Големите нехранителни магазини възроптаха срещу затварянето им и плашат с протести

Кадърът е архивен.

© Иван Григоров

Кадърът е архивен.Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват повечето хранителни и някои нехранителни хипермаркети, апелира мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април, както и големите търговски центрове тип "мол" и "ритейл парк" да бъдат отворени от 12 април, а не от 1 май. Така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за някои компании и ще бъде ограничена задълбочаващата се криза в нехранителния ритейл сектор, предизвикана от затварянето на обектите с площ над 300 кв. м. и на търговските центрове, посочва сдружението и допълва, че отварянето на магазините ще има спасителен ефект върху цялата екосистема от свързани с ритейла бизнеси и за приходите в държавния бюджет.


По-късно затворените вериги написаха отворено писмо до премиера и няколко министри, в което се противопоставят на затварянето си, в което виждат неравнопоставеност, и обявяват, че ако не бъдат разбрани, може да се стигне до протести и различни форми на гражданско неподчинение.


"Считаме, че в търговските обекти с площ над 300 кв.м, предлагащи нехранителни стоки при спазване на хигиена и дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения. Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора", обявяват веригите.
На тези магазини със заповед на здравния министър бе забранено да работят от 22 март. Три дни по-късно с указания на министъра на икономиката им бе разрешено да работят, ако сведат площта си до въпросните 300 кв.м. Заради взрив на недоволство от заведенията, няколко часа след указанията премиерът Бойко Борисов нареди разхлабването да се отмени. Мотивира се с това, че мерките са въведени само за 10 дни и че трябва да бъдат еднакви за всички.

Магазините отново поставят въпроса за критерия от 300 кв.м и допълват, че предлаганите от тях продукти са материали и инструменти за спешни и неотложни ремонти; ВиК части; електрически части; уреди за отопление; мебели; потребителска едра и дребна техника и електроника; комуникационни устройства, също биха могли да се отнесат, наред с хранителните, към стоките от първа или съществена необходимост, до които към момента клиентите имат съвсем ограничен достъп.

Смятат, че тяхното затваряне води до струпване в по-малки магазини, които продават същите стоки и в крайна сметка са стига до нелоялна конкуренция.


Подчертават, че работят изцяло на светло, плащат данъците си тук и осигуряват много работни места, за които плащат пълните осигуровки. Сегашната ситуация води до изключително големи щети за нашия бизнес и затова ние очакваме адекватна подкрепа от страна на държавата, посочват те в писмото си.


Предлагат освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 година.


Посочват, че дискриминационните мерки трябва да бъдат преустановени и на свой ред след заведенията, казват, че мерките трябва да важат за всички, независимо от размера, а на магазините за храни да се забрани да продават нехранителни стоки, които не са от първа необходимост. Посочват, че такава била практиката в много страни от ЕС.


Писмото е подписано от 17 вериги: "Технополис", "Техномаркет", "Техмарт", "Мосю Бриколаж", "Прктикер", "Практис", "Хиполенд", "Хоум макс", "Спорт депо", "Мат стар", "Мания", "Домко", "Аико", "Карпет макс", JYSK, "Зора" и "Декатлон".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  Оправете го това "Прктикер"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Голямо изпитание ще бъде за новото правителство (което подозирам няма да е на Герб).
  Ако не се подаде на популизъм - отваря всичко при строги санитарни мерки.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Голямо изпитание ще бъде за новото правителство (което подозирам няма да е на Герб). Ако не се подаде на популизъм - отваря всичко при строги санитарни мерки.
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Според Слави, това е обикновен грип, така че най-вероятно всичко ще се отвори, само да го намерят къде се е покрил.

 4. 4 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Имат пълно право да протестират. На практика освен тях и нощните заведения всичко друго работи. Заведенията отново се изхитриха и използват пушалните си, които в повечето случаи са напълно закрити. Хипермаркетите нямат никакъв пропускателен режим и в час пик хората са един върху друг. Аз досега не съм видял пълен строителен или за техника магазин, дори по Коледа, но те точно тях оставиха затворени.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 5. 5 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Преди двайсетина дена посетих голям мебелен магазин - около 500 кв.м. Вътре имаше не повече от 10 човека.
  Не е ли по-справедливо да се определи норматив колко кв.м. да има за 1 клиент, да се създаде пропусквателен режим и при неспазване на бройката да се затваря тогава магазина?

 6. 6 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Любопитно

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  Че то и сега почти всичко си работи. Какво толкова ще промени Слави и какъв по-голям проблем ще причини това?

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Тези малко време бяха реално затворени. Ако има някой, който наистина сериозно го отнесе това са МОЛ-овете и магазините в тях. Иначе на фона на болните и заразените, отваряне сега не е и в техен интерес, ама де акъл да го схванат. Ако устискат до края на месеца след това ще отворят спокойно и ще работят. Ако се напънат да отварят сега, само след 2-3 седмици пак ще затварят.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Грип или не - на глава от населението имаме повече болни от Бразилия, които са пример за тотално провалила се държава в справянето със здравната криза, а смъртността ни е над 4% - в пъти по-висока от тази в САЩ например (която е около 1.3-1.4%). Това са фактите.

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Абе това 300 кв.м. е голяма бариера - под тази площ вируса се свива и се чувства неуверено, но над нея вече придобива самочувствие и разгръща максимално потенциала си .

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Естествено, че тези вериги не са голям фактор в разпространението.
  Има доста по-големи, знаем ги кои са.
  Абе всички "мерки" са в кавички, защото не са никакви мерки, а някаква стъкмистика - да отчетем дейност, та да не е без ич...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Любопитно

  До коментар [#7] от "rumen_s":

  Според теб, ще има ли ефект от сега действащите ограничения? Че то почти всичко работи. Да не забравяме, че в момента учениците са във ваканция, но от понеделник и те се връщат в училище. Защо на фитнес в МОЛа може, а в магазинв МОЛа не може? Каква е логиката? И до какъв резултат се очаква да доведат подобни абсурди?

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 12. 12 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1222 Весело

  Напълно оправдан протест! Подкрепям напълно! Медицинските калинки, които ги затвориха, още не са дали медицински аргументи за медицинския ефект от затварянето им. Единствената цел, която гонеха е да има нещо затворено, че да не пискат много истериците-затварячи. Ще се опитат да ги сатанизират, подобно на кафетата, за да има поле, върху което да си тече джафкането между истериците-затварячи и нормалните хора. Те са доста по-подходящи от кафетата за целта, защото са големи, богати и по-лесно биха го понесли икономически, според калинките. Слабото място е, че калинките нямат никаква медицинска аргументация в случая и, по тази причина, справедливостта на техния протест е неоспорима ...

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Бойко няма ли да разпореди сега нещо? Нали още властта е у него.

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Бойко няма ли да разпореди сега нещо? Нали още властта е у него.

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bada Bing":

  > Не е ли по-справедливо да се определи норматив колко кв.м. да има за 1 клиент

  Според текущата власт 10 (примерно) човека на 280 кв.м площ са ок, но същите 10 човека на площ от 560 кв.м. 2800 кв.м. или 28000 кв.м. вече са сериозен пандемиологичен проблем и източник на зараза.

  По сходни причини затвориха и Витоша преди година и нещо.

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Вярвам, че Славито с неговата вродена ерудираност бързо ще вникне в ситуацията и ще реши болките на тези магазини.

 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#11] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Ако си им слушал логиката, когато учениците не учат, се събират за забавление в МОЛ-вете и разнасят заразата, когато пък учат, я разнасят в училищата. Та учениците са причината, не друго!

 18. 18 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":Че то и сега почти всичко си работи. Какво толкова ще промени Слави и какъв по-голям проблем ще причини това?
  —цитат от коментар 6 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Като "всичко работи", защо тия хора така се бунтуват?

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Магазините плащат такса "солидарност" с нощните заведения

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#11] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Приятелю, захванали сте спор с истерик-затваряч. На него логика не му е необходима стига нещо да е затворено, а ако може и всичко останало, а ако може и завинаги. За него няма значение дали има медицински ефект от ограничението. Важното е да го има. Колкото повече, толкова повече душевен оргазъм ... :-)

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#8] от "Драгомир Дончев":

  " Грип или не - на глава от населението имаме повече болни от Бразилия, които са пример за тотално провалила се държава в справянето със здравната криза, а смъртността ни е над 4% - в пъти по-висока от тази в САЩ например (която е около 1.3-1.4%). Това са фактите."

  Виновни за всичко това ще бъдат всички други, само не и днешната власт на сараите ! На бас ! " Целият в бяло" вече призова други да поемат отговрността ! Сякаш той знае смисъла на тази дума.......

 22. 22 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 874 Весело

  може да поискат оставката на правителството!

  Евроатлантида
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Преди двайсетина дена посетих голям мебелен магазин - около 500 кв.м. Вътре имаше не повече от 10 човека.Не е ли по-справедливо да се определи норматив колко кв.м. да има за 1 клиент, да се създаде пропусквателен режим и при неспазване на бройката да се затваря тогава магазина?
  —цитат от коментар 5 на Bada Bing


  В Германия не трябва да се пада под 10м2 на човек, в Чехия е 15м2 на човек (в Чехия е по-строго) като в това е включен и персонала. В големите магазини се регулира с броят на количките/кошниците. По аптеките, трафиките и малките хранителни магазини - пише на вратата колко човека могат да влезат едновременно. При някой (като "Жабка" например) продавача зад пулта при нужда от растояние заключва врата от вън, така, че да може да се спази бройката.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Весело

  "Големите нехранителни магазини възроптаха срещу затварянето си и плашат с протести"

  И как ще протестират? Ще затворят магазините ли?

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  "Защо на фитнес в МОЛа може, а в магазинв МОЛа не може?"

  Прав сте да задавате този (риторичен) въпрос. Но правилния отговор не е задължително "да отворим и магазина"...

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  В Америка магазините за ремонти тип ХоумДепо никога не затвориха. Прецениха че продават важни неща без които не може.
  Което си е истина, спешен ремонт си е спешен ремонт.
  До някое време брояха колко хора има вътре и при нужда се чакаше за да влезеш.
  Това отдавна отпадна.
  Но пък е единичен случай да видиш някой без маска, без дистанция, с маска под носленцето или на брадичката.

 27. 27 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Точно пък тази мярка никой не разбра защо се прие. Нали чакаме да стане топло, че да може хората да излизат на въздух. А тука затвориха най-големите обекти, в които има най-много въздух. Тази мярка по-скоро вреди, отколкото помага.

 28. 28 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Да го направят като в западна Европа - в големите НЕХранителни магазини се пазарува с предварително уговорен ден и час през e-mail или СМС , получаваш QR код , на входа на магазина ти го сканират и те пускат за половин или един час да си напазаруваш, като в магазина се допуска определен брой хора.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 29. 29 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  А една кабинка на Боровец от 3 кв метра вози 6 души.

 30. 30 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#28] от "Al Tikvone":

  Глупости на търкалета! Да ги отварят безусловно и да не се занимаваме с безсмислени глупости повече. Тия магазини са с огромна площ и малко посетители през цялото време. Няма смисъл от СМС-и и всякакви други щуротии, за които тепърва трябва да се проектира, разработва и плаща софтуер, който я работи 5 дена, я не ...

 31. 31 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 392 Любопитно

  До коментар [#28] от "Al Tikvone":

  А не може ли да се пазарува нормално, без ограничения?

 32. 32 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Преди няколко месеца, не помня точно кога, но вече имаше мерки, ми се наложи да пазарувам от Практикер или Бриколаж, не помня кое. Имаше вход и изход, охраната следеше броя на хората вътре и за всеки излизащ пускаше нов човек. Работеше си перфектно, не разбирам защо трябва да откриват топлата вода.

 33. 33 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 392 Любопитно

  "Големите нехранителни магазини възроптаха срещу затварянето си и плашат с протести"И как ще протестират? Ще затворят магазините ли?
  —цитат от коментар 24 на plamen_b


  Аз бих съкратил персонала тутакси, да си го дундурка държавата и работещите..ама га не останат работещи? Кой на пенсионерите пенсиите ще плаща? На хроничните лекарствата? Те да си стоят в къщи, а работещите нормално да живеят..който иска. Не съм съгласен работещите да носят двойно бреме - ограничения и да плащат данъци. Ама проблемът е, че им се връзват на обещанията и простотиите"запази ме", сроковете и т.н. "Запази ме" не носи полза на засегнатите, а на държавата! Държавата трябва да се натиска... или тя те натиска!

 34. 34 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Айде бе излезте на улицата, стига само сте плашили- излезте блокирайте Орлов мост, Цариградско, Лъвов мост, моста Чавдар

 35. 35 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 304 Неутрално

  След един от най-некомпетентните министър-председатели въобще, е редно да си отиде и най-некомпетентния щаб от неуки връзкари...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 36. 36 Профил на rpr48654830
  rpr48654830
  Рейтинг: 8 Весело

  Да го направят като в западна Европа - в големите НЕХранителни магазини се пазарува с предварително уговорен ден и час през e-mail или СМС , получаваш QR код , на входа на магазина ти го сканират и те пускат за половин или един час да си напазаруваш, като в магазина се допуска определен брой хора.
  —цитат от коментар 28 на Al Tikvone


  Фащай с 200 за западна европа,
  а ако си вече там недей да даваш предложения какво да става на други места.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK