В пандемия данъчната свобода от правителството идва късно

В пандемия данъчната свобода от правителството идва късно

© Георги КожухаровВ условията на продължаваща пандемия денят на данъчната свобода тази година настъпва най-късно за последните 10 години. Още през януари Институтът за пазарна икономика, който изчислява условната дата, на която се смята, че хората спират да работят за бюджета и започват да работят за себе си, предупреди, че тази година датата ще бъде късно. През 2020 г., в която започна пандемията, този ден бе определен на 15 май. Ето какво показват изчисленията на Института за пазарна икономика за тази година.


Близо 140 дни българите работят за държавата през 2021 г. Въпреки тежкия удар на пандемията през тази година консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47.6 млрд. лв. Очакваният размер на брутния вътрешен продукт на страната за 2021 г. е 124.5 млрд. лв., което означава, че средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв. Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за "данъчна" свобода през последните над 10 години.


Пандемията нанесе своя удар върху бюджета. Преразпределението се увеличи, като през 2021 година се очаква консолидираните приходи да достигнат 38.2% от БВП на страната. След възстановяването от предходната криза в един продължителен период - от 2013 до 2018 г. - приходите са в рамките на около 35-36% от БВП. Нарастването сега показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно - значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква да достигне 4.9 млрд. лв. през 2021 г.
Само въпросните 4.9 млрд. лв. се равняват на над 14 дни за "отработване". Това са допълнителните дни, през които икономиката щеше да работи само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит. Наричаме ги дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка винаги тежи върху данъкоплатците - макар и отложено в бъдещето. Последните получават помощ от европейските граждани, като заложените помощи в бюджета са близо 4 млрд. лв. Трансферите от ЕС на практика ще ни спестят близо 12 дни работа за държавата. Официалната дата на данъчната свобода - 20 май 2021 г., включва всички приходи, в т.ч. "приносът" на европейските данъкоплатци.


Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като те попадат в обхвата на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на осигурителните фондове. На фона на безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на миналата година, работещите българи продължават да внасят все повече в държавната хазна. Наличието на различни разходни мерки в отговор на кризата е преди всичко благодарение на данъкоплатците, които понесоха пълната тежест на пандемията.


Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" - www.kolkodavam.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4421 Неутрално

  Една от мините на бойко за властта и хората.
  Скоро ще му платим заслуженото!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 465 Гневно

  Смятам, смятам и се оказва, че съм роб...

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Великият"бизмес" дето година и половина реве за помощи, че и всяквите там халтураджии, кебапчии и носачи на куфари кога ще освободят държавата (данъкоплатците) от издръжката им?

  Всеки иска само да получава от тази държава, без нищо да дава!

 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2610 Весело

  "Още през януари Институтът за пазарна икономика, който изчислява условната дата, на която се смята, че хората спират да работят за бюджета и започват да работят за себе си, предупреди, че тази година датата ще бъде късно."

  Глупости! Пенсионерите, 2.2 млн. души, 30% от населението, са спрели "да работят за бюджета" в деня на пенсионирането. По мярката 60/40, "данъчната свобода" е настъпила през април.
  Всъщност, хората винаги работят за себе си и ... плащат известна сума за "обслужването" към банки, естествени монополи, включително държавата. Малки "суми" (данъци), ниско качество, ако се вярва на мантрата за търсенето и предлагането (никой не търси "вятърничав ток", "фърчила", а са най-скъпи).

 5. 5 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2610 Любопитно

  Смятам, смятам и се оказва, че съм роб...
  —цитат от коментар 2 на AdMin


  На себе си? На Вярата? На Системата? На Обществото?

 6. 6 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 465 Весело

  До коментар [#5] от "wanderer":

  Ко речи?

 7. 7 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  При Радевото правителство свободата идва на 9ти септември.

  И за който иска, и за който не иска.

  9 Jun 2020 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители
 8. 8 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 712 Неутрално

  това е за тези, дето плащат данъци.....

 9. 9 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 697 Неутрално

  За някои хора данъчната свобода е перманентна - от 1 януари та до края на годината.

 10. 10 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  От времето на Костов до 2020год. се устанави традиция без бюджетен дифицит( дори с бюджетен излишък), което измъкна държавата от дълговото бреме на комунизма.След такава пандемия естествено е бюджетното равновесие да се наруши.Но има и един друг по-лош фактор - политическия.Едно популистко правителство може да ни вкара в дългова спирала подобна на тази в Гърция.

 11. 11 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Институт за пазарна икономика ????
  Няма такова чудо.
  Има ФОНДАЦИЯ със същото име.
  Бъдете точни.
  В момента четете мнението на една фондация, да сте наясно.
  Но първо трябва да сте наясно кой плаща на тази уж българска фондация и чии интереси защитава.
  Ако се окаже Сорос, лошо Седларов, лошо.

  кратък
 12. 12 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Споко,сега като завалят едни пари от Брюксел....

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  От НАП се хвалят с постъпления от близо 8,8 млрд лв към края на април`21 , което е с над 914 млн лв повече спрямо същия период на 2020 /7.9 млрд лв/. Най-високо е увеличението на приходите от данък върху доходите на физ. лица, както и на осиг. вноски. Приходите от осигурителни вноски растат с почти 8 % спрямо същия период на 2020 г. И никъде служителите на НАП не споменават, че този ръст не е резултат от тяхната работа, а до голяма степен е ефект от администр. увеличение на мин. раб. заплата, като следствие - и на други възнаграждения.
  Е-управлението ще ни спести доста обществен ресурс, следващото правителство трябва да се заеме, ама наистина, с него.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 14. 14 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Как бе, КМЕТЕ?

 15. 15 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Тази година, както и много други предишни, "гласувах с отвлащение" в приноса си към държавната хазна. Със съзнанието, че наливам едни пари в една държавна каца, управлявана от тъпата Мутра. А нейтото единствено умение е да пуска канелката към "бизнесмени", назначени за помагачи в краденето...
  И така: въпросът се свежда до това: Ако една мутра има право да харчи парите ми по свое усмотрение (направо ги краде), имам ли право да покажа среден пръст на държавата, която се управлява от тази мутра? Кофти избор.
  Отговор: ако искате да ме накарате да плащам повече на държавата, спрете да избирате тази тъпа Мутра...

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2610 Весело

  това е за тези, дето плащат данъци.....
  —цитат от коментар 8 на scott


  Сиреч, Държавата!? На 260 хил. души, приравнени на държавен служител (министерства, агенции, МВР, МО, съд, прокуратура) държавата плаща 100% от осигуровките, а платеният 10% данък върху дохода се компенсира с ваучери (облекло, храна, гориво).
  И да "обърна внимание" на фондацията - 10% върху облагаемия доход е нищо в сравнение с 30% върху брутния доход (24.3% социални плюс 8% здравни осигуровки)- при средна работна заплата от 1500 лв.
  https://www.nsi.bg/bg/content/3928/национално-ниво
  имаме 484.5 лв. осигуровки срещу 111 лв. данък върху дохода за трета категория труд.
  https://kik-info.com/spravochnik/osigurovki-i-danaci-za-2021.php

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2610 Весело

  До коментар [#13] от "bramasole":

  "От НАП се хвалят с постъпления от близо 8,8 млрд лв към края на април`21 , което е с над 914 млн лв повече спрямо същия период на 2020 /7.9 млрд лв/"

  И от НОИ се хвалят, че са похарчили 939 млн. лв., което е повече от събраното от НАП, 914 млн.лв.:
  "Това показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за преведените средства по станалата популярна като „60/40“ мярка. Ако в края на 2020 г. общата сума на компенсациите за бизнеса и работниците е била около 649 млн. лв., към 16 март тя е близо 939 млн. лв. Само за първата половина на март 2021 г. са изплатени над 68 млн. лв."
  https://noi.bg/newsbg/6357-60-40-2020
  "Умно-красивото" заключение е, че сме свободни от преди началото на годината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK