Пандемията и недостигът на кадри с квалификация са най-големите заплахи пред бизнеса

Пандемията и недостигът на кадри с квалификация са най-големите заплахи пред бизнеса

© Надежда Чипева, КапиталПандемията е най-голямата заплаха пред бизнеса не само в България, но и глобално. На второ място българските бизнес лидери поставят главния си проблем от години - липсата на хора с добра квалификация. Това показват резултатите от традиционното годишно проучване на "ПрайсуотърхайсКупърс". В същото време 29% от бизнеса декларира, че е увеличил наетите през миналата година.


Като най-голяма заплаха пред бизнеса си 72% от участниците в проучването сочат пандемията на първо място, а 54% - липсата на квалифицирани кадри, на трета позиция са киберзаплахите, посочени от 50%.


Авторите на изследването посочват, че с ускорената дигитализация в резултат на пандемията и ползите от нея расте и заплахата от кибератаки. Посочват, че от март 2020 до февруари 2021 г. е имало 146 киберсъбития, докато в предходните два периода те са били 110 средно, което показва ръст от 33%.
Пандемията и недостигът на кадри с квалификация са най-големите заплахи пред бизнеса

© PWC


Расте и рискът от невярна информация като той от 20 място на глобално ниво, тази година минава на 10-то. Общо 32% от българските бизнес лидери посочват това като реална заплаха.


Проучването показва още, че бизнесът в България е по-скептичен за ръста на глобалната икономика в сравнение с този в Югоизточна Европа и глобално. Така 58% от българските участници очакват ръст на глобалната икономика докато глобално това казват 75% от питаните. Една четвърт от бизнес лидерите в България очакват дори понижение. На такова мнение са 14% от лидерите глобално.


58% от бизнеслидерите в България очакват икономическият растеж глобално да се увеличи при 64% от колегите им в Централна и Източна Европа и 75% глобално. А 24% смятат, че ще се понижи при 14% глобално.


Общо 68% от бизнеса очаква ръст на приходите през следващите 12 месеца, а така мислят 74% от бизнес лидерите в региона и глобално. 28% очакват те да са без промяна, а 3%, че ще спаднат.


На въпрос за очаквания ръст на рентабилността през следващите 12 месеца 45% казват, че очакват ръст, 47% - запазване, а 6% спад. В Югоизточна Европа оптимисти са 53%, 28% очакват запазване, но са двойно повече - 12%, които очакват спад. В глобален мащаб 65% прогнозират ръст, 28% - запазване, а 9% спад.


На въпрос коя от дейностите планирате през следващите 12 месеца с цел растеж на приходите 76% от българските участници казват, че ще се стремят към повишаване на ефективността на дейността си, 65% ще преследват органичен растеж, а 51% планират да пуснат нова услуга или продукт. Едва 22% планират ново стратегическо партньорство.


През последните 3 г. е нараснала тревожността на бизнеса за по-голяма част от заплахите, отчитат авторите на изследването и посочват, че все повече бизнес лидери трябва да действат по на пръв поглед противоречащи си стратегии. Причината за това е, че след 200 г. предсказуемостта изглежда понятие, останало в миналото.

Така бизнес лидерите трябва да отворени към света, но отдадени изцяло на успеха на местно ниво, успешни политици, но в същото време да търсещи подкрепа за идеите си, хем с хъс, но да признават грешките си и да търсят помощ за тях, да са стратези, но да остават фокусирани върху всекидневните задачи, да са двигател на технологичните промени, но да останат отворени за важността на човешкия фактор, да са свързани с изконните ценности на организацията си, но да опитват и нови неща.

Заради пандемията 50% от бизнес лидерите заявяват, че вече в плановете си включват риск от събитие, което е с ниска вероятност да се случи, но ще бъде със силно въздействие. Здравната криза е причина и все повече бизнес лидери виждат ефект от справяне с проблемите при съвместни действия с държавите.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 950 Неутрално

  От управление, което 12 години надува числото чантаджии и милиционери, докато смазва всичко останало, толкова.

 2. 2 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пак старата песен - няма кадри, няма кадри. Ми продължавате да искате хора с европейска квалификация да ви работят за азиатски заплати - как да стане?

 3. 3 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Проблемът с квалифицираните кадри е глобален. Решението му е ясно - реформа в образователната система.

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  За България най-голямата заплаха е липсата на умни и разсъждаващи хора.

  Анатема на комунизма!
 5. 5 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Слави и Христо ще му ги осигурят веднага.
  Заедно с 'наведисе''чалгари вън'

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#2] от "Драгомир Дончев":

  Айде да не обиждаме на азиатски заплати.
  Искат да работят за африкански заплати.

  Анатема на комунизма!
 7. 7 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 805 Неутрално

  За кадрите да не се притеснява бизнеса. Половината от администрацията отива на свободния пазар съвесем скоро. Най-сетне ще си отдъхнем хем от калинки и роднини назначени с връзки, хем от липсата на свободна работна ръка на трудовия пазар.

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Преди години имаше техникуми които създаваха именно квалифицирани кадри. Тези които имаха желание за нещо повече ставаха висшисти, но имаше и планиране за кадри. А бизнеса след като знае какви кадри му трябват да се обърнат към училищата, да помагат за обучението.
  Преди време гледах едно предаване как един предприемач отиваше в училищата, обясняваше на децата какво му трябва, взимаше ги на стаж при себе си и след завършване на училище им подсигуряваше работа.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 9. 9 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  На въпрос на студентка
  „Какво трябва да мотивира младите и образовани хора, за да останат в малките населени места?", г-н Бойко Борисов дава следната перспектива за реализация пред младежта:
  „Има безработни, а ето, търсят се толкова много овчари.
  Агнешко месо и зеленчуци се купуват и навън.", 19.06.2011 г. - agri.bg/novini/boyko-borisov-bezrabotni-ste-tarsyat-se-ovchari

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умнокрасив":

  И ще ги заменят други калинки назначени с връзки.
  Тоя филм съм го гледал в български окръжен град когато една партия на едни избори победи друга партия и всички от администрацията бяха изгонени и назначени други.

  Анатема на комунизма!
 11. 11 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#7] от "Умнокрасив":

  Аз за квалифицирани чантаджии не съм чувал.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  Ей туй не го разбирам. Икономика няма, работа няма, пък търсят кадри. Ми за кво им са? Нали заплати трябва да плащат.
  Всъщност, кой точно търси кадри, че не разбрах?

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  според мен не знаят много добре, какво търсят. колко от тези бизнес лидери са изкарали INSEAD, IE или нещо подобно, преди да си купят майбах?

 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Половината от администрацията отива на свободния пазар съвесем скоро.
  До коментар [#7] от "Умнокрасив":

  Частния сектор има нужда от технически кадри с подходящо образование, но и опит. Проблема е, че университетите не осигуряват достатъчно практика на студентите. В това отношение може да се вземе за пример германската система. В Германия има технически университети на различни нива според нуждите на икономиката, а и според възможностите на студентите.

 15. 15 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умнокрасив":
  едва ли, схемата 3/5/8 от Станишев, ще влезе в пълна сила ако направят коалиционно правителство, само съотношенията ще са различни. Ще има администрация бол, други наши и пребоядисали се, нищо ново

  Тиква под наем.
 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умнокрасив":

  Е, да де, ама тя квалификацията на калинките не върви извън държавната администрация ! А са и мързеливи.

 17. 17 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#12] от "Judjuk":
  как кой, кадровиците
  Кадрите решават всичко, знайно е

  Тиква под наем.
 18. 18 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Всички кадърни кадри постъпиха в ГЕРБ на принципа:
  "Аз съм прост и вие сте прости".

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  "... На второ място българските бизнес лидери поставят главния си проблем от години - липсата на хора с добра квалификация..."!

  Да бе...! Бизнес лидери. Особено такива бизнес лидери с милиционерски карти в джоба! :)))
  Та тия бизнес лидери, за толкова години не разбраха ли, че квалифицираните кадри искат добро заплащане?! Освен това, тия бизнес лидери, защо все чакат държавата да им обучава и да им създава кадри? Те какво? Само ако има нещо за приватизиране, само тогава много разбират...?!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#3] от "half truth":


  [quote#3:"half truth"]Проблемът с квалифицираните кадри е глобален. Решението му е ясно - реформа в образователната система.[/quot

  Че, то в България образованието се намира в перманентна реформа от поне 50 години.....който го хване, той го .....реформира! Дотук съм свидетел, участник и потърпевш едновременно в поне три големи реформи и много малки реформички.... и всеки път става още по-зле.... Може би реформите трябва да спрат .......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  в България образованието се намира в перманентна реформа от поне 50 години.....
  До коментар [#20] от "the_flea":

  В Германия има висши технически училища, в които практиката и лекциите вървят на равно. Големите фирми осигуряват почасова работа на студентите, в замяна им плащат образованието. Така осигуряват кадри за собствения си бизнес, но също и за по-малките фирми, а и бизнес стартъри.

 22. 22 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Кадри има, заплатите са подигравка.

 23. 23 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#21] от "half truth":

  Знам, че е така....но в този подход няма далавера, няма бързо завъртане на пари, резултатите за фирмите идват с 5-6 години закъснение........ това противоречи на химна: КАРАЙ БЯСНО НА ЧЕРВЕНО, НАПРАВИ ЗА МЕНЕ НЕЩО ОТКАЧЕНО...... Да не говорим пък, че с толкова глупости в учебните програми учениците се чувстват изхабени още в 7-8 клас. Като добавим и обезверяването на семействата и.....нещата си идват на мястото - в дупката.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5657 Весело

  До коментар [#9] от "Боян Баянов":

  Сега е възможно него да пратят да се занимава с овчарлък

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Ми бизнеса, пуснете обяви за работа в германсото бюро по труда бе. В ЕС сме, пазарът на труда е отворен, могат да почнат работа веднага.

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#23] от "the_flea":

  Да, мисля че сте прав. За германския модел трябват индустриални традиции. Има обаче и други варианти да се навакса липсата на практически опит на младите специалисти. Единият вариант е да бъдат наемани на работа с дълък пробен период, през което време държавата да им плаща някаква заплата и осигуровка. Тоя модел би направил щастливи и бизнеса и младежите.

  Навсякъде по света се напълни с млади безработни, които имат дипломи, но нямат опит. И в Испания е така.

 27. 27 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Няма кадри ?? Дават 1000 лева заплата, а искат да работиш като роб, че и събота, само до обяд, ама обяд е до 2 часа следобяд. Почиваш неделя и понеделник пак си на тръстиката. Разликата между началник и работник е малка, на Запад, и касае основно организационни и бизнес качества. Тук всеки селски дебелак с по двама работници, които слагат дограма (примерно) кара S класа на 2 години, на лизинг..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK