"Соларпро" ще строи соларен парк върху закрита въглищна мина в Северна Македония

Обект на компанията в Капошвар.

© solarproholding

Обект на компанията в Капошвар.Фотоволтаичнен парк с инсталирана мощност от 50 MWp ще бъде изграден от българската "Соларпро Холдинг" АД на мястото на бивша мина в Северна Македония, като 50 работни места ще бъдат предосставени на бившите миньори. Обектът е смятан за пример в района как върху закрити въглищни мини може да се строят обекти за възобновяеми енергоизточници и хората да получат работа, без да им се налага да напускат домовете си.


Това става възможно, след като холдингът спечели търг и беше избран за партньор в публично-частно партньорство. Той е за изграждане, експлоатация и трансфер (Build, Operate and Transfer - BOT) на един от двата фотоволтаични парка в РЕК Осломей на североизток от Кичево.


Търгът се проведе с наддаване "на живо" на 16 април с участието на три международни компании и води към втората значителна инвестиция на "Соларпро" в страната. Първата е след спечелване през миналата година на търг за изграждане на фотоволтаичен парк с инсталирана мощност от 10 MWp в Манастирец, Македонски брод.
Константин Ненов, главен изпълнителен директор на Соларпро Холдинг", посочва, че успешната оферта е включвала ангажимент 18% от всички бъдещи приходи да са в полза на публичния партньор ESM. Минималното начално предложение в търга е било за 10%. "Много се гордеем, че бяхме избрани за осъществяването на този проект и ще направим всичко по силите си да предложим най-доброто технологично решение за едно устойчиво партньорство", добавя Ненов в официалното съобщение.


Той поздрави ESM и правителството в Скопие за това, че с организирането на конкурентна процедура са демонстрирали и дали пример на цяла Югоизточна Европа "как на замърсените територии на старите въглищни мини могат да се осигуряват добре платени работни места и да се произвежда чиста енергия на конкурентна пазарна цена."


Обект Tilburg DC2, 3 MWp покрив PV конструкция в Холандия, която вече е напълно функционална.

© solarproholding

Обект Tilburg DC2, 3 MWp покрив PV конструкция в Холандия, която вече е напълно функционална.


Компанията с дейност и в Полша, Унгария и България е една от водещите платформи на зелена енергия в Източна Европа и предлага пълен набор от услуги във ВЕИ сектора. Става дума за инвестиции в генериращи активи, развитие на проекти и строителство на възобновяемите енергийни източници, управление и поддръжка, балансиране и търговия с електроенергия, решения за съхранение на енергия и др.


С история от над 15 години "Соларпро Холдинг" е глобален играч на пазара с над 3 GWp инсталирани мощности, изградени на пет континента.


"Соларпро" в момента изгражда общо над 150 MWp собствени проекти, а други проекти за над 500 MWp са в процес на развитие. Компанията е лидер при дългосрочните договори за изкупуване на енергия (Power Purchase Agreements, PPA's), дългосрочните договори за оборудване под наем - SaaS (Solar as a Service), както и различни решения за снабдяване на индустрията със зелена енергия и подобряване на ESG (Environmental, Social and Governance) рейтинга на фирмите партньори.


Като главен изпълнител и доставчик на строителни услуги в сектора на фотоволтаичната енергетика, групата с около 1000 постоянно заети служители и присъства на такива ключови пазари в ЕС като Нидерландия, Германия, Франция и Португалия.


"В момента в България "Соларпро" изгражда собствени проекти за над 60 MWp инсталирана мощност, а в етап на развитие са други проекти за над 250 MWp. Забелязваме нарастващ интерес към доставката на зелена енергия, както и към подписването на дългосрочни договори за доставка с фиксирана цена от страна на крайни индустриални потребители", казва Юри Катанов, изпълнителен директор на "Токи" (Toki.bg), лицензиран търговец на електроенергия, част от "Соларпро Холдинг".


По думите му над 1300 български фирми с повече от 2000 обекта (около 100 от тях изцяло със зелена енергия) се снабдяват през "Токи".

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Така като продължават накрая няма да остане земя за земеделие с тези соларни паркове.

  РОА Русская Освободительная Армия
 2. 2 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1431 Весело

  Ами да са им честити новите цени на тока на макетата. Слънцето грее на обед, пика на потреблението е вечер, ползата природата е отрицателна, защото ТЕЦ-овете не можеш да ги пускаш и спираш когато ти скимне, това става единствено с газови централи, ама газа е лош, защото е руски.....

 3. 3 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шоршо":

  Ами той газа не е само руски.
  И АЕЦ не са само руски. Това че България е под робството на СССР не значи че всички държави са така.

  РОА Русская Освободительная Армия
 4. 4 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Нас пак ни заобиколиха.. кво земеделие бе.. ти прочете ли статията.. върху стара мина строят..

 5. 5 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1255 Любопитно

  Соларпро не беше ли на Прокопиев?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  "Бате к*ре, тфа Цолар про не беше ли ън Прокопиев? Чекай са, нешо к*р Пацарон и к*р Цацарон ца пропуцнАли ъ дзапорират, шом иъ кинти тоя пеерас!"

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  До коментар [#1] от "justauser":

  То като беше въглищна мина, едно земеделие кипеше...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  Икономически проекти в двете страни - това е начинът да си подобрим отношенията.
  Дай боже още такива събития. Само, че да не стане така, че комшиите да дават бизнесвъзможности на нашите бизнесмени срещу уговорката да им помагат във външно-политическите им намерения. Ако коментар 5 е верен става ясна позицията на Дневник в защита на С. Македония.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 310 Неутрално

  А в Източна Македония кога?

  РОА Русская Освободительная Армия
 10. 10 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шоршо":Ами той газа не е само руски.И АЕЦ не са само руски. Това че България е под робството на СССР не значи че всички държави са така.
  —цитат от коментар 3 на justauser


  Аха разбрах ти тънката мисъл, ще втечняваш газ, ще го караш с кораби после отново ще го изпаряваш и за да правиш електроенергия. Това е гениално разбира се, само където КПД-то ти ще е супер зле, а екологичния ти отпечатък ще е доста по-голям от този ако си беше карал на въглища и не на последно място, ще плащаш 3-4 пъти по-скъпо за това удоволствие. Демек парите на потребителите ще се преразпределят по други джобове, в резултат в атмосферата ще има повече СО2, но правилните хора ще направят пачка, каквато същност е целта на това занятие, но по новините ще кажат, че вече сме еко и спасяваме планетата. Смех!

 11. 11 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#10] от "Шоршо":

  Е други го правят (включително и Русия), така че не разбирам каква е вашата логика.

  РОА Русская Освободительная Армия
 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Един човек от село си сложил един грамаден слънчев панел в градината си .Дълга е към 20 м. и висока колкото 2 етажна къща.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  "Бате к*ре, е-ла ъ ти обЯсним шо Прокопиев е пеерас! Шото, цега 7 милиона духачи ч' питат, шо не прайме ткиа раоти у Ългария? Ноу пеераски ноер ни идзвъртЕ!

 14. 14 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#11] от "justauser":

  Кои са тия някои и какво е това което правят?

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  де да питаха циник.
  де да питаха.
  те не питат как руснаците ни изнасилиха
  за 3 милиарда, ти за некви силициеви
  алабализми. тея са се настанили в търговците на ток.
  там действат десетата. разни овчаровци и други подони боклуци.

 16. 16 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Соларпро не беше ли на Прокопиев?
  —цитат от коментар 5 на proventuss


  Че той да не е прокажен? Спечелен е търг за модерна инсталация в-у мина, така трябва! Проблема е с открадното, което бг съда оправдава. Нека не делим хората така, а да оценяваме всяко дело само по себе си! Кой е виновен за неговите далавери в бг, извънземните ли?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  До коментар [#5] от "proventuss":

  "Соларпро холдинг" е компания, в която дял има съиздателят на "Капитал" и "Капитал Daily" Иво Прокопиев. Нещо лошо ли има.

 18. 18 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 742 Неутрално


  [quote]"Соларпро Холдинг" е глобален играч на пазара с над 3 GW[/quote]

  3GW си е една малка АЕЦ. Соларната енергия може да е не е водещата енергия на бъдещето, но със сигурност има своето място в портфолиото от енергоизточници.

 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Да се покрива плодородна земя с панели е мега глупост! Мястото на панелите е по покривите на сградите. Така не само ще се оползотвори иначе безполезно място, но и преноса на енергия ще е по-икономичен и евтин.

 20. 20 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#5] от "proventuss": "Соларпро холдинг" е компания, в която дял има съиздателят на "Капитал" и "Капитал Daily" Иво Прокопиев. Нещо лошо ли има.
  —цитат от коментар 17 на Роси


  Лошото е, че чрез сметките за ток милиони българи му пълнят джоба чрез "зелената енергия". И с просто око се вижда връзката на лобизма на отгледаните под негово крило политици и бизнесинтересите му. Просто трябва да се следи какви законопроекти ще внесат ДБ и Зелените в следващите дни.....

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 21. 21 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гражданин":

  бивша мина не е плодородна земя и едва ли ще бъде в близките 30-40 години

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гражданин":

  "Да се покрива плодородна земя с панели е мега глупост."

  Да не се чете статията преди да се коментира е мега умност! Соларният парк ще бъде изграден върху изоставена въглищна мина, а не върху плодородна земя!

 23. 23 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гражданин":

  Има много добър опит в страни с нашите географски ширини ,където заедно със соларите се садят например лавандула и подобни култури,така че нещо грешиш

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#20] от "proventuss":

  "Лошото е, че чрез сметките си за ток милиони българи му пълнят джоба..."

  Викаш, когато милиони българи пълнят джоба на Доган без да работи централата му, проблеми няма!? Ами Браво! Типичен гербер си!

 25. 25 Профил на Jones Doe
  Jones Doe
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Някой да каже какво става с проекта за най голямата ФЕЦ в България (край гр. Девня), от няколко години - нищо!

 26. 26 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#1] от "justauser":То като беше въглищна мина, едно земеделие кипеше...
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  Абе, засега сколасва на българското потребление, както добре знаеш. А оди у Пернишко да гледаш българско кипящо земеделие - мини вече нема.

 27. 27 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#23] от "wpo34378687":

  Под соларите можеш само гъби да насадиш - трюфели или нискостеблени печурки.

 28. 28 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#1] от "justauser":

  Верно ли ? ...
  ..
  .
  .
  . 😄

 29. 29 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Добре де, Прокопи бил имал дял, бил крал, ама го били избрали да им строи соларен парк там, където трева не никне. Това е много, ама много лошо!
  Хубавото е, дето Дърти Цеко иска държавата и лично Томислав Дончев да му даде 100 (сто) милиона, за да си рекултивира Кремиковци. Дори мног хубаво! Щото тези пари няма да отидат нахалос в некви малки и средни фирми да ги окрадат, а именно в Кремиковци, който след няколко години може??? да стане дом на новия завод на Фолксваген.
  Площта на Кремиковци е близо два пъти по-голяма от тази на затворената каменовъглена мина в Македония. Па да земе да направи соларен парк за 100 мегавата, а не да делкат с Томето. Прокопи може да му даде не 18, даже не 20, ами цели 25% от произведената енергия. Това ще е два пъти повече от пикливата му банка...

 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2082 Весело

  Пореден опит на българте да предяват претенции към скъпоценната неземна македонска земя, за която баш македонците Гоце и Саше Великиот са се борили! Как може българска фирма да строи нещо в Македония? Трябва да е братска - сръбска или руска.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 31. 31 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сега разбрахте ли, защо "Дневник" активно защтава македонизма и "модерния" поглед върху българската история ?!?!?! ... Просто бизнес, нали г-н Прокопиев ?

 32. 32 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#31] от "Булаир":

  +++++++++++++++++

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гражданин": бивша мина не е плодородна земя и едва ли ще бъде в близките 30-40 години
  —цитат от коментар 21 на лизард


  Така, како гледаш обекта на компанията в Капошвар, на снимката горе ... как мислиш? Дали е плодородна земята под панелите?

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Соларен парк трябва да се построи и на територията на откритите рудници на Марица изток. Тази зема е превърната в пустиня и за нищо друго не може да се използва. Става дума за десетки хиляди декара земя , която , ако се покрие със слънчеви панели ще произвежда електричество повече от сегашните топлотехнически централи , които горят нискокалорични въглища.

 35. 35 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Соларни панели да се разрешават единствено по покривите. Нищо не пречи бившата мина да се рекултивира и залеси за да се върне към живота. Такива паркове са хабене на земя, ако и да не е годна за земеделие.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гражданин":

  бивша мина, бе човек, чети!... м - и - н - а
  не знам дали би искал да хапваш салатаки расли там, пък даже и след рекултивацията...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK