Борисов поиска от строителя на газовата връзка с Гърция да е готов до края на годината

Борисов поиска от строителя на газовата връзка с Гърция да е готов до края на годината

© Скрийншот от



Можем да спорим много по забавянето, но тази година искам да стане газопровода. Защото това ни е стратегически проект, от който ни зависи диверсификацията". Това каза днес премиерът Бойко Борисов на шефа на гръцката компания ICGB, която изгражда интерконектора, свързващ газовите мрежите на България и Гърция.


Целта на връзката е да осигури алтернатива на руския газ по различен маршрут и от различни източници. Идеята за интерконектора е на повече от 10 години, а реалната работа по реализацията му започна през май 2019 г.


По договор газовата връзка трябваше да е готова през април тази година, но компанията строител поиска удължаване на срока до края на годината, което още не е одобрено. Днес Борисов получи уверения, че до края на годината тръбите ще са под земята и по тях ще върви газ.




По време на днешната инспекция Борисов беше придружаван от председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя беше натоварена да организира в избирателния си район Кърджали кампания, рекламираща газификацията, така че града да получава газ от новото трасе.


Премиерът научи, че се работи без почивка, но теренът не е никак лек, като има и планирано преминаване под язовир "Студен кладенец" и река "Марица". "Времето ще е хубаво, така сме го поръчали, така че по магистралите, включително и по газовите магистрали, всичко ще върви на пълни обороти", пошегува се Борисов. Премиерът разпореди на министрите на енергетиката и икономиката, които го придружаваха, да оказват пълно съдействие на строителя.


Интерконекторът трябва да свърже българската газопреносна мрежа с гръцката и с Трансадриатическия газопровод (TAP) и така да гарантира доставки от източници, различни от руската държавна компания "Газпром".
Когато връзката бъде готова, по нея ще може да се пренасят 3 млрд. куб. м природен газ годишно. При пазарен интерес, капацитетът може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. Годишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м.


До момента капацитет са резервирали пет компании. Американската Linden Energy е резервирала 276 млн. куб. м за период от 20 години. За същия срок капацитет е резервиран и от "Булгаргаз" и гръцката ДЕПА (200 млн. куб. м). Италианската Edison е резервирала 100 млн. куб. м, но за по-кратък срок. Азерската компания SOCAR също има резервиран капацитет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK