Животът на книгите в пандемия: бумът в онлайн продажбите не измести книжарниците

Животът на книгите в пандемия: бумът в онлайн продажбите не измести книжарниците

© Цветелина Белутова, КапиталКогато преди около година повечето магазини затвориха заради извънредното положение, а хората преминаха в авариен режим на покупки, собственици на издателства и на книжарници призоваваха да продължат да се купуват книги. Година по-късно се оказва, че някои от тях са имали само временен спад в продажбите и дори завършват година с малък ръст. В отговор на въпроси на "Дневник" всички обаче признават, че увеличението на онлайн покупките не може да компенсира тези през физическите книжарници и, очаквано, на мнозина в този бизнес се е наложило да правят повече от обичайните промоционални кампании, както и да се разделят със служители.


При някои спад, при други - ръст


"В края на първото тримесечие на 2021 г. все още имаме спад в търсенето на книги. Хората са стресирани и притеснени от продължителната несигурност и това се отразява до голяма степен на потреблението на книги", казва Елеонора Гаджева, главен редактор на издателството, специализирано в литература за пътешествия, "Вакон". Въпреки това смята, че заради наложените ограничения в пътуванията хората сякаш са пренесли своите планове за пътешествия към книгите.


Манол Пейков, съсобственик на "Жанет 45", анализира, че продажбите са намалели за кратко единствено около първото затваряне през март миналата година вследствие на първоначалния шок и страха пред неизвестното. "След това нещата сякаш се нормализираха. Колкото и да е удивително, издателство "Жанет 45" има растеж от около 3% при продажбите за 2020-а спрямо 2019-а", посочва той.
В детското издателство "Мармот" не отчитат реален спад в търсенето на книги като смятат, че това се дължи на бързата им ориентация към онлайн продажби. Колегите им в "Жанет 45" и "Сиела" също наблюдават по-голям интерес към детската литература.


С неочакваното затваряне на книжарниците през март 2020 г. спря и издаването на книги. Всичко това трая около два месеца и в края на април възстановихме работа по нови издания, макар и със забавено темпо, казват от "Сиела". Те пък са свидетели на спад в интереса към книги за пътешествия.


Офлайн е едно, онлайн - друго


Пазаруването онлайн, което отбелязва непрестанен ръст в България през последните години, получи допълнителен тласък след началото на COVID пандемията. Дотогава книгите не са били сред нещата, най-често купувани от българите по този начин, освен ако не става дума за доставки от чужбина.


Елеонора Гаджева цитира данни от анкета сред членовете на Асоциация "Българска книга", в която 68% от анкетираните споделят, че имат ръст в онлайн продажбите спрямо тези в книжарниците. Продажбите през онлайн магазина на издателство "Вакон" също се увеличиха през 2020 г., макар процентът от общия дял на приходите все още да е много малък, казва тя.


Елеонора Гаджева, "Вакон". Личен архив

Елеонора Гаджева, "Вакон". Личен архив


В "Мармот" онлайн търговията компенсира най-силния канал за продажби преди пандемията - директните продажби по време на книжни събития. Равносметката на "Сиела" пък гласи, че възходящата тенденция при онлайн продажбите се е запазила и при разхлабването на мерките през лятото на миналата година, но покачването не може да компенсира обичайните покупки на книги при отворени физически книжарници.


Манол Пейков илюстрира интереса към онлайн покупките на книги, като разказва, че в седмицата преди излизането й на пазара, новата книга на Георги Господинов - "Времеубежище", е била подадена 500 пъти само през сайта на издателството.


Всичко това обаче не изглежда да обрича физическите книжарници. "Не мисля, че някога хората ще започнат да отбягват физическите книжарници. Там витае особен дух, който няма как да се пресъздаде от един онлайн магазин. Да докоснеш, да отгърнеш, да зачетеш, да усетиш хартията и книгата в ръцете си е напълно различно удоволствие. И макар донякъде да може да го изпиташ и с онлайн пазаруването при получаване на пратката, разопаковането и разглеждането на новите си придобивки, просто е различно", смята Радостина Николова от "Мармот".


Отворени ли са книжарниците, хората не ги заобикалят.


Манол Пейков,

издател


Отстъпките не са за всеки


От въвеждането на извънредното положение издателствата много по-често обявяваха по повод, а и без повод, рекламни кампании с немалки отстъпки от коричните цени. Това потвърждава Елеонора Гаджева от "Вакон". Тя казва, че кампаниите с отстъпки през годините са били обвързани с различни участия и събития.

"През изминалата година обаче в условията на пандемия и затваряне на пазара имаше много повече и по-продължителни намаления", казва тя.
Намаленията са естествена част от бизнеса. При отсъствие на големи книжни изложения е напълно нормално те да се реализират до голяма степен онлайн. Пък и продажбите през онлайн платформите на издателствата заобикалят нуждата от дистрибутор и дистрибуторска отстъпка. Част от тази отстъпка може да се насочи към клиента, обяснява Манол Пейков. Подчертава обаче, че стремежът към постоянни отстъпки не е добър съветник, тъй като подкопава истинската стойност на продукта, а освен това, когато те се дават през сайтовете на издателствата се превръщат в нелоялен конкурент на търговците. "По тези две причини ние в "Жанет 45" винаги сме се въздържали от несъразмерни и необосновани отстъпки. Ако ги даваме, предлагаме ги за кратък период и по конкретен, пределно ясен повод", допълва Пейков.


Животът на книгите в пандемия: бумът в онлайн продажбите не измести книжарниците

© Иван Георгиев


Наложи се да сме "гъвкави" промоционално, да сме изобретателни, да сме находчиви и да, понякога да заложим на драстични намаления, за да стимулиране купуването на книги, признават от "Сиела".


Радостина Николова не е почитател на намаленията и казва, че вярва в добавената стойност, а не в отстъпката. Обяснява, че предпочита да инвестира в нещо допълнително към всяка нова книга, отколкото да свали от цената ѝ. "Позволявам си да правя отстъпки единствено на пакетните ни предложения от по няколко книги, което отново не е с цел "стимулиране на покупките", а по-скоро улесняване на избора на читателите и жест към тях, за това, че ни се доверяват". Определя като нереалистични отстъпки от 20-30-40% за единични книги и допълва, че то й служи като червен флаг, че някой е излъгал още в самото начало при формирането на коричната цена.


Колко ДДС може да поеме една книга


Като антикрrзисна мярка през лятото на миналата година управляващите намалиха ставката на ДДС на 9% за книгите, която засега е предвидено да важи до края на 2021 г. Тогава издатели коментираха, че няма как това директно да доведе до спад в коричната цена. (Аргументите им тук). Сега се оказва, че облекчението е имало разнообразни ефекти.


За "Мармот" намаляването на ставката е било "нещо напълно логично, ако искаме да продължим да развиваме книжната си култура". "По-ниският ДДС няма да промени живота ни на читатели и издатели, но е глътка въздух в целия процес по случването на една книга, защото ни дава възможност да мотивираме по-добре хората, благодарение на които книгите виждат бял свят на първо място - писателите и илюстраторите", обяснява Радостина Николова.


Радостина Николова

© Дилян Марков

Радостина Николова


Според 76% от участниците в споменатата анкета на Асоциация "Българска книга" намаляването на ДДС върху книгите е факторът, оказал най-голяма подкрепа за книжния бизнес през 2020 г., затова се надявам, че тази мярка от временна ще се превърне в постоянна, коментира Елеонора Гаджева. В "Сиела" пък отчитат, че занижената ставка на ДДС по-скоро е рефлектирала върху коричната цена на книгите.

Ефектът е повече от видим - намалената ставка на ДДС ни позволи да вдигнем ставките на заплащане на преводачите, с които работим, при това с над една трета. Значително засилихме и работата си с външни редактори и коректори. Всичко това гарантира, по мое мнение, подобряване на издателския продукт в дългосрочен план, коментира Манол Пейков.

"За всички е видно, че ситуацията тук е win-win. Към това трябва да прибавим и третия, читателския win - защото не е едно и също дали срещу 20 лв. ще получиш парцал, пълен с правописни и смислови грешки, който при това изглежда ужасно и ще се разпадне в ръцете ти на третия ден, или стилно литературно и полиграфическо бижу, на което можеш да се наслаждаваш с години - както отвътре, така и отвън. Именно това имах предвид, когато ви казах, че с намаляването на ДДС книгите все пак ще п о е в т и н е я т - защото на същата цена, на която доскоро сте си купували продукт, имитиращ сирене (а всъщност фрашкан с палмово масло и сухо мляко), вече ще можете да си купувате най-висок клас овче сирене, хем директно от мандрата", дава пример той.Промяна в плана


По думите на Радостина Николова от самото начало в "Мармот" са били наясно, че за да задържат инерцията на разрастване и да превърнат ръста си в устойчив, не бива да замразяват дейността, поради което спазили плана за издаване на книги, начертан в началото на 2020 г. и потърсили нови източници на финансиране. Имало няколко предизвикателни месеца в самото начало, докато се адаптират към извънредното положение, но с времето нещата се уталожили.


Животът на книгите в пандемия: бумът в онлайн продажбите не измести книжарниците

© Цветелина Белутова, Капитал


Все пак посочва, че се е стигнало до това да се отложат няколко планирани български заглавия, "защото искахме да им дадем повече гласност, повече публичност и възможност за срещи на живо". Други проекти пък били отказани, "защото всяка българска книга изисква с пъти по-голяма инвестиция като финансов ресурс".


От "Сиела" казват, че не са променили кой знае колко плановете си, но се е наложило да отложат някои от планираните през март и април заглавия за по-късен период през 2020 г., което пък довело до известно разместване на издателския план за 2020 г. "със съвсем лек отзвук" и през първата половина на 2021 г.


Във "Вакон" пък издателският план за 2021 г. е преразгледан и коригиран, а всичко свързано с физически премиери, събития, гостувания на чужди автори е оставено на изчакване. В същото време продължаваме да предлагаме много интересни заглавия на нашите читатели и съм щастлива да споделя, че тази година имаме планирани заглавия на едни от най-добрите алпинисти и пътешественици в света, казва Елеонора Гаджева.


На другия полюс е Манол Пейков, който казва: "Странно: през последните месеци започнах да издавам повече книги от обичайното. Много от тях са забавени заглавия с отдавна придобити права. Всъщност струва ми се, че този месец (март 2021 - бел. ред.) е най-продуктивният в 14-годишната ми кариера на издател".


Загуба на кадри


Като много други браншовете, на книгоиздателите се е наложило да се разделят със свои служители заради свитите продажби и неизвестността.


В "Жанет 45" не са съкратили хора от издателството, но са се разделили с 15% от хората в печатницата. Като много наши колеги в началото на пандемията през март 2020 г. ние освободихме част от екипа и преструктурирахме дейностите си. След това успяхме да върнем някои от служителите си и се надяваме да успеем да задържим хората, с които работим в момента, на които много държим, казват от "Вакон".


В "Мармот", където работата е в малък екип, са преминали през най-трудния период по възможно най-щадящия за всички начин: "Някои вътрешни промени се наложиха едва в края на 2020, но в основата на преорганизацията не стоеше пандемията, а предизвикателства от друго естество". Единствено от "Сиела" декларират, че издателството не е загубило нито един служител.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Бъдещето на хартиените книги е обречено. Като на хартиените вестници. Нашите издателства обаче на правят почти нищо, за да задоволят търсенето на достъпни електронни произведения. Във фейсбук е пълно с групи за обмен на електронни заглавия с хиляди членове, които единствено са разрастват.

 2. 2 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  Така както е описано, този бизнес е в локдаун много преди да се пръкне ковид-а. Просто сега "лодката се клати" малко повече...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 3. 3 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Зависи. Предпочитам Дюн, Черният отряд и Колелото на времето в електронен формат (и на английски).

  Други като определени стихосбирки или Камю и Сартр предрочитам в хартиен вариант, защото не са чак толкова обемистите и мога да ги чета навсякъде.

  Важното е да се чете, как хората го правят си е личен избор.

 4. 4 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Толино 4 за 50 евро + читанката + Library Genesis.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Руснаците пускат новите заглавия почти веднага. И имат в комплект много неща, които са започнати, но недовършени у нас. Когато мога и имам достатъчно време си изтеглям по нещо за четене. Все пак, нищо не може да се сравни с хубава книга в ръка, небрежно отпуснат в креслото.

 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Бъдещето на хартиените книги е обречено. Като на хартиените вестници. Нашите издателства обаче на правят почти нищо, за да задоволят търсенето на достъпни електронни произведения. Във фейсбук е пълно с групи за обмен на електронни заглавия с хиляди членове, които единствено са разрастват.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Не бих казал, разликата между електронната книга и хартия е 5 лева, е аз предпочитам да чета на хартия.
  Според мен по-големият проблем е липсата на превод на много от по-големите заглавия, както и на места неадекватен такъв. Сещам се за една поредица на Брандън Сандерсън, където в 3-тата книга преводачът реши да смени превода на имената, което е неадекватно. На места забелязвам и кофти принт, всички букви имаха лека сянка, когато си дал 30лв за книга, би очаквал поне да е като хората, разбирам да са 20-тина страници, но беше по всичките 700 и кусур.

 7. 7 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#6:"chepokalipsis"][/quote]

  Напълно съм съгласен.
  Цената у нас изпреварва качеството.

  Не отричам електронните формати и тяхното удобство.

  Но нищо не може да се сравни с разгръщането на хартиена книга, четенето на хартиени вестници и списания.

  Съвсем друг въпрос е дали в България има качествени такива.

  На мен лично ми липсва списание за кино.

  Литературната, театралната, кино и музикалната критика и анализи, философско ерудирани есета, анализи и размишления липсват в масовият периодичен печат. Дори и в интернет средата.

 8. 8 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 916 Весело

  Е, не бях чувал за издателството, специализирано в пътешествия "Вакон". След като седем пъти ми го набихте в главата, може и да го запомня.

 9. 9 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1340 Весело

  Хммм... един от вицовете на тема "Офлайн е едно, онлайн - друго" на който се засмях от сърце:
  Две приятелки си говорят за живота и пандемоята и едната казва.
  -Знаеш ли скъпа, най-много ме е страх и се нервя, ако заради тази пандемия направят секса онлайн!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 10. 10 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 525 Любопитно

  За съжаление в пандемията възможностите за купуване на книги от книжарници и антиквариати намаляха доста. Иначе е наистина голямо удоволствие да разглежда и купува човек книги. Онлайн обаче също зарибява, понеже там изборът е също е огромен. Имам чувството, че от началото на пандемията насам започнах да поръчвам повече книги онлайн спрямо времето преди това. Ако преди пандемията съм давал по 4-5 лева за книги дневно, сега са около десетина, май.

 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 718 Разстроено

  Големият бум го виждам във фейсбука, където куцо и сакато се представя за поет и писател и се чудят как да си продадат бълвочите и измишльотините. но изглежда маса народ им поръчва "произведенията", та добре преживяват. Всички продължаваме денонощно да "четем", но актуалните текстове отдавна са по екраните и онлайн, а камарите хартия ще стават все по-безполезни, времето им отминава, просто начинът на живот е друг. Читателите на книги ще намаляват, за сметка на лавино-растящия брой онлайн "писатели", "поети" и всякаква гмеж евтини и полуграмотни манипулатори...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  ДДС то отпадна но цените не, книгите в България остават твърде скъпи за българските ср доходи!

  klimentm
 13. 13 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Око да види, ръка да пипне!
  Едно е да разгледаш анонса на някоя книга в електронна книжарница, друго е да я пипнеш, да я отвориш, да я усетиш.....Свикнах да разглеждам книги онлайн, но да ги преценявам и пресявам във физическа книжарница. Като дете в сладкарница - избирам от цялата витрина. Преминавайки от лавица на лавица някак си инстинктивно погледът ми бяга от еднодневното и модерното, скрито зад лъскавото и търси ненатрапчивото, но различното.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 14. 14 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  ДДС то отпадна но цените не, книгите в България остават твърде скъпи за българските ср доходи!
  —цитат от коментар 12 на klimentm


  То да само книгите скъпи.....всичко е скъпо за българите, гарантирано от работния пожарникар.

  Свободата, Санчо...
 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bornagain":

  Цените са такива, каквито са...... в момента са равновесни, даже някъде има и ръст на приходите. Прекалено евтини книги означава и огромен баласт в книжарниците, много глупости ще се нароят.... спомнете си евтините любовни романи по 2-3 лева, втората ръка по левче - имаше ги по спирките в кашони....после около контейнерите.....
  Ценните книги са скъпи, но те са предназначени за хората, които биха дали по 20-30-40 лв. за книга без да се замислят, защото ги оценяват не по коричната цена, а по съдържание.
  Една мъдра книга, колкото и да е евтина, няма да заинтригува нечетящия...... освен, ако обстоятелствата от живота не му го наложат....
  Миналата година, когато започнахме дистанционното обучение, учениците ми бяха впечатлени от библиотеката зад гърба ми.....някои мислеха, че е фон..... като си поговорихме, се оказа, че в повече от половината домове няма нито една книга, освен учебниците.... Семейства парадиращи с обзавеждане и коли....без книги.....Книгите за тях не са потребност, и без пари да са - все тая.... А, който иска - намира.... и цени!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#15] от "the_flea":

  Ясно е че който обича книгите няма да се подвуоми да даде и 50/100 лв за книга но останалите хора? Не може книга да струва колкото дневният ти надник. Нали издателите плакаха с години да отпадне данука добавена стойност но не виждаме това да рефлектира в/у цената. Как ще накараш някой да си купи книга с тези високо цени?

  klimentm
 17. 17 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#15] от "the_flea":

  Дъра дъра, да не си Тома Биков?

  Свободата, Санчо...
 18. 18 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":
  Защо да не може книга да струва колкото една надница, това е факт. Както е факт и че почти няма блудкаши на високи цени - просто пазара се поизчисти. Намаленото ДДС върху книгите МОЖЕ да се отрази върху качеството на физическите книги и върху подбора на качествени текстове и преводи. За момента намаленото ДДС стимулира правенето на отстъпки. За някои случаи се ползват библиотечни книги....Мои колеги, учители, са си спретнали взаимоспомагателна библиотека и си менкат книги според интересите.... При тях евтини книги не се въртят....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 19. 19 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  За съжаление съвсем си може. Огромното количество "боклук" (джънк), което се разпространява води и до обратния ефект, а иненно, че издателствата, които с името си гарантират за качествено съдържание, искат вече космически цени. И човек ги плаща, защото си спестява преглеждането и отсяването на джънк. Това отсяване може да отнеме и много дни, тогава един дневен надник е по-ниската цена спрямо избегнатите загуби на време и нерви.

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Ти не помниш ли че като деца и подрастващи масово вземахме книги от градските библиотеки? Поне с това можем да продължим да подражаваме на американските библиотечни служби, които си функционират и в най-малките населени места, пък било то и като пътуващи библиотеки (в специализирани автобуси)...

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Да аз бях много чест посетител на библиотеката в махлата и централната също, през лятото ходехме на бригада там и издирвахме по адреси невърнатите дълго време от читателите книги. Имам много голяма библиотека в България събрана с много усилия навремето когато хубавата книга беше рядкост и достижение да я придобиеш. Повечето книги вече са пожълтели листи и в не много добро състояние, вероятно така ще си останат там като доказателство колко тленно е всичко и как пилеем средства и сили за малко значими неща.

  klimentm
 22. 22 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#8] от "Араламбене му е майката":

  не стават

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  ъъъъ, даскале, явну хабер си немаж за састоянието и раотата на бг библиунтеките....

 24. 24 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":

  ся, дали е одобно да кажа що и вакон, и хеликон са буклук?

 25. 25 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Само електронни книги чета, да са живи и здрави хората, които ги споделят.

  ... с двеста...
 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  ама отново зехте да слагате минозчета и да ме саблазнявате да ви давам напримерчета и за вакончето, и за хеликончето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK