За трите държавни места в борда на директорите на енергийния холдинг ще се борят седем души

За трите държавни места в борда на директорите на енергийния холдинг ще се борят седем души

© Георги КожухаровСедем са кандидатите за трите държавни места в борда на директорите на "Българския енергиен холдинг", показва списъка на допуснатите до писмената част на конкурса. Той може да бъде открит на сайта на Министерството на енергетиката, съобщи mediapool.


До момента се знаеха имената на Валентин Николов, който напусна парламента и позицията си на председател на енергийната комисия, и Любомира Ганчева от АБВ. Има още няколко познати имена като Иван Андреев, който както и Николов е бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" в периода юли 2016 г. - ноември 2018 г. Той досега беше член на ръководството на ДПРАО.


Финансовият директор на "Мини Марица-изток" Стелиан Коев и бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране Димчо Маргитов, който обаче изкара само седмица в регулатора, преди да го напусне по лични причини, също са сред желаещите да влязат в БЕХ. Списъкът се допълва от неизвестните на широката публика Александър Иванов Александров и Иван Костадинов Чонков.
До 1 март включително седмината кандидати трябва да представят в енергийното министерство своите концепции за ръководенето на холдинга, под чиято шапка са дружества като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".


В съвета на директорите на БЕХ ще влязат и независими представители от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), като срокът за кандидатстване в тази отделна процедура изтече на 18 февруари, но няма информация за кандидатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK