Вагит Алекперов е реалният собственик на Bulgaria Mall

Вагит Алекперов е реалният собственик на Bulgaria Mall

© Надежда Чипева, КапиталВагит Алекперов, президент на "Лукойл", е реалният собственик на софийския Bulgaria Mall и свързаните с него две офис кули. Това съобщава "Капитал", като се позовава на "Биволъ", който е българският партньор в международното разследване OpenLux. То е показало, че зад фонда SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, регистриран в Люксембург, стои семейството на руския милиардер. Фондът придоби тази собственост през есента на 2018 г.


Изданието посочва, че въпреки изискванията на Закона за мерките срещу пране на пари олигархът и семейството му не са оповестени в Търговския регистър като действителни собственици на дружеството "Бул. България 69", в чиито активи са молът и офисните сгради.


Накратко най-големият акционер в "Лукойл", с оценявано състояние от почти 25 млрд. долара, анонимно е купил в България имот с оценка от порядъка на 100 млн. евро.
Цената на сделката през 2018 г. не бе обявена, а цялото имущество е заложено пред "Уникредит БУлбанк" като обезпечение по заем за близо 120 млн. евро.


Повече по темата четете в "Капитал".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK