ББР отчита, че за 11 години подкрепила 6500 малки и средни фирми

ББР отчита, че за 11 години подкрепила 6500 малки и средни фирми

© Надежда Чипева, КапиталВ опит да се защити, че работи в синхрон с идеята за съществуването си, Българската банка за развитие (ББР) оповести на сайта си колко малки и средни фирми е кредитирала. В свои публикации от години изданието "Капитал" оповестяваше информация за това, че държавната банка, създадена с цел да насърчава малкия и средния бизнес, се е превърнала в средство за кредитирането на големи фирми с политически чадър. С идването на служебното правителство сега за пръв път принципалът на банката - министърът на икономиката Кирил Петков, публично оповести това и прави опити да смени част от ръководството и да промени правилата, по които работи институцията. Действията му срещат силен отпор от представители на банката.


В публикуваната днес информация се посочва, че от 2009 г., когато се трансформира в банка за развитие (след като е създадена като Насърчителна банка - бел. авт.), до днес групата на ББР е подкрепила 18 500 български компании. От тях на 6500 малки и средни фирми са отпуснати над 2.6 млрд. лв. кредитиране или друга форма на финансова подкрепа. "Това означава, че средно на година около 590 компании са били подкрепени от държавната банка. Други над 12 000 компании са получили гаранции по кредити на стойност над 3 млрд. лв.", посочва банката.


Законовата дефиниция за малки и средни предприятия е те да имат под 250 служители и оборот под 97.5 млн. лв. и/или активи под 84 млн. лв. Същевременно на тези критерии отговарят и някои от получателите на огромни кредити от по 150 млн. лв., тъй като някои от тях са новосъздадени компании, без дейност досега и единствено с цел да придобият някакъв актив, припомня "Капитал".
Повече за това как се е употребявала ББР в годините четете тук.


Междувременно Кирил Петков обяви в първата си телевизионна изява, че над 1 млрд. лв. са дадени под формата на кредити на едва 8 фирми.


Банката обявява, че е търговско дружество, което се самоиздържа от дейността си, не работи със средства от държавния бюджет и не е бюджетно предприятие. Освен това за разлика от повечето национални банки за развитие не ползвала пълна държавна гаранция.


ББР към момента е 100% собственост на държавата, а само през миналата година капиталът й беше увеличен с близо 850 млн. лв. заради мерките срещу ковид кризата, прилагани през нея, и за да се финансира придобиването на дял в ПИБ.


Банката посочва, че до началото на кризата всяка година е завършвала на печалба, чиято обща сума е 229 млн. лв., от които около 30% банката е върнала обратно в бюджета под формата на дивидент. През периода 2009 - 2019 капиталът на ББР не е увеличаван, като банката изцяло е самофинансирала дейността си - от собствен капитал (752 млн. лева към 31.03.2020 г.) и от привлечените кредитни линии от чуждестранни финансови институции, се посочва в съобщението.


Обяснява се, че от създаването й като Насърчителна банка през 1999 г. до днес българската държава е повишавала капитала на банката три пъти с конкретна цел: през 2008 г. - с 500 млн. лева като мярка на правителството на Сергей Станишев за справяне с последиците от световната икономическа криза; два пъти през 2020 г. - със 700 млн. лева за антикризисни мерки и 140 млн. лв. за дела в ПИБ.

Според представените данни към края на май одобрените кредити за физически лица, пострадали от COVID-19, са общо 48 865 на обща стойност 230.18 млн. лв. По програмата за подпомагане на бизнеса ББР е потвърдила 1729 кредита за над 254.5 млн. лв. Така общо по двете програми одобрените средства са 484 858 156 лв., или 69.27% от предоставения от държавата ресурс.


Уточнява се, че увеличеният от държавата капитал със 700 млн. лв. е с цел поемане на гаранции към търговските банки, които финансират пострадалите от COVID кризата хора и фирми и по тази линия банката очаква загуби, първите от които вече са отчетени през 2020 г., поради което и банката е излязла на загуба. "Максималният размер на очакваните загуби е равен на внесения от държавата чрез увеличение капитал. Това е причината този капитал да не може да се използва за друг вид кредитна дейност извън гаранционните програми за подкрепа на пострадалите от пандемията", посочват от ББР.


Обясняват, че са наблюдавани от два независими одитора, докладите на които са били оповестени публично на сайта на ББР. Допълват освен това, че са под надзора на БНБ - дистанционен и на място. Централната банка досега не е реагирала на информациите, изнасяни от министъра на икономиката. Пред "Капитал" БНБ оповестява, че последната завършена надзорна инспекция на място в ББР е от 2017 г. Такава е започната и през 2019 г., но е спряна заради корона кризата и е възобновена през 2021 г., като е в процес на приключване. Уточняват, че всяка инспекция проверява и за свързаност и големи кредитни експозиции.


През 2019 г. след установен повишен риск централната банка налага на ББР допълнително капиталово изискване. "Капитал" посочва, че по европейските правила целта на такава мярка е да се покрият рискове "от неочаквани загуби, както и от очаквани загуби, недостатъчно покрити от провизиите", "от подценяването на риска поради недостатъци в модела" и "риска, произтичащ от недостатъци във вътрешното управление, включително вътрешен контрол, мерки и други недостатъци". Допълнителното изискване е запазено и за тази година.


Междувременно тази вечер пред Би Ти Ви бившият вицепремиер Томислав Дончев коментира, че "всичко случило се в ББР трябва да бъде проверено от когото трябва - БНБ, принципала, както е описано в закона". На свой ред и той казва, че е спекулация твърдението, че банката разполага с пари на данъкоплатците. Привлечените от ББР средства са два пъти повече от капитала й, а тя разпределя ресурс, който е даден от други институции като Европейската банка за възстановяване и развитие, обясни той. Допълни, че само една трета от получилите кредити не са малки компании, а само преди 7-8 години този дял е бил много по-висок.


БНБ трябва да одобри членовете на надзорния съвет на ББР, които предложи Кирил Петков, който междувременно успя да подмени одитния комитет. Как реагираха отстранените членове на надзора тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Закривайте тази касичка на мутрите! Съд и затвор за лентяите, които са допуснали това разграбване!

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "А кредитите без залози? Налице са обаче други големи експозиции на ББР, за които няма абсолютно никакви публични данни за заложени активи.
  Такъв е кредитът от над 115 милиона лева от ББР за фирмата „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД – друга фирма свързвана с кръга на Делян Пеевски. ББР не е поискала залог на търговското предприятие, става ясно от данните от Търговския регистър, но не е поискала и никакви обезпечения в имоти."
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160011017231189

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Хотел на Халкидики, сянката на Пеевски… Кой стои зад заем от 115 милиона?
  https://bird.bg/mirragio-bbr-peevski-ultrastroy/

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Клиентите на ББР: 2 милиарда обществени поръчки и 123 милиона дълг към НАП https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159997794281189
  Търсачката открива и 15 фирми кредитополучатели на ББР сред отписаните 3 милиарда дългове през октомври 2020 г. Това означава, че само тогава НАП е отписала 25,5 милиона лева задължения на фирми с кредит в ББР. Има вероятност някои от тези фирми да са се издължили към ББР преди да задлъжнеят към НАП. Дали това е така трябва да каже проверката в държавната банка инициирана от министъра на на икономиката.

 5. 5 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Банки за развитие има във всички страни на Европа. Те са един от символите на държавността.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Цели шест години НАП си е кютала за сметките на българи от "Швейцарския диск" и не е предприела нищо. Накрая немците им пращат спонтанно данни за над 700 сметки на българи в Швейцария и ги притискат да работят. Следват още пет години преписка с Швейцария, която приключва безславно през февруари 2021 г.
  https://bird.bg/nap-swiss-disk/
  НАП за “Швейцарския диск”: Има над 700 сметки, но швейцарците не дават информация

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Колкото и да скачат вината е очеИЗВАДна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Ха! А пък според гербавите бяха 46 000 малки и средни предприятия или нещо в тоя диапазон 😁😁😁

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Весело

  " От тях на 6 500 малки и средни фирми са отпуснати над 2.6 млрд. лв." - за толкова години срещу към 1 млрд. лв на 8 "дребни" фирми, за няма и година. Статистиката е важна, късата памет не е, но услужливата е добре.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#5] от "nhh18551388":

  Ама тук държавата е на мафията бе, ПИКльо :)

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  48 фирми с кредити и обезпечения в полза на Българската банка за развитие, които имат натрупани общо над 97 милиона лева задължения към НАП.
  https://tinyurl.com/t67buw5u

  15 фирми кредитополучатели на ББР сред отписаните 3 милиарда дългове през октомври 2020 г. Това означава, че само тогава НАП е отписала 25,5 милиона лева задължения на фирми с кредит в ББР.
  https://tinyurl.com/anymxmvp

 13. 13 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 999 Неутрално

  А кой е позволил на ББР да извършва рефинансиране на мега кредити от други банки? Това не е класическа търговска банка. Тя няма право да извършва дейности присъщи на търговските банки. Рефинансирането не е инвестиционна пилитика

 14. 14 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 732 Весело

  Ха! А пък според гербавите бяха 46 000 малки и средни предприятия или нещо в тоя диапазон 😁😁😁
  —цитат от коментар 8 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Друго си е да помогнеш с 1 млрд. осем фирми, отколкото 50 000 фирми с по няколко хиляди лева.

  Какво е 50 000 на фона на 8 ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 15. 15 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  "Централната банка налага на ББР допълнително капиталово изискване.
  Допълнителното изискване е запазено и за тази година."

  Работа на една банка е да продава пари. Купуваш, ако си кадърен, подсмърчаш и плюеш в останалите случаи.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 16. 16 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Тея верно ни взимат за канарчета. Дали кредити на 10 000 малки фирми.
  По 10 лева.
  И само на две прасешки фирми. По 200 милиона.
  По техните сметки малки към прасешки е 5000 към 1.
  По моите е обратно.

  Само заради наглостта им трябва да бъдат изтърбушени.
  В момента кредитът е толкова евтин, че всеки може да вземе кредит.

  Всъщност Пресета , Вълци и подобни не искат да вземат кредит, те искат да откраднат едни пари. Затова през нормалните банки не им се получава лесно.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 17. 17 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Да обобщим, близо 5000 малки фирми са получили толкова, колкото 20 , приближени на шайката ГЕРБ! Ово е стандарт!Закривай!

  Sic transit gloria mundi
 18. 18 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  абе въпроса е колко от дадени пари са за малки фирми като СУМА!!!

  не че са дали на 6500 компании по 10 000 лв примерно, а че ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ дадените кредити като СТОЙНОСТ са дадени на мутрите

  банката се очаква да финансира малкия и среден бизнес, НЕ близки до властта съмнителни фирми

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 19. 19 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  ГЕРБавата наглост верно е отвратителна - ВЪН БЕ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 20. 20 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 894 Неутрално

  нагли копелета, нарушили закона и продължават да говорят,
  Затвор!!!

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 21. 21 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 251 Неутрално
 22. 22 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#15] от "petrow1973":

  Това е работа на търговските фирми. ББР не е търговска банка. Правете разлика, Пеевски служители.

  ББР, банка създадена да подпомага микро, малки и средни предприятия. Пише го в устава на ББР. Това, че Мутрата и сие, с парите на данъкоплатците са осигурявали средства на олигарсите, за да си плащат задълженията пред търговските банки трябва да ви говори нещо... т.е. ти с твоя данък си давал кредит на Вълка, дето Борисов уж го гонеше. Ми честито, глупак...

 23. 23 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Ха! А пък според гербавите бяха 46 000 малки и средни предприятия или нещо в тоя диапазон 😁😁😁
  —цитат от коментар 8 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Не вярвам в България изобщо да има толкова малки и средни предприятия, особенно ако според ББР средно предприятие е 250човека или по-малко.
  Според мен, по българските реалности, това никак не е средно предприятие, ако даваш препитание на 250 човека, па дори и дап са шивачки.

  Пак ни вземат за балъци, но този път няма да мине номера.
  За 12г, 6500 малки и средни предприятия, това прави по 2 фирми на работен ден.
  Повече от сигурн съм, че са отпускали по 10 000лв оборотни пари.

 24. 24 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ивайло Мирчев

  Ето как ББР се използва за "куче касичка" на олигархията: Във връзка със запитване на БНТ от Банков надзор (БНБ) отговорили, че последната пълна надзорна проверка на ББР е извършена през 2017 г., а проверка започнала през 2019 г. не била завършена заради ковид пандемията.
  Да припомним малко факти от времето на Мавродиев начело на ББР: портфейлът от кредити към нефинансови предприятия от 773 млн. в края на 2017 достига 1.6 млрд. лв. в края на 2019. Налице е рязък ръст над 100% само за две години! Няма друга банка с такъв ръст на кредитите в банковата система. За същия период кредитите на банките към нефинансови предприятия са нараснали с едва 10%. ББР регистрира 10 пъти по-висок ръст от този на системата, но това “издуване” не е обезпокоило Банковия надзор и не е станало причина да завършат започната през 2019 г. надзорна проверка в разумен срок.
  Това че ББР бе използвана от управляващите, за да финансира дружества и банки пряко или непряко контролирани от близки до властта олигарси не е обезпокоило “независимия” банков надзор, ръководен от бившия финансов директор на получиталата държавна помощ през ББР Първа инвестиционна банка.
  Неформалната свързаност на някои от кредитополучателите на ББР, разкрита в редица публикации от този период, които съставляват потенциални нарушения на чл. 395 от Регламента за кредитните институции също не са станали причина за безпокойство в Банков надзор.
  При капитал от 796 млн.лв. в края на 2019 лимитът за големи експозиции на ББР е бил 199 млн. лв. Повтаря се познат сценарий в БНБ - пак не чули, не видели и не разбрали. Тук с особена острота възниква въпросът за обществената и професионалната отговорност от бездействието на тази “независима” институция и нейните ръководители по казуса за “управлението” на ББР.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  Корупция, корупция, корупция......

 26. 26 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  "Законовата дефиниция за малки и средни предприятия е те да имат под 250 служители и оборот под 97.5 млн. лв. и/или активи под 84 млн. лв. Същевременно на тези критерии отговарят и някои от получателите на огромни кредити от по 150 млн. лв., тъй като някои от тях са новосъздадени компании, без дейност досега и единствено с цел да придобият някакъв актив, припомня "Капитал"."
  Всичко това е много тревожно според всичко горе цитирано. Да се дават на фирми без никаква реална дейност и без никакво обезпечение 150 милиона лева е направо престъпление. Това показва,че тези фирми никога няма да могат да възстановят тези пари и българския данъкоплатец пак ще пие една студена вода. Това са умишлено създадени фирми от бившите управляващи,за да бъде откраднат един милиард лева от всички нас. Тези големи суми не са дадени на случайни хора. Ако аз направя компания без никаква дейност и без активи за обезпечение,кой би ми дал 150 милиона лева??? За последно Герб пак се опитаха да ни изработят.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 945 Неутрално

  А колко от малките фирми са били приближени на големите фирми с огромни кредити?

 29. 29 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До #24 Savebg Трябва ли нещо да те учудва за БНБ? Там са същите хора,които допуснаха ограбването на банка КТК единствено го няма Иван Искров. Останалите играчи са същите. Те са подготвяли същата съдба да имат ББР и ПИБ,тоест да бъдат разграбени,а главния прокурор и той е същия,който "наблюдаваше" разграбването на КТБ...

 30. 30 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Тези глупаци не разбират ли, че колкото повече привеждат такива ... "аргументи", толкова повече си го набиват?

 31. 31 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  ББР е кредитирала 18600 фирми,от които 6500 малки и средни...Това е 1/3 от кредитираните фирми,а останалите 2/3 какви фирми са??? Много ясно големи фирми на наши хора с малък лихвен процент,защото в търговските банки лихвения процент е висок. Сега искам да попитам господата от Герб тази банка,на която две трети от кредитополучателите й са големи компании изпълнява ли ролята,за която е създадена???

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Бройката е внушителна на пръв поглед, но детайлите са важни и те са , че по-голямата част от кредитите са съсредоточени в "шепа фирми" на "наши хора"!

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тези "банкери" "плачат за затвора"!

 34. 34 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#22] от "diegos":

  Това е работа на търговските фирми. ББР не е търговска банка.

  А бе умнио!
  Да си прочел случайно чл. 8 от устава на ББР???
  За тебе специално:"(3) Банката предоставя кредити ПРЯКО или чрез търговски банки-посредници.
  Чукча не читатель, чукча писатель:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на vinety...
  vinety...
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Вън бе, мутри на ГЕРП! Опростачихте държавата............... наглеци! Заедно с БСП и ДПС за ръчичка и да ви нЕма!

 37. 37 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1109 Любопитно

  Емо Хърсев по БНР обясни че у ББР нема пари на данъкоплатците.
  Тука що не писАхте за това изказване????

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Не ни ли писна да покриваме 'железните' кредити (пардон - кражби) на прасето. То не бяха загубите в КТБ, 120 милиона за акции в ПИБ, 75 милиона на колекторска фирма да изкупи лошите му кредити, а сега и това. Силно се съмнявам, че от негои фирмите му ще видим и лев обратно.

 40. 40 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 17 Неутрално

  ще се подърпат, подърпат гербавите калинки, ама колко па толко да се дърпат

  Чегъртай гербиджа

 41. 41 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 241 Неутрално

  А корабче плува ли гербидж?

 42. 42 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#19] от "ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА":

  Не е само герберска наглост, друже...най-паче е дъпъсъ (библиотекарска, ДС наглост)
  Боко е част от пейзажа, другите са по-опасни - агент сава (а.доган), пеевски и цялата обслужваща ги кохорта....всички тези в зандана завинаги.....иначе няма управия...

 43. 43 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 717 Гневно

  До коментар [#39] от "Ivaylo Konstantinov":

  Прасето пеевски е такъв....заграбване....и загробване....пример Булгартабак и много други...просто краде мангизите...и след него потом, трева не никне....и за тези си действия има солидна подкрепа....
  Смятайте каква власт сме имали от симо ментата (царя) до сега....то не бяха ония велчевите, оня севлиевски дето за 3 месеца минестерстване си направи плажен комплекс......

 44. 44 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 717 Гневно

  ...след него погром, трева не никне...

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  "банката изцяло е самофинансирала дейността си - от собствен капитал (752 млн. лева към 31.03.2020 г.)"
  И откъде е дошъл този собствен капитал в държавната банка?

 46. 46 Профил на Vanko Ivanoff
  Vanko Ivanoff
  Рейтинг: 11 Неутрално
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Е, тия много елементарно се опитват да водят за носа данъкоплатците, но и коментиращите не са успели да разберат нещо основно:

  Тези кредити не са предоставени от ББР. ББР е като пощенска кутия и сключва договори с останалите банки, на които предостява държавен ресурс по дадена съставена програма. Търговска банка "Х" (хикс) намира клиент, договаря се с него, сключва договор, а ББР се води съкредитор. Съкредитор, защото банката "Х" също осигурява средства (обикновено по равно или при облекчени за набавяне условия). Каква е нуждата на търговските банки да включват ББР? Просто им осигуряват евтин ресурс и останалите банки могат да кредитират при лихвени нива с няколко процента надолу, което пък ги прави много интересни за клиентите.

  Това клиенти ли са на ББР? Само формално. Представител на ББР не се среща с кредитополучателите. Те не ги познават. ББР не оценя обезпеченията. Те дори не са ги виждали. Клиентите получават заема и го връщат на другата търговска банка, която участва и кредитира наравно с ББР.

  Каква е разликата с големите кредити? При тях клиента се е договорил директно с ББР, там е провел срещите си, те са го оценяли, предложили и одобрили. Това са кредити на ББР, друг кредитор не участва. За разлика от малките и средните кредити, които са дадени от други банки, а ББР е само формата, през която държавата налива пари в банките за кредитиране.

  Накрая ще се окаже, че всъщност ББР пряко е отпускала кредити основно на големи корпоративни клиенти, а останалото са го вършили големите банки. Дали е коректно да си отчитат кредитите като свои, всеки може да прецени.

  Има Централен кредитен регистър. Би било много интересно да се види там как са заведени тези кредити, да не се окаже накрая, че са отчетени 2 пъти или пък че се прави опит да се отчетат 2 пъти. Според мен там информацията ще е коректна, не е лошо да се направи справка.

  И още нещо, което ме дразни последните дни. Всички твърдят, че банката е в отлично състояние, но размера на големите кредити е сериозен процент от портфейла и. Няма как и двете неща да са верни едновременно. Съществува понятие като "диверсификация на риска". Ако 2/3 от стойността на отпуснатите кредити е съсредоточена в 3 или 5 процента от клиентите, тази банка е заминала. Какво се случва, ако утре 2 от огромните кредити изгърмят? А там има и свързани лица! Що за изводи относно състоянието на банката, щом е толкова зависима от състоянието на няколко клиента?

 50. 50 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Като чета коментарите излиза, че една малка или средна фирма може да вземе толкова кредит, колкото и една голяма фирма. Интересно, ако някоя малка фирма беше получила 1млрд кредит, как щееше да изглеждат коментарите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 51. 51 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#37] от "bruno__dante":

  Е какво да пискаме срещу поредната лъжа? :))) Нали за да изкупи 20% от ПИБ, на ББР й се "наложи" да си увеличи капитала с няколкостотин милиона? Тези пари откъде дойдоха - а/от държавата (демекот данъкоплатците), б/от небето и в/от върнатите лихви от кредитите на Вълка, ПееФски и Домузите? :))))

 52. 52 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Промени се предназначението на банката, защо не я оставите да работи? Останалото е социализъм и ленинизъм другари!

  agent
 53. 53 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Името на тази държавна банка беше Насърчителна банка. Колкото и пиарски информации да пускат, няма да изтрият впечатлението, че не помагат на нормалния бизнес. Добрата идея е превърната в прасешка кочина, от която мирише на политическа корупция и струи безхаберие.

 54. 54 Профил на azx201051999
  azx201051999
  Рейтинг: 5 Неутрално

  За малките фирми малко, но от сърце.

 55. 55 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До #24 Savebg Трябва ли нещо да те учудва за БНБ? Там са същите хора,които допуснаха ограбването на банка КТК единствено го няма Иван Искров. Останалите играчи са същите. Те са подготвяли същата съдба да имат ББР и ПИБ,тоест да бъдат разграбени,а главния прокурор и той е същия,който "наблюдаваше" разграбването на КТБ...
  —цитат от коментар 29 на Toni Ivanov


  Да сравняваш КТБ с ПИБ не е уместно. Едната беше приключена набързо и всичко беше разграбено, другата си е я има и си съществува години наред. Само се говорят някви апокалиптични сценарии, които не се сбъдват.

  Обичам да слушам само себе си
 56. 56 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#51] от "chicho_gosho":

  Ето малко информация по темата, че не трябва само със заучени фрази да се живее:

  https://business.dir.bg/banki-i-finansi/emil-harsev-parite-v-bbr-ne-sa-ot-danakoplattsite-a-ot-finansoviya-pazar

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK