През 2020 г. болничните са намалели с 1 млн. дни, но разходите на НОИ са по-високи

През 2020 г. болничните са намалели с 1 млн. дни, но разходите на НОИ са по-високи

© Цветелина Белутова, КапиталРазходите на Националния осигурителен институт (НОИ) за болнични листове през 2020 г. нарастват със 74.5 млн. лв. (12.3%) спрямо предходната и достигат 680.7 млн. лв. В същото време самите болнични са намалели почти с 1 млн. дни (6.2%), показва анализ на НОИ, публикуван в бюлетина му.


Една от причините за по-малкото болнични листове е безработицата заради COVID кризата, сочи анализът.


Експертите на НОИ обясняват увеличените средства за обезщетения за болнични през миналата година с увеличението на минималната заплата и ръста на осигурителния доход през годината.


Ръст от 200% на болнични за гледане на роднина
НОИ отчита значителен ръст от 200% на болничните за гледане на член от семейството заради карантина, като средният размер на обезщетението е с 44% по-високо спрямо 2019 г.


По мярката 60/40 за запазване на заетостта за една година (от 15 март 2020 г. до края на март 2021 г.) изплатените средства са 1. млрд. лв. Средният брой месеци, които са ползвали работодателите по мярката, е 5.6, отчита НОИ.


Най-много работни места са запазени в икономическата дейност и преработващата промишленост. 42% от всички са в секторите "Търговия", "Хотелиерство и ресторантьорство". Броят на подпомогнатите работодатели е по-голям, но те са с по-малко на брой наети работници и служители, се казва в анализа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK