Финансовият надзор ще направи проверка на "Градус" (допълнена)

Иван Ангелов, съсобственик на "Градус"АД.

© Георги Кожухаров

Иван Ангелов, съсобственик на "Градус"АД.Комисията за финансов надзор (КФН), която е регулатор на компаниите, чиито акции се търгуват на фондовата борса, обяви, че досега не е открила нередности в документите на фирмата "Градус"АД, но че ще направи проверка, резултатите от която ще провери. Причина за нейното становище е медийния интерес след като през миналата седмица земеделският производител Светослав Илчовски обвини съсобственика на производителя на пилешко Иван Ангелов в корупция и в представяне на кухи обороти, с които е повишил изкуствено цената на акциите на дружество преди излизането му на борсата.


По-рано през деня член на ръководството на акционерното дружество също изпрати писмо до медиите, в което увери, че отчетите са коректни, а заради отправените обвинения акционерите в компанията са загубили 20 млн. лв. Акциите на компанията пострадаха в петък, когато загубиха 6.4% от стойността си. Днес бяха изтъргувани почти 32 хил акции на компанията като поевтиняха с 2.74%. При осъществяване на първичното публично предлагане на акции на "Градус" АД не са установени нарушения, като са спазени всички приложими към датата на осъществяването му изисквания на действащото законодателство. Това обявява днес КФН, която напомня, че дейността на компанията не е била обект на нейната регулация преди да стане публична.


Разкритата в проспекта за първично публично предлагане на акции, издавани от "Градус" АД, информация е в пълно съответствие с изискванията на приложимата нормативна уредба, като в проспекта са посочени лицата, които носят отговорност за пълнотата и верността на представените в проспекта данни, допълва комисията.
Въпреки това тя се самосезира и е възложила проверка на дейността на публичното дружество "Градус" АД, която е за спазване на приложимото специално законодателство от момента, в който е придобила статут на публично дружество през 2018 г.

"В случай че в КФН постъпи допълнителна информация, сведения и/или документи, които имат отношение към извършваната проверка, същите ще бъдат анализирани, а резултатите от анализа ще бъдат приобщени към проверката", обявяват от там.

Посочва, че до момента в комисията не са постъпвали жалби или сигнали от инвестирали в ценни книжа на компанията.


По ключовия въпрос за "кухите обороти", по думите на Светослав Илчовски, комисията посочва, че след като е разгледала проспекта на "Градус" е поискала да отстрани "констатирани непълноти и несъответствия" в срок от 1 месец "с оглед обезпечаване на максимално разкриване на данните за финансовото състояние на емитента и неговата група и свързаните с дейността му рискове с цел осигуряване на възможност инвеститорите да разполагат с необходимата информация преди да вземат решение дали да инвестират в предлаганите ценни книжа".


От обяснението се разбира, че това се е наложило заради разликата между определената минимална емисионна стойност от 1.80 лв. и максималната цена на новите акции от 2.35 лв., които са по-високи от балансовата стойност на една акция преди увеличението на капитала на компанията. Така комисията мотивира защо е изискала да се представи подробна обосновка на ценовия диапазон за определяне на емисионната стойност на акциите. В отговора си компанията обяснява подробно какви математически методи са използвани при изчислението, какви макроикономически данни, икономически анализи и др.

От всичките анализи и изчисления излиза, че максималната оценка на апортните вноски възлиза на 544 млн. лв. или 2.46 лв. на акция, като максималната емисионна стойност е съобразена с желанието на емитента "Градус" АД и пазарните условия.

Затруднението, което са вероятно са имали потенциалните инвеститори в "Градус" с отчетите преди излизането на дружеството на борсата, идва от това, че дружеството е учредено в края на 2017 г. чрез апортиране в него на други шест компании ("Милениум 2000" ЕООД; "Лора-2004" ЕООД; "Градус-1" ЕООД; "Жюлив" ЕООД; "Градус-98" АД и "Градус-3" АД) на същите собственици. Така консолидираният отчет за въпросната година обхваща едва месец и няколко дни и съответно показва ниски приходи. Затова на инвеститорите тогава са дадени приходите и за шестте други компании като са елиминирани сделките между тях, припомня "Капитал". Изданието заключава на базата на публичните данни, че след първичното публично предлагане не се наблюдава такъв рязък спад в приходите, който би показал еднократно изкуствено "надуване" на финансовите резултати. "Комисията за финансов надзор не е и не би могла да бъде страна в публичното предлагане, нито е в състояние да определи самостоятелно или да потвърди определената от емитента емисионна стойност на акциите", посочва КФН.


Допълва, че за определянето на емисионната стойност на акция при публично предлагане от значение са редица фактори, в това число, но не единствено, историческата финансова информация и текущото финансово състояние на дружеството. "Именно затова, оборотите, които компанията реализира, нямат пряко отражение върху емисионната цена на една акция на дружеството", посочва комисията.
Посочва се и че ценовият диапазон е съобразен с извършената тройна оценителска експертиза за оценка на непаричната вноска на дъщерните компании в капитала на "Градус" АД. Тя е изготвена от трима независими оценители, назначени от Агенция по вписванията, тя е окончателна и отговорност за нейното изготвяне носят изготвилите я оценители. А комисията е имала правомощие да изиска детайлна информация за начина на формиране на определения ценови диапазон и е осигурила оповестяване на тази информация в проспекта.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3469 Любопитно

  Финансовият назор просто ще "открие"че няма и не е имало нарушения!!!!Нека всеки който може да мисли да проследи създаването на "Градус"....С чия подкрепа е създадена империята...с какви капитали и тогава да се връзва на откровеният цирк на Лая!!!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  То и на КТБ всичко им беше наред, пък какви неща станаха....

 4. 4 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Неутрално

  КФН вдига пушилка, тя не може да проверява кухите обороти.

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  Е как подбраните жълти кадри в държавните служби/ от "банката кадри"/ , които са "спуснати с парашут" да кажат , че има нарушения..........?!

 6. 6 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", вметва в разговора Борисов

  Да няма пак обаждания към КФН?

  Не ме търсете преди обяд
 7. 7 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 399 Неутрално

  "КФН, която е регулатор на компаниите, чиито акции се търгуват на фондовата борса, обяви, че досега не е открила нередности в документите на фирмата "Градус"АД,"

  Няма и да открие, "Градус" е от "нашия" обръч. Пълнила е чекмеджето.

 8. 8 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Този надзор е ясен. А Градус е вероятно да фалира просто от репутационни щети и като се отдръпнат от него след скандала. Аз лично няма да съм му клиент.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Този Финансов надзор?

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  Като се махне вожда ти може да открие и друго.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Изобщо не им вярвам.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Супер, най-сетне Лудоговрско пиле ще дръпне с материала. И ще спонсорира още по-щедро Цона, ДСБ, Дай България и други "борци срещу мафията"

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#7] от "iiu09354227":

  Абе, те не са глупаци, виждат накъде духа вятърът, може и да получат внезапен катарзис.

 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Весело

  Супер, най-сетне Лудоговрско пиле ще дръпне с материала. И ще спонсорира още по-щедро Цона, ДСБ, Дай България и други "борци срещу мафията"
  —цитат от коментар 12 на Червен дисибар


  Хе-хе, опрели са те до пилета. Черепа ги финансира мощно с цели харддискове с биткоини.

 15. 15 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1027 Весело

  "По ключовия въпрос за "кухите обороти", по думите на Светослав Илчовски, комисията посочва, че след като е разгледала проспекта на "Градус" е поискала да отстрани "констатирани непълноти и несъответствия" в срок от 1 месец "с оглед обезпечаване на максимално разкриване на данните за финансовото състояние"

  Да се чете оправите си видимите с просто око простотии че ни Е..ха майката :D:D::D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Супер, най-сетне Лудоговрско пиле ще дръпне с материала. И ще спонсорира още по-щедро Цона, ДСБ, Дай България и други "борци срещу мафията"
  —цитат от коментар 12 на Червен дисибар


  Крилце или кълка?А червена богомолко

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  "но че ще направи проверка, резултатите от която ще провери. "

  Малко е объркваща тази проверка на проверката.

 18. 18 Профил на Ганьо фюриозо балканико
  Ганьо фюриозо балканико
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Ше открията на босия опинците. Или на влака спуканите гуми. Или на лятното кино покрива.

 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Това е същия този КФН -е, без Стоян Мавродиев, но нейсе - дето проверява година след година КТБ и я обявяваше заз отличник докато извендъж не откри - след събитието, разбира се - че било измама.

  Нямам за 5 стотинки доверие на КФН, нито на КЗК, нито на прокуратурата, нито на съда.

  Съжалявам, знам, че е непопулярно в този форум...но всички са маскари.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  "но че ще направи проверка, резултатите от която ще провери. "Малко е объркваща тази проверка на проверката.
  —цитат от коментар 17 на nema_labavo


  Журналята...беден зик и непознаване на материята.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Хубавото на всичко това е, че и регулаторите ги намесваме в обществения дневен ред. Как се върти палачинката. До преди 1 година на Христо му викаха "Ква съдебна реформа, бе? Кой те разбира?". След като цяло лято хората викаха "Гешев е позор", после почнаха да обясняват "Кви регулатори, каква лустрация, какви специални служби, какъв реподбор, каква нова селекция? Кой те разбира, хората си искат 50те лева и не се интересуват". Еми сега ще се заинтересуват. Защото именно регулаторите и тяхното абсолютно подчинение са причината да не се регулират и откриват подобни финансови измами в особено големи размери. Всичко по реда си. Тоя народ е тръгнал. Ще се става.

 22. 22 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Прах в очите ни!
  Борисов и ГЕРБ създадоха извратена бизнес среда, дълбоко корумпирана, обсебена от най-долни отношения. Предполага се, че всеки малко по-голям от дребен бизнес е натикан в калта на повсеместна корупция, превърната в държавна политика. Ето отговорът защо сме най-бедни в ЕС!
  Пречистването минава единственото през осъдителна присъда и затвор на Борисов!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  По Окуджава : "когато кажат Партията, аз разбирам Ленин"
  ... а аз : "когато кажат : бизнес , аз разбирам - престъпност"

  :-) не става дума за зананатчиите дето с труд си вадят хляба, но се имат за "бизнесмени" , а за мафиотите с бизнес на държавна хранилка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  КаФеНето, чийто бивш шеф беше тоз държавнически титан - Мавродийката, проспал 4 млрд фалит около КТБ, ще прави ревизия ?! WTF ?! На изпиране на едно Пиле ми прилича работата.

 26. 26 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Няма Финансов надзор, няма БНБ, няма НАП. Докато не изчистите обора от краставите, няма да има промяна.

 27. 27 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Надзор даден, надзор приет.

  ... с двеста...
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Весело

  "Това обявява днес КФН, която напомня, че дейността на компанията не е била обект на нейната регулация преди да стане публична."

  (Смях в залата)

  "Посочва се и че ценовият диапазон е съобразен с извършената тройна оценителска експертиза за оценка на непаричната вноска на дъщерните компании в капитала на "Градус" АД. Тя е изготвена от трима независими оценители, назначени от Агенция по вписванията, тя е окончателна и отговорност за нейното изготвяне носят изготвилите я оценители."

  (Бурни, нестихващи аплодисменти)

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Разбирасе че ще направи и нищо няма да открие. Всичко документално е легално и КФН няма какво да открие.
  Тая врътка нито е нова, нито е единствената, то пенсионните фондове трупат едни пари и по закон трябва да ги инвестират на БФБ а БФБ е пълен смех, всички са траш. Преди вездесъщото управление на.ГЕРБ имаше тук там по някоя читава компания, след ГЕРБ и кризата от.2008ма сичко си ба капаците

 30. 30 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#25] от "Индиана":

  Като влезе в затвора Мавродийката ще приема, че е започнала промяната. Ако може и клипче от типа Стайков в ареста преди това, с негра с големи чепове заклинени в него, а пред очите му знойни девойки на километър разстояние - не знам дали не е множко, че ми се вижда да е късоглед.

 31. 31 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  Вили, позволи ми да съм учил и практикувал тази работа над 15 години, за да ти кажа, че този проспект още тогава имаше меко казано слаба бизнес логика и си изглеждаше като класически "кеш аут" за собствениците.

  А от статията:
  "Именно затова, оборотите, които компанията реализира, нямат пряко отражение върху емисионната цена на една акция на дружеството", посочва комисията.

  Всички с елементарни познания по оценки на предприятия и дружествени дялове ще видят как се опитват да тушират ситуацията с такива леко преувеличени твърдения.

 32. 32 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Весело

  КФН вече е готова с резултатите:

  "Навременно е предоставила необходимата информация.... след задълбочено проучване на... проверка и анализ на... спазени са всички законови изисквания.... не са открити данни за.... потвърждава обосноваността на решението от 2017 г..... което се доказва от сериозния инвеститорски интерес.... като взе предвид.... в заключение.... единодушно реши...."

 33. 33 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Лека полека опорните точки на Илчевски взеха да се изпаряват!

  Сега да се приготви за много дела за уронване на престижа и едно голямо дело за паднала цена на дружество!

 34. 34 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Супер, най-сетне Лудоговрско пиле ще дръпне с материала. И ще спонсорира още по-щедро Цона, ДСБ, Дай България и други "борци срещу мафията"

  —цитат от коментар 12 на Червен дисибар

  Хе-хе, опрели са те до пилета. Черепа ги финансира мощно с цели харддискове с биткоини.
  —цитат от коментар 14 на razor


  Ако му стане много горещо на Илчевски Мая може да го "уреди" да се подслони при Божков!

 35. 35 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  До коментар [#33] от "Дария Колев":

  Като делото срещу депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов, което е от 2012/2013 и още не е внесено ли ще е или когато не е от ГЕРБ, ще се действа по-различно?

  Не ме търсете преди обяд
 36. 36 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 152 Неутрално

  И да проверяват, врътката по принцип е легална.

 37. 37 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Факт е обаче, че както каза Илчовски, на Градус приходите и печалбата точно преди листването на борсата (когато бил "помогнал" с генериране на приходи за Градус) са значиелно по-високи от следващите години.

  Затова и ги листват на 1.8 - 2.35 лв/акция, една камара пенсионни фондове се набълбукват със скъпи акции от Иван-Пилето и след това падат на ниво 1.40-1.60 и никога вече не се връщат на оригиналните нива, както и печалбите на дружеството!!

 38. 38 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кухите обороти са през шесте фирми преди апорта. Кучето е заровено в оценката на апортните вноски. Много хитър ход.АД -то е чисто.Нека не забравяме , че голяма част от парите отидоха директно в основателите на компанията.

 39. 39 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Да повярваш на КФН е като да повярваш на един мангал, баси и кочината

 40. 40 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Куха фактура означава че получателят краде ДДС и не плаща данъци. Издаващият я в случая извършва измама с цел да покаже възвращаемост която ще излъже купувача на акциите или ще позволи на купувач като фонд да оправдае покупка с висока рентабилност произтичаща от фалшивия проспект

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#37] от "everlast666":

  Въпросът е дали се запазват толкова високи и следващите години след като са ги листнали или спадат?

  Отговорът го има тук

  https://www.gradus.bg/finansovi-otcheti
  и
  https://www.infostock.bg/infostock/control/showStatement/GR6

  И той че оборотите и печалбите се запазват и даже нарастват с изключение за 2020, предполагам заради кризата там има спад.

 42. 42 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 108 Любопитно

  И да проверяват, врътката по принцип е легална.
  —цитат от коментар 36 на Chironex


  Легална врътка викаш? Легална, легална и колко да е легална?
  Я прочети тука:
  Второ, предвид изнесените подробни данни от първите свидетели за изкуствени и „кухи“ обороти, целящи „надуване“ на пазарната оценка на определено търговско дружество преди излизането му на пазара за публично предлагане на ценни книжа(вид финансови инструменти), то деянието вероятно консумира състава на чл. 260в НК. Аргумент за започване на проверка може да е и проста справка в ТР за подадените ГФО, ако се открива странен растеж на всички дъщерни дружества, точно в годината преди холдинговото дружество да излезе на пазара за публично предлагане на ценни книжа.
  „Който чрез използване на фиктивно средство или чрез въвеждане в заблуждение сключва сделки или подава нареждания за търговия, или извършва друг вид дейност или действие, което оказва влияние върху цената на един или повече финансови инструменти или свързан спот договор за стоки, и от това са настъпили значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от две до четири години.“

  Ето ти и пълния текст:
  https://www.facebook.com/login/?next=https://www.facebook.com/rosen.rashkov.75/posts/10165272550760444
  На адв. Росен Рашков е.

  Аз пък викам, че Пилето изгоря. Пилето вече е пасив. До седмица Буда сам ще го хвърли на Каскета за да оправя "репутационни" щети.

  Ain't no thing like me, except me!
 43. 43 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Интересна подробност. След ареста на Миньо Стайков, бай Иван Пилето е направил фабрика за спирт. А днес на делото адвокатите са казали, че Миньо е бил ... тровен в затвора и е поръчана експертиза.
  Шайката май наистина се е самозабравила...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 44. 44 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 478 Неутрално

  КФН не проверява оборотите на фирмите и съответно нищо няма да намери. Проверката на кфн ще бъде точно за информацията в проспекта, нищо повече не могат да направят, а и едва ли и искат, съответно все тая какво покаже проверката им. И няма и значение, защото Илчовски ако казва истината за това, разполага с документи - кредитни известия към издаваните фактури, освен ако не става дума за друга врътка, за която няма такива документи.

 45. 45 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Борисов мълчи по случая

 46. 46 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Въпросът е дали се запазват толкова високи и следващите години след като са ги листнали или спадат?

  Отговорът го има тук

  https://www.gradus.bg/finansovi-otcheti
  и
  https://www.infostock.bg/infostock/control/showStatement/GR6

  И той че оборотите и печалбите се запазват и даже нарастват с изключение за 2020, предполагам заради кризата там има спад.
  —цитат от коментар 41 на realguru


  А ти въобще сам прочете ли какво пише там?

  За 2017-та година, точно преди листването на борсата, обявява 40 милиона печалба.
  (Надутата печалба, за да бъде оценен по високо)

  След листването на борсата печалбата му пада на около 20 милиона годишно за 2018, 2019, 2020 и до ден днешен!!

  Фалшивата печалба от 2017 нещо не я достигат повече.
  Техния си доклад за 2017:
  https://www.gradus.bg/uploads/files/21_Gradus-AD--proforma-godishen-konsolidiran-otchet-2017.pdf

  Интересно и защо са представени някакви коригирани стойности (проформа - неодитирани), които многократно превишават предишните му одитирани.

  Преди листването обявява 45 026 хиляди лв или 45 милиона.

 47. 47 Профил на Christo Roussanov
  Christo Roussanov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  [quote#14:"razor"][/quote]

  харддискове с биткоини - безценно

 48. 48 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Няма значение че пада печалбата следващите години. Важното е признанието че има издадени фалшиви фактури. Който ги издава извършва измама на фондовата борса. Който ги приема краде ДДС и крие данъци

 49. 49 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Супер, най-сетне Лудоговрско пиле ще дръпне с материала. И ще спонсорира още по-щедро Цона, ДСБ, Дай България и други "борци срещу мафията"
  —цитат от коментар 12 на Червен дисибар


  И аз предпочитам да си храня пилетата с павликенските фуражи на Амета (лудогорско пиле).

 50. 50 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дария Колев":

  Дария, ти имаш ли лиценз за брокер или инвестиционен посредник от КФН?
  Ама то това кога ли е спряло някой? Пригоржин плаща на пост, не дава стипендии за изкарване на тапия.

 51. 51 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Куха фактура означава че получателят краде ДДС и не плаща данъци. Издаващият я в случая извършва измама с цел да покаже възвращаемост която ще излъже купувача на акциите или ще позволи на купувач като фонд да оправдае покупка с висока рентабилност произтичаща от фалшивия проспект
  —цитат от коментар 40 на rexdog2004


  "Кухият" оборот означава, че сделките, посочени в съответните първични документи, реално не са били извършени. Трябвал им е не толкова за да крадат ДДС, а за да подобрят показателите за оборот и печалба и да ги докарат да изглеждат добре за пред проверяващия орган. Такива фиктивни обороти (и следователно приходи) може да се направят и с реални клиенти на Илчовски, като първо той фактурира на Градус, а след това Градус фактурира на реалния клиент. Договорената цена от доставчика до крайния клиент се разпределя между фактуриращите в зависимост от това къде трябва да остане повече оборот и печалба. Тъй като тук става дума за големи суми, плащанията няма как да са били в брой, което е проверяемо. Поради естеството на стоката би следвало да има и други документи, чрез които да може да се проследи дали документираните сделки са били реално извършени (примерно транспортни). Само че това не подлежи на проверка от КФН, а по-скоро от НАП, просто трябва едно хубаво и обхватно разследване на дейността им през този период и нещата предполагам ще лъснат.

 52. 52 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Няма значение че пада печалбата следващите години. Важното е признанието че има издадени фалшиви фактури. Който ги издава извършва измама на фондовата борса. Който ги приема краде ДДС и крие данъци
  —цитат от коментар 48 на rexdog2004


  Има значение, защото е в пъти по-висок от дохода следващите години, а това подкрепя тезата, че декларирания доход при листването на борсата е бил завишен - за да листва акциите на завишени цени и да присвои капитал от инвеститори - пенсионни фондове!!

  Ако не беше завишен, а беше истинският доход от фирмите на Пилето преди листването, защо следващите години поне веднъж не го достигнаха при отлични пазарни условия, инфлация и новонабрания капитал?!?

  Иначе си прав, самото престъпление е подготвянето на фалшиви документи за фирмена дейност за листването на борсата, но разликата в този фалшиф доход и следващия постигнат през годините е доказателство.

 53. 53 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Никога не бих си купил пиле Градус и олио Бисер!Рекетьори!

 54. 54 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#51] от "serena":

  Зърнарят продава на градуса- градусът заскладява стоката. Градусът продава обратно на зърнаря, изписва разход от склада, няма печалба. Стоката по сделката за такава голяма сума не може да изчезне. Освен ако не му е продал слънчогледово кюспе и той да го е хвърлил на рибите. Я камилата я камиларя

 55. 55 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#6] от "tulup":

  Вече се съобразява.Вероятно в синхрон ще се купува ЧЕЗ.

 56. 56 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Финансовият надзор е абсолютно пробит още от Мавродиев. Няма здрава институция в държавата. Нито прокуратурата, нито НАП ще работят, само ще е прикриват. Бухалки.

 57. 57 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#52] от "everlast666":

  Една от фирмите е направила преоценка на активите, оттам е едното неповтарящо се впоследствие увеличение на приходите

 58. 58 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#51] от "serena":Зърнарят продава на градуса- градусът заскладява стоката. Градусът продава обратно на зърнаря, изписва разход от склада, няма печалба. Стоката по сделката за такава голяма сума не може да изчезне. Освен ако не му е продал слънчогледово кюспе и той да го е хвърлил на рибите. Я камилата я камиларя
  —цитат от коментар 54 на rexdog2004


  Абе кой е казал, че стоката е изчезнала?!! Тя най-вероятно въобще не е влизала в складовете на Градус, а си е отишла до крайния клиент, номерът е в документалното оформление на сделката. А на тях им е трябвала печалба, преди да излязат на борсата. Да мислим малко по-задълбочено все пак. Вероятно има и други възможности за фиктивни обороти за Градус, но тази ми се вижда най-чиста, особено ако е изпипана с редовно направени банкови разплащания и други документи, както писах.
  Доскоро така се разпределяха обороти между фирми на един и същ собственик, за да не се излиза на регистрация по ДДС. По-умните го правеха през фирми на приятели, ако имат такива, за да е по-трудно за хващане при проверка.

 59. 59 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#58] от "serena":

  Разбира се, ако нап решат, могат да ги хванат, особенно ако тръгнат да търсят физически следи от сделките и да си наемат експерти по транспорт, складиране, и тн по същността на сделките

 60. 60 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Мисля, че ББ ще го хвърли под абтобуса този, за да спасява сам кожата ... въпреки че ако Пилето знае прекалено много може и да го пази

 61. 61 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Мисля, че ББ ще го хвърли под абтобуса този, за да спасява сам кожата ... въпреки че ако Пилето знае прекалено много може и да го пази
  —цитат от коментар 60 на everlast666


  Със сигурност знае, въпросът е дали ще иска да говори и още по-голям въпрос е какво ще е доказуемо в съда.

 62. 62 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  То не само Градус, но и на много други трябва да се направи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK