Служебният кабинет ще подготви актуализация на бюджета

Служебният кабинет ще подготви актуализация на бюджета

© Лили ТоушекСлужебният кабинет подготвя актуализация на бюджета, която ще внесе в момента, в който има действащ парламент. Това обяви министърът на финансите Асен Василев по време на брифинг днес. Обясни, че актуализацията цели да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по антикризисните мерки."Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече в пари бюджета. От тази гледна точка е много важно да си дадем сметка, че държавата не произвежда пари - тя взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, така че да подпомогне икономиката", коментира още Василев.


Допълни, че при тази актуализация няма да се увеличава заложеният в Закона за държавния бюджет дефицит от 4.9 млрд. лв.


Нуждата от актуализация е заради това, че антикризисните мерки за бизнеса и хората не бяха заложени за след края на май. В същото време, за да се направи актуализация, е нужно да има действащ парламент.


Междувременно в интервю за "Капитал" Асен Василев обяви, че до 2 седмици очаква да започне процедурата по съставянето на бюджета за идната година. Той е вкарал в Министерството на финансите външен екип, който заедно със служителите да намери възможните резерви, а освен това смята, че формирането на бюджета трябва да е публично, за да реши обществото какви разходи да се правят и какви - не.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK