Проф. Бобева: България запази финансова стабилност въпреки действията на правителството

Проф. Бобева: България запази финансова стабилност въпреки действията на правителството

© Георги КожухаровТрябва да се отчете, че българският бизнес се справи с кризата, предизвикана от коронавируса, въпреки правителството и символичните помощи, каза днес пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева. Тя посочи, че финансовите помощи за преодоляване на последиците от пандемията са в размер на 2.3% от БВП, докато средно за ЕС става въпрос за 14 на сто.


"Тревожи ме прогнозата за 2021 г. - Европейската комисия счита, че капацитетът ни да се справим икономически е много слаб. Ние сме трети по очакван нисък растеж - 2.7%", каза Бобева.


Според икономиста финансовата стабилност на страната се е запазила въпреки действията на правителството - прекалено вземане на дълг, безсмислени разходи.
Коментирайки Плана за възстановяване и устойчивост, който би трябвало да се реализира с пари от ЕС, Бобева каза, че неговата рамка е нереалистична и това го прави неосъществим. "Има планирана излишна амбициозност... Дебатът за икономиката не е този план. Ако някой си въобразява, че ще разпределя някакви пари и ще се радва на това, не е така, защото цената на тези пари трябва добре да се оцени", предупреди Бобева.


"Планът не е изпълним и ми напомня връщане към плановата икономика. Твърди се, че ще имаме 21% кумулативен растеж за следващите четири години, включително и тази, но как ще стане, като ние имаме 2.7 прогноза тази година, а най-високият, постиган в последните 10 години, е 3%. Откъде ще дойдат тези 20%", попита икономистът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK