Теменужка Петкова: Енергийните дружества не са на загуба, на печалба са

Теменужка Петкова: Енергийните дружества не са на загуба, на печалба са

© Цветелина Белутова, КапиталСлужебният министър на енергетиката Андрей Живков изрече поредица от лъжи на днешната си пресконференция, обяви в изявление министърът на енергетиката в третия кабинет "Борисов" Теменужка Петкова. Нейният наследник обяви днес, че Българският енергиен холдинг е на загуба от 2.5 млрд. лева, като изброи и най-големите длъжници.


Като първа лъжа Петкова изтъкна забележката, че Българският енергиен холдинг (БЕХ), вместо да инвестира в проекти, подпомага финансово дружествата в своя състав. "Бих препоръчала на колегата да прочете устава на БЕХ, за да види, че той не е оперативен, а финансов холдинг, това е основната му задача. БЕХ върши своята работа, като финансира своите дружества", допълни тя.


За финансовото състояние на холдинга тя посочи, че през 2014 година, когато ГЕРБ са поели управлението на страната, БЕХ е бил на загуба 274 млн .лв, а към 31 декември миналата година вече е бил на печалба от 280 млн лв. Като доказателство за доброто финансово състояние на холдинга тя изтъкна и повишаването на два пъти през миналата година на кредитния рейтинг на структурата от ФИЧ.
Теменужка Петкова не се съгласи и с твърденията, че Националната електрическа компания също е на загуба. "През 2014 година НЕК беше на 586 млн лв загуба. Сега е на печалба 46 млн лв.", изтъкна тя.


Бившият енергиен министър обобщи, че работата по слухове се е превърнала в запазена марка на служебното правителство. Петкова допълни, че министрите в него не трябва да правят стратегии, а да се захванат с единствената си задача по конституция - да гарантират честни избори.


Бившият министър отказа да отговаря на въпроси на журналисти, като обяви, че прави изявление, а не дава пресконференция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK