Сезон 2021 в България: лято ще има, туристи - кой знае

Сезон 2021 в България: лято ще има, туристи - кой знае

© Надежда Чипева, Капитал...Министерството забрави за принципа на планираност в туризма и наближаващото лято. Държавите по света обявяват вече правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната за тези, поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не е постигнала никакъв напредък в това отношение...


Това обяви в средата на месеца в своя позиция Бургаската регионална туристическа камара. Това бе и една от темите на състоялия се в петък (19 февруари) Консултативен съвет по туризъм, който се очертава да е последният преди изборите.


На него темата е била поставена, но конкретен план от ресорния министър не е бил обявен. Така бизнесът по Черноморието не знае как да действа в очакване на втори тежък сезон, в който отново всичко ще се случва в последната минута.


Спасението в ръцете на давещите се
Няма стратегия, няма концепция, има един хаос, казва пред "Дневник" Евелина Пулева, туроператор и член на управителния съвет на бургаската камара. Обобщава казаното по време на съвета като "общи приказки".


С нейни колеги са поставили въпроса за определянето на някаква начална дата за летния сезон и определяне на критерии, по които ще се приемат туристи. На това обаче конкретни отговори не са получили. В бранша са наясно, че след 3 март, когато ще започне и предизборната кампания, (с организацията на която е натоварена тъкмо министърът на туризма Марияна Николова в качеството й на вицепремиер - бел. авт.) този въпрос със сигурност ще отиде на заден план, а след това ще е доста късно.

"Ние по Черноморието сме много притеснени. От Дуранкулак до Резово хората не знаят какво да правят", описва ситуацията Евелина Пулева.

По време на съвета не се е разбрало и кога и в какъв вид ще започне активна реклама на България като не какво да е, а сигурно място за лятната ваканция, като каквито се позиционират вече основните конкуренти като Гърция, Турция, Хърватия.


"Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г. в условията на пандемията от COVID-19. И въпреки неясната ситуация, оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия". Това е казала Николова по време на заседанието, цитирана от пресцентъра си. Като очаквани проблеми е посочила "късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация". План и срокове не се споменават в официалната информация.


Не се работи въобще по създаването на зелените коридори, каквито има в Гърция, Кипър, Хърватия и отчасти Турция, за влизането на чужди туристи, обясни Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS. Твърди, че цитираните държави работят на политическо ниво с колегите им от тези страни, откъдето идват най-много туристи. "При нас такова нещо не се случва", посочва той.


Сезон 2021 в България: лято ще има, туристи - кой знае

© Антон Попов


Според него трябва да се работи по две линии - едната е какви да са реалните действия и мерки, които България ще прилага, и втората - как това ще стигне до институциите, от които зависи дали ще препоръчат на хората в съответната държава да почиват тъкмо в България. Според него е важно нашата страна да успее да формира свое лоби, чрез усилията на което тя да бъде извадена от червения списък на дестинациите. "Дори да имаме записвания, няма да ги пуснат да тръгнат насам, ако България не се възприеме за сигурна дестинация", обяснява той. Подчертава, че това няма как да стане чрез частна инициатива.


Даниела Стоева, управител на туроператор, който приема чужденци за културен туризъм, и член на туроператорската асоциация АБТТА, коментира пред "Дневник", че първосигнално е притеснително това, че конкурентите изглежда са по-напред с подготовката, но пита риторично какво значат на този етап от пандемията тези протоколи като няма никакъв ясен хоризонт как ще се развият нещата през следващите седмици. "В този смисъл не смятам, че сме закъснели, но сега е моментът да се работи по този въпрос", смята тя. Допълва, че това е и позицията на Европейската асоциация на туроператорите, която вижда нужда от общ европейски подход.


"Ние сега и да излезем с протокол, ако основните ни европейски пазари не го признаят или техните рестрикции не отговарят на нашия протокол, до какво ще доведе това? Аз лично смятам, че трябва да се работи и на ниво бизнес, и на ниво държавна администрация, за да се вземе решение, да има координация и на здравните протоколи". Отчита обаче това, че явно няма политическа воля за достигане до такова общо европейско решение. Тя не е очаквала ясен ангажимент от управляващите, доколкото всяко обявено нещо е предпоследно.


Европа се бави, тя трябва да вземе някакво решение.


Даниела Стоева,

туроператор


От това, което виждам, има много несигурност както в чужбина, така и у нас, коментира Веселин Данев, съсобственик на хотелите "Мелиа" (сред които в Златни пясъци, Слънчев бряг). И според него все пак трябва да има ясен протокол и организация конкретно на летищата. Казва, че усилията трябва да са насочени на държавно ниво към най-големите пазари за българския морски туризъм и към тези, в които ситуацията дава основания за оптимизъм. Споделя, че заради размерите на епидемията германският пазар "не изглежда добре" за разлика от Израел и Великобритания заради напредналата ваксинация. Посочва, че в допълнение на демонстрираната по-голяма готовност за лятото в Гърция и Турция са взети мерки от типа на това да се свали драстично ДДС за входящ туризъм. "Има голяма разлика между 20% ДДС и 1%, както е в Турция", подчертава той.


При такъв капацитет на здравната система как да убедим чуждите туристи да дойдат, коментира Данев. Дава пример с миналата година, когато това е била една от причините да секне притокът на туристи от Германия. Другият е бил информация за партита в Златни пясъци, при които не са се спазвали противоепидемичните мерки.


България не отправя никакви послания откакто е започнала кризата, а рекламата в туризма в момента е именно това - какви са условията, приема ли туристи, как и т. н., коментира Стоева. "Конкурентните страни това правят. Не знам дали те са взели най-добрите препоръки, но са ги отправили и това го има в медиите. Къде е България в медиите на основните пазари?", пита тя и допълва, че никъде не е видяла реклама на България. Като частна инициатива тя рекламира България в едно швейцарско и в друго, отново немскоезично издание.


Сезон 2021 в България: лято ще има, туристи - кой знае

© Антон Попов


"Бизнесът няма да понесе втора година като миналата. Явно трябва да започнем да живеем с вируса, а не да бягаме от него", обобщава тя.


Кога ще дойде лятото


В обичайни години първите чужди туристи, главно от Германия, са тук още през април. Сега оптимистично настроените туроператори се надяват да започнат от май.


Ние сме си обявили програмите от 1 май, но какво ще остане от заявените чартърни полети, зависи от това в каква степен ще имаме готовност да посрещнем гости, казва Калин Сутев. "Всичко зависи също и от това каква ще е ситуацията в Германия и каква ще е тук. Ако днес гледаме там каква е ситуацията, направо звучи нелепо да говорим за отваряне на сезона. Но ако предположим, че нещата приключат до Великден, се надяваме да започнем в срок", описва ситуацията той. Допълва, че въпросът е "да сме готови и да убедим нашите партньори, че нужната подготовка е направена и институтът "Роберт Кох" ще ни даде зелена светлина".


Казва, че заявените чартъри са 65% от обема на изпълнените през 2019 г. и това е "твърде оптимистичен план", защото реално продажби не са направени. Посочва, че в нормални години резервациите са по няколко хиляди седмично по това време на годината, а сега са несравнимо по-малко. "Ако стартираме в средата на юни, оттам натакък вече всичко ще е ласт минит", казва той. Така се сбъдва прогнозата от есента, че този сезон ще е тъкмо това - в последния момент (повече по темата четете тук.)


Все още никой не се осмелява да твърди нещо за лятото. Все още се опитваме да се надяваме, че няма да бъдат продължени настоящите мерки в Западна Европа.


Калин Сутев,

туроператор


Веселин Данев не очаква много по-различен сезон от миналогодишния, който за сегмента, в който се намират управляваните от него хотели, българите не са решението, тъй като те припознават предлагания продукт от веригата за недостъпен (94% от гостите им са чужденци). Данев посочва, че ако си сметнат всички разходи по ваканциите, ще видят, че дават същите пари. Допълва, че хотелите предлагат контролирана среда - с недостъпни за външни хора паркове, с хигиенни процедури, зададени от бранда, който има 400 хотела по света.


"За мен май няма да има, някакво леко отваряне може да има юни по данни на туроператорите и евентуално края на юли и август да има някакъв сезон", разсъждава той. Надява се на гости от Румъния и други близки страни. Отчита, че и това лято ще се работи със заетост, достигаща до 50-60% от хотелите.


Даниела Стоева посочва, че при културния туризъм ситуацията е най-драматична, защото сезонността е от април до края на октомври. Казва, че още преди няколко месеца са анулирани всички дати за април и май, а вече започват и за юни. "Нашите партньори се ориентират към есента. Надеждите бяха имунизациите да дадат някаква сигурност, но очевидно не се получава поне по отношение на алтернативния туризъм. Тенденцията не е само за България", посочва Стоева.


Напомня, че към момента организираните пътувания в страната са забранени и ако идват туристи, то те трябва да са само индивидуални и единствено може да им се предложи настаняване. "Туристическият продукт не е едно просто настаняване. Ако не можеш да получиш всичко, какъв е смисълът да го предпиремаш. Не идваш, за да лежиш само в хотелската стая", коментира туроператорът.


По данни на НСИ през 2020 г. в България са дошли 1 364 688 чужди туристи при 5 860 447 в нормалната 2019 г. През активния летен сезон пък летищата във Варна и Бургас отчетоха достигащ до 80% спад в броя на чартърните полети като много от тях отпадаха в последния момент. И за момента остава субсидията от 35 евро на седалка в чартър, която ще получат туроператорите за самолети с поне 100 седалки. Бюджетът за национална туристическа реклама за 2021 г. е 19.5 млн. лв.


Сезон 2021 в България: лято ще има, туристи - кой знае

© Надежда Чипева, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Мрън мрън, ще има сезон и то доста по-силен от миналата година. Просто махате тестовете за влизане, да се ваксинира който иска и да се почва. Който го е страх не ходи в гората.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3206 Весело

  Не виждам защо трябва да откриваме топлата вода. ПСР тест или сертификат за ваксиниране на всеки почиващ - без това няма да минем. И втори голям плюс - Мариана Николова след 2 месеца няма да е министър, дано дотогава не натвори глупости.

 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Спамдемията уби малкия и средния бизнес сега ще се намърдат огромните компании и ще изкупят какво където има. Скоро ще има само няколко робовладелеца които ще управляват туризма в България и ще им работят debt slaves да си плащат безумните ипотеки.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Е нищо, де ще си гледаме старите снимки и вашите филми ;-))

 5. 5 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "Има голяма разлика между 20% ДДС и 1%, както е в Турция", подчертава той."
  Има, да. Колкото имаше разлика и при ддс за ресторантьорите. Това не доведе до поевтиняване на услугата. Само олекна хазната.
  А иначе на добрите места за почивка в България резервациите за лятото вървят с пълна сила и не мисля, че ще имат слаб сезон. Да му мислят тези, които разчитаха само на английски пияници.

 6. 6 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tod":

  С това рискуваме България да мине в най-опасния списък на държави според германската класификация, а това значи забрана за пътуване. Т.е. губим германския пазарз

 7. 7 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Дреме ми! Преди малко се ваксинирах и мисля да си изкарам едно чисто и евтино море в Турция.
  Бетонономорието с фекално чистите води... да го диша!

 8. 8 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Що? Миналата година си имаше сезон, нямаше ги пияниците на Слънчака , морето не беше кафяво.
  Вие от Дневник не защитавахте ли природата? Или разчитате на късата памет на лумпените дето реват и издигат лозунги във форума?

  agent
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#2] от "boevbisser":Мариана Николова след 2 месеца няма да е министър

  Дори е сигурно измежду редиците на коя коалиция ще е новия министър. Не случайно съфорумец с хотели по "морее" стана горд член на същата коалиция

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 433 Весело

  Е , ако няма туристи ще "ПОДПИРАМЕ" тук там.

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Любопитно

  "Има голяма разлика между 20% ДДС и 1%, както е в Турция", подчертава той."

  Може ли някой да обясни защо толкова мърморят за това ДДС? В крайна сметка те не го плащат, туристите са тези които го плащат. като се вземе предвид, че масово чуждите туристите отиват в Бг с пакети всичко е платено предварително включително и прословутото ДДС. Дали ще бъде 1% или 20% за тях няма разлика. Както се видя от намалението което бе направено преди няколко месеца ефекта е нулев за бизнеса. Да не би и цените да паднаха? Нищо не се промени за обикновеният човек. Просто постъпленията към държавата ще намалеят.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1024 Весело

  познат рефрен от морските мутри: "братя, дайте да дадем"

  години наред заобикаляхме по ред причини бетономорието, но местните изглежда не са научили нищо за природата, околната среда и как се прави устойчив туристически бизнес (в смисъл дето хората искат да посетят, а не да ги стоварват с чартъри и да не стъпят повече)

 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Туристи ще има достатъчно. Ще му смачкат и останалата част от магистралата.

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ronald Reagan":

  Не беше кафяво от Златните на Север и от "Чайка" на Юг. Тръбата най-вероятно ще цапа и това лято.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  "Даниела Стоева, туроператор":
  "...в Гърция и Турция са взети мерки от типа на това да се свали драстично ДДС за входящ туризъм. "Има голяма разлика между 20% ДДС и 1%, както е в Турция", подчертава той."  Ей това е, типичната родна туроператорска наглост, първо винаги да се реве за ДДС, вместо да се мисли за подобряване на обслужването и качеството на предлаганите услуги и храни. И другарко Стоева, ДДС ставката за туризма от многооо отдавна е 9%. Нагла история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  И лято и туристи винаги ще има , важното е условията да са подходящи.......

 17. 17 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  "Дори е сигурно измежду редиците на коя коалиция ще е новия министър. Не случайно съфорумец с хотели по "морее" стана горд член на същата коалиция"

  Готов съм да стана член на всяка коалиция, която обещае да вкара Борисов в затвора.

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  те не го плащат, но го крадат ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Говорим за Турция и Гърция, а защото цените и качеството на услугите в България не е, както в Турция и Гърция? Ревем за липса на туристи, а само обвиняваме държавата без да си мръднем пръста. Всички си заслужават съдбата и дано останат най-добрите.

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Весело

  До коментар [#11] от "padrino":те не го плащат, но го крадат ..
  —цитат от коментар 18 на bludniq_sin


  Е тогава за какво им е 1%? Не вярвам да "искат" да крадат по малко?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#12] от "хм":

  "години наред заобикаляхме по ред причини бетономорието, но местните изглежда не са научили нищо за природата, околната среда и как се прави устойчив туристически бизнес "

  Ми ела да ни научиш как със 3 месеца топло море и 300 км брегова линия да го направим тоя "устойчив туристически бизнес".

 22. 22 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2571 Весело

  Изобщо не ми пука за измисления роден летен сезон, нуждаещ се всяка една година от спасяване.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Жалко само за сезонните работници. За крадливите шефчета ни е през оная работа.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Купуват стоки, консумативи.... с 20%, а продават с 1%(примерно) тоест са винаги на възстановяване от бюджета

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#21] от "moreee":

  ми с услуга, а не с тая китайска замразена цаца и тия пробити маршрутки по морето.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  "ДДС ставката за туризма от 9% влиза в сила от април

  Парламентът прие окончателно промените в Закона за данъка върху добавената стойност
  В началото на декември миналата година от туристическия бранш поискаха ставката от 9% ДДС в туризма да влезе в сила от 1 октомври 2011 година, а не от 1 април 2011 г. Тогава представители на туристически и туроператорски организации поискаха среща с премиера Бойко Борисов с мотива, че ако разполагат с желаната отсрочка ще „запазят“ летния туристически сезон през 2011 г., тъй като много от договорите за него вече са сключени"


  Това е специално за другарката Даниела Стоева, туроператор, някакъв...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 597 Любопитно

  До коментар [#19] от "rat":

  "Ревем за липса на туристи, а само обвиняваме държавата без да си мръднем пръста."

  По какъв начин да си мръднем пръста след като правителството не допуска туристи от традиционни наши пазари, дори и с ПСР тестове?

 28. 28 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#25] от "karatista":

  "ми с услуга, а не с тая китайска замразена цаца и тия пробити маршрутки по морето"

  Има скъпи рибни ресторанти и луксозни таксита по морето, обаче стоят празни. Всеки се бута на евтиното, а после реве, че нямало качество.

 29. 29 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#28] от "moreee":

  става дума за мърлящина, а не цени. а тия скъпите ресторанти какви са смешни, не е истина.

  толкова ли ви е скъпо да докарате някой друг грък или италианец да ви върти няколко хотела и ресторанти, че да ви научи как става тая работа? ма не сулю и пулю като леовци разни, а истински

 30. 30 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 954 Весело
  До коментар [#24] от "дерибеев": Жалко че не мога да постна още една галерия от съботата и неделята дето мина,да видиш какво става в Мексико! Сезона на Групърите и тайгър шримовете! Няма ПСРи на границата,няма карантини,ресторантите пълни,а заболеваемостта си остава същата! На хората им омръзна и се юрнаха! Ще видим резултата!

 31. 31 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Миналата година бях за пръв път на хотел ол-инклузив в Слънчев бряг. Останах доволен, честно казано. Съотношението цена/качество беше много добро. Тази година мислим да ходим пак на същото място за повечко дни.

 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 729 Неутрално

  По почти всички полски телевизии в момента вървят реклами за почивка в Турция. Рекламите са направени на изключително високо ниво - за такива само можем да си помечтаем. Тук още се събира съвет който нищо не прави с министър който също нищо не прави.

 33. 33 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#29] от "karatista": Не сте много прав! Имам познати със малки хотели по южното Черноморие! Хич не се оплакваха от миналата година( най-лошата според публикациите)! За тая ,от сега са резервирани на 70%! Виж за другите които предлагаха промоции от рода на “10 бара за 30 евро” не знам как стоят нещата,колегата да каже!

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#27] от "moreee":

  Традиционните туристи:

  https://301-1.ru/uploads/image/img_files/2016_03_23_11_03_15_8198b510813ae4ae5731eb4ade220075.jpg

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Любопитно

  До коментар [#25] от "karatista":"ми с услуга, а не с тая китайска замразена цаца и тия пробити маршрутки по морето"Има скъпи рибни ресторанти и луксозни таксита по морето, обаче стоят празни. Всеки се бута на евтиното, а после реве, че нямало качество.
  —цитат от коментар 28 на moreee


  Скъпо НЕ ОЗНАЧАВА качествено....ти като някой който си изкарва хляба с това трябва да го знаеш по добре от всеки друг....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#30] от "angeles":

  Ма това митничарите (макар и бивши) как пък все се уреждате. И все риби и язовири ви теглят. Поздрави. Цирка тук ще е на 1.03

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#32] от "koko65bg":

  И тук си върви реклама на Турция, и наистина много кадърна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":
  Сигурен съм че “Скъпо означава и качествено”,там дето твърдиш че се намираш! Да беше допълнил,че се отнася за БГ! Кой беше казал ,че не е толкова богат за да купува ефтино!

 39. 39 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 954 Весело

  До коментар [#36] от "дерибеев": Ще гласуваме Дерибейка!))))) Няма да изпуснем цирка!

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Любопитно

  До коментар [#30] от "angeles":

  Що да не можеш?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 893 Неутрално

  И турист да не си това лято.Ще ти съдерат десет кожи ,за да компенсират загуби .

 42. 42 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#40] от "hamiltonf": Предния път получих съобщение че не може да се публикува,а после установих че са я поствали след 2 седмици! Ще опитам утре че стана късно,може и да я постнат след две седмици!ще ти хареше лодката дето се рентва 3х250 Yamaha!

 43. 43 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ще има сезон, ще има и туристи.

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#42] от "angeles":

  Оки.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Весело

  До коментар [#35] от "padrino":

  Откъде да го знае, след като е от червените другари!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":

  Дрън дрън. Точно малкия бизнес в туризма няма да изчезне. Къде е Томас Кук , а? Още преди Ковид!

 47. 47 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 429 Неутрално

  България да забрави тази година за омразните алкаши. Тях здраво ги къпят от Испания, Италия, Гърция и Турция. И англетата вече няма да дойдат. На лайняното ни море не може вече да излъжеш никого.

 48. 48 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Весело

  До коментар [#35] от "padrino":Сигурен съм че “Скъпо означава и качествено”,там дето твърдиш че се намираш! Да беше допълнил,че се отнася за БГ! Кой беше казал ,че не е толкова богат за да купува ефтино!
  —цитат от коментар 38 на angeles


  Правилно, трябваше да уточня :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 49. 49 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Много лоши хора бе!? Все туристи а? Я да ви питам за тоя интервюирания на Мелия,тези хотели не са ли на братя Велчеви? Същите които получиха най-голяма държавна помощ без дори да отворят повечето си хотели... За ДДСто-просто за тур услугата не би трябвало да има защото това е всъщност износ.Все едно на цигарите за износ да има ДДС..просто е. За алчните хотелиери и бедните туристи- ами има пари да отиде в Турция,а тук не харесва,значи не е точно там проблема. Най-големия според мен е държавната регулация.Колко места /легла има в курортите и колко място на плажовете,ВиК /и тръбата също/ инфраструктурата,новите цени на тока от свободния пазар/нали се сещаме че такъв няма в БГ/ ..Преди да хулите хората в турбранша в БГ отчетете тези неща,отчетете и какви мега "добрини" свърши екс министърката Урод,а сегашната продължава.... Море ще има ,туристи ще има, НО Бойко и банда не бива да има никога повече!!! П.С. Миналата /вече/ есен на Албена беше приказно,особено като събраха и чадърите на 10 септември.Чуствах се както в Тунис,безкраен плаж,100-200 окумуш-туристи,топло море.... То не бяха хвърчила,лоски,сърфове/СУП...кеф. Нямаше "гости" от София,е имаше вход но ми продадоха карта и ми излезе средно по 3лв на ден...а за рибка работеше мъничко ресторантче в северния край на курорта,със странно име беше..голям кеф. Само ми липсваха скали в морето да се поскача малко. -Извинете ,поразмечтах се..

 50. 50 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тони КОСТОВ":

  Амин! Чул те Господ! И си много прав,но споменатите от теб плащаха на Ангелкова та да се сключват договори с тях,пазя някъде "окръжно " от тая...

 51. 51 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 679 Неутрално

  БГ не е сред големите и основните евродестинации. Европейците ще пътуват повече на югозапад, където притежават втори резиденции.

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3883 Весело

  От Дуранкулак до Резово хората не знаят какво да правят

  Човек би помислил, че хората са се заселили от Дуранкулак до Резово преди 50-60 години, защото без масовия туризъм крайбрежието е негодно за живот.

 53. 53 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 679 Неутрално

  .....Готов съм да стана член на всяка коалиция, която обещае да вкара Борисов в затвора.
  —цитат от коментар 17 на moreee


  Типично ... по кумунизки!!!

  Коалиция ли вкарва в затвора или съд?

  п.п. кой беше казал - Малък народ, но ... изключително проЗД !!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 54. 54 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Та миналата година беше много силен сезон за малките хотелчета и къщи.
  Слаб беше за тези които разчитат на чуждестранни туристи и 300% надценка на всичко. За тях Турция и Гърция са естествено класи над каквото предлагат БГ: и като цени и като услуги и качество.

 55. 55 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Сезон и туристи имаше и 2020. Сега ще има повече, личната ми прогноза е, че това лято ще е по-малко засегнато от вируса

 56. 56 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Бачкам в Софето, ама бачкам за повече пари от средно-статистическия германец/англичанин. И далеч не съм сам, има много хора с доста по-високи доходи от мойте, ама доста хора.
  В тоя ред на мисли - пари има; искам като ги харча - да ме гледат със СТРАХОПОЧИТАНИЕ - както родния БГ селяк в туризма гледа поредната английска/немска отрепка дошла тук, защото друго не може да си позволи.
  Затова - ще ги харча в Гърция. Живи, здрави. И ще ме гледат със страхопочитание, както е редно. Какво като е двойна цената, поне, в Гърция? Пари има.

 57. 57 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Да си намалят цените. Туристите сами ще дойдат !

  Комунистите са виновни!
 58. 58 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Я да си... Тур оператори - таратанци! Всичко се минава самостоятелно и да мрат от глад!

 59. 59 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Лято ще има, туристи, не е сигурно.
  Сигурно е, че и зима ще има, и сигурно е, че пак ще има грип. ......... мда
  Винаги е било така.

 60. 60 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Би било чудесно да сринете основната част от бетона по морето. Да останат малки къщи за гости по селата и градчетата. Туризмът носи пари, но не колкото добавената стойност на услугите особено в ИТ. Безсмиселно е да си доунищожим природата за да може някакви дерибеи да се налапат, а за държавата нищо.

  Аз лично мога да си позволя много места по света, но ми е най-приятно да ми говорят на български - така си почивам. Би било чудесно да е без огромни хотели или поне да са далече от плажа да не дразнят. На много места вече и у нас (напр комплекс Терма - Кранево) предлага електрически транспорт през 30 мин от и до плажа безлатен за гостите на хотела. Екологично и чудесно решение.

  Един Българин
 61. 61 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 679 Неутрално

  По какъв начин да си мръднем пръста след като правителството не допуска туристи от традиционни наши пазари, дори и с ПСР тестове?
  —цитат от коментар 27 на moreee


  Я пак ...

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 62. 62 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 679 Весело

  До коментар [#25] от "karatista":"ми с услуга, а не с тая китайска замразена цаца и тия пробити маршрутки по морето"Има скъпи рибни ресторанти и луксозни таксита по морето, обаче стоят празни. Всеки се бута на евтиното, а после реве, че нямало качество.
  —цитат от коментар 28 на moreee


  Сравни си качеството (и цените) с това на Гърция и Турция и след това ела да рИвеш!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 63. 63 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 679 Весело

  Миналата година бях за пръв път на хотел ол-инклузив в Слънчев бряг. Останах доволен, честно казано. Съотношението цена/качество беше много добро. Тази година мислим да ходим пак на същото място за повечко дни.
  —цитат от коментар 31 на 4okuto


  Логично!

  За първи път си бил?
  Нямаш база за сравнение щом това ти харесва !!!

  : )))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 64. 64 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 41 Разстроено

  До коментар [#4] от "Бланш":
  Ми не е смешно... :) Пък и кой гледа чужди филми :)

 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Предпочитам на палатка в планината, или покрай някоя чиста река. Няма тест, няма навалица. Чистота и спокойствие.

 66. 66 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Лично ще се постарая да е трагично това лято и пълно с модни престъпления за жителите, бизнесмените и туристите по българското черноморие. I can't do any more :)

 67. 67 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":Предпочитам на палатка в планината, или покрай някоя чиста река. Няма тест, няма навалица. Чистота и спокойствие.
  —цитат от коментар 65 на Vlado Nikolov


  +++

 68. 68 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Ако хотелиерите и ресторантьорите не се самозабравят, туристи ще има.

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Дано съм лош пророк , но имам някакво странно усещане , че ситуацията ще е подобна на предната година!С тези ограничение за пътуване и икономическа рецесия няма как да имаме дори приличен туристически сезон!

 70. 70 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Миналата година, на моменти курортите се пукаха по шевовете. Особено на 6 септември, дето бяха трите дни.

 71. 71 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#70] от "happymimi":

  Да но само на юг от Слънчака.А цените бяха такива че да се платят само режийните.И аз намазах,както писах на Албена-царско.Не бях ходил там от 1998ма...хареса ми.

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  По почти всички полски телевизии в момента вървят реклами за почивка в Турция. Рекламите са направени на изключително високо ниво - за такива само можем да си помечтаем. Тук още се събира съвет който нищо не прави с министър който също нищо не прави.
  —цитат от коментар 32 на koko65bg


  Рекламите ги плаща турската държава. У нас електората на ГЕРБ и чалга партията (има такъв народ) не е съгласен- те искат да се строят газопроводи, и да падат пари от небето. И да ходят в Гръцко. Друга тема е какви туристи ще приема Гръцко.

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До 65:"Vlado Nikolov"...:Предпочитам на палатка в планината, или покрай някоя чиста река. Няма тест, няма навалица. Чистота и спокойствие...."
  А по голяма нужда?

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#73] от "historama":

  Българинът е еколог. по голяма нужда - зад храстите. И барбекю сред природата. Е, отвреме - навреме стават пожари, ама карай да върви.

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До 24:"дерибеев"...:Купуват стоки, консумативи.... с 20%, а продават с 1%(примерно) тоест са винаги на възстановяване от бюджета..."

  Купуват с 20% ДДС, а продават с 1% ДДС?
  Чувал ли си за поговорката от морето "акъл море, глава шамандура"?

 76. 76 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#60] от "Един Българин":

  За мен е обидно да бъда в такова място като цитираното. не знам какво обичаш да правиш на почивката си,но аз мразя мутрошика.А когато в условия на зараза трябва да се търкалям по разни пуфове по пясъка ми е гнусно.И за какъв транспорт говориш като е на минута от пажа,или са те возили до нудиския...

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално  ...Я да ви питам за тоя интервюирания на Мелия,тези хотели не са ли на братя Велчеви? ..
  —цитат от коментар 49 на wpo34378687


  Отдавна Велчеви ги няма. Мелия - испанска фирма за мениджмънт, персоналът разбира се е български, а собственикът е банка ВТБ (Банк ВТБ (ПАО) — российский универсальный коммерческий банк c государственным участием. Банк ВТБ является головной структурой Группы ВТБ. Финансовый конгломерат. 60,9 % обыкновенных акций банка принадлежит государству, остальные 39 % находятся в свободном обращении; ...). Братя Велчеве работят в българското поделение на ВТБ

 78. 78 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ваучери за туризъм щели да раздават 😀 и после ще се хвалят, с печалбата от сезона, която реално ще е на минус.
  Frontline hotel лично мой или няма да видите печеливш туристически сезон и на света мукавей. 😀

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK