От БНБ зависи ще получат ли одиторите достъп до досиетата в Банката за развитие (допълнена)

От БНБ зависи ще получат ли одиторите достъп до досиетата в Банката за развитие (допълнена)

© Юлия ЛазароваУправителният съвет на Българската банка за развитие (ББР) е отказал да предостави на Одитния комитет кредитните досиета, съобщи на брифинг тази сутрин служебният министър на икономиката Кирил Петков и обяви, че тази сутрин сезира за това БНБ.


Цитира управата на държавната банка, която уведомила одитния комитет, че "информацията за кредитния одит е готова, но няма да ви я дадем".


Министърът посочи, че отказът е нарушение на текст от Закона за независим одит. Той изрази надежда, че БНБ ще реагира на сигнала му още днес и до края на деня одитният комитет, назначен от него, ще има достъп до досиетата. Напомни, че като принципал няма право да се меси в оперативната работа на банката.


Искам тази банка да заработи перфектно до края на този мандат. Това е задачата на моя мандат. Ако Одитният комитет няма достъп до информацията, тази стъпка не може да бъде направена.Кирил Петков,

министър на икономиката


Петков обяви и че заради краткия живот на служебното правителство няма време "да си играем на показал, не показал. Искаме веднага да вкараме цялата ликвидност в помощ на малкия и средния бизнес", каза още Петков.


Преди около седмица той предложи в устава на банката да се запише, че отпусканите от нея заеми са с таван от 5 млн. лв. Днес обяви, че управителният съвет не е изпратил на БНБ за одобрение обновения устав, а освен това по закон нямало срок за това.


По-късно от ББР отговориха чрез съобщение на сайта си на министъра. В него посочват, че за да влезе в сила новият устав, то той трябва да бъде одобрен от БНБ и вписан в Търговския регистър. Докато това станело обаче от банката обявяват, че ще спазват тавана от 5 млн. лв., когато не става дума за кредитни институции. Освен това обявяват, че са предоставили на одитния комитет исканата информацията като едновременно с това банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и БНБ. Малко след встъпването си в длъжност Петков съобщи, че над 1 млрд. лв. кредити от ББР са постъпили в едва 8, при това големи, фирми и напомни, че банката би трябвало да се занимава с отпускане на кредити на малки и средни предприятия.


Как е употребявана банката през годините четете тук.


"В този момент нашата задача, която ще чуете до края на седмицата, е да имаме една обща програма всичките институции, от които можем да финансираме малките и средните предприятия, да имат едни общи правила", каза Петков.


В отговор на въпрос той увери, че ББР е много ликвидна в момента, изглежда напълно стабилна и в "перфектно финансово състояние".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK