Продажбите на нови автомобили в ЕС скочиха с близо 90% през март

Продажбите на нови автомобили в ЕС скочиха с близо 90% през март

© Георги ПауновскиПродажбите на нови автомобили в страните от ЕС скочиха с 87.3%, като достигнаха над 1.06 млн. броя, сочат данните на Асоциацията на производители на автомобили в Европа (АСЕА). Това е първо повишаване на търсенето от септември, като ръст има на всички пазари.


В България сделките са 2155, или с близо 34% повече от същия месец на миналата година. Това развитие на пазара е обяснимо, предвид фактът, че миналия март почти във всички страни от ЕС бяха въведени строги ограничения в придвижването и търговията, заради избухналата епидемия от коронавирус.


Неслучайно най-голям ръст сега има в страните, в които забраните бяха най-всеобхватни - Италия (497.2%), Франция (191%), Испания (186%) и други. Като цяло за първото тримесечие търсенето е по-високо с 3.2% за страните от ЕС, като са купени над 2.56 млн. бройки.


България отбелязва спад на регистрациите на нови автомобили с 5.8%, формиран от 5584 продажби. В същото време данните на "Пътна полиция" показват, че продадените автомобили втора ръка са 44 529, от които над 80 на сто са на повече от 10 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK