Директорът на МВФ не изключва и над 5.5% ръст на световната икономика

Директорът на МВФ не изключва и над 5.5% ръст на световната икономика

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Световната икономика е в началото на своето възстановяване, а ръстът в края на годината може и да е по-висок от прогнозирания през януари от 5.5%, каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Изказването и беше на проведена вчера виртуална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20.


Георгиева уточни, че несигурността остава изключително висока, защото тепърва предстои ваксините да помогнат за преодоляването на нови вълни на инфекции и мутации на вируса. "Междувременно започва да се очертава опасно раздалечаване както между, така и в рамките на отделните икономики. На възникващите пазари и в развитите страни, с изключение на Китай, до 2022 г. прогнозираме загуби на доход на глава от населението до 22% процента спрямо 13% в развитите икономики. Прогнозираме също така, че само половината от страните, които преди кризата бяха в процес на сближаване на равнищата на доходите с тези на развитите страни, ще продължат да следват тази траектория на развитие в периода 2020-2022 г., като най-тежко засегнати от загубата на работни места са били младите хора, нискоквалифицираните и жените", посочи директорът на МВФ.


Георгиева смята, че на първо място и най-важно е ускоряване на темпа на ваксиниране в целия свят, с международно взаимодействие за ускоряване на производството и осигуряването на ваксини възможно най-бързо във всички точки на света. На второ място е нужна "решимост за предоставянето на животоспасяваща помощ на компаниите и домакинствата, според възможностите и условията в отделните страни, докато изходът от кризата не стане необратим", каза още тя.
Кристалина Георгиева каза, че е необходимо да върви подготовка и за рисковете и евентуалните нежелани последици на постепенното оттегляне на политическите мерки за подкрепа, което вероятно ще доведе до повишаване на фалитите и финансовите сътресения, включително и извънредно висока волатилност на финансовите пазари.


Директорът на МВФ се обяви и за засилване на подкрепата за уязвимите страни. "На последно място, позволете ми да спомена необходимостта от синхронизиране на използването на публични средства с целта за изграждането на устойчиво на измененията на климата, цифрово и приобщаващо бъдеще", каза Георгиева.


Тя посочи, че е окуражена от новия тласък за модернизиране на международната данъчна система за по-доброто й адаптиране към икономиките на 21-ви век, включително в подкрепа на целта за приобщаващо развитие.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK