Със законови промени "Демократична България" иска връщане на стария мандат на КЗК

Със законови промени "Демократична България" иска връщане на стария мандат на КЗК

© Юлия ЛазароваДемократична България" внесе в Народното събрание законопроект за промяна на Закона за защита на конкуренцията, които да позволят смяна на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през лятото на тази година, а не след две години, както скандално реши предишният парламент по-малко от два месеца преди изборите. На 11 февруари ГЕРБ промени Закона за защита на конкуренцията, които на практика бетонираха сегашният състав на КЗК.


Освен че мандатът на ръководството беше удължен с две години (от 5 на 7), беше позволено и членовете на комисията веднага да бъдат избрани за нов мандат. Сега от ДБ предлагат мандатът да се върне на пет години и то от момента на избора им.


Настоящият състав на КЗК, избран от предишния парламент след сложни договорки и включва хора с ясна партийна ангажираност и неафиширани връзки с различни лобита, обобщи неотдавна "Капитал".
"Бетонирането на регулаторите трябва да бъде спряно, особено когато се прави в "12 без 5". Особено на такива, които влияят на бизнес средата по негативен начин", коментира депутатът от ДБ Владислав Панев във "Фейсбук".


Скандалните решения на КЗК


В последните години имаше няколко дискутирани решение на КЗК. Най-пресните сред тях са свързани с разрешението за смяна на собствеността на "Нова телевизия", свързвания с Делян Пеевски "Канал" 3 и медиите на депутата от ДПС. Те бяха купени от "Юнайтед Медия" С.а.р.л., Люксембург.


В началото на 2019 година КЗК отказа на чешкия милиардер Петер Келнер да придобие "Нова телевизия", а няколко месеца по-късно позволи неин собственик да стане считаният за близък до властта бизнесмен Кирил Домусчиев.


КЗК се оказа основен играч и за сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, като първо не позволи той да бъде купен от "Еврохолд" през лятото на 2019 година, но разреши придобиването от същия купувач малко повече от година по-късно.


Покрай тази сделка се появиха и индикации за намесата на правителството в работата на принципно независимите регулаторни органи. През юни миналата година в един от поредицата анонимно разпространени аудиозаписи глас, наподобяващ твърде много този на премиера Бойко Борисов, дава "нареждане": "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел.ред.) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно".


Кой кой е в комисията


В последните пет години председател на КЗК е Юлия Ненкова. Тя е зам.-кмет на София по времето, когато Бойко Борисов е кмет, а след това дълги години оглавява надзорния съвет на Агенцията за приватизация.


Предложеният за член на КЗК от СДС Димитър Витанов по времето на управлението на Пламен Орешарски е председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", а за основен кадровик в държавните енергийни дружества към оня момент се сочи Делян Пеевски.


Връзка с енергийното дружество "Булгартрансгаз" има и втората предложена от ГЕРБ за член на КЗК - Георгица Стоянова. Нейният съпруг Владимир Малинов е началник на управление "Правно" на газовото дружество по същото време, по което Витанов е бил председател на надзорния съвет на "Булгартрансгаз".


Другият от общо седемте членове на КЗК - Красимир Зафиров е издигнат за поста от партията на Христо Ковачки "Лидер", която впоследствие беше преименувана на "Български демократичен център".


С две правителства като зам.-министър е свързана и предложената от БСП за член на КЗК от БСП Ана Янева - това на Сергей Станишев и на Пламен Орешарски. Освен това тя е и ярка партийна фигура, защото беше начело на софийската организация на социалистическата партия и се сочи за близка до Румен Овчаров.


Списъкът от членове се допълва от юристът и преподавател в СУ Димитър Кюмюрджиев, който е работил като съдия, следовател и експерт в Главна прокуратура, бил е член на основния екип за преговори по присъединяване на България към Европейския съюз като ръководител на работна група "Политика на конкуренцията", а през 2002 година е ръководител на междуведомствената група към МС за изработване на Закона за държавните помощи.


Последният член е бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров, който е бил и юридически секретар, и председател на Правния съвет на президента.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Oчakвaм ГЕРБ, БСП и ДПС дa спасяm и maзи kaлинka.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  КЗК се изороди в потисническа институция, командвана от Делян Пеевски чрез ГЕРБ. Съставът на институцията може да бъде определен като еничерски корпус, целенасочено подбран за безчинство на българи над българи. Никак не са случайни тези заплати по 15 хиляди лева месечно. Всеки член на ръководството знае, че за един мандат трябва да си оправи живота. След това единствената работа, която може да захване, е по партийна ГЕРБ линия при Пепи Еврото, Митко Каратиста или друг някой от този сой.

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  КЗК е анахронизъм който няма място в системата на държавните органи. Конституционният съд допусна една 100% особена юрисдикция, подчинена на политическата конюнктура, да бъде смятана за обикновен административен орган и по този начин да продължи да съществува.
  Функциите на КЗК следва да се осъществяват от съда.
  Имаше и готов проект за изменение на АПК за създаване на Централен административен съд, който да поеме правомощията на КЗК и други подобни квазиюрисдикции.
  КЗК следва да бъде разформирована като орган, а не да удължават мандата на настоящия състав.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  А шефката на снимката е майката на герберския депутат Ненков. Цялата си рода назначават, а после се сърдят, ако някой ги махне.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  И баща му не е случаен в схемите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Не се разбира.
  Иска ли се смяна на старите членовете на КЗК (преназначени от ГЕРБ) или само се поставя въпроса за намаляване на срока на назначение?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Преди да правят каквото и за било, новите парламентарни партии трябваше да променят една изключително гнусна практика. Възможноста един депутат да напуска групата си и да става независим или да отива в друга партийна група.

  Аз съм гласувал например за тия хора, заради политиките на съответната партия, а те бягат или се ПРОДАВАТ на друга партия. ТЪРГОВИЯ с депутати. Щом не те устройва политиката на дадена парламентарна група - напускаш парламента и идва друг, който ще работи за нещата, за които аз съм дал гласа си.

  Всъщност търговията с депутати е много по-опасна и неморална от търговията с гласове. Защото, зад всеки депутат стоят хиляди гласували за него и партията му. Това е чиста форма на предателство. Примери на ЮДИ продали се за 30 сребърника много .... Това трябва да се премахне незебавно. Защото отсега виждам едни търгове за депутати, едни дребни душици дето се чудят как по скъпо да си продадат кожата.

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5611 Любопитно

  Със законови промени "Демократична България" иска връщане на стария мандат на КЗК
  _____________________________________________________________________

  Сигурно имат доста техни хора, чакащи за синекурни длъжности?

  Иначе не искаха да станат тези за да седнат те на държавната каца с мед!!!

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дария Колев":

  Е за сметка на това твоичките направо са се настанили на тези синекурни длъжности и не желаят да си отместят дебелите задници!
  Ама те го правят от грижа за народ и родина нали!?

  п.п. Как не ви омръзна непрекъснато да изкарвате другите интересчии и хич да не забелязвате вашичките!? А те стигнаха до такова нахалство, че да бавят предването на мандата, който и без това не могат да използват, само и само да си подредят своите калинки. Ама и това е пак от грижа за род и родНина!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на БКП Обединение за Каскета ГЕРБ ДПС и БСП
  БКП Обединение за Каскета ГЕРБ ДПС и БСП
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  на Демократична България им трябва един мандат от 4 години и ще разчистят цялата кочина

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 12. 12 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Мандатът за членовете на КЗК досега беше един, който изтичаше сега. Герб го промениха да има втори, да бъде по-дълъг и досегашните да се преназначат автоматично.
  Всичко това е, разбира се, напълно законно.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 995 Неутрално

  В КЗК двете БКП-та ГЕРБ и БСП-то са оплетени като свински черва, а и ДПС-то е представено. Затова КЗК е пробита отвсякъде! Дано успеят да я подновят тотално.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#15] от "ck":

  На тия им знам и кътните съби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK