Екскурзии за Великден няма, надеждите се прехвърлят за май

Екскурзии за Великден няма, надеждите се прехвърлят за май

© Георги КожухаровПлановете за организирани пътувания за Великден са вече зачеркнати. Причината за това обаче не са единствено ограничителните мерки и действащата все още забрана за организирани пътувания. Пречка са и изискванията на страните, които обичайно са обект на интерес за пътувания от българите по това време на годината. Плахи планове има за май, но засега се очертава да пътуват тези, които си чакат предплатеното миналата година пътуване и тези, които могат бързо да си съберат багажа и да вземат отпуск "отсега за веднага", коментираха туроператори пред "Дневник".


Още има много неясноти и затова масово се анулират програми, обяснява Свидна Динева, управител на "Лоял травел". Дава пример с Гърция - дори да се отиде там, след като заведенията и музеите са затворени, хората няма какво да правят. Тези


пътувания се пренасочват за след средата на май
с надеждата, че тогава няма да са валидни въведените на място ограничения.


Павлина Иванова, управител на "Аполо" и председател на Обединение "Бъдеще за туризма", допълва, че е трудна ситуацията и в друга желана дестинация - Турция. Към момента в Истанбул туристите могат да се движат навън, заведенията работят до 19 ч., а магазините са затворени през уикенда. В останалата част на страната условията варират. Всичко това възпира хората да планират пътувания.


В допълнение, отменените за Великден пътувания в голямата си част са всъщност отложени от миналата година Подобно на февруари, когато имаше пътувания в общи линии само до Занзибар, сега възможността е за Египет.


Екскурзии в България също са немислими,


защото няма време да се организират, посочват туроператорите. Дати има за Гергьовден. В петък министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов издаде заповед, според която забраната за провеждане на организирани пътувания в страната и чужбина и посещението на туристически обекти ще отпадне. Това обаче ще стане от 28 април - пет дни преди Великден. И, разбира се, ще влезе в сила, ако няма промяна на епидемичната обстановка.


"Ние не сме ресторанти, не може от днес за утре да отворим, макар и на тях това да им е сложно заради доставките. Но те могат да се спасят така, при нас е невъзможно", коментира Павлина Иванова. С този аргумент браншът в последните месеци настояваше за предвидимост в заповедите на здравния министър.


Екскурзии за Великден няма, надеждите се прехвърлят за май

© Красимир Юскеселиев


Динева казва, че за да се пусне едно пътешествие в България, трябва поне месец, в който то да се популяризира, организира и да се записват туристите. За еднодневните екскурзии дори са нужни поне 20 дни. За чужбина срокът е още по-дълъг - поне 2 месеца, ако пътуването е в някоя от съседните срани, а за далечните дестинации става дума за 4-5 месеца. Тези срокове са за нови пътешествия. Масовият случай в момента на записани за екскурзии са на тези хора, чиито пътешествия се отлагат вече година. "При тях и 10 дни да остават до датата, ще тръгнат", обясняват туроператорите. Но това не е валидно за новите хора, допълващи тези групи.


Павлина Иванова допълва, че най-големият проблем за колегите й е това, че


април обичайно е един от най-наситените с пътувания месеци


през годината покрай пролетната ваканция на учениците и Великден. През тази година обаче е натоварен с връщане на суми за несъстояли се пътувания и ново прехвърляне на пътешествия, отменени вече миналата година за нови дати и през тази.


Заради задържането на платените аванси по веригата между клиентите, туроператорите, превозвачите и хотелите на място, тази година резервирането на почивки е доста по-предпазливо, обяснява Иванова. Повечето туроператори събират минимален депозит от около 50 лв., а с дългогодишните си партньори в чужбина работят "на доверие" - плаща се "в последната възможна минута". По-високи депозити се искат за по-далечни дати, което Иванова тълкува, като раздвижване на бизнеса.


Посочва, че ако пътувания, преместени от миналата година, отново се провалят, законът задължава туроператорите да върнат този път парите в рамките на 14 дни след едногодишната отсрочка. При новозаписаните за тези пътувания пък парите се връщат веднага.


Вече не е обичайна практика разходите за PCR тестове


да се поемат от туроператорите, за разлика от предходни периоди, когато това бе начин да се привлекат туристи. Това, което се прави, е прилагането им на преференциални цени, договорени между туроператорите и лабораториите.


За туроператорите все още виси важният въпрос за "зелен коридор" за ваксиниране на заетите в сектора. В средата на март те са предали по предварителна договорка в Министерството на здравеопазването списъците на желаещите, но оттогава няма следваща стъпка.


"Имам служител, който е от 7 седмици в Египет. Ако той се разболее, какво ще стане с групата, която е на екскурзия там", пита риторично Иванова. Причина за това, вероятно, са и проблемите с "Астра Зенека" и доставката на други ваксини, но също и хаосът в плана за ваксинация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK