Външен за финансовото министерство екип търси резерви в бюджета

Външен за финансовото министерство екип търси резерви в бюджета

© Надежда Чипева, КапиталВъншен екип е влязъл в Министерството на финансите, за да работи съвместно с дирекциите и да се потърсят резервите при изготвянето на проектобюджета за следващата година. Това съобщава в интервю за "Капитал" финансовият министър Асен Василев.


Обяви, че очаква до две седмици да започне публичен процес по бюджетиране.


Защото това не е нещо, което Министерството на финансите или администрацията да реши сама. Тук трябва обществото да се съгласи - такива са ни приоритетите, искаме да харчим толкова пари за х, толкова за у, толкова за z.


Асен Василев,

министър на финансите
Това са не толкова реформи, а обществени избори, които трябва да се случат, допълва той като обяснява, че досега процесът е вървял "малко на автопилот" - каквото е било миналата година плюс 5% и тук-там да се намести някой голям проект.


В отговор на въпрос посочва, че би махнал неравнопоставеността в обществото, като започнат да се внасят пълни осигуровки и на държавните служители, а не да се правят трансфери от бюджета към фонд "Пенсии", за да се компенсира дефицитът.


"Сега основно държавното обществено осигуряване, но и здравната каса генерират огромни дефицити, които се покриват с трансфер от бюджета по усмотрение на политиците на деня. Ако парите влязат като осигуровки, дефицитите биха били много по-малки, съответно ще има по-малко политическо вмешателство", аргументира се той.


Коментира, че досега помощта за бизнеса заради коронакризата е била с пари от бюджета, но след като вече никой сектор няма забрана да работи, трябва да се търсят извънбюджени възможности за подпомагане, а мерките да се ориентират към тези сфери, чието възстановяване ще е бавно и трудно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK