Елате в България: офис в Полша ще привлича туристи от бившия източен блок

Елате в България: офис в Полша ще привлича туристи от бившия източен блок

© Цветелина Белутова, КапиталКогато бях малка, семейството ми ходеше на море на къмпинг. Съседи по палатки ни бяха унгарци, чехи, поляци. Макар и по-малко и по-рядко поляци засичах на морето и когато пораснах. А после славянската реч почти напълно изчезна, ако не броим голямата група на руските туристи. Затова, ако човек не следи непрекъснато данните от статистиката, ще се учуди на заявеното неотдавна намерение на Министерството на туризма да открие туристическо представителство в Полша.


Оглавяващата го Марияна Николова го мотивира с големия потенциал на този пазар, който през последните години стана източник на доставки на мебели, водка и дори розови домати в България. А също и с нарастващия непрeкъснато брой на туристите от Полша, което е изненада за тези, които не наблюдават отблизо туристическия сектор и не почиват на българското Черноморие.


Какво се планира


Не е известно дали предстоящите в началото на април парламентарни избори ще променят тези намерения, но засега те включват от бюджета на Министерството на туризма да се поеме издръжката на това представителство, което да отвори врати през пролетта. Разчетите показват, че това ще струва около 100 - 120 хил. лв. годишно, се разбира от отговори на ведомството до "Дневник".
В намерението си министерството се позовава на актуализираната национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014 - 2030 г., в която Полша присъства като "традиционен емитивен външен пазар".

Има голям потенциал за привличане на нови полски туристи в близките години, предвид че населението на Полша е около 38 млн. души. Общата оценка е, че Полша е сред най-важните и перспективни пазари, като има възможности за устойчив ръст на полските туристи, посещаващи България през следващите години, обясняват от министерството причината да заделят този бюджет за тази цел.

Допълват, че целта на туристическото представителство е да засили интереса на полските туристи към България и да се увеличат възможностите за представяне на страната като туристическа дестинация в дългосрочен план. "Към момента има сравнително силно присъствие на конкуренти дестинации, които имат представителства в сферата на туризма във Варшава - Австрия, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Румъния, Турция, Хърватия и др.", допълват от ведомството на Марияна Николова.


В отговорите му се посочва още, че посолството на България във Варшава е провело редица срещи с представители на Министерство на туризма, български туроператори и представители на български общини, които са взимали участие на най-голямото изложение в областта на туризма в Полша TT Warsaw, което се провежда традиционно през ноември. Участниците в тях са заявили, че откриването на постоянен офис на Министерство на туризма в сградата на бившата търговско-икономическа служба, която се намира в центъра на Варшава, би позволило с минимална инвестиция на средства да се постигне значителен ефект за представянето на българския туризъм в района.


От отговорите до "Дневник" се разбира още, че това бъдещо представителство ще отговаря и за други страни - освен от Вишеградска четворка (Полша, Чехия, Унгария, Словакия), но и за Естония, Литва и Латвия, като по този начин ще представя България на общ пазар с население над 68.5 млн. души.


Какво казват туроператорите


"Преди няколко години във Варна имаше наводнение в квартал "Аспарухово", което доведе до заглавия във вестниците, че Варна е под вода. Това се пренесе и в полските медии. Полски колеги ме помолиха за писмо от кмета на Варна, което да каже какво точно е станало, но общината не реагира на тази молба и аз на моя глава описах какво точно се е случило и го разпратих до цялата си мейл листа в Полша." Така отговаря на въпроса за нуждата от туристическо представителство в Полша Герчо Герчев, управител на варненския туроператор "Франга", който работи на полския пазар.


Допълва, че е крайно необходимо в Полша да има място, откъдето да се дава точна, вярна и привлекателна информация за България - нещо, което не се прави в момента дори от работещите на този пазар туроператори. Напомня, че в по-старо време е имало такива представителства в повече държави и оценката му е, че те са вършели добра работа.


Елате в България: офис в Полша ще привлича туристи от бившия източен блок

© Надежда Чипева, Капитал


Казва, че през 2000 г. полските туристи са започнали да се връщат в България и постепенно отново са станали четвъртата най-голяма група плажуващи в България чужденци. Смята, че интересът се е възобновил заради "нашето чудесно крайбрежие" и традиционно доброто отношение на поляците към България и българите. "Много често съвсем непознати хора в Полша, като им кажа, че съм от България, ми отвръщат с широка приятелска усмивка. Това е наш неоценим национален капитал в тази страна. За разлика от чехите", казва той. Разказва за свой горчив опит при участието на туристическа борса в Прага, където демонстративно е бил неглижиран, когато е споменавал, че е от България. Смята, че това се дължи на изискванията и претенциите на чешките туристи, на които те смятат, че България не може да отговори.


Казва, че на полския пазар през миналата година България се е конкурирала да привлича туристи основно с Гърция и Хърватия.


Посочва, че големият брой полски туристи идват по линия на големите туроператори като "ТУИ Полша" и "Итака", докато такива микрофирми като неговата водят по-малко туристи, поради което и хотелиерите тук не ги смятат за важни партньори, тъй като не могат да запълват през сезона 120 стаи в два-три хотела. Това отношение на хотелиерите обаче е започнало да се променя миналата година, когато доста големи фирми не са изпратили туристи.


Описва, че поляците търсят настаняване в хотели 3 или 4 звезди, поне 60% търсят ол инклузив, около 30% - полупансион, а останалите - само нощувка със закуска. Включват се в еднодневни или полудневни екскурзии по крайбрежието, но не и в такива с преспиване до забележителности вътре в страната. Съвсем отделна група и далеч не най-голямата са така наречените обиколни туристи, които ползват турове, обхващащи няколко държави, сред които и обиколки на България с няколко нощувки на море.


Елате в България: офис в Полша ще привлича туристи от бившия източен блок

© Associated Press


Евелина Пулева, управител на "Евелин Р", туроператор от Бургас, също казва, че отдавна е трябвало да се отвори такова представителство. Допълва, че след германците и руснаците поляците и чехите са основни контингенти гости по Южното Черноморие. Напомни, че полският национален превозвач "Лот" има вече редовни линии до двете морски летища, а полските туристи са се върнали по българското Черноморие въпреки липсата на държавна политика и благодарение на рекламата, която правят туроператорите.


Посочва, че поляците пътуват много и с автобуси, и автомобили и ако ситуацията с коронавируса бъде овладяна, има шанс с тях да се открие сезонът през май.


Владимир Маринов, управител на туроператора "Александрия тур", който работи и с чешки и словашки туристи, разказва, че повечето чешки туристи предпочитат семейни хотели, но започват да развиват вкус и към по-големите курорти. Завръщат се към България благодарение на рекламата от страна на местни туроператори, партньори на българските, като за това са допринесли и програми за лоялни клиенти.


И на този пазар най-големите конкуренти на България са Гърция и Хърватия.

Напомня, че в кризисното лято на 2020 г. основните туристи, които са дошли по Южното Черноморие, са били полските, германските и чешките туристи. "Практически това бяха основният брой чужденци, които пристигнаха лятото", анализира той.

Специално за гостите от Словакия казва, че броят им остава константен в годините и се състои от такива, които са идвали и преди и по-малко нови, чиито баба и дядо например преди много време са се запознали тук и решават да пътуват до България.


За идното лято казва, че са започнали записвания през декември, но интересът секнал в момента, в който самата Чехия се затвори и обяви строги противоепидемични мерки. Очаква се записванията да се възобновят през март-април. В същото време заради това, че повечето ски курорти в Европа са затворени, чехи са дошли в Банско на ски туризъм.


Преди десетина години чехите са били по-активни да посещават обекти и вътре в страната, а сега престоят им е сведен до 7-10 дни, които прекарват предимно на плажа.


За намерението да се отвори туристически център в Полша той казва, че хората, които ще работят в него, трябва да са много добре запознати с дестинациите, които ще рекламират, а не просто да направят брошури. Смята, че на местните трябва да се показват неща, които не знаят за България, или пък да се представят новостите в познатите локации.


Елате в България: офис в Полша ще привлича туристи от бившия източен блок

© Красимир Юскеселиев


Освен това допълва, че основната група полски туристи идват не от Варшава, а от Краков и Катовице, където има бази на "Уиз ер" (с полети от Катовице до Бургас - бел. авт.) и освен това са райони, в които семействата получават специална помощ за отглеждане на дете, което прави по-голям и бюджета за ваканции.


Колко са туристите


В отговорите си до "Дневник" Министерството на туризма цитира данните на НСИ, според които Румъния, Германия, Полша и Гърция са водещите за България 4 пазара за входящ туризъм сред членовете на ЕС. През 2019 г. са отчетени 308 хил. полски туристи в места за настаняване с 10 и повече легла, като ръстът им спрямо 2015 г. е 94%.


Допълват, че гостите от страните от Вишеградската четворка посещават България основно за летен и културен туризъм, като се наблюдава интерес също към поклонническия туризъм, балнео-, спа и уелнес, кулинарен, еко- и селски туризъм. "Именно с тези нишови туристически продукти Министерството на туризма ще работи за увеличаването на гостите от горепосочените държави", допълва ведомството.През кризисната 2020 г., когато българският туризъм трябваше да разчита предимно на самите българи, общо над 85 хил. полски туристи са посетили България по данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон хотелите подават данни за нощувките на гостите си. Най-много от тях са пренощували в община Несебър - над 46 хил., и община Варна - над 17 хил.

"Но полски туристи имаше и в Столичната община, община Приморско, община Поморие, община Царево, община Каварна, община Созопол и др.", посочват от министерството.

Анализ на Бургаската туристическа камара показва, че през миналия август - най-активния месец за морски туризъм, в Бургаска област не е имало никакви туристи от Естония, Унгария, Латвия и Литва. В същото време, макар и при голям спад - с 68%, е имало гости от Чехия - 13 996 общо, и от Полша - 30 530, при които сривът е с 49%. От Словакия са дошли 715 туристи при 16 440 през август на предходната година.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Туристи се привличат с обслужване. Цените и обслужването в България за съжаление са далече от това което предлага напр. Турция. Мутри и бивши ченгета е ясно какъв туризъм могат да правят.
  Извинявам се на малкото истински хотелиери в България за това си мнение, но това е истината.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Елате във Варна, елате на Кафяво мор ....... ъъъъ, Черно море де .....елате да се окъпете в отходните води на варненци. Ха ха ха.

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  Любопитна статия, но с тези 100/120 хиляди лева бюджет това повече ми прилича на това как някоя приближена кака си е извоювала правото на Българската държава да и плаща наема или ипотеката на жилището в Полша. Тези пари не са достатъчни за наемането на хубав офис плюс разходи плюс заплата, рекламни материали, промоции и т.н.... Наем за хубав двустаен апартамент във Варшава в центъра започва от 1600 лева (към 4000 злоти)...Предполагам на всички им е ясно за какво иде реч.

  Колкото до Поляците като туристи...нямам наблюдение за България, но за Испания, Италия и Канарите мога да кажа, че по голямата част се разхождат с анцузи, пият всичко което е налично на ол инклузив и се държат като примати. Викат помежду си и по цял ден се разхождат нагоре , надолу снимайки всичко през видео чатове докато викат на човека от другата страна на телефона.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Много отдавна трябваше да имаме профил на туристите, които искаме да привлечем, офиси на място и специфични, фокусирани кампании, върху различните публики!

 5. 5 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Търсят 3 - 4* и ол инклузив, като пробват това в България няма да повторят. Иначе си ги спомням с полските Фиатчета и Полонезите. На връщане разпродаваха посудата за да не я мъкнат, тука всичко беше дефицитна стока. Така се сдобих с туристически газов котлон. Да заповядат, но ме съмнява да останат доволни, те щом българите бягат в Гърция и Турция си представям на поляците колко ще им хареса 30 лв за шезлонг и чадър.

  Много хитър
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Горе-долу и моите впечатления са такива, пият като хора, решили да се напият възможно най-бързо. И това тяхното водна чаша водка с халба бира, брутално, с три такива "коктейла" за 1 час, и не знаят къде се намират...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Стягам куфарите и тръгвам към Лано-Бетономорието!

 8. 8 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Елате...да ни видите Кочината, супер е

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Тези хора в Полша били ли са? Там не е още уредено като Германия или Франция, но са на път. Когато видят кочината, която е центърът на Варна с вечните разкопки, грозните пътища и накрая стигнат до обслужването, става ясно, че ще идват само най-бедните и непретенциозни туристи. Във Варшава има 9-10 петзвездни хотела на световно ниво на цени под безумните места за нощувка във Варна. За забавление има поне две бивши огромни соц зали, превърнати в хали, но с малки заведения за храна - полска, френска, италианска, кубинска, от всякакви краища на света, в които дори в студените зими да се събират хора, отгоре на отличните им ресторанти с много прилични цени. Има и музеи колкото ти душа иска, прекрасни паркове, дворци от 17-18-19 век, концерти.

  Единствената ниша за България са ученическите лагери, на които родителите симпращат децата, за да могат да си починат сами.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Пият много, виждал съм компании в Турция на ол инклузив. Това водка във водна чаша си е нормално за тях. Като руснаците са.

  Много хитър
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1232 Весело

  Като внасят ни полски туристи, да гледат да са млади и красиви и евливи. Щот не всичко е пари. Качество трябва да има двустранно. Иначе за какво да се трепем и давим да запушваме тръбата с л@йната, ако ще ни пращат дърти и грозни.

  мурзилка
 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  кой ходи в офис вече за да резервира почивка?

 13. 13 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Не знам дали искаме точно полски туристи, да не вземе да дойдат от тези алкохолно-спестовните.. дето са ни любими и от други страни като Англия...

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#3] от "padrino":Горе-долу и моите впечатления са такива, пият като хора, решили да се напият възможно най-бързо. И това тяхното водна чаша водка с халба бира, брутално, с три такива "коктейла" за 1 час, и не знаят къде се намират...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  На Канарите например, отварят алкохола в 10 сутринта, за обяд вече са се нарисували и през останалото време се държат като олигофрени. В хотелите с 4 и 5* им ограничиха резервациите до около 10% от цялата легова база. Просто вече не ги искат на ол инклузив. И това са Испанциите които живеят от туризъм. Всеки сам може да си направи сметката какви са съвременните Полски туристи.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Весело

  Почнаха дежурните мразилки да обясняват кое как не може. Абе, хора, за всеки влак си има пътници. За всеки има място под слънцето.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 586 Неутрално

  не можем да излезем от комунистическия си манталитет и това си е. Ще откриваме бюро, като че ли това е начина да се привлекат туристи. Полша, за разлика от България, извлича максималното от ЕС и забогатява. и поляците, и другите източноевропейци, искат да ходят по интересни и по-добри места. туризъм се прави с пари - в българия обслужването е кофти, хората са зле платени, доброто хранене е въпрос на късмет и познания, доста е мръсно, и нямаме достатъчно достатъчно исторически забележителности.
  по-добре да ги дадат тия пари за добре насочена рекламна кампания, ще има в пъти по-голям ефект.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Разстроено

  До коментар [#15] от "DDR":

  Иначе същите тези - професионални мразячи плачат за туризма и за бизнеса в Отечеството...
  Върховният им "принцип" е :"Не знам как е, но изобщо не е така..."!!!

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#3] от "padrino":кой ходи в офис вече за да резервира почивка?
  —цитат от коментар 12 на owen


  Това не е за туристическа агенция а за ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО, те почивки няма да продават а ще се "занимават" с промоции.... Да беше прочел статията първо....помага да знаеш🙄

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  Почнаха дежурните мразилки да обясняват кое как не може. Абе, хора, за всеки влак си има пътници. За всеки има място под слънцето.
  —цитат от коментар 15 на DDR


  Абсолютно си прав, лошото е обаче , че Бг продължава да бъде дестинация за дъното а не за елитни туристи.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално


  Фекални тръби
  Бетон
  Дрога
  Проститутки
  Евтина пиячка

  Елате ни вижте !

  Насам народе !
  Не се блъскай и не се пререждай !

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#19] от "padrino":

  Те и неелитните са човек. Ако няма къде да олабят, ще се трупа социално напрежение.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  Вярно е, че преди 1990-та имаше много поляци, чвхи, унгарци и източногерманци по нашетои море! Но те идваха тук, защото не можеха да ходят в Италия (където освен другите предимства им е и дори много по-близо), Испания, Гърция, Турция! Не ми се вярва да има поляци, които да предпочетат България пред Италия, например!

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Весело

  Поколението 50+ от бившия соц-блок е таргет-групата. Те още си спомнят Балкантурист и "гларусите".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 511 Неутрално


  Поколението 50+ от бившия соц-блок е таргет-групата. Те още си спомнят Балкантурист и "гларусите".
  —цитат от коментар 23 на Незнайко в Слънчевия град


  Те помнят, но ще заварят единствено кафява фекална маса, бетон и мутро-барок

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Любопитно

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Дали ВСИЧКИ поляци могат да си позволят да почиват в Италия?!

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#19] от "padrino":

  Абе... Елитни туристи?! Ние за средния клас ако може да се борим и това ще е много добре. Нямаме условия и инфраструктура за богати туристи. Какво можем да предложим на богати туристи? Почти нищо.
  България от над 20 години залага на туризъм ниско качество. Евтин алокохол и евтини курви. С това привличаме утайката от Западна Европа и Великобритания.

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#22] от "vassilun":Дали ВСИЧКИ поляци могат да си позволят да почиват в Италия?!
  —цитат от коментар 25 на selqnin


  Бих казал 99% от тези които имат доходи дори и на минимално ниво биха могли.
  От Великобритания например беше по-евтино да отидеш за седмица в Испания отколкото в България, в Италия е малко по-скъпо но средностатистически с минимална заплата която взимаш за две седмици можеш спокойно да отидеш в Италия за 10 дни.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#26] от "Petleshev":

  Най вече изтърсаците на Британците, за това спор няма за съжаление.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Поляци лесно може да се привлекат с евтина пиячка, за тях всичко друго е второстепенно. Дори хотелът да е на 100 метра от плажа, полякът ще лочи цял ден около басейна. Факт.
  Офисът, разбира се, е ненужен. Още грешни държавни пари в правилните джобове.

 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#16] от "owen":

  Ъхъ. Храната била лоша. Само дето гръцката (по същество, същата) е една от най-тачените в света. Виж, в хотела може. Не че го вярвам. Не ходя на море в България, но на ски редовна и храната си е съвсем прилична. Нали не очакваш "Мишлен" качество от ол инклузив?

  Заплащането било ниско. Колко мислиш взема един сервитьор в Португалия? А в Турция?

  Нямаме достатъчно исторически забележителности. Я пак!!!??? Ти знаеш ли, че точно по този критерий сме твърдо в топ 5 в Европа?

 31. 31 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Някой от вас срещал ли е тоя Герчо,аз да. Всичко това е статия на болен мозък. Този екземпляр наистина има туристи,но да речем 3-4 автобуса.По северното черноморие е известен като тотален празнословец. Полските туроператори са едни от най-мощните след германските и английските.Дори испания и Турция им завижда. Диктуват пазара в средния ценови клас. Но да ми обясни въпросния Герчо,какъв сезон очаква ,след като лятна ваканция няма да има или поне 20дни...А офисите и подобни са израс на безпомощността и некомпетентността на МинТуризма. Лошото е че полските по млади туристи са не по малки свине отколкото английскогерманските алкохолици. А такива ги направи именно тоя екземпляр Г.Г. ,дори на католически групи прави "скролтурове". А амбициите на тоя ми говорят за някакъв вид тръстова схема.И драга Таня,когато вие сте била на палатка други са били на хотел в Зл.Пясъци и там не липсваха чужди речи,но хората не ходеха с джапанки на вечеря... Така че ако искате да придобиете реална представа отидете на тур.борса,отидете при Н.Пр. посланика на Полша в БГ,най-големия приятел на родината ни,в същност цялата дипломатическа мисия са страхотни.Там добре и културно ще ви разкажат.Отидете,не ви мотам. И не преписвайте релийз листа на тимаджии..

 32. 32 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  Виждал съм на живо за какво говорите, но все пак не съм съгласен да се генерализира по този начин и говоря от личен опит. Преди десетина години взех една почиввка ласт минът в Бодрум през август, тъй като не можех да планирам от по-рано, и като пристигнахме се оказа, че хотелът е пълен изключително с англичани (освен нас имаше още една двойка българи, едни казахстанци и малко турци), от което просто изтръпнах заради това, което бях слушал за англичаните на ол инклузив. Оказаха се нормални хора, купонджии, но без никакви ексцесии и простотии.
  Така че по-важно е какъв ип "публика" привличаш, от колкото с какъв произход е тя.

 33. 33 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Селски,продила е ясен.Който има пари-плаща! К'ъв профил искаш,та нали докато направиш профила малоумници като тия в статията са ти отнели "контингента"!

 34. 34 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  вий в шотландия не работите ли? няма нужда от дребни заяждания, прихванете нещо от местните.
  все тая какви са целите на т.н. бюро - в днешно време кому е нужно да има представителство на постоянна основа за да се промотира туризъм.

 35. 35 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Вярно е, че преди 1990-та имаше много поляци, чвхи, унгарци и източногерманци по нашетои море! Но те идваха тук, защото не можеха да ходят в Италия (където освен другите предимства им е и дори много по-близо), Испания, Гърция, Турция! Не ми се вярва да има поляци, които да предпочетат България пред Италия, например!
  —цитат от коментар 22 на vassilun


  Италия е значително по-далеч от Полша от България. А и тоя вид ол инклузив туризъм за прасета, не е много популярен в Италия, друг е въпроса че Турция ни бие там. То ние българите вече масово ходим в Гърция, но винаги има и пътници за ол инклузив влака.

 36. 36 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  така е, но донякъде. въпрос на пари - ние сме избрали да сме евтина лятна дестинация; но тези дестинации нямат нужда от харчене на пари за постоянни бюра. тези които търсят евтиното, ще те намерят

 37. 37 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#9] от "fpyyh":

  Леко ти убягват нещата. Варна е красив град,Бургас ,Созопол,особено Албена. Истината която описваш за детските лагери е ,че не родителите изпращат децата ,а ПРОФСЪЩЗИТЕ.Абсолютно безплатно,стига да си член.Сравненията и начина на сключване на сделките оставям на твоята фантазия.. там няма корупция-уж.

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#33] от "wpo34378687":

  Извинете за личният въпрос, но : "продила" на кой точно език е?
  Иначе коментара ви е изключително :
  -интелигентен;
  -възпитан;
  -изискан;
  -изтънчен;
  -поетичен;
  -възвишен!
  Благодаря за ниският стил и високият тон!

 39. 39 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 780 Любопитно

  Турция 2019 в хотела в Анталия е пълно с работници млади момичета и момчета с леко дръпнати очички говорещи основно руски , английският е почти изключение .
  Заговорих едно от децата от къде са и ако не е тайна колко получават , до тогава едва ли се сещах че има такава държава Киргизия , а за парите ми отговори че са много доволни получавали по 50 долара , на въпроса ми на ден ли ми отговориха на месец.
  Та едва ли в България някога ще може да намерим деца които да работят от сутрин до вечер за 50 долара и съответно цените в Турция винаги ще са или по ниски или колкото тези в България но по качество на обслужване не може да ги стигнем .

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":

  Имам двама приятели зъболекари... Та те се бяха сприятелили с някакво шотландско семейство. Общо взето обикновени и по-бедни хорица. И доста години идваха тук шотландците, че да им оправят зъбите. Много скъпо било при тях и все не можели да заделят пари. На разменни начала май беше работата. Оправят нещо по зъбите на родителите и опъват здраво щерките... Следващият сезон пак. Пък те бяха и хубавички като за шотландки. ;)

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#30] от "klecho":

  гръцката е същата, да. но ако приготвено вкъщи или на добро място - трябва да знаете къде да отидете. продуктите, които се използват, масово не са качествени и не се готви добре. в гърция аз за разлика от българия, храната масово е ок. у нас, масово, не е. аз ходя лятото у нас, та за разлика от вас не говоря на теория.
  кои исторически забележителносит имате предвид? нали правите разлика между история - таква си имаме - и нейния материален израз - от която почти нищичко не е останало? в западна европа ще се разсипете от замъци и музеи. та как го докарахте до пето място никак не ми стана ясно

 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#37] от "wpo34378687":

  Хи-хи-хи-и-и-и-и...! Особено Албена?! М-да...! Разкошно място с панелни хотели от соц-а. Как няма да се зачукам в Албена на пържени яйца и кремвирши, тоест ол инклузив, ами няма да отида към Гърция, а? :)))

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#39] от "lout66":

  В Турция има много млади хора от бившите съветски централно-азиатски републики. Туркменистан, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан, Азърбайджан и всякакви такива завършващи на "стан". Религията им е еднаква и езиците им са много близки. Турция им се вижда много добро място, на фона на техните планински и забити държави със съветски стил на управление. И предпочитат да работят за малко пари, само и само да се измъкнат от централна Азия.

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#38] от "selqnin":

  'профила',а тона отразява реалността ,драги.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#30] от "klecho":

  Имаме много исторически забележителности, това е вярно. Лошото е, че историческото ни наследство не е рекламирано и популяризирано по време на соц-а. Даже са затрили сума ти и нещо, за сметка на партизански паметници, партийни домове и прочие измишльотини. Нямаме инфраструктура за него. Нито свестни пътища, нито хотели... Даже и прилични тоалетни нямаме. За какво друго да говорим?
  Дори и сега не го развиват. Какво да очакваш от задръстени комунисти и милиционери?

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на БОКО Е ГЕЙ
  БОКО Е ГЕЙ
  Рейтинг: Неутрално

  кой кот го влече, барабар с Ленин в Полша

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на БОКО Е ГЕЙ
  БОКО Е ГЕЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Италия е значително по-далеч от Полша от България. А и тоя вид ол инклузив туризъм за прасета, не е много популярен в Италия, друг е въпроса че Турция ни бие там. То ние българите вече масово ходим в Гърция, но винаги има и пътници за ол инклузив влака.
  —цитат от коментар 35 на bobyb


  уф, ти май беше компутаджиятя--- инак ше треа разчита на ИвлампийѝЪ. ние как се копирали 6502 навремето?

 50. 50 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#42] от "Petleshev":

  Кой каквото търси.Ако сте клиент на "олинклузива'" какво очаквате. Що се отнася до кренвиршите ударихте греда.Когато имам път натам специално си купувам от ведомствения им магазин именно кренвирши и специален салам произведен специално по рецепта на "Албена". А тази есен когато предварително затвориха "Албена" беше най-прекрасното място по родното Черноморие. Не зная как се 'вдигат ' снимки та да ви покажа. И нали почивката за вас не е тълпи от хора на опашки..

 51. 51 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#43] от "Petleshev":

  Относно младежите от Стан-овете и по 'Златни' е така.

 52. 52 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Ами отворете тъпите заведения!
  Коронавирусът обаче е голям снобар - ходи само по офиси, училища, заведения, театри и нощни барове. Не и по рейсове, междуселски маршрутки, фабрики и заводи. С една дума - не обича черноработниците.
  Нали ме разбирате

 53. 53 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Поляците отдавна се върнаха на черноморието и дори изкупиха много от имотите на руснаците (които пък бягат). Не разборам защо дълбаем там където вече тече. Типично по български - справка, циментираното ни крайбрежие. Ако ще викаме поляци, то ще е добре да им покажем други части на България (планините примерно). И допълнително да де насочим към други държави извън соц. блока, за които бихме били екзотика. Ама, какво искам аз толкова много, като си знам капацитета на материала.

 54. 54 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Поляци в България винаги е имало, има и ще има. Те не ни разглеждат като нещо чуждо на себе си и се чувстват леко като у дома си. Викат си "Е, малко при роднините цигани на село, ма нали има слънце и плюскане".

 55. 55 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#30] от "klecho":

  Остави го, в този форум е пълно с хейтърите дето боготворят Гърция. Не знам друга нация толкова малко да си уважава предимствата на страната.
  Били идвали пияници, лайноморие, лошо обслужване не знам си какво. Това са хора които или нямат широк поглед или просо хейтъри. Големи претенции по нашето море, по-ниски от тревата като отидат другата (което е нормално, и другите нации го правят)
  Идвали били само бедняци - пак липса на поглед. Достатъчно е само да видиш брой испанци на година които наемат кола и щъкат до Пловдив, Велико Търново цяло лято (това ковид лято попаднах на три групи в Шумен!).
  Храната и тя лоша навсякъде, иначе умират да си хвалят шопската салата в чужбина. Моето впечатление от западноевропейци в България лятото е че не могат да повярват какви зеленчуци и плодове ядат например. Постоянно ми го казват линии им харесва храната. Но наш Ганьо признава само гръцките скариди за храна.
  Мога да пиша за часове, но няма смисъл.
  В заключение, не е нужно да си патреот, за да си оцениш предимствата на страната в туризма. И не алкохолните туристи ги виждат.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":Имам двама приятели зъболекари... Та те се бяха сприятелили с някакво шотландско семейство. Общо взето обикновени и по-бедни хорица. И доста години идваха тук шотландците, че да им оправят зъбите. Много скъпо било при тях и все не можели да заделят пари. На разменни начала май беше работата. Оправят нещо по зъбите на родителите и опъват здраво щерките... Следващият сезон пак. Пък те бяха и хубавички като за шотландки. ;)
  —цитат от коментар 40 на Petleshev


  Откровенно това ме обърква. Зъболечението в Шотландия е или безплатно (ако си под определен праг на пари) или цените са такива, че е направо смешно. Да не говорим че всички под 18 години са напълно безплатни. Една пломба например е £16 паунда. Цялостно почистване £24. Ако отидеш на преглед и се окаже примерно, че имат да ти правят няколко пломби, да ти извадят няколко зъби и да ти направят мост да речем.....максималната цена която се плаща е: £384 паунда.
  Незнам какви са били тези Шотландци, но ако са бедни те не плащат така или иначе.

  https://www.scottishdental.org/public/treatment-charges/

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 58. 58 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#40] от "Petleshev":

  https://www.nhs.uk/nhs-services/dentists/dental-costs/how-much-will-i-pay-for-nhs-dental-treatment/

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#43] от "Petleshev":

  Те са прости, бе Petleshev......забрави ли.....?.... :)
  Прост при прост отива....

  Bukalemun
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  И все пак каквито и да са поляците , по-добре е да има полски туристи у нас , отколкото руски.

 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#50] от "wpo34378687":

  Недей ми обяснява за Албена. На по-малко от половин час с кола ми е. Даже и съм работил там. Запознат съм с всички прелести на ченгеджийско-милиционерската приватизация. Не ща ни да гледам, ни да слушам за Радосвет Радевци, Красимир Станевци, Лидии Шулеви и всякакви червени отрепки от времената на Балкантурист. Който го влече да отива. Който иска да плаща на мутри и милиционери, да заповяда. Който иска да се къпе в лайняна вода, това е неговото място. Въпрос на личен избор. ;)

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 103 Неутрално
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#61] от "tacheaux":

  Расизъм и туризъм са две несъвместими неща.....колега....

  Bukalemun
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#62] от "Petleshev":

  А на кого плащаш в Златни,Слънчака и навсякъде? В Турция на кого,спонсориращ най-вероятния агресор наоколо/пример Кипър/? Писах от гледна точка на турист.И ако живееш във варненския квартал Петлешев е допустимо да не можеш да оцениш красотата на Албена/в случая/ .Аз предпочитам Египет,никога Турция,но единственото място в Бг което предлага добър пакет е Албена.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  И без комършал промоция,
  Полша е помагала в защита на България
  срещу погански нашественик.

  Обратното също:
  на 3.3.1918 България освободи Полша
  с дружни усилия на коалиция освободители.

  Полша, кой друг...
  Целият ЕС.

  Ако България чака освободител СМакедения, от корупция,
  трай коньо за (еко)зелена ливада...

  "Елате в България:
  офис в Полша ще привлича туристи от бившия източен блок"

 71. 71 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#55] от "orbifen":

  Прафффф си. А по хубава шопска салата от народната тунизийска от години не съм ял. По цялото Средиземноморие я има.... Прав си за хейтърите,но те разбират туризма като "дойдох,видях,осрах"... за жалост... И да им се чудиш на испанци и подобни дето обикалят из страната,по прекрасните ни друмища,дето им вдигат колите нпаяците,дето ги ограбват... Няма по-страшно място от БГ за туристи.С изключение на Либия и Алжир,от Сахара до полярния кръг №1 сме ние,но отзад напред....Гаранция брат...

 72. 72 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#53] от "ghristoz":

  Прав си човече.Но бил ли си в техните Татри и други природни забележителности? Само ще ти кажа ,че там никой не си помисля дори да си "изтърве" обелката от банан или дъвка. нИма множество частни стопанства с музеи-прекрасни са. И никой не те кара до "рилски езера" нелегално с джип,никой! И как да ги закараш на Мальовица,на 7лейкс,на Ком,на Мазалат,дори на Сребърна...срамувам се но е така..

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Весело

  До коментар [#61] от "tacheaux":Расизъм и туризъм са две несъвместими неща.....колега....
  —цитат от коментар 64 на eti mehter


  Съгласен съм, но в случая става въпрос не до расизъм , защото поляци и руснаци са от една раса, а до поведение.
  А ти реагираш на моя постинг като руснак, а не като турчин. Без изненада.

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Африкански им нрави ;)

  Не наричат ли салатата "гръцка",
  с кубчета сирене "фета"?

  До коментар [#71] от "wpo34378687":
  До коментар [#55] от "orbifen":

  Прафффф си. А по хубава шопска салата от народната тунизийска
  от години не съм ял. По цялото Средиземноморие я има....

  Прав си за хейтърите,но те разбират туризма като "дойдох,видях,осрах"... за жалост...
  И да им се чудиш на испанци и подобни дето обикалят из страната,по прекрасните ни друмища,дето им вдигат колите нпаяците,дето ги ограбват... Няма по-страшно място от БГ за туристи.С изключение на Либия и Алжир,от Сахара до полярния кръг №1 сме ние,но отзад напред....Гаранция брат...

 76. 76 Профил на Stanislav Andreev
  Stanislav Andreev
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Основните туристи идват с Уизеър до Бургас.
  Помолете минестершата, да направи един воаяж около летище Сарафово- пътя е юфка- дупки , кал и мизерия ; липса на маркировка. Така ли се развива туризъм! Та, поляците са години пред нас. Идват и още не слезли от самолета , се любуват на нашите мизерии!

 77. 77 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Това министерство трябва да се закрие. Иначе полякините са номер едно. :)

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Поляците могат да си позволят и нещо повече от нашето бетонирано Черноморие.

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#57] от "padrino":

  Няама защо да се объркваш, според мен се преразказва един от митовете за това, че жените от цял свят идват в България защото мечтаят за българска мъжественост и секс който им липсва у дома. Май съфорумецът не се усеща, че безкрайно принизява морала и професионалните качества на въпросните "двама приятели-зъболекари" с подобна "разменна търговия" и ролята им на общински бик обслужващ на свободна практика... :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK