Продажбите на горива се свиват двуцифрено през февруари

Продажбите на горива се свиват двуцифрено през февруари

© Цветелина Белутова, КапиталВ условията на ограничителни мерки заради епидемията продажбите на горива са се свили с 15.1% през февруари в сравнение с година по-рано, показват данните на НСИ. В същото време от началото на февруари започна бавно поскъпване на горивата като по данни на сайта fuelo.bg то е около 10 ст. за литър при масовия бензин към края на месеца.


При храните спадът е минимален - с 0.6%, а при нехранителните стоки, без горивата, има дори ръст от 4.7%. За последното съществен дял има онлайн търговията, която продължава да расте стремително - с 33.3%. Продажбите на компютри и телефони се увеличават с 9.4%, а на битова техника и мебели - с 4%. Покупките на медицински продукти обаче леко спада с 1.4%.


Общо през месеца търговията на дребно расте на годишна база с 0.5%.
В сравнение с януари обаче ръстът общо е с 3%. Водеща отново е търговията с нехранителни стоки без горива, която се увеличава със 7.4%, а при горивата ръстът е от 4.7%. Съществен ръст бележи търговията с дрехи и обувки, която скача с 44.8%. Продажбите на компютри и комуникационна техника се придържат към ръста от близо 10% и спрямо януари са с 9.5% повече, а при мебелите - с 8.6%.


При храните и напитките продажбите се свиват спрямо януари с 0.2%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK