Илияна Цанова и Филип Гунев влязоха в управлението на концесионера на летище София

Илияна Цанова през 2014 година, когато е служебен министър по управление на еврофондовете

© Велко Ангелов

Илияна Цанова през 2014 година, когато е служебен министър по управление на еврофондоветеБившият вицепремиер на две служебни правителства и доскорошен зам.-управител на Инвестиционния фонд на Европейския съюз, известен като "плана Юнкер", Илияна Цанова става председател на Надзорния съвет на новия оператор на "Летище София" - "СОФ Кънект", съобщиха от компанията.


Вчера дружеството внесе първоначалното концесионно възнаграждение от 660 милиона лева и реално започна експлоатацията на аеропорта. Цанова ще отговаря за управлението на надзорния съвет и също така ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на надзорния съвет и оперативното ръководство на летище София, уточниха от "СОФ Кънект".


В надзорния съвет влизат още двама независими членове, единият от които е председателят на Антикорупционния фонд в България, бивш зам.-министър на вътрешните работи и експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията Филип Гунев. Другият - Кристиян Мандл, е представен, като европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, известен и със своите социални предприемачески дейности.
Съставът на надзорния съвет се допълва от представителите на фонда Meridiam Тиери Део, Марко Росо, Давид Делгадо Ромеро, Гив Сардари и Ралф Гафал, който представлява летище Мюнхен.


Изборът на Цанова за председател на надзорния съвет се обяснява с богатия и опит в инфраструктурния сектор и публично-частните партньорства. Самата Цанова коментира, че за нея е чест да допринесе за успеха на тази важна инвестиция за България.


Конкретните планове за летището ще бъдат обявени скоро


"Като заместник управляващ директор на ЕФСИ съм имала възможността да работя с г-н Део (Тиери Део, партньор, основател и главен изпълнителен директор в Meridiam, б.а.) в качеството му на член на инвестиционния комитет на ЕФСИ и се радвам да обединим отново усилия с него и Meridiam за реализацията на този проект", посочва Цанова. Тя коментира, че стремежът на новия оператор ще е да превърнат Летище София в модерно европейско летище.


Конкретните планове за аеропорта, първите инициативи и средносрочният инвестиционен план предстои да бъдат представени скоро, обявиха от "СОФ Кънект". Към момента бяха обявени намерения за инвестиране на до 624 млн. Евро. Планира се и изграждане на трети терминал до 2030 г.


Спорната процедура за концесията


"СОФ кънект" подписа договора с държавата за управление на летище София за 35 години през юли. Участници в дружеството са фондът "Меридиам" (Meridiam) и строителят "Щрабаг" (Strabag) с 1%. Изборът на победителя не беше приет единодушно поради факта, че това беше единственият кандидат, в чиято структура няма летищен оператор.


Сред другите претенденти за управление на аеропорта бяха френското летище Airport de Paris, които участват съвместно с доскорошния оператор на летище Ataturk в Истанбул TAV, операторът на летище "Франкфурт" Fraport, операторът на летището в Манчестър, с партньорите от Китай и операторът на летището в Копенхаген. Всички те обжалваха процедурата, но Комисията за защита на конкуренцията и ВАС не откриха нищо нередно в нея.


Отсрочката на концесионните такси


В началото на месеца правителството реши "СОФ Кънект" да отложи с 10 г. плащането на такси от страна на концесионера. Като мотиви бяха посочени COVID кризата и икономическите затруднения на летищните оператори и авиобизнеса. По данни на "СОФ Кънект" при 7.1 млн. преминали пътници през летището през 2019 г., за миналата година те са 2.9 млн.


Позицията на министъра на транспорта Росен Желязков е, че държавата не се ощетява, като ще получи дължимите общо 245 млн. евро на по-късен етап. Той увери, че всяка година ще се прави мониторинг на финансовия баланс на дружеството и при достигане на показателите от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните концесионни възнаграждения.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  Всички с принос към срамната концесия ще лапкат на народения гръб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  „Бойко - кръстник на свиневъдите“
  Надпис от плакат на кабината на камион с прасета, паркиран до катедралата „Св. Александър Невски“ в подкрепа на г-н Бойко Борисов, подал оставка предишния ден, 20.02.2013 г. - mediapool.bg/zhivotnovadi-banskalii-traktori-dobitak-na-zhaltite-paveta-iskat-si-boiko-news203172.html

 3. 3 Профил на Lara Balevaa
  Lara Balevaa
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Големите демократи! Дълго време се правеха и двамцата на десни, докато не им лъснаха червено-герберските гащи.

 4. 4 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 563 Гневно
 5. 5 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Чрез антикорупция към сладък пост... е това са ни борците за правда. Плужеци!

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Да публикуват заплатата на тая кукла........... нали ние я плащаме.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Тази концесия и всички свързани с нея трябва да бъдат разследвани и съдени. А лека-полека, чрез изплуващите калинки ще цъфне ясно, кой всъщност стои зад концесионера.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  при 7.1 млн. преминали пътници през летището през 2019 г., за миналата година те са 2.9 млн.
  -----------------
  т.е. таксата е трябвало да бъде намалена 2,5 пъти, а не да не се плаща нищо.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Ще се уплашиш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво!!!
  ДА ЖИВЕЕ “ВЕЧНАТА ДРУЖДА С ЕВРОАТЛАНТИЗЪМА”!!!
  ИНВЕСТИРАМЕ ДВА МИЛИАРДА(ОТДЕЛНО СА ОТ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ) и ГО ОТДАВАМЕ НА КОНЦЕСИЯ ЗА 600 млн.!!!
  ОТЛАГАМЕ ГОДИШНИТЕ ВНОСКИ,ЩОТО ИМА “КРИЗА” (ПРЕДИЗВИКАНА ОТ КОНЦЕСИОНЕРИ И СИЕ) ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ....КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА РЕМОНТ....ЩЕ НИ ХО ВЪРНАТ....ПОСЛЕ ПАК!!!

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  В началото на месеца правителството реши "СОФ Кънект" да отложи с 10 г. плащането на такси от страна на концесионера.

  ----------------------
  10 години само ще лапат... от нашите инвестиции. Само заради това някой трябва да влезе в затвора.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  "Концесионерът трябва да плати първоначалната цена от 281.2 млн. евро. Победителят беше избран с оферта да заплаща на държавата 24.5 млн. евро годишно възнаграждение и да инвестира в следващите 35 години от концесията 608 млн. евро."


  10 години по 24,5 млн. са 240 500 000 евро или 480 000 000 лв. подарък за " консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании."

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Летище София беше жалък пример за държавно управление на огромни активи. "Печалбата" му в последните години беше сведена до 5 млн лева. Това беше и все още е най-скапаното, неуютно, мърляво, с миришещи тоалетни летище в Европа. Магазините бяха една жалка картина.Казвам това, защото съм летял до над 30 държави на континента, Турция, Русия, Кипър, Египет. Обслужване нула, организация вътре също нула. Дано концесията да измени вида му и общото впечатление на упадък, както стана с летищата във Варна и Бургас. Ако аз управлявах дори бих го дал без пари. Препоръчвам на многонезнаещите драскачи тук да не се възпаляват чак толкова от собственото си скудоумие.

 14. 14 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Големите демократи! Дълго време се правеха и двамцата на десни, докато не им лъснаха червено-герберските гащи.
  —цитат от коментар 3 на Lara Balevaa


  Не, синхронът е друг - в парламента отказаха да блокират гербавите назначения в енергийните бордове.

 15. 15 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ами честито заплатки от 10-20К месечно за заслуги към хунтата.

 16. 16 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е що не го “ОТДАХА” за инвестиция на “КОНЦЕСИОНЕРИТЕ”?
  Що с “НАШИТЕ ПАРИ” го РАЗШИРИХА,ДОСТРОИХА,РЕМОНТИРАХА...НАД ДВА МИЛИАРДА И ГО”ОТДАДОХА” за 600 млн.?До коментар [#13] от "Oggie Petkov":

 17. 17 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 518 Любопитно

  Тези двамата не са ли хора, свързани с Герп, или бъркам?

  Who the fuck are you to lecture me?
 18. 18 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Да публикуват заплатата на тая кукла........... нали ние я плащаме.
  —цитат от коментар 6 на hope


  5-6к

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  при 7.1 млн. преминали пътници през летището през 2019 г., за миналата година те са 2.9 млн.-----------------т.е. таксата е трябвало да бъде намалена 2,5 пъти, а не да не се плаща нищо.
  —цитат от коментар 8 на hope


  Една година пандемия - десет години без такси! Добре, че ГЕРБ паднаха от власт, защото можеше и със сто години да отложат плащанията!

 20. 20 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  много странни назначения.
  да отидеш от директорски пост
  в инвестиционния фонд на еврозъюза
  в някакво си летище и от антикорупционен
  фонд, в случая на Филип Гунев ми е доста
  странно. ама доста. може би западняците
  да са искали такива кандидатури. ама пак,
  какво ще правиш със мутренски концесионер.

 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Тази кака на кого е човек?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#14] от "Араламбене му е майката":

  аз също се чудя, що демократите не
  блокираха това с назначенията.

 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  10 години е твърде много това е абсурдно, може би е намесена корупция.
  Но пък за сметките -те освен приходи имат и разходи, дали са налелени и те 2.5 пъти?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#13] от "Oggie Petkov":

  Тука в този форум само аз и ти сме на това мнение, още миналата година и сума ти пъти след това го казах, но тук все ме оплюваха разни драскачи "специалисти".
  Ще дишаме прахта на сърбите, които вече направиха летището с концесионера, а тръгнаха години след нас....
  Аман вече от леви и десни комунисти....

 25. 25 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 662 Весело

  Хе хе, тоя с Антикорупционния фонд е като ченгетата от нарко отделите, които почват да се занимават с търговия на дрога. На едро, разбира се.

  Но има логика, ако разбира от корупция, явно знае хватките и е идеален за това място.
  То не е казано, че трябва непременно да се бори срещу корупцията. Може да са го взели да прилага най-новите и иновативни корупционни практики, с гарантирано замитане на следите.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 26. 26 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Да публикуват заплатата на тая кукла........... нали ние я плащаме.
  —цитат от коментар 6 на hope


  Вече не я плащаш ти, а концесионера.

 27. 27 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Няма по гнусно летище от софийското. Който протестира явно не в чс изобщо. Помня лелите с метлите които посрещаха бат Бойко навремето.
  Трябва концесия, уволнение на ВСИЧКИ работещи, дезинфекция и нови хора.
  А колкото до таксите - ами това което прочетох (а другите явно искат само да плюят) е: когато се достигне нивото от 2019 - почват да плащат веднага. Като плюете, защо не погледнете другите летища по света как са? Или е по добре да плащат и да фалират, или да плащат и да им ги връщаме като помощи, ама зависещи помощи от някой ваш чиновник?

 28. 28 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 662 Весело

  Шо пък само за 10 години са им опростили таксите?
  Интересно как са стигнали до тази цифра 10?

  Знам, че не е редно да се говори за хората, само по външният им вид, но за този Росен Желязков, само като му вида фотото, и мога да кажа, че не бих му се доверил да държи повода на кучето ми пред магазина, докато пазарувам. Или ще го изтърве или ще го открадне.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 29. 29 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#24] от "lig35561597":

  Чакай, чакай, ни кой не казва, че летището не трябва да се разработи.
  Това което казват повечето е, че "най-смрадливата" оферта е избрана.
  Назначенията на тези двамцата са толкова странни, че само затвърждават подозренията, че нещо не е наред в далаверата.
  Така че ще останеш с мечтите си за "европейско" летище.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 30. 30 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Тези двамата не са ли хора, свързани с Герп, или бъркам?
  —цитат от коментар 17 на Helen of Bikini

  Първата е свързана с Роско Поплювкото, а Гунев е човек на Цвъки Апартамента :)

 31. 31 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#21] от "Нефертити":

  Както всички подобни - на тоя който я ...

 32. 32 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 658 Неутрално

  660 млн. лева - добър подарък за новото правителство, ако го има.

 33. 33 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  летището трябва да се управлява на пазарен принцип. всеки минал през него е наясно с това.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 34. 34 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  дали ици и мечо пух ще пускат още клипове от летището? 🙄

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 35. 35 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прави ли ви впечатление,че така наречените:КОНЦЕСИОНЕРИ,ИНВЕСТИТОРИ...НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ КОИ СА!!!
  ВИНАГИ СА ПРЕДСТАВЯНИ ОТ НЕКВИ МЕНИДЖЪРИ!!!
  ВСЪЩНОСТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КОРПОРАЦИИ,БАНКИ,БИГ-ФАРМА ...почти винаги се ПРИПОКРИВАТ!!!
  ПОЛИТИЦИ И БЮРОКРАТИ СА-ЕВТИНО ПЛАТЕНИ МОМИ!!!До коментар [#29] от "Ebeneezer Goode":

 36. 36 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Отлагането с 10 години на концесионните плащания след като е минала обществената поръча, променя изцяло параметрите на тази поръчка и тя отново може да бъде атакувана дори и в ЕС, защото това може да се смята за нерегламентирана държавна помощ. Тепърва ще завалят нови дела.
  И най-важното в цялата пародия е "Изборът на победителя не беше приет единодушно поради факта, че това беше единственият кандидат, в чиято структура няма летищен оператор."
  Как въобще е възможно в концесионната процедура да не е задължение на участниците да включват летищен оператор????

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  [quote#26:"3biri"][/quote]

  Тя, ако работи за тях, защо изобщо ни информират? Чии интереси ще защитава в такъв случай?

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#27] от "hunt":

  ...А колкото до таксите - ами това което прочетох (а другите явно искат само да плюят) е: когато се достигне нивото от 2019 - почват да плащат веднага.....
  —цитат от коментар 27 на hunt


  Не зная какво сте чели - освен ако сте виждали самия анекс - но от това, което има в медиите не е точно така.

  Плащането на концесионните такси се отлага за 10 години. При преодоляване на последиците от пандемията, плащането на отложените годишни концесионни възнаграждения може да бъде възстановено преди изтичане на срока на отлагане.

  Между "преодоляване последиците от пандемията" и "нивото от 2019 г." и между "плащането може да бъде въстановено" и "почват да плащат веднага" има доста голяма разлика.

  Ако искате ме причислете към плюещите, но за мен това не е добро решение. Какво значи да се отлагат таксите? Като се отложат след 10 години откъде концесионера ще вземе пари да плати и старите и текущите? Същото важи и за пожеланието плащането да бъде възстановено по-рано. Това са мътни и обтекаеми постановки, които в края на краищата ще доведат до безкрайни спорове и неплащане на таксите.

  За мен правилното решение основано на здравия разум и запазване на интересите и на двете страни е при създаденото от пандемията положение държавата да се откаже въобще от концесионната такса, но само за една година. И така година за година - колкото време се наложи.

 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кое е срамното на тази концесия?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Любопитно

  660 млн. лева - добър подарък за новото правителство, ако го има.
  —цитат от коментар 32 на pepisky


  На този коментар се цъкат минуси, незнайно защо. Може би просто от злоба.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 41. 41 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#36] от "Darkman":

  ми не, не е държавна помощ. поне така казват от европа. това е с условие
  чети, чети

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 42. 42 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  ако условието не се спази., ще бъде прието за зържавна помощ. направили да го перфектно.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 43. 43 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  така сойто и да дойде на власт няма да може да

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 44. 44 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  злоупотреби

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK