Туроператори искат спешна помощ от държавата, за да се разплатят с клиентите за 2020 г.

Депозити за неосъществени пътувания са заменени с ваучери, чиито падеж идва през март, а пари за покриването им няма.

© Надежда Чипева, Капитал

Депозити за неосъществени пътувания са заменени с ваучери, чиито падеж идва през март, а пари за покриването им няма.Няколко организации в туризма отново призовават и в България да се създаде гаранционен фонд, който да защитава туристите в случай на фалит на туроператора или при неизпълнение на планирано пътуване заради форсмажорни обстоятелства. Настояват това да стане спешно, за да поеме задълженията за провалени пътувания от миналата година към техни клиенти. Представители на Обединениe "Бъдеще за туризма" и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) обявиха, че България е единствената в ЕС без такъв фонд, липсата на който се е проявила осезаемо тъкмо в условията на пандемия, при която бяха провалени голям брой пътешествия, а туроператорите дължат за тях големи суми на клиентите сиq без да могат да им ги изплатят поради това, че дейността им спря с въвеждането на извънредното положение.


Проблемът и преди е поставян, а браншът даже изготви проект на закон за създаването на фонда, който предостави на Министерството на туризма, но не е известно да има някакво движение по него. Туроператорите обаче сега са особено притеснени заради това, че наближава датата 13 март, на която изтичат едногодишните ваучери, които са дали на своите клиенти за пътувания, които не са се осъществили. Те няма да могат да бъдат използвани междувременно в нови пътувания поради съществуващите ограничения. В това време туроператорите още са без приходи, с които да се разплатят, защото не работят, а държавните помощи се бавят с месеци, освен че не са в достатъчен размер, за да покрият и текущите разходи, и дълговете към клиенти.


Туроператорите са под вода, корабокруширали посред море и с плуване трябва сами да стигнат до брега. Имат нужда от брегова охрана, която да им хвърли пояс.


Димитър Балтов,

туроператор


Защо е нужен гаранционен фонд
Туроператорите обясняват, че тъкмо наличието на такъв гаранционен фонд може да играе ролята на спасителен пояс сегаq като през него се изплатят дължимите суми на клиенти, чиито пътувания са били провалени заради епидемията. Няма точни сметки за тях, през миналата година по оценки на бранша те бяха към приблизително 320 хил. души. Част от парите са били изплатени междувременно, но по според туроператори те едва ли покриват и половината от натрупаното по този начин задължение. Оценките им към момента са, че непокрити остават около 69 млн. лв. Тази сума те предлагат да бъде заделена от бюджета на държавата като послужи за капитал на юридическото лице, с което да се формира гаранционният фонд. Смятат, че няма да бъде похарчена цялата за разплащане и ще може да послужи за основа, в допълнение на която ще постъпват бъдещите вноски от тяхна страна във фонда. На практика това означава с пари на данъкоплатците да се погаси това задължение.


Обясняват, че застраховките "Професионална отговорност", която сега плащат, могат да покрият едва една четвърт от дължимите суми в случай на фалит вместо 100%, каквато е идеята на гаранционния фонд. Допълват, че ако несъстоятелност настъпи по време на пътуване, туристите не търсят начин, както сега, сами и за своя сметка да се приберат, а после да си търсят парите, а тъкмо гаранционният фонд поема това. Той би покривал и разходите на туристи в случай на провалено пътуване заради форсмажорни обстоятелства на мястото на пътуването. Заради това и вноските в гаранционния фонд ще са по-високи спрямо сегашната застраховка, обясняват от бранша. Допълват, че през лятото на 2020 г. изтичаше отворената наказателна процедура срещу България за това, че не е създала въпросния фонд, но санкциите са отложени заради пандемията, но през юли т. г. България е заплашена да плати в пъти повече милиони от въпросните 69 млн. за създаването на фонда.


Каква е помощта от държавата


Както и в други браншове, и туроператорите отчитат месеци закъснение в изплащането на обявяваната от държавата помощ заради последствията от коронавируса. По програмата 60/40 те отчитат закъснение в изплащането на одобрените суми между 3 и 7 месеца. По линия на помощта за запазване на заетостта от 290 лв. забавянето е между 7 и 9 месеца. Някои туроператори и агенти, кандидатствали по започналата през май 2020 г. програма за грантове между 3 и 10 хил. лв., все още чакат обработка на документите си. Същото е положението и по линия на помощта на средни предприятия в размер на 50 до 150 хил. лв. Програмата, при която НАП изплаща помощ за затворените със заповед бизнеси, която бе отворена на 20 декември, е за компенсация на 10% от оборота за този бранш при 20% за останалите, подпомагани по тази линия, и освен това до момента на повечето кандидати са им поискани още документи, а много малка част са одобрени. Одобрената през август програма от 10 млн. лв. отново евросредства за компенсиране на 1% от оборота на туроператорите е приключила едва в началото на януари. По обявената в края на миналата година и одобрена едва на 8 февруари програма за 51 млн. лв. държавна помощ, с която да се изплати до 4% от оборота, все още няма одобрени и изплатени средства.


От тази игра няма да има победител.


Павлина Иванова,

туроператор


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Ми застраховките за какво са ?????Къде са парите който същите тези клиенти ви платиха ??И накрая и аз искам да ми плати държавата парите който щях да имам ама нямам :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  А КЪДЕ СА ПАРИТЕ???

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Любопитно

  "В това време туроператорите още са без приходи, с които да се разплатят, защото не работят, а държавните помощи се бавят с месеци, освен, че не са в достатъчен размер, за да покрият и текущите разходи, и дълговете към клиенти."

  И сега КВО? Държавата да даде пари защото те са похарчили всичко което са взели в аванс от клиентите си? И защо точно държавата трябва да ги спасява?
  Да видят какво стана с Томас Кук... компания на 140 години се срина. За какво Бг операторите мислят, че са над всичко? И какви текущи разходи имат като 90% от тях имат по един офис и по 10/15 служители които те или съкратиха или взимат пари от държавата за да им плащат мизерни заплати. Ужасно нахалство.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Всички дружно на опашката. Драйфа ми се!
  Хрантутници, никога няма да ползвам подобни идиоти!

 5. 5 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  "И какви текущи разходи имат като 90% от тях имат по един офис и по 10/15 служители които те или съкратиха или взимат пари от държавата за да им плащат мизерни заплати."

  Съмнява ме, че и офиси имат повечето! Някои от тях държаха някви помощения с две мацки вътре и един принтер. А тяхното туроператорство се включва да букнат билети за самолета и хотел през букинг.ком
  И еднахубава разлика в джоба!
  Айде у ляво - фалит и гладна смърт!

 6. 6 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Весело

  Коййййй ши ми даде париииии?

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Искате, искате ама трябва да бързате.
  Не остана.....

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":
  "Ужасно нахалство."

  Изобщо не е нахалство.
  Това е в редът на нещата ........ създаден от ГЕРБ.

  подпис
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  А стига с тоя бюджет бе!
  Като сте похарчили парите, несъстоятелност, фалити, описване на имуществото!
  Бюджет, а?
  Пенсионерите и бедняците да ви плащат мастрафа?
  Ах гиди мискини!

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  А застраховките? Вместо да отидат ве един гаранционен фонд, потънаха в гушите на мутрите-застрахователи! Нали бойче!

 11. 11 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 679 Неутрално

  ....И сега КВО? Държавата да даде пари защото те са похарчили всичко което са взели в аванс от клиентите си? И защо точно държавата трябва да ги спасява?.
  —цитат от коментар 3 на padrino


  Майсторче плочкаджийче съм!

  Уговорих с един клиент да му налепя банята за 1000 лева.
  Като му дойде реда след един месец.

  С парите си платих и занимах на почивка там някъде.

  Междувременно дойде короната и спряха полетите за България.

  Сега искам държават а да върне хилядата лева на клиента ми!!!

  п.п. Гиди гьонсурати ниедни ...  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Безвъзмездни средства за малки фирми с оборот над 500 000 лв. за 2019 г.
  от:
  Галя Менова ([email protected])
  дата:
  25.02.2021 12:49
  до:


  Е, току-що получих този е-мейл за помощи за малки фирми с оборот над 500 000 лв. Под 500 000 - СРЕДЕН ПРЪСТ!
  Само че не са много малките фирми с 500 000 лв приходи.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Май не са много туроператорските фирми, които са получили от гръмогласните помощи на ГЕРБ? Май всички помощи отидоха за бенефициентите с обществени поръчки? И за турско-руски пАток?

 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  никой не плаща данъци,всички лъготят на едро...пък и защо ли да плащаш....да пълниш чекмеджетата....всичко е сбъркано тука...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Любопитно

  Ако парите отиват за да се издържат работещите в тези фирми - добре, иначе защо данъците на бюджетните донори да се харчат за една съмнителна група собственици.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Ако парите отиват за да се издържат работещите в тези фирми - добре, иначе защо данъците на бюджетните донори да се харчат за една съмнителна група собственици.
  —цитат от коментар 15 на daskal1


  Заплатите на служителите са само една част от разходите на един туроператор, регистриран по ДДС. И ако пропусни някой от тях, веднага идват ревизорите, и затварят кепенците. Или следва запор на сметките. Или отнемане на лиценза. Както и изгонване от офиса.

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Туроператорите видиш ли дължали големи суми на клиентите "без да могат да им ги изплатят "......кви са тия глупости ва оуууу ???? Тея "големи суми" дето са им платени авансово къде са? ...да не би банка да е фалирала и да не сме разбрали?......

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Да ви кажа честно, това с държавен фонд който да осигурява застраховки за клиентите на туроператора ако фирмата на същия фалира за мен е знак, че повечето туроператори са малки семейни фирми които реално не могат да сключат добър договор със солидна застрахователна фирма. Въпросът е, защо има толкова туроператорски фирми които реално не са в състояние да посрещнат една кризисна ситуация? Не е ли редно такъв фонд да има ктм една асоциация на туристическите фирми, към която да се плащат съответните вноски?

  Май липсва отговор на въпроса зададен от Моше към приятеля му Моня като основа на икономическите разчети:
  Моня развълнувано разказва на Моше за възможността да се спечелят много пари с нов бизнес ако Моше инвестира. Моше му казва:
  - Не ми казвай колко мога да спечеля, кажи ми колко мога да загубя?!

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#17] от "MPetr":

  Ако български туроператорите са превели пари в чужбина, и не е реализирано пътуването те трябва да имат застраховка...... но такива случаи не са много..... Какъв е % на авансово платените на 100%....клони около 0.....

 20. 20 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Събаряйте златните и слънчо и всичко ще е наред, тия мантри "основен отрасъл", "плащат здраво данъци" и тн са пълен смях. Който е бил в тия лайна, знае...

  всичко е суета, Боку ни обра
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Абе, що не си .... намерите друга работа ?

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Като има похарчени и невърнати пари, все някой трябва да изгори:
  1. Клиентите
  2. Туроператорите
  3. Данъкоплатеца
  Те предлагат явно да е 3. Но аз като данъкоплатец не съм съгласен. Би трябвало да е 2. Евентуално 1 - да са гледали на кого дават пари. И аз имах резервиран полет и хотел миналата година, авикомпанията ми върна парите (макар и след месеци), хотелът веднага. Бях ги платил с кредитна карта - ако не бяха ми ги върнали, мога да се обърна към Мастъркард че съм платил за услуга, която не са ми предоставили, и те щяха да ми канселират транзакцията вероятно.
  Другите клиенти като не са взели такива предпазни мерки - може и да изгорят.

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  "Оценките им към момента са, че непокрити остават около 69 млн. лв. Тази сума те предлагат да бъде заделена от бюджета на държавата като послужи за капитал на юридическото лице, с което да се формира гаранционният фонд. Смятат, че няма да бъде похарчена цялата за разплащане и ще може да послужи за основа, в допълнение на която ще постъпват бъдещите вноски от тяхна страна във фонда. На практика това означава с пари на данъкоплатците да се погаси това задължение."

  Ааа, не.
  Много им се иска някой да им поеме дълговете, които са натрупали по леко необясним начин.
  За едногодишните ваучери - ок - може да да се разсрочат. Но за сульо и пульо дето му е изгоряла разходката на островче и яхтичка, определн не съм съгласен.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До 17:"MPetr"....Тея "големи суми" дето са им платени авансово къде са? ...да не би банка да е фалирала и да не сме разбрали?...... [/quote]

  на тъ-тея от държавна администрация все трябва да му обясняват. И пак няма да разбере.
  На 10 или 11 март 2020г. туроператорите авансово са превели пари на хотелиерите (в България, Турция, Гърция, Румъния) за екскурзията на 14 март 2020г. Само че на 13.03.2020г. (петък) в 18 ч на търтеите им хрумна да наложат локдаун, и всички пътувания бяха блокирани.
  Пак ли да ти обяснявам, тъ.тей?

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До 19:"MPetr"...":Ако български туроператорите са превели пари в чужбина, и не е реализирано пътуването те трябва да имат застраховка...... но такива случаи не са много..... Какъв е % на авансово платените на 100%....клони около 0....."

  Тъ.тей, за да са по-ниски цените има условия за предварително плащане.
  Колкото до застраховката погледни закона за туризма - туроператор, който не си е платил туристическата застраховка си губи лиценза, чиято цена е 4500 лв! Те да не са дебили като търтеите от държавната администрация да "забравят"?

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  "В това време туроператорите още са без приходи, с които да се разплатят, защото не работят, а държавните помощи се бавят с месеци, освен, че не са в достатъчен размер, за да покрият и текущите разходи, и дълговете към клиенти."И сега КВО? Държавата да даде пари защото те са похарчили всичко което са взели в аванс от клиентите си? И защо точно държавата трябва да ги спасява?Да видят какво стана с Томас Кук... компания на 140 години се срина. За какво Бг операторите мислят, че са над всичко? И какви текущи разходи имат като 90% от тях имат по един офис и по 10/15 служители които те или съкратиха или взимат пари от държавата за да им плащат мизерни заплати. Ужасно нахалство.
  —цитат от коментар 3 на padrino


  Не държавата, НИЕ да им дадем пари.
  Това с гаранционни фонд е много добра идея, но трябва да бъде създаден ( трябвало е преди много време) от самите тях. Ясно е, че това ще бъде за сметка на повишение на цените на услугите, но тези които искат да почиват с използване на техните услуги , ще ударят някоя и друга пара отгоре. А още преди всякакви епидемии, ставахме свидетели как хора, които са си платили честно, висят по летища и пред хотели, с надежда някой да ги възмезди. И тогава баце ( и той за наша сметка) се правеше на спасител и пращаше началниеския самолет да ги прибира.
  Така че фонд да, пари от каквото си спестят и оргаизират.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Като има похарчени и невърнати пари, все някой трябва да изгори:
  1. Клиентите
  2. Туроператорите
  3. Данъкоплатеца

  Пропуснал си застрахователя, който е получил между 600 и 6000 лв застрахователна премия? Всяка година всяка туроператорска агенция прави подобна застраховка, и изпраща копие до МТ-всяка година!

  И защо данъкоплатеца, а не застрахователя?
  И защо няма такъв фонд, в който да се акумулират средства от туроператорските агенции? А все трябва да се пълнят гушите на аверите на ГЕРБ от застрахователния бранш, които като чуят за застрахователно събитие, мигновено се покриват?

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Ясно е, че това ще бъде за сметка на повишение на цените на услугите, но тези които искат да почиват с използване на техните услуги , ще ударят някоя и друга пара отгоре.
  —цитат от коментар 26 на tsvetko_51


  И сега има начислени суми за застраховка, които се превеждат на застрахователя, мин. 1-2 лв на ден (отделно годишната туроператорската застраховка), а за по-възрастните сумата е по-голяма.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Парите са получени. Какво е станало с тях, че сега държавата трябва да ги връща.

 30. 30 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1012 Весело

  всички загуби за държавата(данъкоплатците) всичката печалба за бизнесменете(частниците)

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Да се оправят със застрахователите и ако не се разплатят да "затварят сергията". Гадно е за всички по веригата от хотела до туристите, обаче всеки да си носи риска. Дал си парите напред за да ти е по-евтино, ми носиш си риска. Къде пише, че аз (като данъкоплатец) трябва да те пазя от рискове?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Не дрънкай глупости! Държавата не е на държавната администрация, а на данъкоплатците Сега се иска онези пут.овци от държавната администрация да поемат отговорност, защо оповестиха решението си за затваряне на държавата в петък, на 13 март в полунощ само няколко часа преди това?

  ти да си чувал за закона за отговорността на държавата (или на държавната администрация)?

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  ако някой не намира логика в тези искания, да не се учудва защо някои политици го казват на висок глас - НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

  Да, застраховки има, но никой не застрахова пътуване заради приумиците на Негово величество ЧИНОВНИКА!
  Пък бил той и премиер!

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До 30:"не на безразличието"]всички загуби за държавата(данъкоплатците) всичката печалба за бизнесменете(частниците)..."

  Пич, у нас бизнесмените са данъкоплатци, а държавата са държавна администрация (търтеи). От частния сектор има много съкратени и безработни, докато от търтеите нито един, напротив, увеличиха им заплатите.
  Да не се учудиш един ден ако започнат да бият чиновниците? Че и теб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK