Рекламирането на туризма пред българи и чужденци се мести в НДК

архивен кадър от изложението "Ваканция и СПА експо".

© Цветелина Николаева

архивен кадър от изложението "Ваканция и СПА експо".Всеки любител пътешественик знае, че в цяла Европа в туристическите места задължително някъде има и център за информация, от който може да се вземе карта на града, да се купят билети за музеи и събития, да се зададат въпроси, на които чужденецът няма отговор. И в София има поне две такива места за ползата от които е трудно да се говори. Единият е в подлеза при Софийския университет и е на общината, а другият е "скътан" на площад "Света Неделя" в сградата на бившата агенция по туризъм и има претенцията да е национален туристически център. Той е на Министерството на туризма.


От встъпването си в длъжността на министъра на туризма миналото лято Марияна Николова непрекъснато демонстрира амбиция да направи едно или друго и една от идеите й е да премести този център в НДК. Изборите, за които тя отговаря като вицепремиер, обаче застрашително наближават, а в НДК все още чакат проект от министерството за въпросния център. Предвижда се той да бъде разположен във вход А4, се разбира от отговори на министерството до "Дневник".


За това какви функции ще изпълнява от министерството казват, че новият Национален туристически информационен център, който "изключително удачно се планира да бъде в сградата на Национален дворец на културата", е заложено да изпълнява три основни функции:

- Да се предоставя по модерен начин широка информация на български туристи за разнообразните възможности за туризъм в България;
- Да се предоставя атрактивно разнообразна информация на чуждестранни туристи за България;
- Да има entertainment функция -чрез съвременни дигитални технологии и други модерни активности и да бъде предоставяне информацията на потребителите.
В момента Националният информационен център се намира на пл. "Света Неделя" № 1, което е една малка красива уличка, встрани от туристопотока, отбелязват от там. Допълват, че е търсено място, където се събират хора и през което преминава "голям човекопоток". И след разговори с ръководството на НДК се споразумяхме да ползваме пространството на вход А 4, което е отстрани до пилоните на НДК. Оттам преминават много хора, има спирки на няколко вида градски транспорт и не на последно място, паркът на НДК е любимо място за разходки на българи и чужденци, допълват от ведомството.


Рекламирането на туризма пред българи и чужденци се мести в НДК

© Юлия Лазарова


В допълнение НДК е най-големият културен и конферентен център на България, в който се провеждат много събития в нормално време и достъпът до информация за туристическите възможности на страната ще бъде значително улеснен, мотивират решението си от министерството.


От пресцентъра на НДК потвърдиха ангажимента си като не можаха да се ангажират със срок, в който там ще се нанесе центърът, доколкото всичко е в ръцете на министерството, което още не е представило проект.


Томислав Рашков, член на управителния съвет на сдружението "Фрий София тур" и "Фрий Пловдив тур", коментира пред "Дневник", че ако човек не познава добре София, какъвто е случаят с чуждестранните туристи, трябва да има много ясно обозначение как да се стигне до центъра в НДК. Посочва все пак, че самата сграда е част от туровете за чужденци и е разпознаваема. Допълва, че колкото повече подобни центрове са отдалечени от най-популярните места за туристи в един град, толкова повече те се отказват да ги търсят и предпочитат да търсят информация в интернет.


Такъв тип рекламни центрове се правят на ключови места, където преминават най-много туристи - в случая със София това е районът на "Александър Невски", посочва Даниела Стоева, управител на туроператора "Тандем травел", който приема чужди туристи за културен туризъм и член на АБТТА.


На въпрос с какво ще е по-полезен този център в сравнение със същата информация, поднесена в сайт, от Министерството на туризма казват, че във физически туристически информационен център, разположен на ключова локация в центъра на столицата, туристите ще могат да получат много по-детайлна и персонализирана информация, която да бъде съобразена с техните нужди, предпочитания и възможности. Допълват, че самият той ще има пряка рекламна функция с изнесени билбордове и LED стени в пространството пред НДК. Предвижда се в него да се провеждат значими събития и професионални срещи с маркетингово, рекламно и комуникационно значение за туризма, допълват от ведомството.


Туристическият център на общината.

© Юлия Лазарова

Туристическият център на общината.


От там мотивират идеята си и с това, че по време на многобройните срещи на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на туристическия сектор темата за създаване на нов Национален туристически информационен център в София е повдигана многократно. "Според бизнеса столицата има нужда от център, в който туристите да получават безплатна, бърза и качествена информация за възможностите за туризъм в цяла България. Всички представители на бранша са единодушни, че сегашният офис поради местоположението си не изпълнява функциите, заради които е създаден", допълва министерството. Не се съобщава какви ще са разходите за него, само се посочва, че помещението ще се ползва безвъзмездно.


"И досега този център не е вършил никаква работа. Релокацията не смятам, че би променила нещо, ако не се промени като цяло концепцията на такъв център", коментира Даниела Стоева. Посочва, че при всяко положение такъв център е полезен, но той трябва да е комплекс от много услуги. Смята, че по примера на други туристически страни, в него трябва да има дежурен полицай, говорещ ангилйски език, който да помага на чужди туристи, които, например, са си изгубили документите и др. подобни.


Тези центрове трябва да се превърнат в места за оказване на подкрепа за всякаква нужда, но чисто информационно хората вече получават знания по дигитален път. Никой няма да дойде неинформиран и да търси центъра, коментира Даниела Стоева. Посочва, че от такъв център би взел по-скоро карта на града, макар че тя се предлага във всеки хотел.


Томислав Рашков разказва, че преди няколко години и тяхното сдружение е имало идея да отвори малък туристически център, който да е комбинация от място, където туристите да бъдат напътствани, да получат информация на различни езици, да бъде галерия и да се предлагат сувенири. "Искахме да направим нещо интересно, което се осъществи повече като магазинче за изкуство и дизайн", казва той.


Смята, че бъдещето на този тип центрове е все пак в дигиталния свят под формата на сайтове, които обслужват туристи, апликации или социални платформи. В същото време е установено, че за разлика от други сфери, в туризма хартиените брошури си остават привлекателни за хората, въпреки развитието на технологиите. Допълва, че за особено ценни туристите приемат брошури, които са така направени, че играят ролята и на сувенир, представяйки места, до които няма да стигнеш, ако се водиш по масовия поток.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И мен ако ме направят министър на туризма и аз ще имам амбиции, и аз ще го рекламирам в НДК. Какво? Да не е глупаво?

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Ако и в изборите е същият талант, ГЕРБ има проблем.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Същественият проблем на родния туризъм не е "къде", а "как" се рекламира!
  Имам сериозни съмнения, че имаме дори профил на туриста, който е обект на рекламните ни кампании...???

 4. 4 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Най-добрата реклама е стандарта на живот в държавата, автентичната кухня, природа, култура и чистота. Не съм сигурен, че поне едно е налично.

 5. 5 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "Explorer":

  Еми ето харата занимаващи се наистина с това, ти казват лекичко, че е глупаво.
  Ако се питаш що да ги слушаш, те си изкарвата парите директно с това, а не данъкоплатецът през министерство да им ги дава.

 6. 6 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да поканят чеха Черни. Човека много добре ни беше опреличил като турски клозет.

 7. 7 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 412 Неутрално

  #Едно е права,но и всички останали също. Особено как и какво ще се рекламира,дали бардаци или природни забележителности;дали казина или куросртите и т.н. И всички сте прави че това е много над мозъчния капацитет на тая маймуна.ОК тя е маймуна, предната крокодил,но нали в МинТур.работят всякакви експерти,те защо получават заплати?

 8. 8 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всеки любител пътешественик знае, че в цяла Европа в туристическите места задължително някъде има и център за информация, от който може да се вземе карта на града, да се купят билети за музеи и събития, да се зададат въпроси, на които чужденецът няма отговор.
  —цитат от коментар 0 на автора


  Това отдавна не е така. Това са някакви стари данни. Всеки любител пътешественик намира информация по друг начин, дори има и приложения за мобилни телефони, коиот показват цялата информация. Имахме един кмет разбойник, направи в града ни такава сграда. Днес в нея влизат само "работещите" там, което си е една много добра партийна хранилка. Никакви туристи не се навъртат там, отиват директно на местата, които искат да посетят.
  п.п. работещите е в кавички, защото там нищо не работят. Обичайно партийни активисти от ГЕРБ се слагат там и получават заплата срещу нищо.

 9. 9 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всеки любител пътешественик знае, че в цяла Европа в туристическите места задължително някъде има и център за информация, от който може да се вземе карта на града, да се купят билети за музеи и събития, да се зададат въпроси, на които чужденецът няма отговор.
  —цитат от коментар 0 на автора


  Това отдавна не е така. Това са някакви стари данни. Всеки любител пътешественик намира информация по друг начин, дори има и приложения за мобилни телефони, коиот показват цялата информация. Имахме един кмет разбойник, направи в града ни такава сграда. Днес в нея влизат само "работещите" там, което си е една много добра партийна хранилка. Никакви туристи не се навъртат там, отиват директно на местата, които искат да посетят.
  п.п. работещите е в кавички, защото там нищо не работят. Обичайно партийни активисти от ГЕРБ се слагат там и получават заплата срещу нищо.

 10. 10 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако и в изборите е същият талант, ГЕРБ има проблем.
  —цитат от коментар 2 на Един вампир броди из Европа


  Тя навсякъде е такъв талант, е поне две нива над Ангелкова.

 11. 11 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "нов Национален туристически информационен център".
  Този център трябва да е виртуален, всичко друго са инсинуации.
  Ще кацна в Бургас, ще отида до София, за да посетя този център за да си взема брошури и ще посетя Панагюрище, нали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK