Фонд от Люксембург ще получи дял от "Еврохолд" срещу финансиране

Фонд от Люксембург ще получи дял от "Еврохолд" срещу финансиране

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Еврохолд", който получи разрешението на всички регулатори да придобие българския бизнес на ЧЕЗ, си е осигурил 26 млн. евро финансиране от инвестиционна група, базирана в Люксембург, Gem Global Yield LLC SCS. Вече е подписано и споразумение.


Фондът, чиято дейност е фокусирана върху развиващите се пазари, ще придобие дял в холдинга срещу парите, които ще помогнат на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ.


Това се разбира от информация, публикувана от "Еврохолд" през Българската фондова борса, което е негово задължение като публично дружество.
За фонда се посочва, че е основан през 1991 г. и управлява 3.4 млрд. долара в различни видове инструменти. И още, че има над 400 сделки в 70 страни. Има офиси в Ню Йорк, Лос Анджелис, Насау (Бахамите) и Париж.


В началото на март "Еврохолд България" обяви, че планира да набере 100 млн. евро на Българската фондова борса, за да се финансира покупката на ЧЕЗ. Този план обаче трябва да бъде одобрен от акционерите, събрание на които е насрочено за средата на април. Самата сделка с CEZ е за 335 млн. евро, а за публичните електроразпределителни компании ще трябва да се предвидят средства и за задължително търгово предложение към останалите акционери, припомня "Капитал".


Сделката трябва да приключи до средата на годината.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK