Пари за Пеевски, Домусчиев, Самуилов и Гайтански: начин на употреба на ББР

Пари за Пеевски, Домусчиев, Самуилов и Гайтански: начин на употреба на ББР

© ДневникЧе Българската банка за развитие (ББР) в голяма степен не е точно това, за което е създадена, се знае отдавна. От това обстоятелство са извръщали лице управляващите досега с едно малко изключение - демонстрация в разгара на пандемията, при което премиерът Бойко Борисов уволни Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на банката. Сега за пръв път министър изрича това, което вече е известно от публикации в медиите, че банката обслужва партньори на предишната власт и се заема да промени порочния модел на управление на държавната банка: в неделя служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще направи проверка, ще смени Надзорния съвет и ще промени устава, така че кредитите да отиват, където им е мястото - при малките и средни фирми.


В понеделник следобед (17 май) се разбра, че държавата чрез министерството е вече 100% собственик на банката и оглавяващият го министър може да направи планираните промени. Те предвиждат до края на седмицата да започне работа и комисия за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР, която ще промери процедурите, по които се отпускат кредити и по-конкретно всички заеми над 1 млн. лв.


И влизат Пеевски, Домусчиев, Самуилов и Гайтански в Банката за развитие


Институцията е създадена през 1999 г. като Насърчителна банка. Задачата й е да подпомага предимно малкия бизнес. Тя е 99.9% собственост на държавата, "Банка ДСК" притежава 8 акции. От изявите на министър Петков се разбра, че частната банка отдавна е изпратила писмо, с което иска да подари дела си на държавата, но досега не му е обръщано внимание. Фатк, който вече е променен и в понеделник дарието е било прието. Освен това, икономическото министерство съобщи и официално кои са осемте фирми, на които са раздадени общо над 1 млрд. лв. заеми:
Кредити с размер над 140 млн. лв. при таван от 150 млн. лева имат :
"Роудуей кънстракшън" АД (свързвана с Румен Гайтански - Вълка)
"Слънчев ден" АД (до 2019г. собственост на Георги Гергов, след това собствеността се свързва с Делян Пеевски)
"Благоевград- БТ" АД (свързвана с Делян Пеевски)


Кредити с размер над 115 млн. лв.:
"Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет) (свързвана с Делян Пеевски)
"Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД (свързвана с Делян Пеевски)


Кредити с размер над 60 млн. лв.
"Параходство БМФ" АД (на братята Кирил и Георги Домусчиеви)
"Транспект" АД (компания създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес")
"Инса Ойл" ЕООД (петролната компания на Георги Самуилов)


Но как се стигна до тук?


Банка за малките


В същото време според визитката на сайта на банката - "визията на ББР е да развие разнообразен и жизнен финансов пазар за малките и средни предприятия, да създаде богат избор на финансови продукти и инструменти, когато пазарът не предлага достатъчно, да бъде партньор на бизнеса и да финансира, подкрепя и консултира растежа на малките и средни предприятия, като мобилизира разумно и ефективно публичния и частния ресурс". В други страни също има такива банки, чрез които като се използва гаранцията на правителството се финансират фирмите в сектори, към които търговските банки нямат интерес или в които рискът е твърде висок, а също и в такива, в които държавата иска да постигне определен ефект, несвързан с пазара, а с образованието, социална сфера, екология и пр.


Традиционно такива банки работят като отпускат целеви ресурс на търговските банки и те на свой ред по утвърдени критерии кредитират бизнеса. Така работи и Насърчителна банка от началото като още тогава са въведени тези правила, както и да не се меси на пазара на дребно, където играчи са търговските банки, за да не им бъде конкуренция. Такива правила са записани в първия закон за работата й, приет през 2008 г.


И така до края на управлението на т. нар. Тройна коалиция. Тогавашният финансов министър Пламен Орешарски й увеличава капитала с излишъка в бюджета. Самият той е в надзора на банката от основаването й, когато е зам.-министър на финансите, припомня "Капитал". Така се набира значителен ресурс, с който всяко ново ръководство при всяко ново правителство разполага като банката започва да отпуска големи кредити директно на компании.


В годините ведомствено банката е имала различни принципали като последната промяна по тази линия е през 2017 г., когато от Министерството на финансите тя бива прехвърлена към Министерството на икономиката. Малко след това Мавродиев поема поста на главен изпълнителен директор, който сам създава. Преди това банката винаги се е управлявала от двама равнопоставени изпълнителни директори. Постът е премахнат едва през есента на миналата година.


Какво се случва в действителност


В тежката ситуация през пролетта на миналата година, в която Борисов се чудеше как да обяснява ограниченията, наложени заради коронаврисуа и не беше съвсем сигурен каква помощ да предложи на засегнатите бизнеси и хората, свръх напрежение отключи поредният странен кредит, даден от ББР. Това преля чашата и Борисов уволни Мавродиев от телевизионния екран след отпуснати посред пандемията 75 млн. лв. заем на свързано с колекторската компания "С. Г. груп" дружество вместо да подпомага пострадалите от кризата с вируса.


"Капитал" припомня, че и преди Мавродиев да оглави банката тя подпомагаше близки до властта бизнесмени, но под негово командване е доизградена като лична "каса на олигарсите" и на ДПС.


Доказателство за последното е, че една трета от кредитния й портфейл е в едва няколко големи компании, свързани с бившия вече депутат Делян Пеевски ("Техномаркет", "Булгартабак", "Слънчев ден") и близкия до почетния лидер на движението Ахмед Доган Румен Гайтански-Вълка ("Роудуей кънстракшън").

Назначението на Мавродиев е ключово за управлението на банката, защото той подменя хората на ключови позиции за кратко време, променя правилата за кредитиране като отпада лимитът до 10% от капитала на банката да се дава за кредити, заобикаля се забраната да се финансират политици. Така концентрацията на кредити към големи компании се засилва.

Мавродиев е бивш офшорен адвокат, после е съосновател на ГЕРБ, в резултат на което оглавява за 6 години Комисията за финансов надзор, което води до поредица скандали, най-големият от които е неупражненият контрол над фалиралата по-късно КТБ в качеството й на публична компания.


Към 2019 г. кредитният портфейл на ББР за директни заеми надхвърля 1.5 млрд. лв., а над половината от сумата отива при най-големите 10-15 кредитополучателя, посочва още тогава в своя публикация "Капитал".


По устава на банката за всеки кредит над 5% от капитала се взема единодушно решение от борда след одобрение от Надзорния съвет, който сега министърът иска да смени.


Инструмент на властта


В началото на пандемията се разгорещи и друг въпрос с главно действащо лице ББР. За да може България да тръгне по пътя към приемането на еврото, ЕЦБ направи проверка на банковия сектор и намери недостигащ капитал в две банки, едната от които ПИБ. За да се набави този капитал, по спешност държавата чрез ББР влезе в ПИБ като се сдоби с 19% (дял, който дава единствено право да се свикват общи събрания - бел. а.) от капитала след увеличението му на цена по-висока отколкото се търгуват акциите на частната банка на борсата към онзи момент. Това стана причина за множество упреци към управляващите и в крайна сметка до изслушване в парламента.


За да не се приема пък тази намеса за непозволена държавна помощ от ЕС, изведнъж се появи инвеститор, който да поеме част от увеличението на капитала в лицето на Карел Комарек, собственик на Sazka Group, един от най-големите хазартни оператори в Европа и който в миналото е имал интерес да придобие бизнеса на Васил Божков.


Сред най-големите клиенти на ББР е и Държавната консолидационна компания (ДКК, също под шапката на Министерството на икономиката) - тази, към дейността на която служебният министър Кирил Петков също проявява интерес за проверка и за която не се знае почти нищо. През последните години ДКК е получила заеми за близо 200 млн. лв., които обезпечава с дяловете си в държавни фирми, а условията по последната й отпусната сума са направени облекчения, включително и чрез отсрочване на вноските. Финансирането от ББР за ДКК започва през 2016 г., като първоначално отпуснатите 37 млн. лв. са за национализирането на авиоремонтния завод "Авионамс". Той бе част от корпоративните владения на КТБ и след фалита на банката се продаваше заради задължения към нея.


Ръководство пред смяна


Засега Кирил Петков е обявил, че ще смени Надзорния съвет, с чието одобрение ББР отпуска заемите си.


Негов председател е Стамен Янев - бивш директор на Българската агенция за инвестиции като той зае поста след като Лъчезар Борисов от зам.-министър на икономиката бе повишен в министър и трябваше да освободи мястото. Зам.-председател е Митко Симеонов, който преди бе изп. директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и пое поста под ръководството на Мавродиев. Член на Надзорния съвет е Велина Бурска, която е била директор "Следприватизационен контрол" в Агенцията за приватизация, която в миналото бе оглавявана от бившия министър на икономиката Емил Караниколов.


Членове на управителния съвет и с равни правомощия са тримата изпълнителни директори Живко Тодоров (бивш финансов директор на ПИБ и назначен на мястото на Мавродиев след уволнението му), Николай Димитров (кадър на ББР отпреди там да влезе Стоян Мавродиев, бивш директор "Кредитиране") и Панайот Филипов. Последният зае поста на Румен Митров - приближен на Мавродиев и отстранен от банката след уволнението на Мавродиев. Митров е бивш директор "Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" в КФН - създадена от Мавродиев дирекция, когато оглавяваше финансовия надзор и чрез която иззе функциите на зам.-председателите.

През януари 2021 г. се разбра, че ББР е станала собственик на сграда, паметник на културата, намираща се до централата й на "Цар Освободител" за 21.5 млн. лв., където преди се помещамаше "БНП Париба". Сделката е от началото на декември и е в резултат на най-щедрата оферта, предложена на продавача, в остра конкуренция, съобщи "Капитал". Отделно през 2014 г. ББР започна реконструкция на централата си, която без обществена поръчка бе дадена на обединение от фирми ("Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг", "Ултрастрой" и "Строй-Консулт мениджмънт груп") за над 14 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (362)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 936 Весело

  Този с бретона прилича на психопат. Той ли е Вълкът? Дневник така и не се научиха да пишат текстове под снимки, да не говорим за стотиците правописни грешки. Все едно всички пишат като мен - в легнало положение, от телефона си, с два пръста. Дори провинциалните вестници едно време бяха на по-високо ниво.

 8. 8 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  "Бил съм в надзорния съвет на ББР през времето, когато съм бил заместник-министър, след това се оттеглих", заяви пред бТВ бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

  "Една банка като ББР разполага със свобода да предоставя кредити на различни компании с много сериозни обезпечения, които се обслужват и са с много добри лихви за банката. Това не са "раздадени" средства, а кредити", обясни той.

  По думите му, министърът може би е подведен, тъй като 99.2 процента от кредитите са за микро, малки и средни предприятия.

  "23% от портфейла на банката е в големи компании, всичко останало е в малки фирми", твърди той и добави, че ББР е била многократно проверявана от български и международни институции.

  "Говореше се, че се използват средства на данъкоплатците, но активите на банката са 4 милиарда лева, а държавата е внесла 1.4 милиарда. Банката е в отлично състояние", коментира Борисов

 9. 9 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Весело

  Ако протестните партии бяха походили отговорно и бяха съставили кабинет, сега Прасчо можеше да си купи още половин хотел на Халкидики, вместо да трошим народна пара за избори. Що тъй правите бе, малко ли ви даде, нали дари там нещо?

  Не ме търсете преди обяд
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Не че това е голяма новина.

 11. 11 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 936 Весело

  Всеки път като видя Пеевски се чудя на какво се дължат добрите му отношения с майка му? Не я ли проклина за лошите гени, които му е завещала?

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Няма страх и респект от закона, тва е. СОРИ.

 13. 13 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 306 Неутрално

  На Тиквата трябва да му викат Бойко Паралелния. Не познава Пеевски, а му раздава милиарди. Всичко в БГ е идеално, настигаме Румъния, а всъщност те дърпат все повече. Най-добре се справяме с Ковид, а водим в света по смъртност. Еба*и боклука.

 14. 14 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Весело

  До коментар [#8] от "Хай Буй":

  Слабичко, слабичко. Кой го интересува колко процента са точно, дали сме си над 100 милиона на няколко фирми на Прасчо. Какво значение има дали са 23% или 50%

  Не ме търсете преди обяд
 15. 15 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 120 Весело

  Ееее този Пеевски направо Ви стана като добър ден за всичко. Вземете го арестувайте най-накрая да Ви олекне, а за нас да спре тази пропаганда!

  В спора се ражда истината!
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Изслушах изключително наглото участие на Лъчезар Борисов в "Лице в лице". Голяма грешка ще бъде, ако нещата бъдат оставени до средата. Без никаква загуба на време трябва да последват още разкрития:

  - колко от депозитите на банката са сметки на държавни фирми и бюджетни разпоредители, накарани насила да си ги държат там по светлия пример на КТБ?

  - колко от големите кредити не се обслужват?

  - колко от големите кредити имат необичайнно щедри към длъжника условия, от типа на гратисни периоди по 10 години и обезпечения от нематериален характер?

  - как се отчита програмата за енергийно саниране в активите на ББР и има ли за цел да надува изкуствено балансовото число, за да размива мащаба на кредитите за приятелите на властта?

  - когато се изнасят данни, да се съобразяват с димките на ГЕРБ. Например "90% от кредитие са за малки фирми" - веднага да бъде изяснено, че става дума за брой фирми, а не за отпуснатата сума. Чакаме цифрата по следния начин, напр. 90% от клиентите = 100 млн. лева , 1% - 1 млрд. лева, 9% - кух обем депозити + задължения за разплащане от програмата за енергийно саниране.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 17. 17 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  какво ги сменяте, бе, всичките са за панделата! ЕС защо мълчи, руски газ в устата ли държи?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 18. 18 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хай Буй":Слабичко, слабичко. Кой го интересува колко процента са точно, дали сме си над 100 милиона на няколко фирми на Прасчо. Какво значение има дали са 23% или 50%
  —цитат от коментар 14 на tulup


  Слабичко е, да се вменява вина, за раздаване на кредити, при спазени всички законови условия.
  ББР е проверявана и може да бъде проверявана и в бъдеще. До момента няма данни за нито един необезпечен кредит или свободно раздаване на пари.
  Слабичко е да се пропускат останалите кредити, раздадени на малки и средни фирми.
  Слабичко е да се пропуска в статията, общият размер и брой кредити ...
  Вероятно, защото 112 място за свобода на медиите, маркира и ниво на кадърност на журналистите. Според мен, един журналист би трябвало не само да цитира думите на един източник, но и да намери допълнителна информация, която новата държавност срамежливо пропуска.

 19. 18 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Отдавна беше ясно че парите на данъкоплатците отиват в джобовете на милионерите... те всъщност от това станаха милионери. Хубаво че най-накрая има управление което да изсветли престъпленията!

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#8] от "Хай Буй":

  Основното не е казано - банката е създадена за малък и среден бизнес, а кредитира голям. Схващаш ли?

 21. 21 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Доколкото разбирам,тия милиони не са подарени на тези фирми, а са кредити,и трябва да ги върнат.Каква е тая олелия?

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Весело

  Maзнинка за наши, читави хора. Толкова мазни, че чак е мазало.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хай Буй":

  "Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са"

  Само не разбрах защо Пеевски, Вълкът и Самуилов тогава не са взели кредит от нормална банка, а се бутат да плащат по-високи лихви? Грижат се за народа?

  Не ме търсете преди обяд
 24. 24 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Де е омирисаният Каскет и Сия Тъпото да обяснят как прокуратурата бори олигархията? Или тези симпатични господа от снимките са от нашите, а?

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#21] от "bulit":

  Че са нисколихвени кредити с облекчен режим на обезпечението. Т.е., на честна дума.

  Кво ли па толкова може да стане?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хай Буй":"Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са"Само не разбрах защо Пеевски, Вълкът и Самуилов тогава не са взели кредит от нормална банка, а се бутат да плащат по-високи лихви? Грижат се за народа?
  —цитат от коментар 23 на tulup


  Аз не разбрах, защо 90% от останалите изобщо са вземали кредити от ББР. Вие ?

 27. 27 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Знаехме, че арогантността на Борисов идваше от факта, че е пленил всички държавни институции. Сега знаем, че е набутал в септичната яма на своето управление и голяма част от бизнеса.

 28. 28 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Това са хората на прехода – нямат настигане! Е, представете си как ще изглеждате вие с кредит от 150 млн., ако все оак имате малко акъл в главата, разбира се!
  Нямат настигане!

 29. 29 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 117 Неутрално

  А сега ще са за Божков, Василев, Ганчев и Гергов.
  Голема промена.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Най-простото нещо е всички до един да ги опандизят. Но Боко си е инсталирал прокуратура и следствие.
  Значи трябва да оздравят службите, които имат пряко отношение към изборите, за да не може Боко да пробие. После ще видим кон боб яде ли?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Какво му пречи на Пеевски да дарява на ЛеФски и Домусчиев да е шампион! Това обяснява всичко!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 809 Гневно

  Това нещо се знаеше и преди, но "всесилните към момента" фактори го игнорираха, което си беше подигравка с народа. И сега гербаджиите лъжат много нагло: Висок % за малкия и среден бизнес, спазени са всички правила. За кумова срама малко пари са дадени на немалък брой фирми ( друг въпрос, дали и сред тях не преобладават герберски, депесарски и патриотични фирми). Процентът е положителен, нищо че огромната част от парите получиха горе показаните хора. Вредността на ГЕРБ няма граници. Колко по-рано ги изхвърлим - толкова по-добре за България.

  Миша
 35. 35 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хай Буй":Основното не е казано - банката е създадена за малък и среден бизнес, а кредитира голям. Схващаш ли?
  —цитат от коментар 20 на boevbisser


  Всичко е въпрос на дефиниции. Какво означава според вас голям бизнес ? Брой служители, оборот, печалба ... какво ?

 36. 36 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  ББР беше създадена след фалита на мустака и КТБ. Така с КТБ2 шиши използва държавните пари. Разбира се дава малко от баницата на другите от омертата но със сигутрност услугата се заплаща с 10-20% такса спокойствие.

 37. 37 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#18] от "Хай Буй":

  То и при КТБ всичко беше наред, дали обаче е така - засега само банката го твърди. Впрочем БНБ оглушително мълчи, а тя я надзирава, както надзираваше и КТБ, пък каква стана накрая....

 38. 38 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Да видим Шехерезада този път какви опорни точки ще спусне на Герберята.
  Това малко по-трудно ще го замаже този път 😂 😂

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#23] от "tulup":

  Защото в "нормална" банка ще трябва да ги връщат.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  Ми нали, ако парите не бяха дадени на Пеевски, Гайтански... ей така щяха да си стоят парите в банката без БГ да печели от тях

  https://www.infostock.bg/infostock/control/quotes/FIB

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#18:"Хай Буй"][/quote]

  Законът за ББР беше изменен през 2017 г., за да може ББР да започне да кредитира едрия бизнес и да запълни финансовата суша за олигархията, породена от отсъствието на КТБ

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 45. 45 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Малко мазнинки за свинските кръгове за да преживеят корона-кризата 😂 😂

 46. 46 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хай Буй":То и при КТБ всичко беше наред, дали обаче е така - засега само банката го твърди. Впрочем БНБ оглушително мълчи, а тя я надзирава, както надзираваше и КТБ, пък каква стана накрая....
  —цитат от коментар 37 на boevbisser


  КТБ беше създадена по времето на Тройната Коалиция и изкуствено вдигната от тях - ДПС и БСП. Фалира по времето на Орешарски, отново при управлението на ДПС и БСП.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хай Буй":

  Как хотел в Гърция се вписва в мисията на банката, т.е "Предлага финансиране и професионално консултиране с цел подпомагане индустриалния растеж на българската икономика". Ако ще работи с цел печалба, защо трябва държавата да участва? Търговски кредити да си ги раздават търговските банки. Особено па при дясно управление.

  Не ме търсете преди обяд
 49. 49 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 419 Весело

  Според предходния гербав кмет на икономиката, това били много изгодни за държавата кредити с много високи лихви.

 50. 50 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#35] от "Хай Буй":

  Има си критерии, не се прави на луд, не изглеждаш глупав.

 51. 51 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  КТБ беше създадена по времето на Тройната Коалиция и изкуствено вдигната от тях - ДПС и БСП. Фалира по времето на Орешарски, отново при управлението на ДПС и БСП.
  —цитат от коментар 46 на Хай Буй


  КТБ много добре си вирееше при Борисов и фалира по времето на Орешарски (служебно правителство) защото ББ много технично се оттегли преди това да избегне негативите, а и да не канселира Южен Поток той, че Путин гледа и наказва

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото нарушава Изборния кодекс.

 54. 54 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хай Буй":

  Втори въпрос - какво аджеба е "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД. Как ще обслужва кредит над 100 милиона от офис в жилищна сграда на Попа? Как фирма, регистрирана през 2019г, без общо-взето никаква собственост, е успяла да спечели доверите на ББР?

  Не ме търсете преди обяд
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Това че министърът е завършил в Харвард не означава че е почтен човек. Не го знам но очевидно е склонен да интригантства.

 57. 57 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 132 Гневно

  Отврат! А още по отвратителни от мутрите на снимката са герберските тролове които продължават с вувузелите!

  Ain't no thing like me, except me!
 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Няма страх и респект от закона, тва е. СОРИ.
  —цитат от коментар 12 на 442  Ами няма и за това толкова драпаха да назначат Каскета, друго щеше да бъде, ако на негово място имаше ГЛАВЕН ПРОКУРОР, а не главен адвокат на мафията и на МУТРАТА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  До коментар [#25] от "Darth Plagueis":

  "Иначе длъжникът "Роудуей" е на загуба от 3.4 млн лева за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн лева, от които 159 милиона са в графата "търговска репутация". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив (придобитите от "Роудуей акции" на "Пътстройинженеринг") и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална", пише още Панов."
  https://www.segabg.com/hot/category-economy/tova-sa-8-te-golemi-poluchateli-na-krediti-bbr

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Ако трябваше да виреят в нормална държава и да правят почтен бизнес, тия щяха да са умрели от глад. Нищо изненадващо в корупционното блато.
  Чакам милиционерчетата да налазят и да почнат с познатите опорки .
  Имаше един израз на времето - шуробаджанащина - с който се обясняваше корупцията по хепи соца. Това е евфемизъм в днешно време. Не знам дали е имало толкова крадлива и нагла прослойка като гербаджийската, която за кратко време захлеби и оръфа всичко, а нахалството и дебилността нямат край.
  Пеевски и Вълка са само продукт на системата, колкото са по гнусни са като фигури, толкова по гнусна е и системата.

 61. 61 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2256 Любопитно

  До коментар [#11] от "ТумбаЛумба":

  Той не беше ли осиновен от нея?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Ето така дами и господа, Бойко се бори с олигархията, която се била изправила срещу него. Като ги захранва с пари, з да може вероятно борбата да е по-честна.

 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  До коментар [#35] от "Хай Буй":Брой служители, оборот, печалба ... какво ?

  Каре за белот? Или две карета( че Златев лъже на карти)?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#55] от "zz_s":

  А само 23% сме дали на Прасчо, нищо работа. То викате това си е нормата, 20-30% за нашите хора. Ако я надскочим, тогава има проблем.

  Не ме търсете преди обяд
 67. 67 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#46] от "Хай Буй":

  Не е лошо и да провериш колко порасна по време на първото правителство на Борисов, с любезното му съдействие и под благия поглед на БНБ. Малко по- сериозно, аз не съм трол, и съм сравнително осведомен, другите убеждавай. Но да знаеш, че както КТБ, така и ББР са криминални истории, а не банки, а такива работи без властта не стават. Весела вечер.

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Вкарайте ги до живот в затвора тия Мавродиевци, Владита и Тикви.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  До коментар [#46] от "Хай Буй":КТБ беше създадена по времето на Тройната Коалиция и изкуствено вдигната от тях - ДПС и БСП. Фалира по времето на Орешарски, отново при управлението на ДПС и БСП.

  Това ти се е получило

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 71. 71 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Весело

  До коментар [#8] от "Хай Буй":

  Паралелна гербаджийска логика.

  Все едно държавата да даде пари на болницата за линейка, тя да я направи маршрутка. И после директорът да обяснява, че маршрутката е изкарала повече пари от линейката и е спазвала всички правила на Закона за движение по пътищата, всички разходи са правилно осчетоводени и заверени от експерт-счетоводите, инспекцията по труда е констатирала, че шофьорът е назначен и работил , правилно, а ДАИ, че колата е изправна.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Ах, красотата на мутрокрацията, а ние си мислехме че сме олигархия...

 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Ееее този Пеевски направо Ви стана като добър ден за всичко. Вземете го арестувайте най-накрая да Ви олекне, а за нас да спре тази пропаганда!
  —цитат от коментар 15 на Kakva_e_istinata  Кой/кои според теб трябва да отпочнат арестите ?
  И, защо само Пеевски, след като той получава стотиците милиони от мутрата от Банкя ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 249 Весело

  Ще го призная за пич с пишчица, ако си ги земе обратно големите и свръхголеми кредити от големите и свръхголеми олигарси. Демек, ако ги направи изискуеми начаса. Иначе - буря в чаша вода...

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  bulit
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 78. 78 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#69] от "Broadcasting Body":

  Или пък ако официалните държавни органи го кажат, примерно:

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи "НСН Инвестмънт" - фирма, в която 90% от капитала се държи от депутата от ДПС Делян Пеевски, да придобие отрицателен самостоятелен контрол върху "Техномаркет".

  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-pozvoli-na-firma-na-peevski-da-pridobie-dial-ot-tehnomarket-bylgariia-210075/


  Не ме търсете преди обяд
 79. 79 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Ееее този Пеевски направо Ви стана като добър ден за всичко. Вземете го арестувайте най-накрая да Ви олекне, а за нас да спре тази пропаганда!
  —цитат от коментар 15 на Kakva_e_istinata


  И кой да го обвини в нещо? Гешев?
  И не е пропаганда , а горчива истина.

 80. 80 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#76] от "Broadcasting Body":

  От "статията" става ясно, че е достатъчно "Епицентър" да напише, че дадена партия е "взела кредит"от КТБ, за да стане това факт. Особености на гербаджийската паралелна реалност...

  Не ме търсете преди обяд
 81. 81 Профил на azs41314323
  azs41314323
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#21] от "bulit":

  Доколкото разбирам,тия милиони не са подарени на тези фирми, а са кредити,и трябва да ги върнат.Каква е тая олелия?

  Ти как виждаш фирмата на вълка ,която беше прехвърлена наскоро за 100 лева ,да върне 150 млн. Малко мислете с кухите герберски тикви.

 82. 82 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#55] от "zz_s":

  Ти всъщност прочете/вникна ли какво точно пробва да пробута бившия министър.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 83. 83 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Разкошно! Дори и без да разбирам кои са играчите, пак се наслаждавам на пиеската. Нека извадят всички .... кафяви торти на предишното правителство на попоказ. Нека се предприеме нещо по-сериозно срещу корупцията.
  Аз съм реалист и знам че резултатите ще са полувинчати в най-добрия случай. Но какво от това! Поне нещо малко ще мръдне в правилна посока. И нека всички помнят че и в бъдеще ще има избори и в бъдеще ще се разкриват золуми. Колкото по-често, толкова о-добре. Това само ни предвижва в правилна посока. Иначе - руския модел, обнуляване и вечна слава на императора и глад до спукване.

  California Über Alles
 84. 84 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Някой може би е забравил кой е Самуилов- спонсора на Ботев Пловдив, който борисов им намери, след като преди това беше им намерил Цветан Василев. Същият човек, срещу който Ваньо Танов водеше дело за дължими 60 милиона към фиска от контрабанден внос на горива, но на последна инстанция получи амнезия и забрави всички доказателства. От тогава Самуилов явни "помага".

 85. 85 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хай Буй":


  « Слабичко е да се вменява вина за раздаване на кредити, след всички спазени законови условия . «


  Абе тулуп скопен, ти въобще прочете ли статията ?
  Наясно ли си, че ББР задължително трябва да финансира САМО малкия и среден бизнес, а не олигарси с повече от 140 милионен кредит ? Наясно ли си, че по този начин са раздадени 946 милиона на бандюгите горе на снимката ?
  Имаш ли представа, ако тези 946 милиона, не бяха подарени на бандюгите, а бяха дадени по един милион на 946 фирми с малък и среден бизнес ?
  По- горе писах и ще се повторя - мутрата от Банкя не е дори за затвор, а за разстрел !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 86. 86 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Трябва да се въведе смъртна присъда за национално предателство. Този Мавродиев е за разтрел!
  —цитат от коментар 72 на coy341048611


  Не е мавродиев, а послушковците от Надзорния съвет. За такива кредити, те вземат решенията.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Доколкото разбирам,тия милиони не са подарени на тези фирми, а са кредити,и трябва да ги върнат.Каква е тая олелия?
  —цитат от коментар 21 на bulit  Ами кихни ми един милион и аз обещавам да ти го върна ... когато мога ...
  Съгласен ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#11] от "ТумбаЛумба":

  Слага на кантара гените от една страна и връзките с ДС от другата и воала... Роди ме мамо с късмет пък ме хвърли на смет.

 91. 91 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Maзнинка за наши, читави хора. Толкова мазни, че чак е мазало.
  —цитат от коментар 22 на Николай Колев  « На лой, лой трупат «

  Северозападна България

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Явно принципът на работа на ББР е бил "колкото повече, толкова повече", "който има много, ще му се даде още повече", "да го дух@т бедните", и т.н. или на най-оядената свиня в кочината да се даде най-много копаня, понеже преяжда най-много. Брилянтна логика за възстановяване на равенството в бизнеса, каква основна роял има тая изтърбушена банка. Само не разбирам защо Мавродийката защо още не е привикан за разпит като свидел за начало ? А да, "техните прокурори"...

 94. 94 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Този Лъчезарчо много елементарно манипулира:

  "Той допълни, че активите на ББР не са 1,4 млрд. лв., колкото е внесеният от държавата капитал, а са 4 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро-, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа."

  Значи от 4 милиарда, имаме 1.5 налични. Остават 2.5. От тия 2.5, имаме 1 в големите. Това са 40% от кредитното портфолио. 23% са само ако съберем кредитите + наличните.

  Не ме търсете преди обяд
 95. 95 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 117 Неутрално

  За разстрел е Божков.
  Че заграби повече от милиард от честните българи.
  И граби от поне 30 години.
  Боко поне от по-малко граби.
  Значи Божков е 3 пъти повече за разстрел.

 96. 96 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ilian Vassilev

  Мда. Посегнаха на най-свидното. На банката им. Тепърва ще видите какво е вой и отбрана. Тъй като познавам няколко случая на кредити, отпуснати на дружества създадени предния ден, и то за много милиони, за да се реализират едни сделки а ла Виваком, да напомня на защитниците.
  По повод на твърденията за обезпечените кредити и че всичко е ОК. Ще гръмнат, яко ще гръмнат. И тъй като тази банка няма депозанти, освен държавата, няма пречки да се вади информация.
  Ако се приложи същия счетоводен стандарт /IFRS9/, който четири години преди влизането му в действие бе приложен за да се "докаже" отрицателно капиталово число на КТБ, към оценката на рисковия профил на кредитите в ББР знаете ли какъв майтап на наш гръб ще стане. Кредитите в КТБ също се обслужваха.
  Ами сделката с покупката на надценените акции на ПИБ, където загубата на 145 милиона кредит към момента е 100 милиона? Или не са знаели че сделката е неизгодна, и забележете не защото се подкрепя ПИБ за да влезем в еврозоната /което е допустимо и оправдано като национална цел/, а защото вместо да се получи срещу тази финансова инжекция, която банката нямаше откъде другаде да получи, половината от собствеността и де факто контрол върху банката от държавата, се получиха под 20 процента, без никаква възможност за влияние. И така за Н-ти път подкрепиха частните акционери с държавна пара.
  Разровиш ли го ще мирише? Запушете нос, тепърва ще става непоносимо.

 97. 97 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Докато Божков и Рашков не влязат в затвора, няма да се оправим.

 98. 98 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 935 Неутрално

  какво ги сменяте, бе, всичките са за панделата! ЕС защо мълчи, руски газ в устата ли държи?
  —цитат от коментар 17 на Alan Blackmore


  Да бе, няма нужда и от съд. Или в краен случай един Народен съд ще им дойде добре, нали? Да експроприираме експроприаторите... Feels like 1945,

 99. 99 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Не знам дали раздаването на тези кредити е в нарушение на закона, не съм юрист и не разбирам тази материя. Но от морална гледна точка това е абсолютно отвратително. Гнусни мерзавци са всички по веригата. Дано се окаже, че и някой закон е нарушен за да видим някоя мазна мутра на гости на бай Ставри.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 100. 100 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#18:"Хай Буй"][/quote]

  Абре Байо, тебе те следя щот се биеш на очи и мога да затворя, че си много смешен и жалък дупедавец и ибкрикчия. Надявам се да капе некой лев, че иначе ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK