Промените в Закона за конкуренцията ще навредят на икономиката, обявиха веригите

Промените в Закона за конкуренцията ще навредят на икономиката, обявиха веригите

© Надежда Чипева, КапиталПриетите от Народното събрание промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), с които в българското законодателство се транспонира директивата на ЕС за нелоялните търговски практики, силно надхвърлят нейния обхват и ще навредят на икономиката на страната. Това обяви в своя позиция Сдружението за модерна търговия, в което членуват почти всички търговски вериги.


То изрази позицията си още преди окончателното гласуване не текстовете през миналата седмица. Сега посочва, че с промените се налагат допълнителни абсолютни и условни ограничения и забрани, без предварително да бъде направена оценка на тяхното въздействие и без ясни и конкретни мотиви.


"Тези рестрикции ще затруднят всички участници по веригата на доставки не само в сектора на храните - търговски вериги, фермери и преработватели, ще ограничат свободата на договаряне и ще поставят в неравностойно положение много български компании спрямо конкуренти в други европейски страни, където директивата е транспонирана адекватно", се посочва в позицията.
В закона, одобрен на второ четене през миналата седмица, са приети два вида забрани - абсолютни и условни, за нелоялни търговски практики. Абсолютните включват плащанията за селскостопански продукти със срок, по-дълъг от 30 дни от доставката, известия за отказ на поръчки за нетрайни продукти от по-малко от 30 дни, едностранна промяна на условията по договора от страна на купувача и др. Сред условните, които не са забранени, ако са предварително договорени с ясни и недвусмислени условия в договора за доставка или в последващо споразумение, са връщането от купувача на доставчика на непродадени продукти, без той да е платил за тях, и/или за изхвърлянето им, таксуване от страна на купувача за складирането, излагането или включването в продуктовата гама и др.


Още в мотивите към законопроекта бе посочено, че има текстове, които надхвърлят европейското законодателство, защото в тях е взета предвид практиката на Комисията за защита на конкуренцията в проучванията и анализите, свързани с отношенията на големите търговски вериги с техните доставчици.


От сдружението посочват като примери за вредни за бизнеса текстове:

- забраната на ексклузивните доставки, която според веригите ще навреди на много български производители и дори може да доведе до фалити;


- неясните правила за прекратяване на договори, вследствие на които до пазара биха могли да стигнат стоки с недобро качество, опаковки и етикетиране


- условното ограничаване на споделянето на логистични разходи, което ще доведе до затормозяване на механизма на доставките, до административно натоварване на доставчиците и така до ръст на цените.


Тези промени ще засегнат не само работата на търговските вериги, но и на преработвателите, които са в позиция на купувач спрямо фермерите, посочват веригите.


От сдружението посочват, че


забранените вече ексклузивни доставки на храни и селскостопански продукти могат да са полезни


за конкуренцията на пазара като осигуряват канали за дистрибуция и доставка и намаляват разходите за производство. Подобни договори подпомагат по-малки производители да развият производството - например за производството на така наречените частни марки, а ексклузивността касае само конкретна рецептура, с което не се нарушават нечии права за работа, така че да отговорят на нуждите на пазара, и представляват нормална търговска практика по света в редица сектори, която сама по себе си не застрашава конкуренцията, обясняват от сдружението.


Посочват, че друг аспект на ексклузивните доставки е ангажиментът за изкупуване на продукция, който сега става забранен и ще лиши от гарантирани приходи производители.


Забраната за незабавно прекратяване на договори де факто ще навреди на българските производители, посочват още от сдружението. Дават пример с текст, който според тях въвежда изключително субективни и отворени за тълкуване критерии за оценка като основателност на причините за прекратяване на договора.


Ограниченията на споделянето на логистични разходи ще затормози механизма на доставки


Това означава, че ако купувач и доставчик са сключили помежду си рамков договор, в който не са предвидени логистични услуги, защото към момента доставчикът няма нужда от тях, той не би могъл да получи такива в оперативен порядък от купувача в случаи на технически затруднения, недостатъчен логистичен капацитет и така нататък, мотивират позицията си търговците.


Неясните текстове в закона дават възможности за административен произвол,


посочват още от сдружението, като обясняват, че тъй като едновременно се налагат строги правила в отношенията между купувачи и доставчици, а при формулирането на редица текстове се използват изключително субективни и отворени за тълкуване понятия като "разумен срок, който да е достатъчен" или "съобразен с отношенията между страните, отношенията в сектора и други".


Значим проблем в новите текстове е и удължаването на срока на мандата на Комисията


за защита на конкуренцията (КЗК). "С промените се удължава мандатът на настоящата комисия, преди той да е изтекъл, което е в противоречие, от една страна, с духа на промените в ЗЗК по отношение на мандата от 2015 г. и, от друга, с основополагащия принцип на правото, че със закони се уреждат принципни положения, а не се решават конюнктурни въпроси", посочват още от сдружението.


Заключават, че тези промени са пример за това как европейски норми се транспонират некоректно, доводите и притесненията на бизнеса не се отчитат, а в резултат има още по-тежки регулации, недосегаема комисия с удължен мандат, неоправдано широки възможности и глоби, които могат да унищожат всеки икономически субект.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Щом веригите реват, значи промените са добри! :-)

 2. 2 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Горките вериги, загрижили са се за производителите...почти ви порвярвах ама друг път. Тървоските вериги са в същото монополно положение на пазара като банките и мобилните оператори и никой не им пречи да си праявт каквото си пожелаят както се крият зад разни директиви.
  Общо взето всички те са се превърнали в рентиери и хич не се итересуват от парньорите си и стоките. В това отношение послвични с това са Фантастико. Всички само имат изисквания за големи % търговски отстъпкки, рабати и условия,. После що храните в България са скъпи? какви да са като емжду 30-40% отиват за веригите.

 3. 3 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Как няма да им навреди, вместо да печелят 1. 5 ще печелят 1 .490 млрд!
  Някой знае ли колко взима една книжарница, ако искаш да ти разпространява книгата?
  Петдесет и пет процента >> !!! И още 10 % от печалбата и се чудя как въобще се издават книги!

 4. 4 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Света с много бърза скорост, въпреки антимонополното законодателство се превръща в един монопол! Капитализма леко отстъпва място на либерален социализъм, където има само монополи, както при плановата икономика и пазара не е свободен и конкурентен, както е при плановата икономика – дотира се и се трупат дългове, върху дългове
  Чист социализъм – монополи, липса на конкуренция и дотиране на производства! Да ви е честит либералния неомарксизъм... пълен с педе*аси и пед*фили, които ако решат утре ще правят хляб от хартия и ще струва 20 евро!

 5. 5 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "Stargate":
  Безплатен обяд няма!
  Накрая клиентът ще плати повече.


 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 744 Неутрално

  "Тези рестрикции ще затруднят всички участници по веригата на доставки не само в сектора на храните - търговски вериги, фермери и преработватели, ще ограничат свободата на договаряне и ще поставят в неравностойно положение много български компании спрямо конкуренти в други европейски страни, където директивата е транспонирана адекватно", се посочва в позицията.

  Добре де, тези депутати в състояние ли са да създадат поне един свестен законопроект?

 7. 7 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#6] от "koko65bg":
  По-скоро угаждат на хора като Зоров.
  Не го много го мъчат веригите. :)

 8. 8 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#4] от "konservator.bg":


  Света с много бърза скорост, въпреки антимонополното законодателство се превръща в един монопол! Капитализма леко отстъпва място на либерален социализъм, където има само монополи, както при плановата икономика и пазара не е свободен и конкурентен, както е при плановата икономика – дотира се и се трупат дългове, върху дълговеЧист социализъм – монополи, липса на конкуренция и дотиране на производства! Да ви е честит либералния неомарксизъм... пълен с педе*аси и пед*фили, които ако решат утре ще правят хляб от хартия и ще струва 20 евро!
  —цитат от коментар 4 на konservator.bg


  Световната олигархия активно работи за монополизиране на пазара. Това е една от основните цели. Те да държат всички неща, които носят пари. Всички останали да са техни роби, ъъ служители де. :-) Нарекли са го глобализация. :-)

 9. 9 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Някой знае ли колко взима една книжарница, ако искаш да ти разпространява книгата?
  —цитат от коментар 3 на konservator.bg

  Те в Америка така викаха и затова взеха да продават през Амазон за по-евтино, а сега като не останаха вече други книжарници видяха евтиното - затова Джеф Безос е най-богатия човек на света.

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Веригите и монополизирането на доставките само в полза на големите производители е дъвката, а целта на промените е слугинската КЗК, воглаве с Юлия Ненкова да са несменяеми още 7 години.
  Ето ги всичките "ценни" кадри с официалните им биографии:
  https://www.cpc.bg/General/Commission.aspx

 11. 11 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Поредното осиране предизвикано от Шкембе войвода и останалите патрЕоти.
  Ефекта е че веригите ще започнат пак да внасят повече и много български производители, които буквално разцъфтяха благодарение на поръчките за собствени марки, ще фалират.
  Не се научиха тъпите ни депутати, че не можеш да "регулираш" взаимоотношенията между два търговски субекта, ако регулацията не е изгодна и за двамата.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Борисов ги направи монополисти, сега няколко фирми ще командват всички българи.

  “Такса за излагане на стоката”
  “Такса склад”

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  звучи като поредната псевдо-"патрЕотична" глупост, която ще има обратен на прокламирания ефект

  нивото на законодателство в парламент доминиран от ГЕРБ е отрицателно

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 16. 16 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Пак си просим наказания от ЕК.

 18. 18 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Цялата тая история ще повиши допълнително цените, а БГ прозиводителя ще го духа както обикновено. Даже е пропусната частта, в която полицаи на КЗК имат право да правят обиски в домовете на служителите на вериги. Веригите са вложили много пари в България и със сигурност от ЕС ще бият през пръстите за целия тоя административен произвол....

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Веригите нищо не са вложили в България, освен металните сгради и оборудването в магазините. Стоката е на разсрочено плащане, а текучеството на нисшия персонал / който е повече от половината е перманентно / - сигурно заради “добри условия”.

  Правят над 5 млрд. годишен оборот, който се осигури от Бойковото правителство, което им раздаде стратегически места из големите градове.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Тези рестрикции ще затруднят всички участници по веригата на доставки не само в сектора на храните - търговски вериги, фермери и преработватели, ще ограничат свободата на договаряне и ще поставят в неравностойно положение много български компании спрямо конкуренти в други европейски страни, където директивата е транспонирана адекватно", се посочва в позицията.Добре де, тези депутати в състояние ли са да създадат поне един свестен законопроект?
  —цитат от коментар 6 на koko65bg


  Само си пусни видеото с "обърнатите" файлове на дани тъпото и ще разбереш какви невежи са нашите депутати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK