Парламентът бетонира сегашното ръководство на Комисията за защита на конкуренцията

Крум Зарков от БСП представи мотивите на БСП срещу удължаването на мандата на членовете на КЗК.

© Цветелина Белутова, Капитал

Крум Зарков от БСП представи мотивите на БСП срещу удължаването на мандата на членовете на КЗК.Парламентът удължи с две години мандатът на сегашното ръководство на Комисията за защита на конкуренцията, след като на второ четене прие промени в Закона за защита на конкуренцията. Въпреки недоволството на БСП с 65 гласа "За", 33 "против" и 8 "въздържал се" мандатът на председателя, зам.-председателя и членовете беше удължен от 5 на 7 години, като така вместо да бъдат освободен, сегашният състав ще продължи работата. Друга промяна позволява членовете на комисията веднага да бъдат избрани за нов мандат.


Мандатът на сегашните седем души в КЗК изтича през юни 2021 г. След приемането на предложенията, той е удължен до 2023 г., като те могат да бъдат избрани за още 7 години. Днес депутатите от ГЕРБ се отказаха от приетата при първото четене на проекта идея автоматично за удължат мандата на сегашното ръководство.


Предложението за удължаване на мандата дойде от самите членове на КЗК с мотива съгласуване на българското законодателство с европейското.


Ефектът на калинката
Преди гласуването депутатът от БСП Крум Зарков отбеляза, че мандатите на регулаторните органи винаги са променяни или за наказание, или за награда. "Няма спор, че сегашният състав се награждава за "Цялостно творчество", отбеляза народният представител от левицата.


Той попита за какво от свършеното членовете се награждават - дали за работата им по пазара на горива, където проверките за картел до момента не намират сериозни нарушения, дали за отказите и позволенията им за придобиване на медии, дали за практиките им в областта на обществените поръчки, или за намесата им на пазара на детски играчки с проверката и глобата на веригата "Хиполенд", след като нейният собственик подкрепи протестиращите срещу кабинета.


Зарков отбеляза, че управляващите са заменили принципите за растеж в кариерата на база компетентност и почтеност, от единствен критерий вярност към управляващите. "Това води до отпадане на професионалистите и заместването им с "калинки"", каза депутатът. Като припомни популярният "Ефект на пеперудата", Зарков описа и "Ефектът на Калинката" - малък кариерен бонус тук, още малко мандат там и се срива държавността".


Председателстващият заседанието Валери Симеонов на няколко пъти прекъсва изказването на Зарков с аргумента, че не е по текстовете на закона."Ако приемете този текст сега, това е поредното доказателство за арогантност и неразбиране, че вятърът, който ще породите, ще е разрушителен за вас", каза в заключение Крум Зарков.


С какво се занимава КЗК


Комисията за защита на конкуренцията е независим специализиран държавен орган, който е оправомощен да прилага Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Закона за концесиите (ЗК).


Работата на КЗК е да установява нарушения на свободната конкуренция съгласно вътрешното законодателство и договора с ЕС, да извършва секторни анализи и застъпничество за конкуренцията. Също така разглежда и се произнася по жалбите за незаконосъобразност на решения, действия и бездействия на възложители или концеденти в процедури по възлагане на обществена поръчка или концесия съгласно разпоредбите на Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите.


Кои са "бетонираните" членове на КЗК


Настоящият състав на КЗК, избран от предишния парламент след сложни договорки и включва хора с ясна партийна ангажираност и неафиширани връзки с различни лобита, обобщава "Капитал". Председателят Юлия Ненкова е зам.-кмет на София по времето, когато Бойко Борисов е кмет, а след това дълги години оглавява надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Синът й Александър Ненков е депутат от ГЕРБ.


Предложеният за член на КЗК от СДС Димитър Витанов по времето на управлението на Пламен Орешарски е председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", а за основен кадровик в държавните енергийни дружества към оня момент се сочи Делян Пеевски.


Връзка с енергийното дружество "Булгартрансгаз" има и втората предложена от ГЕРБ за член на КЗК - Георгица Стоянова. Нейният съпруг Владимир Малинов е началник на управление "Правно" на газовото дружество по същото време, по което Витанов е бил председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз".


Другият от общо седемте членове на КЗК - Красимир Зафиров е издигнат за поста от партията на Христо Ковачки "Лидер", която впоследствие беше преименувана на "Български демократичен център".


С две правителства като зам.-министър е свързана и предложената от БСП за член на КЗК от БСП Ана Янева - това на Сергей Станишев и на Пламен Орешарски. Освен това тя е и ярка партийна фигура, защото беше начело на софийската организация на социалистическата партия и се сочи за близка до Румен Овчаров.


Списъкът от членове се допълва от юристът и преподавател в СУ Димитър Кюмюрджиев, който е работил като съдия, следовател и експерт в Главна прокуратура, бил е член на основния екип за преговори по присъединяване на България към Европейския съюз като ръководител на работна група "Политика на конкуренцията", а през 2002 година е ръководител на междуведомствената група към МС за изработване на Закона за държавните помощи.


Последният член е бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров, който е бил и юридически секретар, и председател на Правния съвет на президента.


Спорните решения на комисията


В последните години имаше няколко дискутирани решение на КЗК. Най-пресните сред тях са свързани с разрешението за смяна на собствеността на "Нова телевизия", свързваният с Делян Пеевски "Канал" 3 и медиите на депутата от ДПС. Те бяха купени от "Юнайтед Медия" С.а.р.л., Люксембург.


В началото на 2019 година КЗК отказа на чешкия милиардер Петер Келнер да придобие "Нова телевизия", а няколко месеца по-късно позволи неин собственик да стане считаният за близък до властта бизнесмен Кирил Домусчиев.


КЗК се оказа основен играч и за сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, като първо не позволи той да бъде купен от "Еврохолд" през лятото на 2019 година, но разреши придобиването от същия купувач малко повече от година по-късно.


Покрай тази сделка се появиха и индикации за намесата на правителството в работата на принципно независимите регулаторни органи. През юни миналата година в един от поредицата анонимно разпространени аудиозаписи глас ,наподобяващ твърде много този на премиера Бойко Борисов, дава "нареждане": "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел.ред.) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно".

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  нагло!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Награда за изпълнение на политически поръчки!

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  А нещо да кажат за милионите на Пенчев в #OpenLux?
  https://bivol.bg/openlux-penchev.html
  СИНЪТ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪДИЯ КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ С 1,2 МИЛИОНА В ЛЮКСЕМБУРГ И още 600 000 лв. за имоти на "Витошка" и "Раковска"

 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 640 Неутрално
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  КЗК си заслужи наградата с ,,размазване на физиономиите "на неудобните на бай Х

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  А нещо да кажат за милионите на Пенчев в #OpenLux? СИНЪТ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪДИЯ КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ С 1,2 МИЛИОНА В ЛЮКСЕМБУРГ И още 600 000 лв. за имоти на "Витошка" и "Раковска"
  —цитат от коментар 3 на Наблюдател


  А беше време, Пенчев да се срамува ...
  https://www.mediapool.bg/shefat-na-vas-se-sramuva-zaradi-sadiite-s-imoti-na-parva-liniya-v-primorsko-news165311.html

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  ... с 65 гласа "За", 33 "против" и 8 "въздържал се" мандатът на председателя, зам.-председателя и членовете беше удължен от 5 на 7 години ...

  Начи ...

  65 + 33 + 8 = "кворум" от 106 дупетата.

  А решението се взема с "мнозинство" от 65 гласа. От 240 ... 27%!

  И тази позорна практика на приемане на закони и решения е от години!

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Изглежда някой бърза да бетонира назначенията си.Много далновидно , много.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1499 Неутрално
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2358 Разстроено

  "Ефективността" И на тази държавна структура е В ЛЯВО ОТ НУЛАТА!!!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Да, но за "размазване на физиономията" на тези, които не се съобразяват с Бац€ стават! Това е и целта! А липсата на конкуренция при горивата от "дясната" партия ГЕРБ ще борят с държавна петролна компания!

 12. 12 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Там са едни човекоподобия...

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4920 Неутрално

  Новото НС ще си има доста работа с...." наши хора ".....

 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Тези са обида за думата "парламент". По-удачно е да се казва: ОПГ-то окупирало парламента.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Благодарност за "добре" свършена работа. На който трябва и както трябва.

 16. 16 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Президентът да не спи тука - ало, вето ако може. А ако не може, опозицията да си прави бележки, товс решение да се отменя, а решенията на досегашната комисия да се ревизират до едно. Акио има нарушения, да си носят отговорността.

 17. 17 Профил на ПетКо
  ПетКо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Председателят Юлия Ненкова .... ... Синът й Александър Ненков е депутат от ГЕРБ".

  Удобно сте пропуснали съпругът - Румен Ненков, който като председател на ВКС, заличи бандитското минало на премиера-слънце в Чехия...

  И сега вече повече от 5 години храним цялото, не дотам читаво, семейство.

 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  След 4 април къде ли ще е мутрафоня?

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хи-хи":

  Където му нареди Доган!

 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  КЗК е абсолютно пробита от ГЕРБ-комунета. В този състав е само в тежест и ненужна.
  Гарантирано от ГЕРБ и БКП-то!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Вече даже не се крият. Толкова нагли станаха, сменят шефовете навсякъде в енергетиката. Каквото и правителство да дойде, няма да могат да ги мръднат. ДПС и ГЕРБ ще се разпореждат с милионите на ЕС за зелена енергия.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#7] от "xm...":
  "Начи ...

  65 + 33 + 8 = "кворум" от 106 дупетата.

  А решението се взема с "мнозинство" от 65 гласа. От 240 ... 27%!

  И тази позорна практика на приемане на закони и решения е от години!"

  Прав си , но така взетото решение без кворум е невалидно. Ако БСП действително са против решението , те могат да го атакуват пред КС. Нещо повече , ако решението остане , не е сигурно от правна гледна точка дали КЗК с изтекъл мандат е легитимен. Ако е нелегитимен , решенията му също ще бъдат нелегитимни.
  Любопитно ще бъде поведението на Радев , който по същите причини може да върне измененията на Закона за защита на ковкуренцията , взети при липса на мнозинство в парламента.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Дневник би следвало да алармира , че в парламента се вземат решения без необходимия кворум , а не да ни уведомяват за така взетите решения , все едно , че са редовно взети при спазване на правилника на НС.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Естествено, че този състав на КЗК се бетонира за награда ! На гърба на всики нас !

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  И кво се превъзбуждат.... Нов парламент - после нови промени в Закона за защита на конкуренцията и готово...... Важното е ГЕРБ да се измете......

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Весело

  До коментар [#25] от "MPetr":

  Чекват си го в списъка със закони за отмяна или промяна след изборите и гледат напред......а после всички дивотии на ГЕРБ отмяна, отмяна, отмяна.....

 27. 27 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Няма страшно! Това "решение" като за последно на това безумно Народно събрание ще бъде не-допуснато от Конституционния съд.
  Не се радвайте, калинки! Вашата свършва! Това безумно Народно събрание има само още три седмици живуркане. И после . . . кой откъде е! Една към Кърджали, че производството на кофи страда от инженерна недоокомплектовка, друг с релса на врата към мост в Бургас. Голям купон ще е!

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5062 Неутрално

  Много добро решение на парламента!

  Понеже не се знае кой ще оглави правителството на Борисов 4!

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5062 Неутрално

  Каквото и правителство да дойде, няма да могат да ги мръднат. ДПС и ГЕРБ ще се разпореждат с милионите на ЕС за зелена енергия.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  Не е добре така да се мисли, Роси!

  Ако дойде ново правителство не трябва да има политически назначения, затова ГЕРБ се постара да им попречи за такива издънки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK