На тръгване кабинетът в оставка обяви излишък в бюджета

На тръгване кабинетът в оставка обяви излишък в бюджета

© Юлия ЛазароваВ условията на натиск спрямо кабинета в оставка да предложи актуализация на бюджета преди да си тръгне (от страна на президента Румен Радев и на БСП) Министерството на финансите очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП, която включва и бюджетите на висшите училища, на съдебната власт, на държавните медии и др. - бел. р.) за първите четири месеца на годината да бъде положително в размер на 115.4 млн. лв. (0.1 % от прогнозния БВП). Само за април на месечна база се очаква да бъде отчетен излишък в размер на около 735 млн. лева.


Преди дни министърът на финансите в оставка обяви, че предстои с постановление на правителството да се предложат нови разходи за 240 млн. лв. в помощ на бизнеса и хората заради пандемията. Междувременно бяха заделени отново с правителствено постановление парите за работа на първа линия за май и юни. Според председателя на бюджетната комисия Георги Ганев засега актуализация на бюджета не се налага и занапред ще е така, ако няма нов пик на епидемията. Той обаче посочва като предизвикателство изплащането на добавките от 50 лв. към пенсиите, чието спиране няма да бъде политическо приемливо за никоя партия. При служебен кабинет и липса на действащо Народно събрание актуализация на бюджета не може да се прави. Министрите могат само да преместват разходите по различни пера, а също и да поемат вътрешен държавен дълг.


"Ако се налага продължаване на мерки, най-вероятно трябва да се емитира дълг. И ще е задължително следващ парламент да разгледа някаква ревизия на бюджета. Но продължаване на мерки означава някакво възобновяване на пандемията. Защото иначе няма голяма причина да се продължават мерките", коментира той пред "Капитал".
Предварителните оценки са, че приходите, помощите и даренията към април се очаква да бъдат 16.6 млрд. лв. (35 % от годишния разчет), като спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2 млрд. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,. млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева.


Върху данъчните приходи оказват влияние приетите законодателни промени в крайните срокове от 31 март на 30 юни 2021 г. за подаване на годишната данъчна декларация за 2020 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и за внасяне на корпоративния данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби.


Министерството напомня, че и през 2020 г. заради пандемията сроковете за внасяне на данъците бяха удължени, но някои фирми вече са внесли преди това дължимата изравнителна вноска до 31 март.


При приходите от ДДС пък еднократен ефект има по линия на получената първоначалното концесионно възнаграждение за концесията на летището в София от 660 млн. лв. с ДДС.


Разходите към април се очаква да бъдат 16.545 млрд. лв., което е 31.5 % от годишния разчет. За сравнение, разходите към април 2020 г. са били 12.991 млрд. лева.


Този ръст министерството обяснява с по-ниската база, каквото представляват първите четири месеца на предходната година, когато има отчетени значително по-малки разходи за борба COVID-19, докато към април 2021 г. тези разходи са съществени. От друга страна нарастването се дължи на политиката по доходите и политиките в социалната сфера, заложени в Закона за бюджета за 2021 г., посочват от ведомството.


Разгледани по икономически елементи най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 420 млн. лв. за добавките от 50 лева към пенсиите до април. Наред с това минималната и максималната пенсия нараснаха от началото на годината. Върху разходите за здраве пък влияние имат новите механизми за финансиране на бобниците заради пандемията и разходите за ваксини, медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия, напомнят от ведомството.


Принос за нарастване на разходите за субсидии за нетърговски предприятия имат плащанията по мярката "60/40", мярката "80/20", мярката "Запази ме", мярката "Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки", администрирана от НАП, и други. В частта на капиталовите разходи също се отчита ръст спрямо същия период на предходната година, който се дължи на извършени плащания по инвестиционни проекти на Българската армия, пътни инфраструктурни обекти и други.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Ама как бе, лепенето на два милиарда по фасадите създава данъчен водопад. Да му мислят румънците с мизерните 300 млн дол. на ФОРД
  https://www.clubz.bg/113078-ford_stroi_zavod_v_rumaniya

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Спряха един куп строителни обекти, уплашиха се ,че не са законни и хоп, излишък.

 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Не разбрах колко са парите в резерва общо :)

  Разбрах само, че приходите за първите 4 месеца ще бъдат 16.6 млрд. лв.

  А разходите 16.545 млрд. лв. което е 31.5 % от годишния разчет

  :)

 4. 4 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Следващото правителство ще каже дали обявеният излишък в бюджета е реален....... На ГЕРБ не може да се вярва .....

 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Това добре ...но да не се окаже , че излишъка е на върха на химикалката ......иначе за излишъци никога не съм се притеснявал ....досега винаги са освоявани ...приват.....

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5892 Неутрално

  В условията на натиск спрямо кабинета в оставка да предложи актуализация на бюджета преди да си тръгне (от страна на президента Румен Радев и на БСП) ...
  първите четири месеца на годината да бъде положително в размер на 115.4 млн. лв. (0.1 % от прогнозния БВП). Само за април на месечна база се очаква да бъде отчетен излишък в размер на около 735 млн. лева.
  ________________________________________________________________

  Значи натискът е бил неоснователен?

  Радев и БСП, без да са наясно с финансовото състояние на държавата, облужват тесните си партийни интереси, т.е. да критикуват ГЕРБ по всчки фронтове.

 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Как изтърваха тази новина ТУК,на предателство някакво към работодателя ми намирисва!?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 10. 10 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#4] от "MPetr":

  100 % лъжат, както с резерва. Опоскали са всичко като скакалци

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Някой изненадан от поредната лъжа на гробаджиите? До 2-3 месеца ще лъсне истината, че след тях и потоп...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Това означава, че България е по-добре без правителство.
  Което се занимава всъщност с организиране и легализиране
  на брутални кражби.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Няма проблем, идва ново правителство, ще има дефицит.

 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1639 Весело

  Да има за машини за машинно гласуване

 15. 15 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  " Междувременно бяха заделени отново с правителствено постановление парите за работа на първа линия за май и юни."

  Неистина. Парите са осигурени и за април, а ще се изплащат през май и юни.

 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Особено ако дойде на власт др.Нинова.....колапсът в бюджета ни е сигурен!!!!ГЕРБ добри,лоши оставят излишък(проверимо е особено при европейският банков надзор)....Да видим следващите...че някък ме хваща страх!!!Помня и 1990-91 и 1996 -97......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1930 Любопитно

  Излишъкът да не е за сметка на взетите заеми?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Леле..... така заблуждават хората. Повечето информация, която хората чуват е или невярна, или подвеждаща!
  Колко са кредитите??

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на Nagarjuna
  Nagarjuna
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Цялата врътка е тука:"Министерството на финансите очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП, която включва и бюджетите на висшите училища, на съдебната власт, на държавните медии и др. - бел. р.) за първите четири месеца на годината да бъде положително в размер на 115.4 млн. лв. (0.1 % от прогнозния БВП)"ГЕрбидж-комунстите "вкарват" номинално парите на независимите бюджетни институции - университети, съдбна власт. Сметна палата, БНБ и т.н., за да прикрият, че издумкаха бюджета предизборно за 3 месеца на 2021 и той е на минус в момента.
  —цитат от коментар 7 на pea56671554


  радвам се, че ракията вече действа и сте получили необходимото вдъхновение за революционни въжделения

 20. 20 Профил на Nagarjuna
  Nagarjuna
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Леле..... така заблуждават хората. Повечето информация, която хората чуват е или невярна, или подвеждаща!Колко са кредитите??
  —цитат от коментар 18 на hope


  кредитите са 500 хиляди милиарда милиона и за това бедните хора нямада могат да ручат салам чак докато не дойде путин дани нахрани

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2333 Весело

  Във форума е ясно, че има откровени идиоти:)
  Не се учудвам на изборните резултати:)

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#6] от "СМЕТ В СЯНКА":

  Ти себе си виж - обсебен от един форумен трол - това да си го причиниш, значи нещо не е наред.

  Излишък в началото на отчетната година не се брои - гледа се началото на януари к'во има - дотогава може сериозните харчове да са септември и нормално да има излишък преди тях. Въобще това тук е като да кажеш че си оставил 100 лева излишък, преди да дойдат сметките за двета лева. Низко е.

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#20] от "Nagarjuna":

  Вместо да чакаш Путин да дойде д'те на'рани - отиди ти при него - и му занеси армаган тръбите, самовара и дувара в Росенец.

 24. 24 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Тежкото наследство на ГЕРБ

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  И сам да останеш у форума - пак ще има.

 26. 26 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1857 Весело

  Във форума е ясно, че има откровени идиоти:)Не се учудвам на изборните резултати:)
  —цитат от коментар 21 на Да вярваме на истината


  Не бива да се боиш, оракуле.

  Нещата са на оправяне. След още два парламента шайката на двукнижника ще гушне букета.

 27. 27 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  В условията на натиск спрямо кабинета в оставка да предложи актуализация на бюджета преди да си тръгне (от страна на президента Румен Радев и на БСП) ...първите четири месеца на годината да бъде положително в размер на 115.4 млн. лв. (0.1 % от прогнозния БВП). Само за април на месечна база се очаква да бъде отчетен излишък в размер на около 735 млн. лева.________________________________________________________________Значи натискът е бил неоснователен? Радев и БСП, без да са наясно с финансовото състояние на държавата, облужват тесните си партийни интереси, т.е. да критикуват ГЕРБ по всчки фронтове.
  —цитат от коментар 8 на Дария Колев


  Проблемът не е в критикуването, а в усвояването.... Болното им въображение през последните две години само това рисува - там едни пари, пълнят бюджета гадните гербери, не е като и нас и сигурно си ги усвояват... Ние нямаше ли да си ги усвоим, ама не ни пускат при парите, гадовете им мръсни! И им текат лигите до земята... И сега кво? Гадните гербери не искат да актуализират бюджета, чеда има за повече за усвояване. А то една камара риформатори и борци със статуквото с гърла, зинали като входа на Дряновската пещера - можеш ли ги засити с малко? Че и на пенсионерите по 50 лева ще трябва да дават от това, дето им го е остави Тиквата!
  ...............
  Ми да ви беше дошъл акъла да не гоните Горанов, повече щеш да има. Ама нали сглупи някой да ви обърне внимание, че премиер със силен финансов министър трудно се събаря...

 28. 28 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  [quote#27:"gr52"][/quote]

  Доста имаше при Горанов.

  Чак останаха едни 700 млн. за Черепа.

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#4] от "MPetr":100 % лъжат, както с резерва. Опоскали са всичко като скакалци
  —цитат от коментар 10 на nij50393132


  Някой изненадан от поредната лъжа на гробаджиите? До 2-3 месеца ще лъсне истината, че след тях и потоп...
  —цитат от коментар 11 на rumen_s


  Ще се озъртат, викате, след два три месеца риформатори и борци със статуквото с гузен поглед, ще се попипват страхливо по джобовете и ще твърдят в един глас: "Нямаше бе, нямаше такива пари в бюджета! Лъже Тиквата, нищо подобно не ни е оставял!"

 30. 30 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  [quote#29:"gr52"][/quote]

  Ами не е.

  Приходите в бюджета си имат ясно изразена сезонност. Навалицата е в първите месеци на годината.

 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#28] от "До руските мекерета":

  Да бе, това не можах да го разбера. Никой не закачаше Горанов, докато не забеляза някакво прието при Орешарски допълнение към закон, което позволявало на Божков да плаща по-малко. Щом постави въпроса на обсъждане, всички подлоги на комарджията ревнаха насреща му. Как било възможно! Ми нали именно той го откри! Що не го бил открил по-рано? Щото не му е само това работата - този бюджет трябва да се пълни, и той добре се справяше. Как да не му била работата, в една държава законът за хазарта бил най-важното нещо!

  Не съчинявам.... Цитирам реални размени на реплики между мен и тровете на мутрите.

  Но знаеш ли . мисля, че всеки от двамата се научи да уважава интелекта на другия. Хайде да не ми подхвърляш фрагменти от дайбългаристката митология, а? Не си ли забелязал, че с теб не фехтувам? Оставям шпагата и давам анонс, че съм готов за сериозен разговор... Има си туканка достатъчно народ за размяна на удари. С някои трябва да се обменят и мисли... да се сравняват разбирания, ако ти е по-удобно.

 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#30] от "До руските мекерета":

  И те, викаш, ще вземат реалната власт, точно когато пари наистина няма? Е, в чисто психологически план това наистина ще бъде голям майтап! Народът ще реве с цяло гърло:

  ПРИ БОРИСОВ КАК ИМАШЕ?

 33. 33 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#28] от "До руските мекерета":Да бе, това не можах да го разбера. Никой не закачаше Горанов, докато не забеляза някакво прието при Орешарски допълнение към закон, което позволявало на Божков да плаща по-малко. Щом постави въпроса на обсъждане, всички подлоги на комарджията ревнаха насреща му. Как било възможно! Ми нали именно той го откри! Що не го бил открил по-рано? Щото не му е само това работата - този бюджет трябва да се пълни, и той добре се справяше. Как да не му била работата, в една държава законът за хазарта бил най-важното нещо! Не съчинявам.... Цитирам реални размени на реплики между мен и тровете на мутрите. Но знаеш ли . мисля, че всеки от двамата се научи да уважава интелекта на другия. Хайде да не ми подхвърляш фрагменти от дайбългаристката митология, а? Не си ли забелязал, че с теб не фехтувам? Оставям шпагата и давам анонс, че съм готов за сериозен разговор... Има си туканка достатъчно народ за размяна на удари. С някои трябва да се обменят и мисли... да се сравняват разбирания, ако ти е по-удобно.
  —цитат от коментар 31 на gr52


  Няма митология. Има едни откраднати 700 млн. плюс почти интимни отношения с Влади.

  И тези 700 млн. са малка част от общата сума на несъбрани приходи в бюджета и бадева похарчени (откраднати) наши пари.

  Много крадливо управление и това не е литература. Числата нямат емоции.

 34. 34 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#30] от "До руските мекерета":И те, викаш, ще вземат реалната власт, точно когато пари наистина няма? Е, в чисто психологически план това наистина ще бъде голям майтап! Народът ще реве с цяло гърло: ПРИ БОРИСОВ КАК ИМАШЕ?
  —цитат от коментар 32 на gr52


  Кой казва, че няма?

 35. 35 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#34] от "До руските мекерета":

  Вече е късно, за да те затруднявам с подобна молба, но може ли за в бъдеще малко по-подробно? Признах си, че не съм икономист, и за икономиката знам главно това, което съм чул от колеги-икономисти, докато се разминаваме по коридорите.

  Тук, по-горе един колега се е кръстил "Нагарджуна" и когато се появи постинга ти, тъкмо се чудех дали да не се преименувам на "Шанкара" и да пренесем разговорите в съвсем друга плоскост...

  Забелязал съм невероятната ти информативност - правиш нещата ясни с до три изречения - толкова ли е трудно, вместо да ми се смееш, да ми кажеш с няколко думи, как точно е според теб? :)

  Ами - лека нощ. :)

 36. 36 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 951 Весело

  Финанси по геберски - вчера на голям минус, днеска на голям плюс, както е угодно на вожда

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  UNITED EU UNION

  И ние не се очудваме.

  Болшевъшен екземпляр външен...
  Right?

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  Във форума е ясно, че има откровени идиоти:)
  Не се учудвам на изборните резултати:)

 38. 38 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Излишъка с гордост се упоменава,
  но за външният дълг се премълчава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK