Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

© Татяна ДимитроваПрогнозата на туристическия бизнес от есента, че това лято всичко ще е ласт минит (last minute, в последния момент), са на път да се оправдаят. Официално от 1 май летният туристически сезон се води открит. Но указания към бранша и условията за влизане в страната се появиха едва броени дни преди това, което обрече възможността туристи от съседни държави да дойдат по Великден например.


Почти месец по-късно ситуацията не се е променила твърде много като яснота, показва проверка на "Дневник" в разговор с представители на бизнеса. Някои от тях са оптимисти, че лятото ще е по-добро от миналогодишното, когато се отчетоха спадове от 70-80%, други очакват същото, а трети изобщо не знаят какво да очакват.


За четвъртък (20 май) служебният министър на туризма Стела Балтова е насрочила среща с представители на браншовите организации и с медиите по темата.


Сезон, обвит в мъгла
По инерция се смята, че в голяма степен българският туризъм разчита на гостите от Русия, техният брой обаче определено вече не е доминиращ, ако се гледа статистиката. Въпреки това силно отекна информацията от неотдавна, че заради политическото напрежение между България и Русия полетите - редовни и чартъри, са спрени "до второ нареждане".

Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

© Татяна Димитрова


За момента се знае, че през лятото ще се възстановят нормалните полети между двете страни, а чартърите дори може да започнат от 10 юни. Поне така твърдят източници на руските медии, но се чака потвърждение. В същото време чартърни превозвачи и "Аерофлот" обявиха, че няма да летят до Турция - конкурентна на България дестинация за лятната почивка, което означава, че ситуацията може да се развие благоприятно за българския туризъм. Стига България да се възползва.


На прага между две правителства обаче браншът, ангажиран с морските почивки, не е получил никаква информация за плановете на управляващите за летния сезон. В последните дни на април излезе заповед на здравния министър как от 1 май ще се влиза в страната, а едва тази седмица се разбра от следващия здравен министър при какви условия ще влизат децата.


Прогноза мога да дам през септември.


Иван Грошев,

туроператор


Тази година всичко остана на ниво идеи, освен че се прави в последния момент, коментира Иван Грошев, управител на "МТС България", една от фирмите, която води британски туристи в партньорство с Jet2holiday. "На 29 април имаше заповед на здравния министър, а едва ли румънците са стояли дотогава да чакат, за да щурмуват България на 1 май", дава пример той. Обясни, че неяснотата досега как ще влизат деца в България прави невъзможно за потенциалните чужди туристи да планират семейните си почивки.


Липсва всякакъв диалог на правителството с бизнеса или се говори с казионни структури, които по-скоро аплодират официалните решения, но са далеч от реалната среда. Мисля, че проблемите трябва да се поставят директно, а не да си говорим през букета, по един израз в немския език, допълва той.


Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

© Личен архив


Продължава също, че освен че България изостава много с подготовката си спрямо другите дестинации, като Гърция например, но все още има и куп неясноти, без дори да се слага в сметката това, че спадащата заболеваемост не се афишира извън границите. Посочва, че чуждестранните туроператори, които предлагат почивки в България, не знаят какво да отговорят на клиентите си, когато те ги попитат каква е процедурата, ако се разболеят от коронавирус в България. В Гърция има бази, в които такива хора се настаняват до изтичане на карантината за сметка на държавата. В България изобщо нищо не е предвидено засега.


През миналата година имаше предложени от бранша няколко хотела за карантина, макар около тях да се събраха протести на местни жители. Сега подобна организация няма. Грошев допълва, че трябва да има организация и по извозване на заразени, които няма как да стигнат пеша с куфарите, а никой не би ги возил, за да не остане под карантина и да трябва да дезинфекцира превозното средство.


"Тоест у нас всичко е за сметка на клиента, който, освен че ще остане още 14 дни в държавата, но и ще плати за допълнително настаняване, което като пари си е още една почивка. Това означава, че не даваме сигурност на клиентите. Един турист, като не знае какво ще се случи с него, ще избере по-сигурно място, защото ковид застраховките покриват лечение, но не и престой", обобщава той.


"Колегите се стягат"


Колегите имат надежди, навсякъде хотелите се стягат, повече от миналата година, казва Евелина Пулева от Бургаската туристическа камара. Споделя и личния си повод за оптимизъм, след като през април още, в хотела си в Поморие, е посрещнала български туристи, което за пръв път й се случва през този месец. Казва, че за момента резервациите са скромен брой, но все пак разгарът на сезона предстои. Допълва, че успехът зависи от рекламирането на България.


Посочва, че Южното Черноморие отново ще си остане на българския пазар, след като през миналото лято реално българите спасиха сезона. Очаква се все пак силно представяне на руския и германския пазар, има надежди и за повече поляци, които през последните години преоткриват България, а и във Варшава България вече има туристическо представителство. Заявки има и за гости от Чехия и Словакия.


Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

© Личен архив


Смята, че ситуацията ще се подобрява, ако се рекламира в чужбина, и това, че заболеваемостта пада. Конкретно за руския пазар казва, че продължават проблемите с това, че визите не са електронни.


"Надяваме се спешна маркетингова кампания да даде тласък на летния сезон при ниската заболеваемост", допълва тя.


За това, че явно пак ситуацията върви към всичко в последната минута, говорят и очакванията на германския пазар. Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS, коментира пред "Капитал", че за германския пазар ключово ще е България да бъде извадена от рисковите дестинации и туроператорите да започнат добри ласт минит записвания, за да успеят да се спасят 100-те дни на сезона. Той се надява резултатите на компанията му да са поне като миналогодишните.


На Север залагат на румънците


По традиция Северното Черноморие разчита на румънци, украинци, молдовци, поляци, германци. В тази ситуация на несигурност местният бизнес залага основно на гостите от северната съседка на България, които не са обвързани и със самолетни полети.


Илин Димитров, председател на варненската туристическа камара, коментира, че в предкризисната 2019 г. румънците са били 1.2 млн., което според него означава, че може да се разчита на тях. "Русия е мантра, която повтаря всеки хотелиер, но те вече не са най-големият брой чужди туристи, макар във Варна да има цели руски квартали и да имат имоти и в други места по крайбрежието", посочва Димитров. Допълва, че всеки турист е важен, но от тази посока на Северното Черноморие не очакват спасение.С неговите колеги са настроени все пак за по-добър от миналогодишния сезон, но далеч от този през 2019 г. Голям проблем това лято имат хотелиерите, които нямат свежи пари, с които да подготвят и отворят базите. Димитров посочва, че фактор за това е приключилият кредитен мораториум, това, че чадърите няма да са евтини или безплатни, което сериозно товари хотелиерите. В допълнение те дължат такси за инфраструктура и съответните местни данъци и такси.


На германския пазар всичко зависи от пандемията, допълва Димитров, имайки предвид в коя зона на опасност/безопасност ще бъде поставена България от престижния научен институт "Робърт Кох", като има надежда, че заради спада на заразата страната ще е в добра позиция, макар в другата посока да наклоняват везните малкото ваксинирани. По тази линия идват и притесненията за британските туристи.


Ваксините са фактор


Иван Грошев обяснява, че въпреки високата степен на ваксинация на Острова, това, че децата не се имунизират, поставя родителите им пред избора на по-сигурна дестинация, каквато България не се явява. В този случай не цената ще наклони везните, а тъкмо сигурността. "Всеки търси сигурност, защото спестявате хикс евро от почивка и се връщате болен - не можете да ходите на работа, имате разходи по лечение и т.н. Всеки би предпочел малко повече пари да даде, но да е в по-сигурна среда", обяснява той.


Ваксинирането на заетите в туризма също не върви нито бързо, нито плавно, а и започна едва наскоро. По данни на бранша около 20-30% са поискали да бъдат ваксинирани, но има и такива, които вече индивидуално са го направили. С поставени 2 дози персоналът ще бъде към 1 август. Но и това е доста условно, защото младите, които и са най-търсеният персонал, не се ваксинират.

Не знам какво ще правим и това лято: надежди и планове в туризма

© Татяна Димитрова


В същото време бизнесът няма голям избор от кадри от години, а пандемията допълнително изостри проблема - наеманите от чужбина сезонни работници (над 20 хил. преди това) са по-малко и със затруднен достъп в момента, а местните, които знаят езици, са потърсили убежище в по-сигурни и по-добре платени сектори. Отделно за хората, които още не са назначени в сектора, няма как да се предвиди ваксинация. "Браншът може да има желание да назначава само ваксинирани, но когато нямаш работници, нямаш голям избор. Всеки е добре дошъл, а ваксината е последна грижа", обяснява Димитров.


Чартъри на опашка


Подобно и на миналата година заявените чартъри на морските летища не са малко, проблемът е дали ще се запазят. Очаква се информация дали през юни ще има полети от Русия, а тези от Германия са анулирани до края на юни. Засега в Бургас и Варна планират до октомври да посрещнат 23 500 полета, като около 14 хил. са за Бургас, с близо 4 млн. туристи.


Миналата година обаче повечето чартъри бяха отменени в последния момент и годината завърши с 1 млн. туристи от тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Аз вече си купих самолетен билет от великата Бългерия еър... Да питам,тия бразилски самолети Ембраер по американски лиценз ли са?

 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Ми кво ша правите!?
  Молете на колене чудовището Владимир да пусне руските туристи......иначе ви чака либерален глад!🥳👍

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тошо Кочев":

  > Не знам какво ше правим и това лято

  Аз предлагам като начало да разкараме всички дето са се 'уредили' с концесия за 30 години за да 'стопанисват публична държавна собственост'.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  ми стойте още бетон по плажовете. това ше ви запълни времето.

 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#2] от "Тошо Кочев":> Не знам какво ше правим и това лятоАз предлагам като начало да разкараме всички дето са се 'уредили' с концесия за 30 години за да 'стопанисват публична държавна собственост'.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  И да ги заменим с лаладжии и папагали ,дето не са работили и един ден през живота си......,ама са от наште?🤡👍

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Весело

  По бетономорието ще има я надуй дядо кавала. Иначе аз вече знам какво ще правя и това не включва БГ продукцията.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Ако Путин пусне руснаците ще значи, че служебното правителство е клекнало

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Южното Черноморие няма да има проблем. Има хубави места и традиционно се пълни с български туристи. Проблемът е за големите хотели и комплекси, които разчитаха основно на чужденци.

 9. 9 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тошо Кочев":

  Като благой рагин ли ?

 10. 10 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А бе,тук,нашите началници не знаят какъв вятър и кога ще задуха,ние говорим за чужбина.Я питайте актуалните шефове на БНТ и БНР,ще работи ли станцията им в Китен тази година?Или и те не знаят още нищо!

 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#6] от "Consumer":

  Баси,колко си печен!

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Миналото лята на Юг от Бургас нямаше място за хавлия. Та за това ще местят Бедрум на Смокиня - на Слънчев бряг могат да разчитат само на цигански семейства гастърбайтери от Германия.

 13. 13 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  И тази година на нашето море пак ще сме, на Черно който желае също може да отиде. Аз предпочитам да дам своя глас срещу мутрите и ултра-ниската услуга с висока цена. А там дето ми взимат драхмите знаят как да се грижат за туристите си, има и природа, има всичко, а тук си държим кочина. Като си бутнете грозните хотели и изгоните мутрите от концесии и всичко - тогава може да говорим пак.

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тошо Кочев":

  > И да ги заменим с ... дето не са работили и един ден през живота си

  Щото тия досега са работили поне един ден в живота си ?

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тошо Кочев":

  Тия ли са работили 'поне един ден през живота си' нещо различно от 'мутра' ?

  https://www.capital.bg/biznes/turizum/2020/09/04/4109853_koi_durji_plajovete/

  само един цитат:

  ... Всеобщо известно е, че наследниците на ВИС и СИК контролират плажовете на Слънчев бряг и Несебър, а раздвижванията при операторите от последните години са по-скоро само козметични ...

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Аз знам като турист със сертификат за ваксина какво ще направя. Измислил съм място за почивка където не ми дреме за тъпите им чадъри и шезлонги, наглите им хотели и бетонни диреци на плажа... И без никаква чалга.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  За съжаление и този сезон ще е никакъв, поне няма да е напълно нулев!!!

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тошо Кочев":

  ... Освен с Дюни Стойков е известен още с бизнеса със стомана и скрап, спонсорството на президентската кампания на Георги Първанов и мегаделото по САПАРД. Родом от Перник, преди промените Людмил Стойков е барман в "Балкантурист".

  Тоя поне е работил като ДС доносник по соц време..

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тошо Кочев":

  ... Покупката на комплекса от Палийски стана с подкрепата на държавната Българска банка за развитие, която има експозиция към морския курорт 80 - 100 млн. лв. По неофициална информация зад сделката на директора на футболния клуб стоят интересите и брокерството на Делян Пеевски.

  Виж тоя въпреки че има непрекъснат трудов стаж като следовател и народен представител, не мисля че реално е 'работил' нещо.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  > За съжаление и този сезон ще е никакъв, поне няма да е напълно нулев!!!

  Като изгоните местното население със всякакви простотии, сега си чакайте алко-туристите от другия край на континента.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Чувствам се кофти за честните търговци, но цял свят беше ударен. Имайте едно наум за кого ще гласувате пак, че предното правителство бе заето да се подготвя за избори и ви остави на произвола на съдбата.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Според мен сезона ще е нормален.

  Вирусът си отива, до 1-2 седмици новите заразени ще занулят и ще паднат като миналото лято по 20-30 нови на ден. И най-вероятно доста чужденци ще дойдат.

  Южното Черноморие по принцип си е пълно с българи и предната година не усети че има криза.

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#21] от "b.rainstorm":

  > Чувствам се кофти за честните търговци

  Къде точно в 'организирания туризъм' се позиционират тези 'честните търговци' които споменавате ?

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Весело

  Някои, нискоинтелигентните, ще продължават да чакат руснаците, други, ще чакат българския (най-добрият турист)...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  Какво стана с приложението за чадърите което щеше да спаси сезона миналата година?😂 Или парите бяха усвоени, комисионните получени и приложението не заработи?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  ДГД на страна, която не разчита на нещо сигурно, като производството, ами на услуги като туриСъма и проституиСма, да си връзва бюджета.

  мурзилка
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Някои, нискоинтелигентните, ще продължават да чакат руснаците, други, ще чакат българския (най-добрият турист)...
  —цитат от коментар 24 на hamiltonf  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Интересно е как на практика Путин може да забрани на руснаците да посещават България?

 28. 28 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Миналия сезон беше нулев за големите курорти, които разчитат на руска и английска измет. По южното черноморие преоткриха българския турист и сезона беше кратък, но изключително силен. Ако това лято тенденцията продължи то сезона ще е още по-добър. А за големите хотелиери едва ли някой ще съжалява. Фалитите им биха били по-скоро полижителна новина. Те сами си го направиха с чудовищното презастрояване и тоталното пренебрегване на българите, като клиенти.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":

  Течението не докара ли кафявото от тръбата във варненското езеро, или южното черноморие си има местни източници? А да и каква е травматичната обстановка напоследък, че на бетон като се падне се чупят крайници.

  мурзилка
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":Течението не докара ли кафявото от тръбата във варненското езеро, или южното черноморие си има местни източници? А да и каква е травматичната обстановка напоследък, че на бетон като се падне се чупят крайници.
  —цитат от коментар 29 на Маршалов


  Препоръчвам ти да излезеш от Интернет и да отскочиш някъде на Юг от Бургас за да се се увериш сам дали има има бетон или кафяво. :)

 31. 31 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Чадър и два шезлонга 45лв, порция цаца 8лв, бира 2.5 - 3лв.
  На море ли да ида или да купя гарсониера за детето?

 32. 32 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#31] от "yavooor":

  Мястото е?

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 33. 33 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Какво стана с приложението...
  —цитат от коментар 25 на padrino


  https://mybeach.bg/

  Приложение има, но не работи.
  Като всичко изработено от ГЕРБ.

 34. 34 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#31] от "yavooor":Мястото е?
  —цитат от коментар 32 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Слънчев бряг, разбира се.

 35. 35 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Бях на почивка в Помрие миналата година.В 23:15 ни донесоха сметката. в 23,30 загасиха лампите по алеите и стана тъмно. Попитах какво става. казаха , че работели до 24:00. И те били хора , трябвало да почиват!!!! Имат три месеца сезон !
  Какво да правя там. Вече си имам две дози ваксина , куфарчето и в Гърция.Кеф ти таверна , кеф ти бузуки - щом си плащаш получаваш

 36. 36 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 382 Весело

  Предлагам да излезе някой да обяснява, че шезлонга е от Италиански Тис и е нормално да е 70 лева на ден....Или когато сме добре набиваме с 200, а когато сме зле търсиме помощ... Четох , че до грьцко пускат лесно...ше търся там някъде шезлонг за 35 евро.. да сравня с шезлонга на Ганьо

 37. 37 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#35] от "djb95":

  Това за алеите е лъжа или някакво изключение, което се е случило точно на Вас. Лош късмет един вид.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Досега, все е успявал.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Пак туристическия сезон ще бъде провален, както и миналата година, надежди няма

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 40. 40 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#39] от "Bulexit":

  Миналият сезон не изобщо не беше провален ! Това, че някои собственици на бетон реваха по телевизора, не е мярка за провал.

 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#39] от "Bulexit":

  > Пак туристическия сезон ще бъде провален, както и миналата година

  На юг от Созопол беше най-якия сезон за последните 10 години.

  А вие си чакайте алко-туристите от другия край на света.

  કટાક્ષ
 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони КОСТОВ":

  > Това, че някои собственици на бетон реваха по телевизора

  Най-лошото е че и го обезщетиха ... с моите и твоите пари ...

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Не се преекспонира ролята на руските туристи по нашето черноморие? Погледнете таблицата - тя е съизмерима с туристите от Северна Македония. А къде е Украйна с нейното население от 44 милиона? Според изявата по телевизията на шефа на бранша те са 3 пъти повече от руските. Да не би украинците и руснаците да ги смятат общо за "руски"? Защото българина много разлика не прави:)

 44. 44 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Поправка :) Не се ли преекспонира ролята на руските туристи?

 45. 45 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Миналата година (след години ходене в Гърция) заради пандемията ходихме на Царево.. С големи надежди бяхме. Само си развалихме почивката. Та тази година продължаваме с Гърция. Не разбирам защо има още хора който ходят на Бг черноморие... Лефкада ни чака

 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#45] от "b0b069":

  Ами не всички са толкова готини като тебе. Затова не ходят в Лефкада🤣.

 47. 47 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Аз знам какво ще правя това лято! Същото което правих през последните 12 години! Ще бъда на Слънчака! Он юни до септемри! Ще си почивам, в моя си имот. От юни, до септемри.... Дай Боже, здраве!

 48. 48 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Миналата година покрай някакви събития трябваше да сме няколко пъти по 3-4 дни на юг. Не знам къде са останали девствените плажове, за които тук се говори, гледах по сателитни снимки, за да се намери нещо и открих два варианта - места като Лозенец, Арапя, Градина, Смокиня, които са безкраен низ от заведения и никакъв паркинг или огради, военни бази или частни имоти, които спират достъпа до това, което на снимките изглежда като незастроен бряг. Отделно паркирането е отвъд ужас, на един приятел му срязаха гумите на платения созополски общински охраняем паркинг, хотелите масово нямат такива, после български туристи да ходят - как, пеша ли? Отделно цените в ресторантите между 24 май и 1 юли скочиха с поне 30%, когато се разбра, че няма много избор за туристите. За истинската почивка ходихме в Сицилия, хотелите са по-хубави и евтини, дори платените плажове са 10 евро с два шезлонга и огромен чадър, кеф ти храна, кеф ти история и музеи, кеф ти пазаруване.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 49. 49 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Миналото лята на Юг от Бургас нямаше място за хавлия. Та за това ще местят Бедрум на Смокиня - на Слънчев бряг могат да разчитат само на цигански семейства гастърбайтери от Германия.
  —цитат от коментар 12 на Тони КОСТОВ

  Това просто не е вярно.
  И на Нестинарка имаше много място, и на река Караагач, имаше място дори на Арапя, и това през август.

 50. 50 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Миналата година (след години ходене в Гърция) заради пандемията ходихме на Царево.. С големи надежди бяхме. Само си развалихме почивката. Та тази година продължаваме с Гърция. Не разбирам защо има още хора който ходят на Бг черноморие... Лефкада ни чака
  —цитат от коментар 45 на b0b069

  Какво не ти хареса в Царево?

 51. 51 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дневник, не пишете ласт минет моля ви се. Когато пишете на български, пишете си на български, ние разбираме български, и това е достатъчно за държавата България.

  от близо и далеч
 52. 52 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Не мога да ви мисля.
  Мутри и измамници правят “туризъм”.
  Чакат някой да дойде за да го излъжат.

 53. 53 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#50] от "Toshko Afrikanski":

  Крокодайл сити. Кметът се е замахнал всичко останало да застрои, да стане като Циганопол. Таковата, Созопол.

  от близо и далеч
 54. 54 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#46] от "von_seeckt":

  Йонийските острови са място, което определено си струва да се посети. Дали Лефкада или Корфу, Итака, или Паксос, избора няма как да е грешен. Това което никога не съм разбирал е, защо някои хора си умират от желание да споделят, че са били на почивка в Гърция и задължително да наругаят България. Комплекси ли избиват, за много интересни ли се имат? Дявол знае. Жалка история.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 55. 55 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#52] от "МиГ-29":

  От 20 години чакаха само едни туристи, пък после прокурори и разни ги направиха враг № 1 на България. Първо им переш парите, после ги обявяваш за враг номер едно и освободител-поробител. Нещо не се връзва нали? Еми разберете се, ако ще обявявате германците за освободители, направете им (некой друг път, нали) туризъм по германски вкус.

  от близо и далеч
 56. 56 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#48] от "fpyyh":

  В Сицилия плажовете девствени ли бяха?

 57. 57 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Няма да е много по-различно от миналото лято.. 🤔 С повечко български туристи на юг и слабо посещаване на големите хотели и комплекси. Бг тиризЪмът отдавна изостава по много показатели, но който знае и може в бранша, наесен ще преброи повече пилци и левчета. Другите ще пледират за диалози с правителства, ковид и империалистически заговори... 😃😃😃

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 58. 58 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#54] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Отговорил си си сам на въпроса. Ганьо като каже Гърция все едно на Марс е ходил.

 59. 59 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "yavooor":

  Джеймс Бонд на Слънчака:
  – Кафе. Дълго кафе.
  – Три лева. Двайсет и три лева.

  от близо и далеч
 60. 60 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#48] от "fpyyh":

  Точно пък на Каваци и Смокиня има няколко платени паркинга, които цяло лято бяха на колосалната цена от 5 лева за цял ден. А, като човек ходил на почивка в Сицилия и живеещ на морето, сиреч съм запознат и с двете, мога да заявя, че почивка в Сицилия излиза доста по-скъпо от почивка в България. Иначе Сицилия е разкошна и си струва всяка стотинка. Ако някой иска да усети чара на Италия, този от лигавите, романтични филми, там е мястото.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 61. 61 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Бях на почивка в Помрие миналата година.В 23:15 ни донесоха сметката. в 23,30 загасиха лампите по алеите и стана тъмно. Попитах какво става. казаха , че работели до 24:00. И те били хора , трябвало да почиват!!!! Имат три месеца сезон !Какво да правя там. Вече си имам две дози ваксина , куфарчето и в Гърция.Кеф ти таверна , кеф ти бузуки - щом си плащаш получаваш
  —цитат от коментар 35 на djb95


  Едва ли там ще има от любимата ти чалга, ама ти си я носиш със себе си навсякъде!

 62. 62 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Ми кво ша правите!?Молете на колене чудовището Владимир да пусне руските туристи......иначе ви чака либерален глад!🥳👍
  —цитат от коментар 2 на Тошо Кочев


  Само глупак може да разчита на руски туристи да му направят сезаона, при положение, че те са на 5 или 6 място по брой през последните 3 години.
  Графиката безапелационно показва това!
  През следващите години ще намалеят още и то значително заради кризата, която напредва в Русия.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Поправка :) Не се ли преекспонира ролята на руските туристи?
  —цитат от коментар 44 на Fury_21  До коментар [#44] от "Fury_21":

  Добро утро...!

 64. 64 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аз от графиката на великите НСИ не разбрах Германия, Полша и Румъния включени ли са в туристите от ЕС или не?

 65. 65 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#50] от "Toshko Afrikanski":Крокодайл сити. Кметът се е замахнал всичко останало да застрои, да стане като Циганопол. Таковата, Созопол.
  —цитат от коментар 53 на Далечен близък

  Крок сити е чак до Попския плаж и гледката му дразни само ако квартирата ти гледа в тази посока, инак от града не се вижда.
  Не знам какво разбираш под "да застрои всичко", но в момента Царево е най-благоустроеният град на юг, няма грандомански хотели, има само един хотел на Крайморска, малко преди Гранична полиция, който разваля линията на сградите покрай залива.
  Чудесно, тихо, чисто, спокойно градче, има два плажа в самия град, Нестинарка е наблизо, а само на около половин час път с кола човек може да плажува на няколко хубави и чисти плажове.
  Говоря за плажуващи като нас, които си носим шезлонги и чадъри и се разполагаме където ни е кеф.

 66. 66 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Ако Путин пусне руснаците ще значи, че служебното правителство е клекнало
  —цитат от коментар 7 на Alan Blackmore


  Руснаците ги държи кризата в Русия, а не Путин! Виж графиката.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони КОСТОВ":

  Миналият сезон, за мои познати със заведения/хотелчетафпо Южното е бил рекорден в цялата им търговска история, а в и около Созопол е било извън пътя от кинти

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 68. 68 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Значи аз очаквам както всичко по нашето бетономорие, колкото е по-лоша услугата, толкова да е по-скъпа. Като има хора - голямото търсене определя високата цена. Като няма търсене, ниското предлагане определя високата цена. Мутренска пазарна икономика.

 69. 69 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Весело

  До коментар [#48] от "fpyyh":

  Точно за Сицилия ми разказаха едни познати,че било ужас в един тамошен хотел. Приличал на хотелите през соца,но десет пъти повече западнал. Скъсани килими,олющени мебели и т.н.

 70. 70 Профил на foo_fighter
  foo_fighter
  Рейтинг: 232 Гневно

  В момента на плаж Атлиман, Китен, багер копае брега!
  http://free-webcambg.com/Kiten-03-webcam-live-online-camera-plaj-kameri-na-jivo-vremeto-weather.htm
  Какви туристи чакате?

 71. 71 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Миналата година покрай някакви събития трябваше да сме няколко пъти по 3-4 дни на юг. Не знам къде са останали девствените плажове, за които тук се говори, гледах по сателитни снимки, за да се намери нещо и открих два варианта - места като Лозенец, Арапя, Градина, Смокиня, които са безкраен низ от заведения и никакъв паркинг или огради, военни бази или частни имоти, които спират достъпа до това, което на снимките изглежда като незастроен бряг. Отделно паркирането е отвъд ужас, на един приятел му срязаха гумите на платения созополски общински охраняем паркинг, хотелите масово нямат такива, после български туристи да ходят - как, пеша ли? Отделно цените в ресторантите между 24 май и 1 юли скочиха с поне 30%, когато се разбра, че няма много избор за туристите. За истинската почивка ходихме в Сицилия, хотелите са по-хубави и евтини, дори платените плажове са 10 евро с два шезлонга и огромен чадър, кеф ти храна, кеф ти история и музеи, кеф ти пазаруване.
  —цитат от коментар 48 на fpyyh

  Бе не те знам какво си гледал, но плажът на к-г Юг в Китен, до устието на река Караагач, е най-близкото до девствен, влиза се срещу космическите ДВА лева, разполагаш се където искаш.
  Другият хубав плаж е южната част на Аркутино, там е свободната зона.

 72. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Весело

  До коментар [#60] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Не знам,но аз като чуя "Сицилия" и веднага се сещам за хитовия сериал през 80-те "Октопод" с Микеле Плачидо. За Мафията...

 73. 73 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#40] от "Тони КОСТОВ":Миналият сезон, за мои познати със заведения/хотелчетафпо Южното е бил рекорден в цялата им търговска история, а в и около Созопол е било извън пътя от кинти
  —цитат от коментар 67 на hamiltonf

  В Царево беше фул, във Василико без резервация гориш, местните ходеха по улиците и пееха...

 74. 74 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  За съжаление и този сезон ще е никакъв, поне няма да е напълно нулев!!!
  —цитат от коментар 17 на selqnin


  Защо да е "за съжаление"???
  Тия, които прогониха българите от българското море, точно това заслужават! Масовите фалити ще бъдат като едно изчистване в тоя бизнес и основа за нормалното му развитие за напред. Не виждам причина да съжаляваме, че много мутри ще фалират.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 75. 75 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#74] от "quatro_4x3":

  +++

 76. 76 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бях на почивка в Помрие миналата година... в 23,30 загасиха лампите по алеите и стана тъмно. Какво да правя там. Вече си имам две дози ваксина , куфарчето и в Гърция.Кеф ти таверна , кеф ти бузуки - щом си плащаш получаваш
  —цитат от коментар 35 на djb95


  В Гърция ще ходите с маска по улиците и зовидиншато ще работят до 23 ч.
  Не казвам, че е лошо, но това са фактите.

 77. 77 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А къде е Украйна с нейното население от 44 милиона? Според изявата по телевизията на шефа на бранша те са 3 пъти повече от руските.
  —цитат от коментар 43 на Fury_21


  Колко от тези "туристи" са дошли да работят?

 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#76] от "Лео":

  Това за маските не е вярно. А и до началото на летният сезон има още време...

 79. 79 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Весело

  До коментар [#73] от "Toshko Afrikanski":

  Царево е уникално градче, горе го хвалеха с плажовете, но са пропуснали, че само след 10 минути с кола, тръгвайки към Странджа, навлизаш в друг свят, още по уникален

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 80. 80 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#35] от "djb95":Това за алеите е лъжа или някакво изключение, което се е случило точно на Вас. Лош късмет един вид.
  —цитат от коментар 37 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  И аз да споделя едно "изключение":
  Голям ресторант, добра обстановка направена с пари, две заети маси отвън и 1 вътре. Няколко скучаещи сервитьори си правят приказка до бара. Освен при първата поръчка, всеки път след това ходех да викам от вътре сервитьора, който ни обслужваше, за да поръчаме! А той обслужваше само маси отвън, до някое време 2, а след това остана само нашата, но на него му беше скучно да е около клиентите си. Храната беше посредствена, а цените високи за предлаганото.
  Разбира се, това е само изключение, което по никакъв начин не може да се повтори или случи на друго място по българското черноморие.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#80] от "quatro_4x3":

  Такова обслужване е изключение. Голямо изключение. На мен не ми се е случвало.
  И един непоискан съвет. Ако до десет минути не дойде сервитьор/ка,напусни заведението.

 82. 82 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#80] от "quatro_4x3":Такова обслужване е изключение. Голямо изключение. На мен не ми се е случвало. И един непоискан съвет. Ако до десет минути не дойде сервитьор/ка,напусни заведението.
  —цитат от коментар 81 на deaf


  Никакво изключение не е и аз отивам на ресторант за да ми е приятно, а не за да напускам.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 83. 83 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#73] от "Toshko Afrikanski":Царево е уникално градче, горе го хвалеха с плажовете, но са пропуснали, че само след 10 минути с кола, тръгвайки към Странджа, навлизаш в друг свят, още по уникален
  —цитат от коментар 79 на hamiltonf

  Новият път към Малко Търново е един от най-живописните в Бг.

 84. 84 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  А що не опитате да вдигнете качеството на обслужване, ад подобрите кухнята, да не продавате ментета от наследството на цар Киро? Знам, че паразитте няма да Ви оставят, но опитайте да се сдружавате и да използвате служебното правителство. Пък току виж, сте заинтересували и родния български турист, който, при съответното предложение, никак не е за пренебрегване. Миналата година наши клиенти изкараха от българи почти същите пари, които докарваха предишни години от руснаци и поляци. При това с по-малко разправии и претенции.

 85. 85 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#84] от "ivanpopov":
  Четири години в Царево не сме яли лоша храна, нито сме пили царкировщини.
  Цените са като в кварталните заведения в София, персоналът хвърчи, лошото е само че често ти трябва резервация.

 86. 86 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Не, не са.

 87. 87 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Весело

  До коментар [#43] от "Fury_21":

  Ами къде е Украйна! В БГ! От няколко седмици пия кола и фанта бутилирани в Украйна.

  мурзилка
 88. 88 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ан Он":

  То на юг от Созопол няма много неща, даже чисто физически като място. Ако ще гледаме че 100 човека са отишли някъде , а тази година ще са 150 и ще се бием в гърдите...

 89. 89 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#22] от "realguru":

  Около 12-13 юли ще се знае дали вирусът е решил да си ходи.

 90. 90 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1117 Весело

  Ако не се възобнови българо-съветската/руската дружба, добър летен сезон ще виждаме през крив макарон. И летен не значи само хавлията просната покрай бетона. Селския, културния, балнео-лечебния...Па най-печелившия се оказва алкохолния туризъм.

 91. 91 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#90] от "Petia Nikolova":

  По-горе в един пост обясниха,че руските туристи идващи в България са нищожен процент от всички туристи...

 92. 92 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#88] от "mso011053684":

  > Ако ще гледаме че 100 човека са отишли някъде , а тази година ще са 150

  За съжаление мащаба е съвсем различен

  само на тая снимка (дава я щото камерата няма връзка) се вижда как на едно малко заливче мутрите са успели да наредят неколкостотин чадъра

  http://free-webcambg.com/Kiten-03-webcam-live-online-camera-plaj-kameri-na-jivo-vremeto-weather.htm

  કટાક્ષ
 93. 93 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#80] от "quatro_4x3":

  Хубаво е да се чете внимателно. Не казвам, че е изключение лошото обслужване. Нищо подобно. По-скоро е изключение да намериш заведение, където да бъдеш обслужен добре. Факт. Обаче си държа на думите, че твърдението, че осветлението по алеите било изключено и настанала тъмнина е лъжа на автора, който вероятно е искал да украси разказа и да го направи още по-убедителен.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  3000 лева за 10 дни в хотел на Св Константин и Елена, айде холан!

  klimentm
 95. 95 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#92] от "Ан Он":

  Колко да е различен мащаба, разпираш ме какво имам предвид, самият линк го показва, няма много място на юг от Созопол, не че е лошо, даже е хубаво според мен, но ако мяма война винаги ще се напълни, то местните хора здто се вика ще го избутат...

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Що не седнат нашите хотелиера да направят един анализ, защо българите предпочитат Гърция пред родните курорти. И тогава ще разберат, защо няма туристи.

 97. 97 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#71] от "Toshko Afrikanski":
  До коментар [#69] от "deaf":
  До коментар [#60] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":
  За хотелите има интернет, сигурно има и лоши, но не и с оценки над 8.5, което се случва тук. За нашите плажове и паркинга - ами като няма къде да ядеш, пак с колата и още пет лева за паркинг на другото място, на което има храна. Или обикаляш пеша през парцелираните имотчета, които нарочно са така затворени, че имаш два варианта - по пясъка или по шосето, под дърветата на сянка или покрай уличките няма как. На Арапя също няма паркинг, в някакви боклуци се спира. Общ взето нито уреденото е уредено и си знаеш, че си на чадър, но не наблъскан, има сервитьори и храна, и напитки, нито дивото е диво и си носиш всичко, след това си почистваш, но сте трима души на скалите и можеш и гол да стоиш и няма да те зяпат и да има три недовършени строежа за гледка.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 98. 98 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Както миналата, така и тази година смятам да почиват на българското Черноморие. Миналата година на юг от Бургас работа нямаха тези, които решиха да не отварят. Голяма грешка, защото всичко останало се пръскаше по шевовете.

  За големите бетонни чудовища няма да ми е мъчно, нито за собствениците им. Да фалират, ама да не забравят поне да си съборят грозотиите и да си изнесат боклука.

 99. 99 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  До коментар [#94] от "klimentm":

  Св.Константин е преминал почти под управлението на ТИМ, които доизливат бетоните в освободените от споминалия се владика бивши църковни имоти. Като цяло нищо особено, смес от цигания, мутробарок и все още места със спомена за балкантурист - на юг почивната база на МВР, на север Романтика на военните и други почивни станции. Уикенда се прелива с варненци от кварталите и чобани от околните провинциални кочини.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 100. 100 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#66] от "quatro_4x3":

  Няма полети - спрени са. Връзки през Хелсинки, Будапеща и не знам си къде. Как да дойдат, като им трябва шенгенска виза?
  А защо са спрени, питайте прокурорите. Питайте ги също така защо не разследват с какви пари са строени строежите по морето, моловете и небостъргачите в София, итн.
  Да не се окажат руски пари, а ние една перачница на руски пари? Питайте Милен Велчев, ако прокурорите не отговарят с позоваване към следствена и безследствена тайна.

  от близо и далеч
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK