правят истински хляб у дома.
  —цитат от коментар 3 на moreee


  Това значи,че нищо,ама нищичко не разбираш от хляб! Тази машина може и да е удобна за заети хора,но тя в никакъв случай не прави добър хляб.
  П.п.Извинявай ,ако съм те засегнала!

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Т.нар "мерки" рецакват основно дребния и семейния бизнес. Защото за тях и пари няма и сне могат и да работят. Голяма част от малките туроператори хлопнаха кепенците, малки квартални ресторантчета също. За големите вериги, къдено се струпват хиляди хора пандемия няма. Има само в малкия квартален ресторант.
  —цитат от коментар 8 на Darcas


  Всъщност, точно в "малкия квартален ресторант" вероятността да се заразиш е доста по-малка, от колкото в големите ресторанти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#13] от "G.Okatova":

  "Това значи,че нищо,ама нищичко не разбираш от хляб! Тази машина може и да е удобна за заети хора,но тя в никакъв случай не прави добър хляб."

  Не правят хубав хляб хлебопекарните от 100 лв. Купи си Тефал за 200 лв с две лопатки и два реотана, сложи 700 гр брашно, 400 мл вода, 15 гр мая, щипка сол и ще опиташ такъв хляб, какъвто не можеш да си купиш от никой магазин.

 16. 16 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1295 Весело

  До коментар [#13] от "G.Okatova":"Това значи,че нищо,ама нищичко не разбираш от хляб! Тази машина може и да е удобна за заети хора,но тя в никакъв случай не прави добър хляб."Не правят хубав хляб хлебопекарните от 100 лв. Купи си Тефал за 200 лв с две лопатки и два реотана, сложи 700 гр брашно, 400 мл вода, 15 гр мая, щипка сол и ще опиташ такъв хляб, какъвто не можеш да си купиш от никой магазин.
  —цитат от коментар 15 на moreee

  Две такива машини съм пробвала-Тефал с две лопатки и Горение-пак с две бъркалки.Няма никаква разлика-качеството на хляба е едно и също,т.е. НИКАКВО.Яде се,естествено,но за мен това не е истински хляб,а някакъв ерзац като в големите вериги.
  Хлябът не е ли замесен и втасвал бавно-не ми харесва,просто лично мнение.Дори аз любителски се захванах да си правя домашен квас и с него си правя хляба-няма нищо общо с изкуственяците ...Затова високата цена на хляба в пекарните не ме шокира-знам какво усилие е положено,за да се получи това чудо!

 17. 17 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Надявам се, някой ден, всички дето подложиха обикновените хора в България на тази гавра, затваряния и локдауни и пр., да си получат заслуженото.Най -малкото Бог ще ги възнагради, а Той не забравя.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Въобще не съм предполагал, че в България е имало хлебарници без магазини.
  Днес го научих....от тази статия....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Купи си Тефал за 200 лв с две лопатки и два реотана, сложи 700 гр брашно, 400 мл вода, 15 гр мая, щипка сол и ще опиташ такъв хляб, какъвто не можеш да си купиш от никой магазин.
  —цитат от коментар 15 на moreee

  Предполагам, затова в Париж има повече от 1000 пекарни, защото не се сещат да си купят Тефал с две лопатки.

 20. 20 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Всъщност, точно в "малкия квартален ресторант" вероятността да се заразиш е доста по-малка, от колкото в големите ресторанти.
  —цитат от коментар 14 на Храбър


  Така е, но това не променя факта, че именно малките кръчмета са най-засегнати от затварянията. Затварят наравно с големите, а държавните помощи са така измислени, че за малките да не стават. Освен това могат да се оценят възможностите на един бизнес с пет-десет заети да организира доставки по домовете (без значение дали ще доставя сам или ще ползва нечии услуги) в сравнение с бизнес със сто-двеста заети - има известна разлика и тя категорично не е в полза на малкия ресторант.

 21. 21 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Като гледаме бай Ганьо пак се готви за поредното му " екзистенциално" оцеляване,,,всичко си има, всико е предвидил, майнат му на света, ше печем, ше ядем, ше пием и пеем,,,докато ни се изцъклят очите в малоумие и робска мизерия...дерзайте маймунки

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#20] от "idianata":

  Така е, но това не променя факта, че именно малките кръчмета са най-засегнати от затварянията.
  ======
  Извинявам се за тъпия въпрос, но вие с какво кърмите малките кърмачета ?
  С магазин ,ли...?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Все повече хора си правят хляб в къщи.
  С мая е супер лесно, с квас е малко по предизвикателно.
  Но може да си сложиш различни брашна, добавки, да го правиш по-пухкав или плътен.
  И вкууусен! Ей т’ва му е проблемът че е прекалено вкусен, и се яде много.
  Печа го в чугунена тенджера (холандска фурна), като глинен гювеч само че от чугун.
  Приготвянето е хем лесно, хем забавно.
  Препоръчвам на всеки да опита, отворете интернет, изберете си рецепта, ще ви хареса.

 24. 24 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 488 Любопитно

  ... хм... де'т се вика "толкова съм еко, био и органик, че лятото вместо ечемик, ми излиза лимец на окото". Ехо, Дневник - това с малките независими пекарни на братя, сестри и братовчеди, го оставете за наивните. Нищо лично, но цялата тази лъжа повлия на нормалния бизнес в България. Сега се "жънат" резултатите. Нека ви разкажа една фантастична приказка - Имало едно време, в една далечна галактика, едни евра. Тези евра идват от "старата" Европа. Те подпомагат българското био земеделие, като комасират, окрупняват и арендоват де що има обработваема земя (като една човешка длан ;-) След като ожънат житото, го дават на едни такива братя и сестри, които го играят малки семейни пекарни с кафе. Тези "независими" играчи месят хляб с квас, и го продават по 10 кинта парчето. Правят му реклама по БНТ и зарибяват хипстърите с огромните си бради. Тези лъмбърджаци изкарват пари, като развиват био сечене на дърва и добив на крипто мед. По блокчейн веригата. Та... така. Проблемът на тази схема е, че водата за това жито взе, че намаля - поради кладенци, дърводобив и малки, спретнати къщурки за гости с два басейна отпред. И някак си се появи и този ковид вирус. Затвори кранчето. Сега туризъм, земеделие, В и К и други такива тинтири-минтири са се хванали... на мъжкото хоро в Калофер.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  А какви чорапи може да си изплете сам човек.... с прежда от баба на село. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  А какви чорапи може да си изплете сам човек.... с прежда от баба на село. 😉

  Хаха!
  Добра идея, ще взема да си купя овчица за вълна, и агънца ще ми дава!

  Разбира се трябва да имаш време и мерак да си направиш хляб.
  На мен ми е кеф да си правя неща.
  Хляб, луканка, филета, домати, плодове, грозде.
  Действа ми разтоварващо, особено да работя в двора.
  Но сега в зимата няма какво, инспектираш кокичетата, разходиш се, обратно на топло.
  😂

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално
 28. 28 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Не знам как става, ама при всяка "криза" първо писват тези които пробутват простотии на тройни цени, защото хората ограничават излишните харчове.
  Хубавото е, че хипстърите разбраха, че могат да минат и без хляб за 15 лева килото, органик кафе с ядково "мляко" за 5лв и мъфинче с боровинки от остров тамбукту за 7лв.

 29. 29 Профил на Jo Koff
  Jo Koff
  Рейтинг: 84 Любопитно

  До коментар [#17] от "Vasil Grozdanov":

  Бог... е многоооо малко вероятно да съществува. А да се уповаваш на него в XXI век е малко смешно. Особено извън философски разговор.

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  Уволнили 10 човека и се чудят, що останалите нещо им липсвал ентусиазъм... Има още да обикаляме из пустинята, още доста...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Ние сме си организирали група за да можеме да запълниме капацитета на една фурна. Веднаж на 2 седмици фурната работи за нас. Прави ни 2 вида хляб - ръжен и от eлда. Колкото хляб направи всичкия го купуваме и си го делим.
  Нарязвам го и го замръзявам. Сутрин като го извадя от фризера за половин час се размръзява на стайна температура и става супер и е здравословен.

 32. 32 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Успех на пекарните, и браво за това, че правят собствени доставки, а не разчитат на фуудпанда и takeaway. Аз и всички доста мои познати поръчваме само от обекти със собствени доставки, които гарантират доста по-бърза и точна доставка, от това да направиш перфектния продукт и да не си сигурен как и кога ще бъде доставен.

 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Хлябът не е това, което беше! Прекалено "избухнал", както казваше една циганка, без вкус, ама пък мухлясва само за два дена! Аз обичам почти сух хляб, ама докато изсъхне филийките мухлясват! Купувам си ненарязан, ама има много малко предлагане от него! Пека си обикновено в къщи. Ама не винаги имам време.
  Нарязаният хляб пък е развъдник на бактерии и се чуда защо здравните власти по света не го забранят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Дано оцелеят! Искренно им го желая!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  И аз, обаче малоумните българи искат да фалират всичко с тоя ковид

 36. 36 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Любопитно

  обяснете как бизнесът се срива с 20%, а документално с 11%

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK