"Зелени закони": 170 фирми контролират 7 млн. декара ловни концесии

Един от примерите, който се дава, е за н<a href="https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/03/11/4184196_nezakonniiat_stroej_na_rumen_gaitanski-vulka_krai/">езаконното строителство </a>в ловното стопанство "Искър", което продължава, насърчавано от бездействието на държавата.

© Георги Кожухаров

Един от примерите, който се дава, е за незаконното строителство в ловното стопанство "Искър", което продължава, насърчавано от бездействието на държавата.За последните 20 г. около 7 млн. декара земи и гори (6.4% от площта на държавата) са предадени чрез ловни концесии в ръцете на около 170 фирми, сред които тези на братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров . Това съобщава организацията "Зелени закони", която е анализирала конфликтите в горите, произтичащи от ловностопанската дейност.


Според природозащитниците "при липсата на обществен контрол ловните концесии водят до пълна феодализация на горите и ловните територии чрез ограничаване на обществения достъп посредством ловни огради, административни заповеди и жива охрана, чрез непрозрачно обсебване и ползване на публичните ресурси (гори, дивеч, сгради) за сметка на държавата, чрез нагласена приватизация на сгради".


Проучването на "Зелени закони" показва, че преобладаваща част от отдадените за стопанисване чрез конкурс участъци са с обща площ 4.3 милиона декара или 1/10 от всички горски територии, като 99% от тях се управляват от над 150 частни фирми. Сред най-големите концесионери са фирмите Етрополски бук ЕООД и Експрес-Турс ЕООД на Емил Димитров (над 140 000 дка в Етрополе, Шерба и Несебър), Гимел АД на Гео Дундаров (близо 120 хил. дка в Еленския Балкан), Асарел-Медет АД на семейство Цоцоркови (близо 120 хил. дка в Панагюрище), Ви Ай хънтинг ООД, свързана с Христо Ковачки (над 80 хил. дка в Странджа и Рила), Ловен комплекс Бялка ЕАД на Гриша Ганчев (близо 70 хил. дка в Ловеч), и ред други юридически лица, зад които се крият други български олигарси, се казва в анализа.
Според природозащитниците големият интерес към дивечовъдните участъци се дължи на възможността за ефективно ограничаване на публичния достъп и налагане на пълен контрол в огромни по площ горски територии като изграждането на ловни огради и заповедите на Регионалните дирекции по горите за ограничаване на достъпа под предлог "защитата на ловностопански съоръжения" и "здравето на хората" (т.е. да не бъдат отстреляни "по случайност"). Ограниченията се налагат и чрез бариери, забранителни табели, видеонаблюдение и жива охрана. Несъмнено има и участъци, в които фирмите са на почтени ловни деятели, полагащи безкористни грижи за дивеча, но такива са по-скоро изключение.


Член от закона за лова позволява чрез преподписване на 15-годишни договори всеки дивечовъден участък да остане под владението на една и съща фирма без нов конкурс за вечни времена. "Зелени закони" дава примери с ДДУ "Герзовица" от фирма "Красин" ООД, но и на ДДУ "Омана" от "Интерагро Сливен" ЕООД, ДУ Дяк от Каро трейдинг ООД, ДДУ Дъбрава от Кондор ЕООД, ДДУ Буковец от "Гимел" АД на Гео Дундаров.


Друг начин за стопанисване на горите са договори за съвместна дейност между държавните ловни стопанства и частни фирми


Държавните ловни стопанства "споделят" с частния партньор всички инвестиции, разходи и приходи при развитието на ловностопанската дейност в стопанството. Чрез такива договори 20 от общf 30 държавни стопанства или близо 3 млн. дка (близо 7% от всички горските територии в България), се контролира от фирми на братя Ангелови (ДЛС Витошко), Валентин Златев (ДЛС Паламара и ДЛС Росица), Цоло Вутов (ДЛС Витиня), Румен Гайтански (ДЛС Искър), Емил Димитров (ДЛС Шерба), Фуат Гювен (ДЛС Арамлиец), Тодор Батков (ДЛС Кормисош), Тихомир Трендафилов (ДЛС Тракия), Делян Пеевски в 2 две ловни стопанства в Родопите.


Съгласно наличните данни при тези договори размерът на разходите винаги е много над размера на приходите, което поставя под въпрос целесъобразността на тези договори и повдига въпроса каква всъщност е целта им, питат риторично авторите на анализа като допускат, че "чрез договорите за съвместна дейност държавата и държавните институции не само преотстъпват значителни площи от българските гори, но влизат и в недопустими икономически и политически зависимости с най-богатите и влиятелни български бизнесмени".


Организацията е проучила и приватизацията на ключови ловни сгради в държавните ловни стопанства - ловни хижи, ловни домове и други ловностопански сгради в ключови стопанства като ДЛС Паламара, ДЛС Черни Лом, ДЛС Арамлиец, ДГС Шумен, ДЛС Извора. С продажбата на тези сгради на практика вече е отворена вратата за безвъзвратна феодализация и на следващ етап вероятно приватизация на ловностопанската дейност в тези стопанства. Това лишава стопанствата от възможността да използват ловните бази за екологичен туризъм и образование, каквато трябва да е целта на една публична администрация, сочи организацията "Зелени закони". Тя настоява за пълна прозрачност на всички документи, свързани с отдаването, управлението и контрола на ловните територии.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Тия боклуци ни отвратиха от демокрацията и от пазарната икономика.

 2. 2 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Боклуци са тези, които ги избират

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Брутални ПРАСЕЩИНИ и в тази област!!!

 4. 4 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Стройте, стройте, да има после какво да се национализира.
  А тук някой спомена думичката "избира".
  Явно не е запознат с практиката на фалшифициране на избори у нас и на водене на сиукси под строй да гласуват 98% за най-европейската партия.

  кратък
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1995 Любопитно

  Дааа. Сдобихме се с политически и бизнес елит, майчински откърмен от вековните демокрации. Все по-малко разлики виждам между ЦК на БКП и това. Май само мащабите са различни... Демокрация,а?

 6. 6 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Клевета срещу почтените ловни деятели, полагащи безкористни грижи за дивеча.

 7. 7 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Това което сме откраднали, няма да ви стигне живота да го преброите

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Гневно

  Обикновен ФАШИЗЪМ (герболяк)

 9. 9 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 926 Неутрално

  В гората действа закона на Вълка.

 10. 10 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Докато има тъпи тролове, няма да има демокрация. Това в момента си е посткомунизъм и олигархия. На много хора това им харесва, защото освен да крадат друго не могат да правят. Да живее ДС и силоваците. Генерал, милиционер. Силовашка държава като кочината Русия.

  BG e мини империя на злото.
 11. 11 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  В България корупция няма.
  Гарантирано от - Борисов, Пеевски, Гешев, братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров .

 12. 12 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Червената мафия ще ни краде, докато и позволяваме.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Борисов ни върна във феодализма. Ето , това е пленена държава. Трябва съд за тези престъпници, вместо всеки ден да ни дават акъл по медиите.

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Тия боклуци ни отвратиха от демокрацията и от пазарната икономика.
  —цитат от коментар 1 на jmf29537805


  Кражбите на червената мафия нямат нищо общо с демокрация и пазарна икономика. Имат общо с неработещо правораздаване и робски мат'риал.

 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Борисов ни върна във феодализма. Ето , това е пленена държава. Трябва съд за тези престъпници, вместо всеки ден да ни дават акъл по медиите.
  —цитат от коментар 13 на Роси


  И за какво да ги съдят? Нали законите са написани по техните и на наставниците им мерки. Да не забравяме,че последните повече от десет години наставници бяха хората на "Конрад Аденауер". Какво по-справедливо можете да си помислите?

 16. 16 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#2] от "evtimvz":

  еми да, но те си ги развъждат и гонят нормалните в чужбина.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 17. 17 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#14] от "Гражданин":

  "Кражбите на червената мафия нямат нищо общо с демокрация и пазарна икономика. "

  Червен е на маймуната гъза. Мафията няма цвят.

 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Брей, колко олигарси... и всичките под шапката на ГЕРБ. Цоло дето донесъл най- голямото кюлче злато :))))))))))))))

  Вълци, Пилета, Бири... бизнесмени. Едри, захранвани от държавната банка с милиарди...

 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#14] от "Гражданин":"Кражбите на червената мафия нямат нищо общо с демокрация и пазарна икономика. "Червен е на маймуната гъза. Мафията няма цвят.
  —цитат от коментар 17 на jmf29537805


  Щом е тъй, значи комунистическата мафия е червена като на маймуната гъза.

 20. 20 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Това е списък за задължителен отстрел на вреден дивеч.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Тоз пък гео дундаров кое е, за първи път го чувам!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 857 Неутрално

  “Когато си отидат отвратените, остават отвратителните.”
  Радой Ралин

  ОПГ ГЕРБ - кръстоносен поход срещу природата!

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Кои са "Зелени Закони" и кой стои зад тях?

  "Инициативата "Зелени закони" досега се разви чрез помощта на много граждани и доброволци, както и с донорство на следните 3 проекта:

  1. От октомври 2019г до март 2022г. Сдружение за изследователски изпълнява проект "Граждани и експерти за прилагане на зелените закони". Той е подкрепен от Фонд „Активни граждани България“ на Европейското икономическо пространство за периода 2014-2021. Оператор на Фонда е Институт Отворено общество – София, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“.

  2. В периода май 2015 г - март 2016 г. инициативата "Зелени закони" бе подкрепена от проекта “Граждански мониторинг за по-зелени закони и устойчиво управление на природните ресурси„, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

  3. Инициативата "Зелени закони" на Сдружение за изследователски практики започна през март 2014 г. с изпълнението на проекта „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

  ----------------------------------------------------------------------

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 262 Весело

  Хммм... другарят Бойко Борисов успя и приватизира държавата ни пред очите на куклите на конци от НС, корумпираната прокуратура и навеждачите в МС. Последиците, част от приватизираната държава се раздава, като парчета от баницата, на близки приятели или на хора, които пълнят шкафчето му. А народа ни си блее, блее в пълния смисъл на думата.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 25. 25 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Зелени закони, които най-вероятно не са вдигали дебелите си задници от офисните столове в София, мрънкат срещу други дебели задници, които гепат дървесина, дивеч и използват огромни горски масиви за лични цели.

  Родна егоистка идилия, пълзяща към фашизъм и партизанщина.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Според мен тези хора работят за чужди интереси на територията на България. Ние имаме едно много важно богатство от национално значение - горите. Ловните дружества поне пречат на изсичането им.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Покрай тези научих и нещо ново!!!!
  Между донорите им ема един "Фондация „Тръст за социална алтернатива“. "
  Като отворите сайтът им, става ясно, че това всъщност е " Америка за България"

  https://us4bg.org/bg/news/the-nurse-family-partnership-2/

  https://us4bg.org/bg/projects/тръст-за-социална-алтернатива/

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  В никакъв случай не трябва да допускаме ловните стопанства да попаднат в ръцете на швейцарци, немци или французи. Изобщо няма да ги интересува, дали ще имаме гори или не. Те са тук само за печалби.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  каккто комунизЪма беше построен за избрани, така и "демоокрацията" си я построиха за тях си. Пълна феодализация, но нищо учудващо имайки пред вид яумкарското начало на нещата.

 30. 30 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Абе, и акцията на славчовите хора в Ормана май се спихна. Слаб отзвук получи, а е съпоставима с "дебаркирането" на Росенец.

 31. 31 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Само наши, читави хора.

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  каккто комунизЪма беше построен за избрани, така и "демоокрацията" си я построиха за тях си. Пълна феодализация, но нищо учудващо имайки пред вид яумкарското начало на нещата.
  —цитат от коментар 29 на olimpipanov


  ——

  Съвсем не е едно и също. Сега цели сектори от стопанството ни се контролират почти изцяло от чужди компании, които изнасят печалбата си. Търговията на дребно - 80% от веригите! Банковия сектор - остана една българска банка и постоянно се чудят как да в затворят.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Много лесно кълвете колеги, като шарани !!

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Борисов ни върна във феодализма. Ето , това е пленена държава. Трябва съд за тези престъпници, вместо всеки ден да ни дават акъл по медиите.
  —цитат от коментар 13 на Роси


  даже и това не направи.
  кагебе-десе, чрез борисов
  не позволи на България да излезе от феодалния
  комунизъм. Костов беше тръгнал
  да излиза, но като видяха с какви темпове се оправея
  всичко кагебетата се иплашиха, че верно
  ще се оправим и арееее. мадридския мошеник и така.

 35. 35 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  ааа искаш ловните стопанства да са в ръцете
  на мафиоти.
  ми ти сама си каза от кои си. от комунистите,
  които все си искат тошо и немотията на
  соца.

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":ааа искаш ловните стопанства да са в ръцетена мафиоти.ми ти сама си каза от кои си. от комунистите, които все си искат тошо и немотията насоца.
  —цитат от коментар 35 на mihail_p


  —-
  Какво значи “мафиоти”. Не може всички богати хора, да са мафиоти и комунисти. Трябва да има органи, които да гарантират, че богатите спазват законите, иначе съвсем скоро ще осъмнем, като нация от Андрешковци!

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Кои са "Зелени Закони" и кой стои зад тях?"Инициативата "Зелени закони" досега се разви чрез помощта на много граждани и доброволци, както и с донорство на следните 3 проекта:1. От октомври 2019г до март 2022г. Сдружение за изследователски изпълнява проект "Граждани и експерти за прилагане на зелените закони". Той е подкрепен от Фонд „Активни граждани България“ на Европейското икономическо пространство за периода 2014-2021. Оператор на Фонда е Институт Отворено общество – София, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“. 2. В периода май 2015 г - март 2016 г. инициативата "Зелени закони" бе подкрепена от проекта “Граждански мониторинг за по-зелени закони и устойчиво управление на природните ресурси„, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. 3. Инициативата "Зелени закони" на Сдружение за изследователски практики започна през март 2014 г. с изпълнението на проекта „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.----------------------------------------------------------------------
  —цитат от коментар 23 на hope


  Така наречените Зелени закони са грантаджийска шайка, групирана на шуробаджанашки принцип.
  Съсипаха Витоша, сега са се насочили към други места от където се надяват да изнудват за пари.
  Освен парите, нищо друго не ги интересува.
  Жалко, че такива типове цапат образа на истинските природолюбители и защитници на българската природата

 38. 38 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Кои са "Зелени Закони" и кой стои зад тях?
  —цитат от коментар 23 на hope


  Хопе,ама много НПО-та и фондациики са се наредили на хранилката зелени закони?

 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  6.4% от територията на страната. Само! Сега, освен имената на вълците концесионери, кои са овцете без концесии е пределно ясно, да се публикуват и наименованията на концесионираните територии. Сигурен съм, че тези 6.4% земя ще се окажат 25% от от най-хубавите парчета от българския рай. Вълците са ценители на хубавото.

 40. 40 Профил на zxq111076303
  zxq111076303
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Зелени закони е свързана с едно леке Тома Белев което под прикритието на еколог си печели различни проекти с българско и чуждестранно финансиране. Тома Белев и приближените му купуват имоти и печелят обществени поръчки чрез организации, регистрирани уж в обществена полза

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK