Служебният министър на финансите наредил спиране на терора от НАП над малките фирми

Служебният министър на финансите наредил спиране на терора от НАП над малките фирми

© Лили ТоушекСлужебният министър на финансите Асен Василев е наредил на назначения днес нов директор на Националната агенция на приходите Румен Спецов да спре терора над малките данъкоплатци, като фокусът на проверките станат големите данъкоплатци, съобщи той на пресконференция, на която представи екипа си. Тематични проверки ще се правят също на фирмите с големи касови наличности, както и върху тези, които "потребяват държавен ресурс".


За Асен Василев е учудващо, че досегашният шеф на НАП Галя Димитрова не е била сменена по-рано, а мотивът за отстраняването й сега е системно неизпълнение на служебните задължения. Като примери той посочи скандала с изтичането на личните данни от НАП на над 6 млн. българи, ниската събираемост на ревизионните актове - едва 55%, и ниската им потвърждаемост - 66 на сто.


Асен Василев каза, че на 11 май ВАС е потвърдил решението на по-ниските инстанции, че НАП е проявила неправомерна безотговорност към защитата на личните данни, което предопределя хода на всички дела по казуса срещу приходната агенция. "За момента претендираните сумите са малки, но има още много дела, които не са приключили", каза Василев.


След НАП нов директор и в Агенция "Митници"
Асен Василев съобщи, че освен директора на НАП е сменен и директорът на митниците Георги Костов, който е бивш главен секретар на МВР.

Новите ръководители на агенция "Митници" Павел Тонев (вляво) и НАП Румен Спецов.

© Лили Тоушек

Новите ръководители на агенция "Митници" Павел Тонев (вляво) и НАП Румен Спецов.


Новият директор Павел Тонев има 20 години стаж в системата на митниците, като е минал през всички нива. Асен Василев посочи, че въпреки взетите мерки след доклад на ОЛАФ българските митници все още не отговарят на критериите на Европейския съюз и заради това България ще трябва да възстанови 55 млн. евро в европейския бюджет.


Вместо двама зам.-министрите ще са трима


Асен Василев представи и новите си заместници, като по изключение те ще са трима вместо двама. Аргументът са много задачи покрай исканото влизане на България в еврозоната и одитът на европейски средства. Този ресор се пада на зам.-министър Моника Бийчър, чиито предишен опит включва ръководене на управляващия орган на Оперативна програма "Административен капацитет" в МФ.


Вторият заместник на Асен Василев е Виолета Лорер, която има над 20 години опит в бюджетната сфера и в момента работи за международна компания, одитираща 130 завода на пет континента. Тя започва кариерата си в "Делойт и Туш", а през 2013 г. е била зам.-министър в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера.

Асен Василев със своите заместници Моника Бийчър, Ваня Стойнева и Виолета Лорер (от ляво на дясно)

© Лили Тоушек

Асен Василев със своите заместници Моника Бийчър, Ваня Стойнева и Виолета Лорер (от ляво на дясно)


Третият заместник-министър на финансите е Ваня Стойнева, която има дълъг опит в контрола на средствата от ЕС. Тя ще поеме ресор "Възстановяване на европейските средства, евросредствата, отчетени по програмите, държавните помощи и координация по Плана за възстановяване". С тези задачи Стойнева се е занимавала и на два пъти като служебен зам.-министър в Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието, съответно през 2013 и 2017 г.


Започва подготовката за емитиране на дълг


В отговор на въпрос Асен Василев каза, че какво е състояние на бюджета ще може да отговори до седмица, след като получи и справки от НАП и Агенция "Митници". Той уточни още, че в министерството започва подготовка за емитиране на дълг. "Една такава процедура отнема месец-два и е добре да е подготвена, дори и да не се наложи. Емитирането може да стане както от служебния кабинет, така и от следващия редовен", каза още Василев.


Всичко за действията на служебното правителство и политическата ситуация четете тук


Кои са новите ръководители на НАП и агенция "Митници" тук


Кой е министър Асен Василев вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK