Най-големите кредитополучатели от Банката за развитие бойкотираха срещата с властта

Най-големите кредитополучатели от Банката за развитие бойкотираха срещата с властта

© Юлия ЛазароваНито един ръководител на компания, получила най-големи кредити от Българската банка за развитие (ББР), не се яви на насрочената за днес среща със служебния министър на икономиката Кирил Петков. От осем фирми обаче само две - "Благоевград БТ" и "Транспект", не са изпратили писмен отговор до него.


По-късно през деня от "Транспект" изпратиха в съобщение до медиите своето писмо до министъра на икономиката. В него има нападки към Кирил Петков, че прави внушения, за злоупотреба с обществен ресурс от страна на компанията и че създава тревожност и дискомфорт за работещите в "Транспект" близо 1000 души. Казва се също, че кредитът е с по-висока лихва от тази на търговските банки, обслужва се редовно и е преобезпечен.


В писмата от другите фирми има извинения, че не могат да присъстват, а всички шест отговорили са уверили, че обслужват кредитите си, каза министърът.
"Щастлив съм като принципал, че въпреки критиките за кредитирането на големите компании от ББР поне първата индикация е, че кредитите се обслужват. Остава въпросът дали това е най-доброто харчене на 1 млрд. лева държавни пари", каза Петков. Министърът поясни, че има сигнали, че малките фирми не стигат до кредитите на ББР, и призова подобни сигнали да се пращат в Министерството на икономиката.


Вчера Кирил Петков покани за разговор тримата членове на надзора на ББР, но на срещата дойде само неговият председател Стамен Янев, който е в банката и най-отскоро. Служебният министър на икономиката предложи за уволнение другите двама членове на надзорния съвет на Българската банка за развитие Митко Симеонов и Велина Бурска (какво обясниха те за кредитите вижте тук).


ББР е във фокуса на общественото внимание от няколко дни, след като министър Петков съобщи, че при 1.4 млрд. лв. капитал на държавната банка близо милиард са налети в 8 компании, от които четири може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Вчера се разбра също, че надзорният съвет на финансовата институция не е получавал информация за отпусканите кредити от управителния съвет.


Поканените фирми и техните кредити:


Кредити с размер над 140 млн. лв.


"Слънчев ден" АД
"Благоевград-БТ" АД,
"Роудуей кънстракшън" АД


Кредити с размер над 115 млн. лв.:


"Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет)
"Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД


Кредити с размер над 60 млн. лв.:


"Параходство" БМФ АД
"Транспект" АД
"Инса ойл" ЕООД


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK