Макар и не на власт ГЕРБ затвърди позициите си в енергетиката

Валентин Николов

© Цветелина Белутова, Капитал

Валентин НиколовИзбори 2023

Задвиженият от ГЕРБ конкурс за високите постове в енергетиката дава резултат по време на служебното правителство. Така начело на Българския енергиен холдинг има ново ръководство, съобщава "Капитал".


Бившият депутат и оглавявал няколко пъти енергийната комисия в парламента Валентин Николов е назначен за изп. директор, а в съвета на директорите влизат Диян Димитров (досега член на СД на ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (досега член на СД на ДП "Радиоактивни отпадъци" и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй") и Стелиян Коев (досега финансов директор на "Мини Марица-изток), както и Александър Църноречки.


Изданието припомня, че последният е бивш пиар на холдинга и тъй като дори не е участвал в конкурса, за над месец е било блокирано вписването на новото ръководство. В допълнение, неговият баща Пламен Църноречки работи в дружество от структурата на БЕХ - той е директор на "Булгартел".


Под шапката на БЕХ са НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи надхвърлят 7 млрд. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK