През празничните дни ще работят почти половин милион българи

През празничните дни ще работят почти половин милион българи

© Велко АнгеловОбщо 450 хиляди българи, което е 13% от заетите, ще работят по време на предстоящите празници, каза за БТА Атанаска Тодорова, главен експерт по пазара на труда в КНСБ. От Българската стопанска камара посочват пред агенцията, че заетост в празничните дни обикновено има в икономическите дейности, в които в тези периоди имат по-висока натовареност и непрекъсваем режим.


Най-много хора работят в секторите търговия на дребно, ресторантьорство, хотелиерство, туроператорска дейност, транспорт, производства и услуги, които ги обслужват - в т.ч. храни, напитки и други. В групата са и работещите в здравеопазванета, производството и дистрибуция на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива, ВиК сектора, както и ангажираните за компании в сектора на информационните технологии, чиято работа е свързана с бизнеси извън страната.


От БСК уточниха, че към непрекъсваемия режим на работа влизат още производство на основни метали (металургия); производство на химични продукти; търговията с автомобилни горива и смазочни материали; радио и телевизионна дейност и други.


Трудът в почивен ден би трябвало да се заплаща с минимум двойна надница. Двойна заплата би се дължала, когато служителят по график трябва да работи в празничния ден. Ако обаче не е включен в графика и работодателят го извика на работа, законът изисква да му бъде платена четворна надница. Това е така, тъй като 100 процента увеличение за извънреден труд се изчислява върху нормалната надница за работа в официален празник, която е удвоената дневна заплата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK