Дружествата в енергетиката дължат общо 2.5 млрд. лева

Дружествата в енергетиката дължат общо 2.5 млрд. лева

© Юлия ЛазароваДружествата в сектор енергетика, обединени под шапката на Български енергиeн холдинг, имат дългове за 2.5 млрд. лв., каза днес на пресконференция служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той уточни, че само обслужването на тези задължения струва годишно на държавата 100 млн. евро.


Андрей Живков критикува стила на работа на БЕХ. "БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да инвестира в стратегически проекти и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми. Казано по друг начин, с дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми. Това е път към дългова спирала", посочи министърът.


За рефинансиране на задълженията си през юли БЕХ ще пусне облигационна емисия от 550 млн. евро, но за нея не е намерен базов инвеститор, който да даде имидж на компанията, уточни министър Живков. Неговият заместник Александър Николов допълни, че проблемът е, че БЕХ продължава да трупа дефицити.


Най-големите длъжници
Сред най-големите длъжници на БЕХ е Националната електрическа компания с дълг от над 2 млрд. лв., който компанията не обслужва, а само го предоговаря. ТЕЦ "Марица-изток" 2 е друг голям длъжник с 580 млн. лв.

От година на година нарастват и задълженията на "Булгартрансгаз", които вече са за 920 млн. лв., като основната причина е инвестицията от 2.6 млрд. лева в проекта за строежа на трасето на газопровода "Балкански поток".


Министърът изрази съмнения в рентабилността на проекта, но обеща да даде повече подробности, като се запознае подробно с финансовите разчети.

"Булгаргаз" също има ликвидни затруднения заради "Топлофикация-София", която не заплаща задълженията си, каза още министър Живков.
Като проблем министърът посочи и че БЕХ иззема извънредни дивиденти от печелившите дружества и така "проблемът се прехвърля от болната глава към здравата". Той посочи, че от АЕЦ през 2019 и 2020 г. така са взети допълнителни 200 млн. и 270 млн., а от Електроенергийния системен оператор два пъти по 50 млн. лв.
Приоритетите на служебния министър


Като приоритет на екипа си служебният министър посочи финансово стабилизиране на дружествата. "Ще искаме оздравяване на финансовата дисциплина, ще изискваме програми за оптимизации срещу рефинансиране на заеми", поясни той. Министърът обясни, че иска да види от ръководителите на енергийните дружества визия за по-оптимално управление.


Като друг приоритет Андрей Живков изтъкна и "отпушване на средствата, предлагани от ЕК". "Работим с вицепремиера по еврофондове за включване на нови енергийни проекти в европейския план за възстановяване и устойчивост, защото енергетиката не е добре представена в него и присъства само с 3 проекта", уточни той.


Служебният министър на енергетиката изрази и намерения да провери лично как върви строителството на новата газова връзка с Гърция. Първоначално тя трябваше да е готова през април, предишният премиер Бойко Борисов получи уверение, че газа по нея тръгва в края на годината, а актуалният срок към момента е юли 2022 г.


Теменужка Петкова: всичко е лъжа


По-късно през деня министърът на енергетиката в третия кабинет "Борисов" Теменужка Петкова нарече всички твърдения лъжа и обясни как според нея стоят нещата. В изказването си тя подчерта, че дружествата в състава на БЕХ са на печалба, а не на загуба.


Бившият енергиен министър обобщи, че работата по слухове се е превърнала в запазена марка на служебното правителство. Петкова обаче се измъкна от журналистическите въпроси с обяснението, че дава изявление, а не пресконференция и напусна залата.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  " Андрей Живков критикува стилът на работа на БЕХ. "БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да инвестира в стратегически проекти, и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми. Казано по друг начин с дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми. Това е път към дългова спирала", посочи министърът."


  Нали именно с тази цел беше създаден ! БЕХ, имам предвид ! За източването на публичния ресурс на обществото чрез енергийните схеми на Кремъл и компания ! Какво друго е правил досега ?

 2. 2 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Много ключово беше това, което отговори на въпрос в началото дали има подкрепа от ръководствата на дружествата - "получаваме отговор само на конкретен въпрос", т.е. никаква проактивна помощ не получават, което е пак форма на герберска партизанщина и криене.

 3. 3 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  От година на година нарастват и задълженията на "Булгартрансгаз", които вече са за 920 млн лв, като основната причина е инвестицията от 2.6 млрд лева в проекта за строежа на трасето на газопровода "Балкански поток"

  А няма проблем, нека всички държавни дружества са затънали в дългове. Това е малка цена, която да платим, за да може нашите добри сръбски приятели да имат достъп до православен газ.

  Не ме търсете преди обяд
 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2456 Любопитно

  НЕК има доста почивни бази на атрактивни локации с преференциални цени. Продайте ги и оптимизирайте персонала на първо време.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Цената на спокойствието.

  Обаче доста набъбна сметката и нещо никак не ми е спокойно.

 6. 6 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Като гледам какви задължения имат БЕХ, НЕК, Булгартрансгаз, се чудя как шефовете им карат на минимална работна заплата вече с години.

 7. 7 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Излишъците по бюджета май ще се окажат добре прикрити дефицити по разни държави дружества в енергетиката, здравеопазването и транспорта.

 8. 8 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "herbaltea":

  На мен ми хареса как заварил празно бюро и му казали, че всички проблеми в енергетиката са решени. Тва сигурно Теменужка Върбакова счетоводителката го е казала...

 9. 9 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 596 Неутрално

  " Андрей Живков критикува стилът на работа на БЕХ. "БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да инвестира в стратегически проекти, и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми. Казано по друг начин с дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми. Това е път към дългова спирала", посочи министърът." Нали именно с тази цел беше създаден ! БЕХ, имам предвид ! За източването на публичния ресурс на обществото чрез енергийните схеми на Кремъл и компания ! Какво друго е правил досега ?
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Източването има много форми. Като една от най-пренебрегваните е поддържането на непазарни структури. БЕХ съществува за да може цената на тока в Бг да е ниска, а цената на изкупуване да е висока. Самото съществуване на ТЕЦ Марица Изток II е източване, но никой няма куража да я затвори.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  А какво стана с герберските лакърдии за газосите находища в Черно море? Какво стана с азерския газ за бедни дето бибитков го беше договорил? Каквобстан с газовия хъб?

  Трупаха лъжа върху лъжа 12 години.Труп, труп, труп.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Като искате евтин ток, обикновено така се получава :)

 12. 12 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 343 Неутрално

  "Дружествата в енергетиката дължат общо 2.5 млрд. лева"
  Един гардероб на Джипко.

 13. 13 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 343 Неутрално

  "Дружествата в енергетиката дължат общо 2.5 млрд. лева"
  Един гардероб на Джипко.

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Като гледам какви задължения имат БЕХ, НЕК, Булгартрансгаз, се чудя как шефовете им карат на минимална работна заплата вече с години.
  —цитат от коментар 6 на Пламен Данаилов


  Еми трудно, но се справят. Те са професионалисти и знаят само

  РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано този министър да има възможност да остане по-дълго там.

  Почти сме забравили какво е да има нормални хора в управлението на държавата.

 16. 16 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Калинка 🐞 до калинка 🐞 в БЕХ 🐞 БЕзХаберие в изобилие. Здраво слугуване, изпълняване на заповеди от бояна, сараите и кремъл. Мислене не се налага. Упадък, трагедия и мизерия.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#9] от "Cacafuego":

  "Източването има много форми. Като една от най-пренебрегваните е поддържането на непазарни структури. БЕХ съществува за да може цената на тока в Бг да е ниска, а цената на изкупуване да е висока. Самото съществуване на ТЕЦ Марица Изток II е източване, но никой няма куража да я затвори."


  Напълно съм съгласен ! Ще чакаме, докато задълженията нарастнат толкова, че просто и да иска, държавата няма как да ги обслужва ! Тогава вече няма значение дали някой ще проявява кураж да затваря черните касички на сараите и Кремъл ! Те просто ще си изгърмят и ще завлекат всички нас !

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Теменужка ще цъфне утре по телевизиите да ни обясни, че това са предизборни манипулации, свързани с изгонването на руските шпиони.

 19. 19 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#9] от "Cacafuego":

  Викаш да теглиш заеми върху заеми за да плащаш на американските ТЕЦ на непазарни цени не е източване а "бизнес модел".

 20. 20 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Като искате евтин ток, обикновено така се получава :)
  —цитат от коментар 11 на realguru


  Евтин скъп, ще си го плащаме! Не знам с какво ще плащат герберските тролове, когато бибитко осъзнае, че няма полза от тях.

 21. 21 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#18] от "Fiji":

  И такива, дето не искат диверсификация, която Буци лично донесе на ръце от Истанбул.

 22. 22 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#17] от "samoedin":

  Такова затваряне е много вредно, най-малкото защото е неконтролирано. Не съм запознат със структурата на тези задължения, но ако са към добросъвестни доставчици и работещи фирми, спукването на балона ще нанесе несиметрични щети, а тези дето ядоха кюфтетата ще си останат с чисто досие.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  бях позабравил какво е политик да НАСТОЯВА и ИЗИСКВА да бъде защитен националния И фискалния интерес на държавата!

  успех и дано стане постоянна тенденция!

 24. 24 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  "Той уточни, че само обслужването на тези задължения струва годишно на държавата 100 млн. евро."

  Скъсахме договор за транзитни такси за 100 млн евро за стария газопровод, построихме нов за наша сметка за 3 млрд лева, който не ползваме и от който такси нанай, сега ще плащаме такси от 100 млн евро ... т.е. вместо да получаваме годишни по 100 млн евро, сега ще плащаме годишно по 100 млн евро ... корупция, съсипия с 200 и стабилна мизерия до дупка. На роба не му пука.

 25. 25 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#19] от "sbs15671504":

  Дадох просто един неизчерпателен пример. Според представената в статията структура на задълженията няма такова перо. Ако сте прав това е абсолютно недопустимо - да се харчат привлечени средства за покриване на цената на тока, независимо от доставчика. Би трябвало да е незаконно.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2874 Любопитно

  Същото е при язовирите и държавно-общинските ВиК дружества с новия холдинг, същото е с БДЖ, с военните заводи, с държавните тецове, същото е ББР и т.н.
  Държавата не може да управлява, НЕ МОЖЕ, особено нашата, създава единствено каши и корупция. Всичко трябва да се приватизира, а правителството да се занимава само с публичния сектор - образование, здравеопазване, социални дейности, отбрана. Там има достатъчно работа. Те нея не са свършили, фирми ще управляват.

 27. 27 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  В Министерството на екологията бюджетът е изяден, сметките са на червено.
  В Министерството на културата - същата картинка.
  ББР е изтупана като брашнян чувал
  В здравеопазването върви рейдърстване на държавни болници. Отделно е източвана здравната каса с фалшиви клинични пътеки.
  Калинките на всички нива на администрацията са получавали петцифрени заплати и шестцифрени бонуси.
  Дружествата в енергетиката са свръхзадлъжнели и на крачка от фалит.
  Герберастите са опоскали всичко. Като марокански скакалци са.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2874 Весело

  До коментар [#27] от "Das Territorium":

  Не съм фен на Герб, но не са герберастите само такива. Всички са такива, като се докопат до власт, до един. Управлението на държавното участие не е нещо абстрактно, прави се от хора. Никакъв контрол не помага, трябва да се приватизира и да има фалити, не знам колко пъти трябва да ударим мотиката. Целият социалистически строй фалира, сега откреваме топлата вода. Колко още.

 29. 29 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Cacafuego":

  "За рефинансиране на задълженията си през юли БЕХ ще пусне облигационна емисия от 550 млн. евро,"

  В статията не е обяснено, но се вметна на пресконференцията. Едно от най-големите задължения на БЕХ е по заема, теглен за да се плащат стари задължения на НЕК към американските ТЕЦве.

  С новия заем, се рефинансира стария, тъй като явно парите са отпуснати на НЕК, която е страна по договора с ТЕЦте.

  А НЕК както става ясно от статията и което не е изненада е най-големият длъжник на БЕХ с 2 млрд и не си плаща тоя вътрешен заем към БЕХ.

 30. 30 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Темерутка друго приказваше. Представете си, ГЕРБДПС да бяха направили кабинет и продължили по ГЕРБДПСарски ?!

 31. 31 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#29] от "sbs15671504":

  Не съм много наясно с функционирането на тези компании, но това би трябвало да е проверимо. Наистина НЕК е огромно недоразумение и ДКЕВР трябва много да обяснява как са определени цените на ел. енергия ако на НЕК й трябват 2 млрд. за да покрие разликите от купува/продава.

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 32. 32 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "boevbisser":

  Това е пълна утопия, да не кажа глупост. Същите, че и по-големи кражби стават и в частни компании, защото рано или късно се опира да външно финасиране, което някой иска да прилапа. За справка могат да се посочат някои банки в България, а примери по света бол.

  Корупцията и злоупотребите не са функция на държавното управление.

  Като няма ефикасен контрол хора за крадене ще се намерят. За сметка на това има ли такъв контрол публичният сектор е по-лесен и по-прозрачен за управление и контрол на злоупотреби.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 117 Весело

  "ТЕЦ "Марица-изток" 2I е друг голям длъжник с 580 млн. лв."
  Може и да дължат повече от половин милярд ама пък са горд собственик футболния колос "Бирое"!

  Ain't no thing like me, except me!
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Андрей Живков не само да разказва, а да почне и да действа. И в енергетиката има много за разчистване.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "ТЕЦ "Марица-изток" 2 е друг голям длъжник с 580 млн. лв."
  От години ни убеждават, колко евтин е тока от "ТЕЦ "Марица-изток" 2 и колко скъп е от "американските централи". Те обаче нищо не дължат, за разлика от "евтината", дето пак ние ще плащаме.

 37. 37 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Как може такива мастодонти, които ни продават прескъп ток, да са на загуба ?
  Моля, извикайте там най-маститите икономисти да ни го обяснят.
  Ако те не могат, да се извикат хора, които могат да го обяснят.
  Това малоумие докога ще продължава ?
  От една страна си монополист.
  От друга страна владееш комисията за защита на конкуренцията, която ти е на каишка.
  И ... накрая си пак на загуба.

  кратък
 38. 38 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Как така бе другарю Живков? Нали само от газопровода бяхме 3,5 милиарда назад? Сега какво излиза то????

 39. 39 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  поне мъничко да беше прочела, преди да се изходиш по въпроса...

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално


  ЛУСТРАЦИЯ
  ДЕ ГЕРБЕРИЗАЦИЯ
  ДЕ КОМУНИЗАЦИЯ
  ДЕ ПУТИНИЗАЦИЯ

  на ГЕРБорисовите ЕНЕГРИЙНИ ТЕМЕНУЖНИЦИ

 41. 41 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 730 Неутрално

  А студения резерв-поголовен данък за ДС изплащан на Меди Доган години наред от герберастите, или казваш, те българите могат да носят, отива им, щом дванадесет години търпят тая гербава сган?

 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално


  Енергийните ТЕМЕНУЖНИЦИ плачат за ТОТАЛНО ПОЧИСТВАНЕ и

  Л У С Т Р А Ц И Я

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Аз си мисля, че положението в енергийния сектор е много по-тежко.
  Имаме заровени 5 милиарда лева само в самоварите за Белене и газовата тръба. 100 милиона евро, това са по 200 милиона лева на година само за обслужване на заеми. За пет години още 1 милиард! Представяте ли си какви пари се трошат и крадат?!
  Значи, само ГЕРБ са профукали над 10 милиарда лева в енергетиката по време на управлението си! Това е абсолютно безумие...! ГЕРБ-ерите са измъкнали от джобовете на всеки един български гражданин по няколко хиляди лева! Онова тлъсто кюфте Теменужка, трябва да я окачат на някой стълб! И не само нея...!

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 324 Весело

  Как така бе другарю Живков? Нали само от газопровода бяхме 3,5 милиарда назад? Сега какво излиза то????
  —цитат от коментар 38 на geometar


  Не бе, гербидж, само 2,6 млрд. назад сме от банкянски поток, сега по-добре ли се чувстваш, а? :):) Ей ,туйто гербиджа кух, кух, та дрънка бре :):) Севдето Шехерезадова да продаде една холна гарнитура от имението си в Бистрица и да наеме малко по-умен гербидж-тролетариат, бре :):)

 45. 45 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#8] от "sbs15671504":

  Да, това беше във връзка точно с този въпрос в началото. Герберският калинарник е почнал окопна война на всички нива, щото където и да пипнеш излизат далавери.

 46. 46 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  България няма хора с икономическа визия. Брадясалите проблеми на родната енергетика, основа на икономиката, няма да бъдат решени от брадясалия политик. В географското пространство на България въглеводородните ресурси нямат прираст на запасите от десетилетия и са на крайна експлоатационна фаза. Единствен собствен източник на автономна енергия са лигнитните ни въглища. И когато временният министър казва, че се съмнява в рентабилността на турско-балканското поточе, аз съм разколебан в неговата възможност за рационално мислене. Само след няколко месеца друг министър ще ни убеждава в ползата от газопроводнивръзки с балтийските регазификатори. Пътуване из лабиринта в търсене на изход! Безболезнен изход обаче няма! Икономическата ни кожица ще бъде съдрана и напълнена със зелена слама. Само почакайте резултатите от американската помощ за софийската топлофикация. Тя ще отвори широко затворените и гурелясали от политика очички на форумните експерти.

 47. 47 Профил на sbs15671504
  sbs15671504
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Petleshev":

  Проектът за нов АЕЦ и тръбата нямат нищо общо. Особено при задаващата се със страшна сила Зелена сделка, тези реактори са почти единствената алтернатива, България да има самостоятелна базова енергия.

  Тъй че, вземи се ъпдейтни малко.

 48. 48 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  къде е караБАСТУНСКИЯ чиновник, да разводни с умни опорки поредното герберско престъпление...

  а дали след 1 час по този повод няма да даде брифинг Тулупа, заради което БНТ, битиви и нова тв ще прекъснат програмите си, за да излъчват на живо? И да каже, че той хваща руски шпиони, докато зарежда Газпром и Росатом с милиардите на българския данъкоплатец... и че газовия конектор с Гърция който строи от 10 години, са го саботирали Баширов и Петров

 49. 49 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  За Топлофикация-Шопия се говореше около 1 млрд. дългове. Нещо у статията нема число по случая...

 50. 50 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1667 Неутрално


  ЛУСТРАЦИЯ
  ДЕ ГЕРБЕРИЗАЦИЯ
  ДЕ КОМУНИЗАЦИЯ
  ДЕ ПУТИНИЗАЦИЯ на ГЕРБорисовите ЕНЕГРИЙНИ ТЕМЕНУЖНИЦИ
  —цитат от коментар 40 на Hawaii

  А аз добавям:
  ДЕНАТОВИЗАЦИЯ
  ДЕЕВПОСЪЮЗАЦИЯ
  АВТОНОМИЗАЦИЯ
  БЪЛГАРИЗАЦИЯ
  но преди всички тези изброени мероприятия трябва да има местна, родна, българска ДЕИДИОТИЗАЦИЯ.

  кратък
 51. 51 Профил на ann311051059
  ann311051059
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Със сектанските крайности до които достигат зелените във фанатизма си скоро ще бъдат 25 милиарда дълговете на българската енергетика

 52. 52 Профил на sarp
  sarp
  Рейтинг: 213 Весело

  Този министър е кадър на ГЕРБ / справка биографията му /и е видно от решенията. Докато не се махне клентализма на ГЕРБ в енергетиката, ще продължът да се увеличават дълговете.

 53. 53 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "Малка" част от на крушката опашката:))
  "Цанков камък" реализира тройната коалиция. Тогава министър на енергетиката е Румен Овчаров, а негов заместник е Корнелия Нинова. Държавата е дала близо 1,5 млрд. лв

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 54. 54 Профил на just
  just
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Значи общият дълг на БЕХ към момента е 2,5 милиарда, а за
  Балкански поток са похарчени 2,6 милиарда. Така само да уточним, че този газопровод е единствено ТРАНЗИТЕН и по него не се доставя газ за България, а само за другаря Вучич
  Тоест Балкански поток работи единствено и само за интересните на Русия, за което заплати България. Като прибавим и другите "енергетици" в схемата - другарят Ковачки и ДС агента Сава/ Меди
  Доганов" с техните централи и АЕЦ Козлодуй изцяло зависим от руско гориво и технология и завършим с монополиста Лукойл, се очертава тоталната зависимост на енергетиката от Русия и
  функции в интерес на същата, и за това са виновни всички управляващи в последните 30-40 години.
  Та да питаме новият шеф, едно въпросче:
  Ще СПРЕ ли Балкански Поток? Чакахме промяната.

 55. 55 Профил на just
  just
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Аз си мисля, че положението в енергийния сектор е много по-тежко.Имаме заровени 5 милиарда лева само в самоварите за Белене и газовата тръба. 100 милиона евро, това са по 200 милиона лева на година само за обслужване на заеми. За пет години още 1 милиард! Представяте ли си какви пари се трошат и крадат?!Значи, само ГЕРБ са профукали над 10 милиарда лева в енергетиката по време на управлението си! Това е абсолютно безумие...! ГЕРБ-ерите са измъкнали от джобовете на всеки един български гражданин по няколко хиляди лева! Онова тлъсто кюфте Теменужка, трябва да я окачат на някой стълб! И не само нея...!
  —цитат от коментар 43 на Petleshev


  Ех , много неумело лъжеш, реакторите за Белене не са поръчани от ГЕРБ, нито Белене е проект на ГЕРБ. Питай другаря Таско Ерменков.
  За централите на Ковачки България плаща около 100 000 000 годишно, държавна субсидия за саждите и отровите които бълват.
  За тръбата няма спор.

 56. 56 Профил на just
  just
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мариана Кълвачева":

  Забравили сте да добавите
  -плюс електрификация и съветска власт, за да е пълен списъка ви.

 57. 57 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 821 Неутрално

  И на какво отгоре си плащат най-високите заплат, пенсионират се на по 50г. и претендират за най-високит пенсии?
  Събаряй!

 58. 58 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#27] от "Das Territorium":Не съм фен на Герб, но не са герберастите само такива. Всички са такива, като се докопат до власт, до един. Управлението на държавното участие не е нещо абстрактно, прави се от хора. Никакъв контрол не помага, трябва да се приватизира и да има фалити, не знам колко пъти трябва да ударим мотиката. Целият социалистически строй фалира, сега откреваме топлата вода. Колко още.
  —цитат от коментар 28 на boevbisser


  Причината е в липсата на контрол. Ако има адекватна прокуратура, която не просто "действа", а показва истински резултати, ако има критични, а не слугински медии, ако има качествена опозиция в Народното събрание, подобни зулуми с власт и обществени пари ще бъдат сведени до много по-малки размери.

  Затова реформирането на прокуратурата и забраната на специални съдилища трябва да е приоритет.

 59. 59 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#56] от "just":

  Напротив, електрификацията е нужна най-вече на вас.
  Нашата вече мина, но вие без ток, без мобилни телефони, таблети и компютри сте една голяма нула.
  Но, времето ще ви покаже как да го живеете тоя живот, няма нужда от никакви съвети.
  Важното е да бъдете здрави и аз ви го пожелавам.

  кратък
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK