Строители очакват поскъпване на жилищата заради нова наредба

Строители очакват поскъпване на жилищата заради нова наредба

© Надежда Чипева, КапиталСтроители очакват жилищата да поскъпнат до 40%, ако се спазват изискванията на нова наредба, която указва изискванията, на които да отговарят новостроящите се сгради, за да са достъпни за хора с увреждания.


Нормативният документ изисква балконите и тоалетните например да са с площ минимум 1.50 на 1.50 м, коридорите - 1.20 м, ако по дължината си имат врати, самите врати не трябва да са по-тесни от 0.80 м, а входните - от 1 метър.


"Всичко това е чудесно, стига обществото да може да си позволи да го плати. Ситуацията в България обаче не е такава", коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, цитиран от вестник "Сега".
Според асоциацията тези нови изисквания за всеки апартамент в една сграда ще доведат до по-голяма жилищна площ и ще вдигнат цените между 30 и 40%.


Ресорното министерство на регионалното развитие не е представило оценка за въздействието, а към мотивите на наредбата е посочено, че за прилагането й не са необходими допълнителни финансови средства. Посочва се още, че е свързана със Закона за хората с увреждани от 2019 г., който отменя предишния и наредбата към него, отнасяща се до нормите за строителство.


От министерството посочват, че новите изисквания се отнасят само до терасите и вратите на жилищата, а тези за тоалетните и коридорите са в наредба от 2023 г. Затова от ведомството не могат да си обяснят защо строителите говорят за оскъпяване до 40%.


Строителите обясняват, че никой няма против сградите да са съобразени с хората с увреждания, но досега се е изисквало в сграда над 30 жилища на партера да има едно, което е съобразено с тези изисквания.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Чакайте вие прираст на населението с тия нелепи цени, с които младите дори с високи заплати им трябват 35 годишни ипотеки...

 2. 2 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Не е чак толкова страшно, но прогнозирам, че коридорите ще останат в историята.

 3. 3 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Строителите се надяват с тази статия да разпродадат вече построеното. С тази демографска криза скоро и в София жилищния фонд ще надхвърли населението - вече се изчерпва ресурса за вътрешна миграция.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 4. 4 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 560 Неутрално

  поредната каша забъркана от регионалното министерство, аврамова се е покрила и не обелва дума за това , а нанков е с имунитет към журналисти, след като се вози в жипката Му....

 5. 5 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Вдигайте ако искате и със сто процента цените, само че кой ще ви ги купува тия апартаменти.
  Всъщност крайно време е държавата да вдигне многократно данъците за неизползвани апартаменти, много бързо така не само че няма да се вдигне ами от раз ще падне цената с 40 процента.

 6. 6 Профил на jel47547128
  jel47547128
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Ииииии, чак пък 40%?
  Лакомията няма граници, особено българската.

 7. 7 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#3] от "Cacafuego":

  Както писах по горе не се ли вдигне многократно данъка за пустеещи апартаменти нещата няма да се оправят. Ще стоят стотици хиляди празни апартаменти а в същото време ще се строят нови.

 8. 8 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 593 Неутрално
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Ех, каква удобна причина строителите да надуят цените на жилищата още малко (само с 40%). Ако се погледне реално за разходи за материали, труд, заплати и за документацията, цената трябва да падне с 50% близо. Но стават много малки печалбите. Ще има за нова кола на три години, една любовница, осигурена с кола и жилище и почивака в Гърция и Турция. Не на Малдивите, Тайланд и Полинезия.

 10. 10 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 655 Разстроено

  До коментар [#7] от "Billy Pilgrim":

  В провинцията положението е страшно - извън 6-те най-големи града сградите с 40% дори 50% пустеещи жилища са масов случай.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  40%........То в София ще стане по-скъпо отколкото в Лондон бре......много просперираща стана България ей така с една нова наредба

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Крайно време е и да се разрешава строителство само при наличие на изградена инфраструктура в района, а не не гола ливада без улица, колектор за канализация и прочее. Разрешителните за строеж също са толкова евтини, че само най-клет сиромах не може да се нарече инвестор в недвижими имоти.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 321 Любопитно

  "Всичко това е чудесно, стига обществото да може да си позволи да го плати. Ситуацията в България обаче не е такава"

  Обществото явно може да си позволи недостъпни жилища и градска среда за хората с увреждания...

 14. 14 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1025 Весело

  40% отгоре за да е тоалетната 1.50 на 1.50 !?
  Колко ли „огромни“ ще да са сегашните тоалетни на ново строителство 😵?

 15. 15 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 392 Неутрално

  оха, как ги обичаме тези наредби, които ни служат за извинение да вдигаме цени.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пипера е много лют":

  После да не се чудите що имотите поскъпнали :)

 17. 17 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пипера е много лют":

  Също паркинги, гаражи и зелени площи. Също трябва да се регламентира плащането от собствениците за поддръжка на общите площи.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 18. 18 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Весело

  От министерството посочват, че новите изисквания се отнасят само до терасите и вратите на жилищата, а тези за тоалетните и коридорите са в наредба от 20023 г.
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Браво !
  Гледаме далееееееееееееече в бъдещето !

 19. 19 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Като гледам в интернет цените на новото стрителство са на нормални равнища и не мисля, че може да се очакват повишения. По-скоро се подмятат платени статии с цел подгряване на клиенти...

 20. 20 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Строителите се надяват с тази статия да разпродадат вече построеното. С тази демографска криза скоро и в София жилищния фонд ще надхвърли населението - вече се изчерпва ресурса за вътрешна миграция.
  —цитат от коментар 3 на Cacafuego


  Абсолютно вярно! В София и сега към 30% от жилищата са празни. Все-още се купуват от хора, които си мислят че недвижимата собственост е добра инвестиция и лесно могат да си избият апартаментите, като ги отдадат под наем. Но в уравнението не слагат повишаващите се данъци и такси, както и въобще регистрирането и плащането на данъци от отдаването под наем. Реално, тенденцията е хората, които разполагат с по-добри доходи, да си купуват или строят къщи в селата с добра инфраструктура и комунални услуги около най-големите градове.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 21. 21 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Интересно защо строителите не се радват на евентуално покчване на цените.

 22. 22 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 427 Весело

  "Нормативният документ изисква балконите и тоалетните, например, да са с площ минимум 1.50 на 1.50 м, коридорите - 1.20 м, ако по дължината си имат врати, самите врати не трябва да са по-тесни от 0.80 м, а входните - от 1 метър."

  Ахахахаааа 🤣😆🤣😆🤣
  Този абзац кърти мивки. Всеки знае, че и сега входните врати на новите /си някой стари сгради/ са 1м, на стаите 80-90см., коридорите и в панелките са по 110-120см., а бани под 150см се срещат, но са рядкост / по-чести са разни трапецовидни извращения/. Изобщо това оправдание е меко казано идиотско. Мили строители, жажете си го - материалите поскъпват. Не сме идиоти. Вие сте!!!

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Интересно защо строителите не се радват на евентуално покчване на цените.
  —цитат от коментар 21 на Big Muzzy


  Щото няма да има кой да им ги купува :)

 24. 24 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Нещо промоцийка? Че 2000 евро на квадрат за тия дупки явно няма кой да се прецака вече

 25. 25 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Миличък, не обществото, ти ще го платиш. Щото на теб общината ти спестява нуждата да правиш инфраструктура. Бъди така добър да направиш нормални жилища. Пак ще напечелиш достатъчно. Изрод!

 26. 26 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Това, което наистина трябва да се оправи в наредбите е задължително, към всеки апартамент, да има поне 1 паркомясто, а при наличие на 2, да сенамалява данъка на апартамента. Също, ако даден апартамент няма и прилежащо паркомясто, данъкът му да се удвои. Проблема с паркирането в София и големите, а вече и малките градове, никога няма да се реши, ако не се вземат драстични мерки. Строителната мафия непрекъснато уплътнява жилищните квартали, но изгражда някакъв санитарен минимум паркоместа.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  муахахах, че да ги вдигат бе... балъци винаги ще се намерят, особено при положение че в София 25% са празни, а в по-малките градове вероятно отиват и към 50-те % хахах

 28. 28 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#26] от "Viva la Evolution":
  Апартамент не означава задължително автомобил или пък дори само един автомобил. Много по-директен е подходът с данъците на самите автомобили. Притежаването на автомобил в град с проблеми в трафика трябва де лукс, а в момента регистрираните автомобили в Сф са два пъти повече от гражданите.
  Дори да броим и селяните автомобилите пак са повече от хората.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 29. 29 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Чакайте вие прираст на населението с тия нелепи цени, с които младите дори с високи заплати им трябват 35 годишни ипотеки...
  —цитат от коментар 1 на Бай Ганьо


  Добре дошли в света на "развитите пазарни икономики" на "развитите демокрации".
  Все пак преди 30 години решихме, че това е пътят на развитие. Иначе трябва да се върнем към социализма с неговото "житерство" и панелки по списък. Няма угодия. Който има пари ще се размножава, който няма пак се размнтожава - виж "Факултето", нямат проблем с жилищната площ и съответно раждаемостта.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#5] от "Billy Pilgrim":

  Това вече го има - данък сграда е с отстъпка 50% само на основното жилище. Но понеже данъка е смешен - 100лв на голям апартамент в София от това няма особен смисъл.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#26] от "Viva la Evolution":

  Още от 2007'ма се изискват две паркоместа за всеки 100кв/м застоена площ. И горе долу от тогава няма начин да смениш преднаназчението на паркомясто/гараж в магазин например. До скоро това се заобикаляше с "ателиета" но дори и това го затвориха миналата година. Но големия проблем са съществуващите имоти - в сградите в центъра не е предвидено дори едно паркомясто на апартамент - когато са строени е нямало автомобили. Или в жк'тата - там е строено с идея на 1 автомобил на 10 семейства т.е за цялата панелка има 50 паркоместа.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Цените на жилищата в България така или иначе са подценени. Но вероятно се върви към вариант който купил купил. Другите под наем както е в много страни по света.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пипера е много лют":

  Това ще вдигне цените до небесата защото ще спре всякакво строителство. Дори нормативно в момента първо се строи имота а тогава инфраструктурата. Един разумен компромис е въведеното наскоро изискване инвеститора да уреди земята за улицата за да получи разрешение. И ако и цената на разрешителното стане реална - към 300е/квадрат и почне да покрива разхода за улицата нещата може да се променят. Ама това наистина ще вдигне цените и ще има голям рев.

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Ако тоалетните станели 2,25 кв.м., жилищата щели да поскъпнат с 40%? 😂😂
  Тия строители очакват да таковат клиентите с 200. То верно не останаха други строители, освен верните на ГЕРБ, ама тия искат да са по-нагли от банкянската мутра. Не може, другари.

 35. 35 Профил на this is it
  this is it
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Позволявам си да пиша като действащ и практикуващ архитект. Вие не може да си представите каква боза натвориха управляващите в последните си дни в ЗУТ и с тази наредба за хората с увреждания. В момента при неприложена улична регулация не може да получите виза за проектиране по ЗУТ , а имотите с приложена регулация в страната не са повече от 15-20%, това е издействано от Здравков с цел да не се изисква от общината да отчуждава за собствена сметка, а принуждава да и бъдат дарявани.И досега това беше неписано за София, но вече важи за всяко кътче в милата ни родина. Но как да накараш твоя съсед да дари, ако вече си е реализирал имота?

  Обсъжданата в статията наредба пък завишава иззискванията за всеки един апартамент - досега действащата наредба беше 1 на всеки 30 жилища да е предвидено за хора в неравностойно положение. С новата наредба има минимални изисквания за врати, тераси, липса на прагове при прозорци, които за да бъдат удовлетворени наистина ще оскъпят и ще преоразмерят ненужно всички жилища.

  Това го правят хора, които нямат грам архитектурно/ инженерно образование и преписват нормативи от една или друга държава. Гласуват промените въпреки възраженията на не една или две камари и организации. Административния ни капацитет е на такова ниво, бюрокращината е на такова ниво, че в момента има абсолютен чиновнически рекет. Имам проекти седят по една година в НАГ и чакат да получат РС. Как после да не се оскъпи имота? Давам ви пример с последния си застоял проект-възложен ми е 11. 2019г., предаден е 03.2020г - вече сме 04.2021 и все още нямаме РС. През НАГ е минал през 3-ма архитекти, преди това е минал през надзор, а най-накрая ще мине и през ДНСК. Проверка, на проверка, на проверката. После обичайно се строи за около година и отново поне една година се чака въвеждане в експлоатация. Значи един блок се проектира и стои по-бързо отколкото се одобрява. Ако финансирането се реализира веднага, без да се плащат кредити и лихви излишни години административен застой, според вас цената дали няма да падне. После как цената да не била 1500евро/м2...та тия пари 5 години ги дондуркат заради административни пречки....

 36. 36 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  Е как го изчислиха нахалниците, че е 40 %. Глупости на търкалета. Ако изискването за баните беше 1.30 на 1.30 вдигането колко щеше да бъде - 25 % само, така ли.
  Според мен поне, може да има известно задържане, а защо не и понижение в цените на новото строителство и затова гледат да разпродадат всичко, заплашвайки, че ще стане по-лошо.
  Не вярвайте на щуротии, а Дневник трябваше да им поиска изчисленията, за да се посмеем дружно.
  Другаде са проблемите, не в размера на баните и коридорите.

 37. 37 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#26] от "Viva la Evolution":Още от 2007'ма се изискват две паркоместа за всеки 100кв/м застоена площ. И горе долу от тогава няма начин да смениш преднаназчението на паркомясто/гараж в магазин например. До скоро това се заобикаляше с "ателиета" но дори и това го затвориха миналата година. Но големия проблем са съществуващите имоти - в сградите в центъра не е предвидено дори едно паркомясто на апартамент - когато са строени е нямало автомобили. Или в жк'тата - там е строено с идея на 1 автомобил на 10 семейства т.е за цялата панелка има 50 паркоместа.
  —цитат от коментар 31 на m17


  Срещу нас строят блок от повече от година. Изкопаха огромен трап, направиха основи и все си мислех, че ще са 2 нива паркоместа, до като просто не ги зариха. Има няколко гаража на ниво 0, но толкова. Не знам. Положението с паркирането става все по-тежко.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 38. 38 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#20] от "Viva la Evolution":
  Къде има такива села

 39. 39 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 369 Неутрално

  От известно време забелязвам, че от строителния бранш се опитват да ни убедят, че пазара на имотите е стабилен, та даже цените растат. Мирише ми на много сериозна пропаганда и изкуствено завишаване на цените.

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  Първото жилище, което купих в този живот имаше само и единственно входна врата, външни стени и прозорци, без вътрешни стени! Така го поисках от строителя, за да мога да си направя вътрешното разпределение по мой вкус. Какво им пречи на строителите да продават жилищата без вътрешно разпределение? Така цените биха били по-ниски, а не с 40% по-високи!

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀40%........То в София ще стане по-скъпо отколкото в Лондон бре......много просперираща стана България ей така с една нова наредба
  —цитат от коментар 11 на padrino


  За да стане в София по-скъпо от Лондон, цените в София трябва да се повишат с поне 200-300% ! Плащам наем в Лондон за едностаен апартамент (не студио, а едностаен) 350 паунда на седмица!

 42. 42 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 944 Неутрално

  брой спални = паркоместа за всяко жилище и без право да се продават отделно..и строеж само при наличие на инфраструктура....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Любопитно

  До коментар [#35] от "this is it":

  Не може ли да проектирате и строите сгради с апартаменти без вътрешни стени? Едва ли някой може след това да задължи купувача да спазва тази наредба!

 44. 44 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1096 Весело

  Само 40% ли? Праскайте направо 140%, българина е богат!

 45. 45 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Чакайте вие прираст на населението с тия нелепи цени, с които младите дори с високи заплати им трябват 35 годишни ипотеки...
  —цитат от коментар 1 на Бай Ганьо


  За справка по соц-времето първо внасяш пари, после чакаш десетилетие-две да трупаш лихвоточки, купуваш жилище със заеми и пак плащаш още няколко десетилетия. Затова е и от тогава зорът „да се уредиш с жилище“ и който зор не е секнал и до в момент управляващите като добри възпитаници на соца - с чужд (обществен) ресурс да уреждат личното си добруване.

  @)----,--'--
 46. 46 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#35] от "this is it":

  Г-н “действащ архитект”,
  Все някой трябва да въведе ред, след като Вие и останалите “професионалисти” смятате за нормално да се налага човек да се завърти странично, за да може да мине през врата или коридор.

 47. 47 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#43] от "vassilun":

  Личи си, че не се занимавате с тази работа. Не, не може. иначе някой ще си направи банята над спалнята ви, примерно. Не е във вътрешните стени проблемът. Другаде са заровени кокалите - бавни тромави процедури, корупция в администрацията, ниски данъци на новопостроени и стари жилища, липса на инфраструктура и т.н.

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Смешници. Няма да се вдигнат цените, а ще ви намалее печалбата. Цената не се определя от изискванията, а от това, колко е склонен да плати пазара. Жилища има достатъчно празни така че ако се пробвате да вдигнете цените, просто ще ви стоят непродадени ама па...то и на вас не ви пука дали са продадени без това в голямата си част перете пари...

 49. 49 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ... Какво им пречи на строителите да продават жилищата без вътрешно разпределение...
  —цитат от коментар 40 на vassilun


  Пречи им едно, дето му викат носещи стени.

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#5] от "Billy Pilgrim":

  И как точно ще вдигне на НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ апартаменти я ми обясни че се не сещам? Може да вдигне на всички ама ще ти влезе и на тебе, не само на тия гадните, дето имат апартаменти ама не искат да ти ги дадат без пари. Ааа..като вдигне на всички, тия дето имат, ще си ги платят, ама на тебе точно ще ти дойде нанагорно, сФащаш ли?

 51. 51 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  За справка по соц-времето първо внасяш пари, после чакаш десетилетие-две да трупаш лихвоточки, купуваш жилище със заеми и пак плащаш още няколко десетилетия. Затова е и от тогава зорът „да се уредиш с жилище“ и който зор не е секнал и до в момент управляващите като добри възпитаници на соца - с чужд (обществен) ресурс да уреждат личното си добруване.
  —цитат от коментар 45 на MyTwoCents


  Да но, към 1989 98% от населението имаше собствено жилище.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#37] от "Viva la Evolution":

  Разбира се не знам за вашия случаи но имайте предвид че изискванията важат за нови проекти, които сега се одобряват. А това дето се стои днес е одобрено поне преди 3 години. Или даже преди много повече, примерно онова чудо в лозенец е одобрено преди 2007'ма т.е се строи по норми от преди 15 години. Отделно, трика с ателиетата го спряха миналата година, това са само няколко месеца. Реално това ще подейства след 3-5 години.

 53. 53 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 892 Весело

  тея па боклуци, не стига че с данъците си плащаме инфраструктурата около копторите им, че за децата ни (в изградените вече квартали) няма места в градини и училища, сега на НОРМАЛИЗАЦИЯТА викат изкривяване на пазара :-)

  ама то е лесно да правиш тристайни по 40 кв.м. и да ловиш роби и балъци от провинцията, като кешираш за "съпорт" на корумпетата от СО ...

 54. 54 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#49] от "parcaleste":

  Ами не точно. Вече ги строят кажи речи само на колони, има тук там по некоя шайба. Пречат им инсталациите. Все пак трябва да е ясно кое кухня, кое баня кое дневна да се изкара вода, канал, отопление, усилени контакти...

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#40] от "vassilun":

  И къде да ви прекарат канализация и водопровод ?. Айде газ/парно и ток си върви хоризонтално но няма как да накарат водата да тече по равното т.е трябва да е предвидено къде ще са бани/тоалетни оше при проектиране на сградата. Отделно проектиране на функционално жилише не е толкова лесно, изисква си доста опит и познания. Иначе стават тия глупости от 90'те дето не стават за живеене.

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#51] от "Шоршо":

  През 89та маса хора живееха във ведомствени жилища и им разрешиха да ги купят има лека разлика а?

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#35] от "this is it":

  Много отдавна трябваше да се въведе това изискване за стоеж само с уредена земя за улици. Отделно то не е "даряване" щото още при сметките за ПУП е отделена тая земя и ако е правено за целия кварта би било и доста справедливо. А не е даряване щото цената на строителното разрешение е смешна, ако искате пазарно плащане трябва пък да платите реална цена на общинската инфраструктура - примерно 300Е/кв като в Сърбия.

 58. 58 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Чакам момента в който ще мина изцяло на ремоут работа, ще се преместя на село и ще си живея в къща. Пък брокерО и строителО, могат да ми ближат "куртаците".

 59. 59 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  С жилищата ще пукне скоро поредният финансов балон. След като свалиха лихвите попречиха на населението да спечели нещо от спестяванията си. Хората ги насочиха в строителство - но и там ще ги ударят при това снвръхпредлагане.
  В бъдеще за обикновенният човек ще бъде все по трудно да инвестира - това е ЦЕЛТА.
  Наред с разбиване на дребния бизнес и ликвидиране на средната класа. Така хората ще се управляват по-лесно.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 60. 60 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#51] от "Шоршо":

  И колко пъти фалира държавата, за да спонсорира всичко?

 61. 61 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#59] от "kvasimodo":

  Какво инвестиране какви 5 лева, та па и обикновения човек МУХАХАХАААА. С това "инвестиране" само лъжат шараните да им прибират парите. Целта история винаги е била въпрос на избор ...дали да си дадеш парите на банките, на държавата, на застрахователните дружества, на строителите или на инвестиционните посредници. Независимо от избора обаче, накрая получаваш.......кYr

 62. 62 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#57] от "m17":

  Направо си е даряване. Дори, ако е имот на дружество, при самото дарение се начислява и ДДС. Страхотно, нали? Основният проблем не е в дарението. Собственикът вероятно е бил наясно, че част от имота му е отреден за улица, да кажем. Проблемът е, че вменяват на даден собственик непосилната задача да накара всички сбственици по дадена "улица" да даряват парченца от имотите си, за да може да се приложи уличната регулация. Само дето, когато част от тези останали имоти са застроени, собствениците им нямат абсолютно никакъв интерес да се занимават с подобни административни кочини.

 63. 63 Профил на Readit Design
  Readit Design
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спекулата си е спекула. България е най-бедната в ЕС. С най-висока смъртност.
  Цените на имотите обаче са "модерни", човек ще си каже, че имаме мега икономика.
  И хайде да спрем с тоя просташки трик - да се сравняваме със столиците на развити държави, може ли? Реално погледнато имотният пазар в БГ е пералня за пари - откраднати или усвоени по проекти и като бонус има баламурници, които са ипотекирали за 35 години напред. Параноя и елементарната народопсихология докараха всички в София. Ми някой не ни влияе този процес и сме се изнесли на чист въздух, далече от шум и горене на химични отпадъци. Само заради замърсяването, цените трябва да спаднат неимоверно много. Къде е логиката? Няма я. Има само една добре смазана машина за спекулация.

 64. 64 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Любопитно

  Чакайте вие прираст на населението с тия нелепи цени
  —цитат от коментар 1 на Бай Ганьо


  300% печалба, баце!

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 65 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Със средна цена 10 000 хил паунда на кв метър(Лондон) има бая време да ги настигнем.

 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Любопитно

  Е как го изчислиха нахалниците, че е 40 %.
  —цитат от коментар 36 на boevbisser


  Искам да видя сметките.

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Архитект съм, на компютъра пред мен бродирам проекти за две блокчета в София.
  Моля да не се приемат толкова глуповато-драматично изложените в статията нови изисквания.
  Първо - нищо лошо няма в изискванията - предвидените мерки ще повишат комфорта на обитаване, а и всеки от нас във всяка минута може да стане "трайно обездвижен" на инвалидна количка.
  А комфорта на майките с колички?
  А комфорта при доставка на по-тежка мебел?
  А комфорта на доставката на продукти с количка?
  Второ - всички тези изисквания ги спазваме от поне двайсет години. Врата входна под 1метър не се и произвежда даже. Важното е друго - ПРОХОДИМАТА ширина на тази врата да е поне 100см!, тогава отворът в стената би станал по-широк с още 12-15см.
  Ширината на тоалетните 1,5х1,5м (при 0,9х1,5м сега) също е в посока повишен комфорт, защото такава тоалетна позволява да почистиш лапите на домашния любимец, да се ползва за втора баня, за да не правим опашка точно когато всички сутрин ползват душ едновременно ...
  Ширина на коридори 1,20м - чудесно! от 0,9сега, но без да се брои мазилката при вечно криви зидове реално 0,8м - това е много добре, но и дава възможност да си направиш рафтове за книги, вещи - иначе къде? В стаите? Да им дишаме праха?
  Няма никакво основание да поскъпва каквото и да било заради тези мерки!
  Материалите са в застой като цена, трудът на работника е около 3хил.лева на месец, търсенето на апартаменти леко се покачва, но не стремително.
  Най-доброто обитаване обаче си остава къща с двор, дори и малък.
  Българска къща с китен двор, с чардаци и широки стрехи, с хубава камина в салона, с достатъчно стаи за всички, с гараж, работилница и ... душа.
  В апартамент не ги ги търсете тия неща - няма ги.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 68. 68 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 385 Любопитно

  До коментар [#30] от "m17":

  Я кАжи дека е "100 лв. на голям апартамент в София ",че азе плащам по 300 за тристаен? Мно'о ви знае устата,ама като опре до цифри и едно към гьотере...смешник.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Те сега да не са евтини?

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#68] от "deacon":

  А забелязали ли сте че това е данък сграда ПЛЮС ТАКСА СМЕТ ?. В Красно Село, един типичен апартамент в панелка 70-80кв/м плаша точно 100лв за данък имот и още толкова такса смет.

 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#10] от "Cacafuego":

  Това имам предвид, но дори и в по-големите градове има много пустеещи апартаменти. Вдигането на данъците за тях със сигурност ще намали продажните цени, щото няма да е изгодно да държиш празен апартамент. Който пък не ще да плаща такива данъци, нека държавата купи тези жилища на минимална цена и след това да ги дава за безвъзмездно ползване на млади семейства, които работят или дори да ги продава, но на човешка а не на спекулативна цена, пек ще е на печалба от такава продажба. И нека обичайните заподозрени да не подскачат като ужилени, че това било социализъм, такова нещо наречено социални жилища има и в западните държави. Ако това се прави то даже би стимулирало много хора да останат да живеят в по-малките и изоставащи населени места, основният разходи за много семейства е точно наема или ипотеката.

 72. 72 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#62] от "hinchastewart":

  Съгласен съм че има проблем само със заварена ситуация т.е вие искате да строите на нереализирана улица. Който проблем ще се реши с времето - общината ще реализира всички улици на които има съществуващи жилищни имоти а за в бъдеше изискването важи за всички т.е няма да има проблем. Друг вариант е да се разберете с тия собственици - мотивирайте ги финансово и ще дарят.. Ако сте малък обект - само едно блокче наистина това е тегаво но ако сте голям обект си е съвсем реалистично, тъкмо ще бъдете сигурен че ще имате легална улица до имота.

 73. 73 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  Това не е същото като "многократното" вдигане на данъка за което съм писал. Не говоря за символично такова. Ако искаш да държиш празен апартамент плащаш много, апартамента не е банков депозит че да си влагаш парите в него защото в крайна сметка застрояването не може да е вечно и повсеместно. Направи го тоя данък 5 000 лв годишно за пустеещите апартаменти и ще видиш как бързо ще паднат цените на недвижими имоти с 50 процента поне. Тук визирам само хората имащи повече от 1 апартамент, защото е ясно че има хора, които имат 1 апартамент но работят в чужбина, за тях няма логика да се вдига толкова данъка, но тия "инвеститори" дето държат по 5 апартамента трябва да почнат да си плащат за това че нарушават естествения пазар на недвижими имоти.

 74. 74 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#50] от "uq":

  С правилния закон разбира се. Просто е.

 75. 75 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#71] от "Billy Pilgrim":

  Това ти го казвам като ляв човек - социалните жилища са провал и водят до концентрация на престъпност и "анти-социално поведение" - хората с високи и средни доходи просто започват да избягват тези квартали и се стига до там, че 2-3 поколения живеят на помощи.

  За едно си прав - трябва да има данък върху празните жилища (това се отнася и за Европа).

  Ако говорим за държавен стимул, добре ще е да има инициативи като 70/30 при хората закуруващи жилища за първи път - 70% от ипотеката се плаща от семейството, 30% от държавата като държавата НЕ получава част от жилището накрая.

  Естествено трябва да има условия като да речем максимална цена на жилището, което може да участва в такъв план, като максимума ще бъде различен за София и провинцията.

  Не е перфектно, но е начало.

 76. 76 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#74] от "Billy Pilgrim":

  И какво ще пише в "правилния" закон? Това е правилния закон ли? Не можеш да дефинираш "неизползвано" ясно ли ти е? Бай ти Тошо, лидера на пролетариата като тебе се беше пробвал едно време, хората да нямат повече от едно жилище на семейство, комунистите такива ги мислите, можеш да почерпиш опит от миналото. Освен това, напишат ли ти че жилището е НЕИЗПОЛЗВАНО, значи не трябва да плащаш такса смет, която всъщност е скъпото, така че....Абе изобщо имаш ли представа за какво говориш, или ти се иска е така некой да набие тези дето имат и да даде на тебе

 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#73] от "Billy Pilgrim":

  Няма как да стане, тия хора дето държат 5 апартамента ще си регистрират по едно ЕООД с капитал 2лв и за 200лв на година за счетоводно приключване и пак ще си ги държат.

 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#75] от "Nestea":

  Всички тия "социални" схеми бързо се израждат на елементарна кражба. Която се лекува с бюрокрация която поражда други проблеми и т.н.

 79. 79 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Цените на имотите са почти 20-годишен балон, поне в развития свят!!

  Затова вече има 30-40 годишни хора които не са виждали какво означава нормални цени на имотите и нормални цени на ипотеки.

  На запад този балон започва да се надува малко след 2000-ната година.
  2008-ма година се спука и предизвика кризата тогава, но икономиката не беше оставена да се "излекува" от нормалните пазарни сили - фалиране на неефективните и безотговорните - а с безпрецедентни мерки (печатане на трилиони и изкуствено фиксиране на лихвените проценти на 0%) ги спаси и продължава да подържа и до ден днешен.

  Ако някой си мисли, че след 12 години ИЗКУСТВЕНО фиксирани лихви на 0% и помпене на трилиони в икономиката, има реални пазарни цени на имотите много се лъже.

  Примерно в момента американцкия Федерален Резерв купува (разбирай печата и помпи 120 милиарда долара на месец) от което:
  80 милиарда да правителствен дълг
  40 милиарда CLO инструменти (collateralized loan obligation), т.е. пакетирани ипотеки.
  Т.е. Фед директно купува ипотеки в Щатите.
  Това ако не е директно надуване на имотен балон не знам какво е.

  В България ситуацията ни е малко по-различна.
  Тук част от поскъпването на имотите е заради влизането в ЕС и реалия растеж на доходите, но от друга страна като се има предвид какви коптори са така наречените "апартаменти" също смятам, че са доста надути.

 80. 80 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#47] от "boevbisser":

  "Не, не може. иначе някой ще си направи банята над спалнята ви, примерно. "

  Апартаментът, който дадох за пример в пост №40, има водопровод и канализация на три места. Това е ограничението за баня, тоалетна и кухня. Аз направих две бани с тоалетна всяка и една кухня. Но кухнята можеше да е на мястото на коя да е от двете бани и обратно!

 81. 81 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#77] от "m17":

  То даже в момента е точно така - плаща се несправедливо за неизползваните жилища, защото такса смет се дължи като промил от данъчната оценка на имота, което е малоумно, предвид че сметта не се генерира от имота а от обитателите му. Така ако имаш празен апартамент, плащаш такса смет ненужно, ама за огорчение на Били, хората си я плащат и не искат да му харижат имота си

 82. 82 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#67] от "Торбеш":

  с някои неща съм съгласен, с други не.
  не съм съгласен всички кенефи да са
  150/150, както и балконите да са мин. 150.
  гледам почти всеки ден чужди сайтов и не съм видял,
  примерно в Германия или Франция такива оразмерявания.
  това са съперглупости, за да се симулира дейност.
  дай тогава всички стълби да са тактилни ивици.
  това не е градоустройствена или аре жилищна политика,
  ами някаква глупост, за да се начеше нечие его.

 83. 83 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  То и паркоместа трябваше да има ама масово се случва, че хората си купуват жилище без паркомясто, после някоя фирма без да има жилища в сградата купува останалите места и хората пак псуват общината като вземе да глобява понеже са решили, че им е скъпо да си плашат наем на нещо, което би следвало да е към апартамента. Да сигурно струва пари ама някак си все викат как се вдига крайната цена, но никой не говори за разумна норма на печалба. Нали уж сме пазарна икономика и конкуренцията трябва да регулира тия неща.

 84. 84 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#75] от "Nestea":

  Уточнил съм че имам предвид "работещи" семейства.

 85. 85 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#78] от "m17":

  Навсякъде по света се "краде" - някъде повече, на други места по-малко. Резултатът е, че подобни стимули помагат.

  Притежанието на жилище е първа стъпка към забогатяването - имаш поне 1 актив, който си увеличава стойността от година на година.

 86. 86 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#76] от "uq":

  Ами примерно ще пише че ако имаш регистрирани повече от 1 апартамент в един град данъка на този в който не живееш ще ти се увеличи десеторно. Има стотици начини да се направи. Въпроса е искате ли цените на недвижимите имоти да са нормални за да може всеки гражданин на България да си позволи жилище или искате една шепа хора да имат по 5-10 апартамента а други цял живот да се борят с наеми и ипотеки за едно жилище.

 87. 87 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#84] от "Billy Pilgrim":

  Видях - проблемът остава - пак се получава голямо разделение по доход.

  Другото е, че ако държавата започне да купува и продава на цени, по-ниски от пазарните в един район на града, това ще доведе до загуба на стойност на хората, които вече са закупили жилища.

  Ако искаш да възраждаш малките населени места, това се прави или с по-добър транспорт (хората могат да пътуват до работата си в големия град и да живеят в по-евтиния малък), или с по-благодатни условия за инвестиции от бизнеса.

 88. 88 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#67] от "Торбеш":с някои неща съм съгласен, с други не.не съм съгласен всички кенефи да са 150/150, както и балконите да са мин. 150.гледам почти всеки ден чужди сайтов и не съм видял,примерно в Германия или Франция такива оразмерявания.това са съперглупости, за да се симулира дейност.дай тогава всички стълби да са тактилни ивици.това не е градоустройствена или аре жилищна политика, ами някаква глупост, за да се начеше нечие его.
  —цитат от коментар 82 на mihail_p


  Да, привърженик съм на пазара по принцип, така че такива регулации са тъпотия, наистина.
  Още повече че вече построените като не отговарят на "новите изисквания" - какво, да ги събаряме ли?
  Щом някой иска да купи дадено жилище, нека той - купувачът, а не чиновникът да ти определя неговите параметри!
  Има смисъл само да се поддържат високи стандарти за ПАБ - особено при евакуация на хора, както и за подбор на материали.
  Това за балкона също е тъпо, макар винаги да са ме дразнели тези мънички балкони с ширина от по 1 метър - мизерия си е, и функционалността клони към нула. В Гърция какви чардаци масово се виждат - цели стаи, обзаведени с мека мебел, с телевизори, с барбекю...
  Ако пък в стаята ти имаш т.нар."френски прозорец" с парапет, то при отваряне и на двете му крила правиш стаята си на балкон, при това твърде голям.
  Възразявам най-вече срещу очевидната глупост - че някой си очаквал "поскъпване заради нови мерки" - едно некоректно изкривяване на фактите.
  Прилича на приказката за Баба Меца - "тая година ще има много дренки, щото ми се ядат!"

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 89. 89 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#80] от "vassilun":

  Айде глупости, кухнята си има нужда от много по-силна вентилация от колкото една тоалетна. Дори в моя соц блок кухните са с комин 40х40 (и то 2 бр, по един за всеки 6 етажа) а тоалетните са с ф110 за едно вентилаторче. И като си направиш кухня на това място ще ти смърди на теб на тоалетна а на съседите на манджа цял живот. Не че не се прави - имам точно такъв съсед, отделно обича и скумрия на скара ....

 90. 90 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#86] от "Billy Pilgrim":

  Така е, трябва да има политика по този въпрос - това е проблем в момента в цяла Европа.

 91. 91 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#86] от "Billy Pilgrim":

  A, дойдохме ли си на думата? Целта е да се вземе от хората, които имат и да се даде на търтеи като тебе, дето цял живот чакат някой да им даде. Не може всеки гражданин да си позволи, щото някой иска само да лежи и да си позволи, а то не става така. Другаря Тодор и такъв лозунг имаше - всекиму според потребностите.
  А глупостта която си написал е титанична - ако бил Иоан два апартамента в един град данъка на единия да му е десеторен. А как стоят нещата със съпружеската собственост? Ами ако има два апартамента на един етаж, щото имам 8 деца и ми трябват повече стаи как стоят нещата? Ами ако съм придобил апартамент по наследство и изобщо не се води на мое име ?
  И аз като слънцето от Банкя съм чел "Винету". Там Сам Хокинс казваше "Кажи на един глупак 100 пъти, че е глупав, пак няма да ти повярва"

 92. 92 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#16] от "realguru":

  Аз съм изцяло ЗА да поскъпват имотите!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 93. 93 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#86] от "Billy Pilgrim":

  И какво би ми попречило да регистрирам жилище на името на жена, деца, родители и т.н.? А да ти е хрумнало, че хората, които имат имоти, са инвестирали в тях? И защо трябва данъците да ги наказват, че и десетократно? За да са всички андрешковци като тебе? Или друго? В крайна сметка, няма как с две годишни заплати да си купиш апартамент, ако не си дупетат, разбира се.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 94. 94 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#33] от "m17":

  Нека има рев и вдигане на цените. Но това "уплътняване" на кварталите в центъра с малките улички трябва да се спре.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 95. 95 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 343 Любопитно

  хаха - да не се окаже, че имотите в София са станали по-скъпи от тези в Ню Йорк :))
  И според мен "сплашваща" акция има за активизиране на пазара. Да се уплашат търсещите, че ще се вдигат цените и да се мятат... ама то не остана купувач в днешно време. Като спрат и банките да купуват за инвестиция, ще го втасат строителите..

 96. 96 Профил на just
  just
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Тази статия със стряскащо заглавие се върти в различни издания и платформи вече около месец. Целта е повече от очевидна, да накара хората да купуват СЕГА, защото можело да се минат и трябва после да купуват с 40% отгоре. Това се нарича
  МАНИПУЛАЦИЯ и то груба. Имотите в България са огромен балон,
  поддържан от ниски лихви, ниски данъци и ниска инвестиционна култура, също така имотите тук са огромна пералня за мръсни пари от всякакви източници. Населението намалява средно 70 000 на година, постоянно се строи особенно в големите областни градове,
  официално 1/3 от населението живее в София, Пловдив, Варна.
  Потенциалът за растеж на цените удари тавана, не виждам как
  със заплати от порядъка на 600-700 евро ще се пазаруват имоти за
  2000евро/кв/м , което за средно жилище отива към 150 000-200 000 евро. Това е утопия. Има хора и с доста по-големи заплати, но те не са много, а тези които разполагат с много пари вече имат по 8-10 и повече имота и купуват извън БГ.
  Нещо май ще се пръсне балона скоро.

 97. 97 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Това, което наистина трябва да се оправи в наредбите е задължително, към всеки апартамент, да има поне 1 паркомясто, а при наличие на 2, да сенамалява данъка на апартамента.
  —цитат от коментар 26 на Viva la Evolution

  Викаш, да стимулираме още повече колите в София, че сега са малко?
  По света обратното правят - в гъсто населените зони ги правят без паркоместа (има няколко за най-големите гъзари, които не могат да ходят пеш). За да няма коли, които създават трафик, замърсяване, и т.н. Хората се возят на трамвая, метрото, пък като им потрябва кола понякога за извън града - вземат под наем.
  Паркоместа на корем има само в САЩ, и то например в Л.А. или в Небраска. Иди виж в центъра на Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско има ли паркомясто на всеки апартамент. Има няколко в сградата, но са по $300-400 на месец за който толкова не може без кола. А останалите не паркират на тротоара, а просто нямат коли. Който иска кола - живее в предградията.

 98. 98 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Апартаментът, който дадох за пример в пост №40, има водопровод и канализация на три места. Това е ограничението за баня, тоалетна и кухня. Аз направих две бани с тоалетна всяка и една кухня. Но кухнята можеше да е на мястото на коя да е от двете бани и обратно!
  —цитат от коментар 80 на vassilun


  Човека ти казва, че има ограничения, ЗАКОНОВИ ограничения!
  Не е позволено примерно да се проектира баня над спално помещение отдолу на долния етаж.

  Това което ти с направил е някакво талибанско решение и строителя на практика е заобиколил закона!!

  Продал ти е голям едностаен а ти си си направил вътре някакво НЕЗАКОННО разпределение. Това, че много хора в България правят подобни е друг въпрос.
  Затова и резултата с имотната база е плачевен.

 99. 99 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#94] от "Пипера е много лют":

  В демокрацията рев = загуба на изборите = нов управляващ дето предлага популистки решения. Както виждаме и по темата за паркирането - примерно Б.Бонев не предлага вдигане на данъци и въвеждане на зона в целия град, което е световното решение. Щото знае че е непопулярно. А дъдне за "паркинги в свободни площи т.е запуснати зелени площи дето и сега се паркира ще станат многоетажни паркинги щото иска да седне на стола на Фандъкова след 3 години.

 100. 100 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#85] от "Nestea":

  Напротив, премахване на ограниченията и частната инициатива е начина за решаване на проблема. Примерно проблема с презастрояваното би се облекчил ако вместо данъчни преференции за покупка на апартаменти, тия пари се вложат в инфраструктура и обществени услуги в околоградските райони. Щото ако има свестна детска градина, училище и доктори в близките градчета около София,Пловдив,Варна,Бургас много хора ще предпочетат да си вземат къща на 1/3 от цената на апартамент в София. И ще си пътуват или дори ще си работят от вкъщи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK