Как се промениха таксите на банките (графика)

Как се промениха таксите на банките (графика)

© Юлия ЛазароваВсеки потребител на банкови услуги, без да гледа статистиката, би заключил, че от година на година таксите на финансовите институции стават все по-високи. Усещането, което отразява и обективното положение, се засили след 2011 г., когато макар и плавон, започва повишението на таксите заради свитото кредитиране. По този начин банките се опитаха донякъде да компенсират свитите приходи от лихви. Това доведе и до въвеждането на нови видове такси.


По данни на БНБ през 2020 г. нетният доход на банковата система от такси и комисиони се свива на годишна база с 67.7 млн. лв. (6.1%) до 1.04 млрд. лв. Тези данни все пак са в унисон със спада в печалбата на банките през пандемичната година, която се свива наполовина спрямо предходната година до 815 млн. лв.


Все пак данните, които събира БНБ от търговските банки, показват, че таксите се повишават през последните години като са единични услугите, при които се наблюдава спад. Вижда се и ясно тенденцията за повишаване на цената на обслужване на клиентите в офиса, вместо да ползват онлайн или мобилно банкиране. Много банки доразвиха мобилното банкиране по време на епидемията и отчитат ръст в отдалеченото ползване на услугите, но все още не са малко хората, които предпочитат услугите в офис.
За пръв път през 2016 г. БНБ публикува данни, от които става известно колко струва откриването на разплащателна сметка в банка и какви са таксите, начислявани за основните услуги. Те са осреднени стойности между най-високата и най-ниската оферта на пазара за изтеклата година и се публикуват в края на февруари.


Въз основа на тези осреднени ставки до февруари на следващата година банките трябва да актуализират тарифите си, като въведат така наречените приемливи такси за платежна сметка за основни операции, до която достъп следва да имат всички граждани на Европейския съюз. Те трябва да са по-ниски от средните за пазара и от тези, които съответната банка прилага за разплащателните си сметки. Основните операции могат да се предлагат и безплатно, а банките имат право да предлагат и допълнителни услуги по тези сметки.


В графиката долу можете да видите размера на таксите на някои популярни услуги през последните три години по осреднените стойности на БНБ. Централната банка посочва, че за услугата "Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лв." банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.


Така към отбелязаните в графиката стойности със звезда трябва да се добави и алтернативата от


0.2% от теглената сума, но минимум 1.40 лв. през 2018 г.
0.27% от сумата, но минимум 2.80 лв. през 2019 г.
0.41% от сумата, но минимум 3.50 лв. през 2020 г.

В сайта на БНБ потребителите могат да видят и сравнение на таксите в отделните банки.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Тотален рекет от страна на банките ,не стига ,че не плащат никакви лихви ,а всички влогове ,разплащателни сметки се товарят с такси ,таксички за теглене , в момента таксите на банките за няколко сметки и слабо движение по тях са вече по големи от разходите на фирмата ни за ток и вода ,което става страшно .

 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 644 Неутрално

  И що да няма държавна банка, чрез която да се плащат задълженията към държавата?
  А държавна застрахователна фирма?

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Мародерството по време на криза продължава, пред благосклонно затворените очи на държавата и регулаторите БНБ и КЗК. Ама нищо чудно, те и КТБ проспаха. Хубавото е, че мародерите ще проспат и финтех банките, а когато се усетят какво е станало ще е късно за тях.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 976 Неутрално
 5. 5 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Мародерството по време на криза продължава, пред благосклонно затворените очи на държавата и регулаторите БНБ и КЗК. Ама нищо чудно, те и КТБ проспаха. Хубавото е, че мародерите ще проспат и финтех банките, а когато се усетят какво е станало ще е късно за тях.
  —цитат от коментар 3 на rumen_s


  Аз съм вече ам отдавна....
  Довиждане на останлите, няма да ни липсват !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Весело

  Свиквайте, скоро ще има такса от 1-2 лв само ако минете по тротоара пред банката или на по-малко от 10 метра от банкомат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Има една банка, която беше на ръба на фалита преди няколко години. Взеха ми сумата от 93 лева за такси по сметка, която мислех, че съм закрил през 2016 г. Ако сте имали отношения с тази банка си проверете състоянието, за да не се окажете в същата ситуация. И най-добре бягайте от нея.

 8. 8 Профил на nns
  nns
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Изключително ретроградно поведение на всички банки на куп - видите ли колкото по-високи такси определяме , толкова по-малко пари събираме. Дайте графика колко е поскъпнало "поддържането" на фирмена сметка - към 20лв. на брой сметка, са минимумите - както толкова "поддържат" различно от сметките на ФЛ ?! И за почти всички операции таксите са х 2 в сравнение с тези на ФЛ. Принудата която упражняват чрез такси - теглене - внасяне , за да не излизат пари в брой от системата , става ясно за какво е - да могат да дерат с такси и безкасовите операции - поддръжки , платежното от онлайн банкиране в проценти с е е вдигнало с 300-500 % за 10г. масово. Ама нали платен олигопол под "полата" на държавата.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Кажи мерси на герб и бойко. И менда да не забравиш и владко дето папка сладко сладко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  С комисионните по картите на пенсионерите ежемесечно пропаднаха окончателно в морален аспект.
  После се сърдят, че хората ги пустосват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#3] от "rumen_s":
  КЗК е "пробита" отдавна. Иначе тиквата премиер нямаше да ги хареса и удължи пребиваването им на държавна хранилка.

 12. 12 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Дигиталното евро трябва да се направи така че да няма нужда от тия банки, но кога ще го направят незнам, може би след дигиталната уена

 13. 13 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Вчера направих запитване в УниКредит за потребителски кредит за 35 х.л. За 5 години ще върна + 10,000 хиляди, в които влизат всевъзможни такси, плюс застрахователен пакет около 3000 лева.
  На всичко отгоре момченцето по телефона се държеше все едно ми прави услуга и ми дава от личните си пари. УниКредит стават все по-нагли.
  Естествено се отказах.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Плащането на данъците струва 30 лв. /преводите/ и още 30 лв. за месечна такса на банката.
  За по-големите фирми може да е нищо, но за по-малките е много.
  Не, че ще ни съборят 700 лв. на година, но защо да работим за банките?

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  На мен по един фирмен кредит са ми дръпнали от сметката две такси повече и счетоводителката няма как да осчетоводи парите.
  Половин година чакам отговор от банката и не им трепва оченцето, да ме баламосват, че още работят по случая.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Майка ми получава пенсията си в една банка, която взема 0.56% от теглената сума. При положение, че в някои банки до 2000лв. вземат 4 лв. в тая ако имаш сметка излиза два пъти и половина...
  Ама, както се казва, това е на пазара...

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  И що да няма държавна банка, чрез която да се плащат задълженията към държавата? А държавна застрахователна фирма?
  —цитат от коментар 2 на jmf29537805


  Спокойно! "Дясната" партия ГЕРБ ще се погрижи и за това да има държавна банка и държавна застрахователна компания! След като направи държавна петролна компания, ще се заеме и с държавна банка и държавен застраховател! След това идват ТКЗС-тата!

 18. 18 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вчера направих запитване в УниКредит за потребителски кредит за 35 х.л. За 5 години ще върна + 10,000 хиляди, в които влизат всевъзможни такси, плюс застрахователен пакет около 3000 лева. На всичко отгоре момченцето по телефона се държеше все едно ми прави услуга и ми дава от личните си пари. УниКредит стават все по-нагли. Естествено се отказах.
  —цитат от коментар 13 на Весела Анчева


  Вчера направих запитване в УниКредит за потребителски кредит за 35 х.л. За 5 години ще върна + 10,000 хиляди, в които влизат всевъзможни такси, плюс застрахователен пакет около 3000 лева. На всичко отгоре момченцето по телефона се държеше все едно ми прави услуга и ми дава от личните си пари. УниКредит стават все по-нагли. Естествено се отказах.
  —цитат от коментар 13 на Весела Анчева


  35 хиляди за 5 години звучи стряскащо много на средна месечна заплата за страната 1500 лева. Ще имате значително по-добра оферта за сума до 10 000, по-добра оферта на сума до 20 000. За да ви е добра офертата на 35 хиляди за 5 години, трябва да покажете доход над 5000 лева месечно. Това са ми личните наблюдения и не е финансов съвет.


 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Така ли е навсякъде по света или само тука може всичко.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dimitri Damianov":

  Да тегли от банкомат на банката от която е картата. Ако тези такси пак се удържат да смени банката. Има специални карти за пенсионери с комисионна по 60 ст на месец в една немска банка. Което пак не е редно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#18] от "ikod":

  Аз съм преценила периода и възможностите си.
  Проблемът са цената на банката и отношението на служителят, който на всичките ми нормални въпроси ми отговори да си смятам в калкулатора на сайта им. Не му се работи:) разбираш ли. Ще ти приберат десет хиляди и не иска да ти каже ква е разликата на застрахователния пакет при 5 и при 6 години погасителвн план.
  Както и да е. Имам и други варианти.

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Независимо от размера на кредита, търсете банка, която да ви го отпусне при намаляващи месечни вноски!!!! Така от първата вноска ще си покриете част от главницата! Четете "малките букви" и всяка препратка към Общите условия на банката!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#13] от "Весела Анчева":

  Уникредит бяха гадни преди десет години. Сега са още по - лоши.

 24. 24 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1133 Весело

  Съдията към подсъдимия:
  - Подсъдими, Вие защо решихте да ограбите банката?
  - Ааааа, г-н съдия, тя първа започна!

 25. 25 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 683 Любопитно

  До коментар [#19] от "Роси":

  В Англия нямат никакви такси...

 26. 26 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":
  "Така ли е навсякъде по света или само тука може всичко."

  Роси, банките ни в България трябва да възстановят парите в т. нар "Фонд за гарантиране влоговете в банките", който бе ограбен изцяло след ограбването на КТБ от Пеевски и Цацаров, с "любезното" съдействие на Иван Искров (на БНБ).
  Докато не го възстановят ще ни ограбват без спиране, а след това ще сме свикнали вече да ни ограбват.

 27. 27 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Така ли е навсякъде по света или само тука може всичко.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Ами така е навсякъде по света. Лихвите намаляха, собствениците на банките не искат по-малки печалби догодина и увеличават такси и комисиони.
  Тук държа да отбележа, че банките печелят от маржина между лихвите по кредитите, които събират, и лихвите по спестяванията, които плащат. Трябва да се вземат предвид и загубите от неплатени "лоши" кредити. Ако вземат 3% по ипотечен кредит и плащат 1% по срочни влогове, и би трябвало по баланса им кредитите да са равни на влоговете, значи приходите им са 2% от целия баланс по влоговете. Реално нещата са по-сложни, но това е в основи банковия бизнес.
  Не знам коя "финтех" банка ще ви даде 200 хиляди ипотечен заем да си купите къща и дали може да си управлява риска по такива кредити, без някой банков служител да ви е разгледал внимателно документите. Не виждам как може да се избегне нуждата да плащате част от заплатата на служителя, отпускащ кредита. Сега банките се ориентират към мобилни брокери на ипотечни заеми, кито са на комисиона. И все пак, от ипотечния ви заем трябва да се плати комисионата на мобилния брокер, който ви разглежда документите, няма как иначе. Другият вариант е лично да си попълвате онлайн апликация, да си сканирате и ъплоадвате всички документи, съгласно написани инструкции към аплиакцията, т.е. да свършите сами работата на брокера. И пак някой трябва да ги разгледа тези документи, за да ги одобри или отхвърли. Трябва да се плати на този човек.

 28. 28 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бойко и Владко да не би да не са продукт на същата партия ,за която лелееш ,а има ли банка ,която да не е червена или депесарска .

 29. 29 Профил на suhi
  suhi
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Мутри лихвари - вие какво очаквате от такива?

  suhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK