Въпреки епидемията и одържавяването на лотариите приходите от хазарт не са пострадали

Въпреки епидемията и одържавяването на лотариите приходите от хазарт не са пострадали

© Юлия ЛазароваПриходите от данъци върху хазарта са спаднали през миналата година с едва 8%, а от такси - с 15%. Това показват данни, изнесени от финансовия министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев. Така излиза, че епидемията, заради която с месеци бяха затворени игралните зали, и спирането на бизнеса на обвиняемия Васил Божков, не се е отразило сериозно на бюджета.


Ананиев обяви, че бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор по предварителни отчетни данни за 2020 г. са общо в размер на 257 135 688 лв., в т.ч. от данъци 127 645 383 лв. и от такси 129 490 305 лева. В данните за постъпленията от такси за 2020 г. участват и 2 225 002 лв. приходи от годишни вноски от организаторите на хазартни игри с оглед спазването на Мерките за отговорен хазарт, приети от Европейския комитет за стандартизация. За 2019 г. бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор са в размер на 308 686 839 лв., в т.ч. от данъци 138 165 195 лв. и от такси 170 521 644 лева.На база тези данни, процентното съотношение на постъпленията през 2020 г. спрямо приходите през 2019 г. е 83 на сто (или спад от 17 %), като при данъците това съотношение е 92 % (или спад от 8 %), а при таксите е 75 % (или спад от 25 %), обяви Ананиев.


Министърът обяви, че спадът в приходите спрямо 2019 г. може да бъде обяснен с промените в Закона за хазарта през февруари 2020 г. и въвеждането на държавен монопол в организирането на моментни лотарийни игри, в резултат на което са прекратени лицензите на няколко хазартни оператори. Влияние върху бюджетните приходи от хазартния сектор оказва и въведеното извънредно положение в страната и свързаните с това мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, допълни той.
В отговор депутатът Румен Гечев обяви, че при това положение излиза, че са крити обороти с хазартния бизнес или поне така той тълкува данните на министерството. "Как е възможно след отнемането на лицензите на основни фирми в хазарта, вие да отчитате 8% спад? Или данните ви са неточни, или са укривани обороти", обяви той.


Той посочи, че продължава да стои без отговор въпроса как са проспани щети за бюджета от близо 700 млн. лв. заради занижени такси, които са плащали двете фирми на Божков - "Национална лотария" и "Ню геймс". "Как държавното тото е плащало по-високи такси, а частни компании - по-ниски, а както разбрахме част от спестените пари са давани за рушвети?, напомни Гечев.


Междувременно през януари състав на Софийският градски съд обяви, че фирмата "Ню Геймс", чрез която оперираше "Националната лотария" на Васил Божков е обявена в несъстоятелност, засечени са недействителни плащания към "Лафка", а петима печеливши от лотарията претендират за неизплатени печалби в размер на 4.5 млн. лв. от билети на Националната лотария, които няма как да получат. А също и че променяйки Закона за хазарта през 2020 г., законодателят е нанесъл непоправими вреди на хората, спечелили печалба от талоните за търкане.


Васил Божков се укрива в Дубай и има повдигнати 18 обвинения от прокуратурата. Преди година със закон частните лотарии бяха забранени и станаха държавен монопол. Срещу фирмите на Божков бяха предявени като дължими със задна дата данъци, такси и лихви в размер на близо 700 млн. лв. Последната му активност е свързана с явяването му на избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK