Статистиката потвърди, че икономиката се е свила с 1.8% до март

Статистиката потвърди, че икономиката се е свила с 1.8% до март

© Лили ТоушекПрез първото тримесечие на годината сезонно изгладените данни за брутния вътрешен продукт (БВП) показват спад от 1.8% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и повишение от 2.5% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. Това обяви Националният статистически институт. Такива бяха и експресните му оценки, представени през май.


По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през първото тримесечие е 27.054 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3912 лв.


Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност е 23.128 млрд. лв. по текущи цени.
Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 2.2% и запазва равнището си отпреди година. Индустриалният сектор намалява относителния си дял с 0.6 процентни пункта до 26.5%. Относителният дял на най-големия сектор - този на услугите, се увеличава до ниво от 71.3% при 70.7% през съответния период на предходната година.


За крайно потребление се изразходват 84.1% от произведения БВП. Инвестициите формират 13.9% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.


Спрямо година по-рано през първото тримесечие брутната добавена стойност се понижава с 1.7%. Спадът се определя от регистрираното намаление в сектора на културата, спорта и развлеченията, дейности на домакинствата като работодатели и др. с общо 7.3%. В добивната и преработващата промишленост спадът за година е с 6%, при търговията, ремонт на автомобили и мотоциклети, хотелиерство и ресторантьорство - 5.8%, в строителството - с 3.6%.


По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически спад има износът на стоки и услуги - с намаление от 5.9%. Вносът на стоки и услуги се увеличава с 1.9% в сравнение с първото тримесечие на 2020 г.


По предварителни данни за първото тримесечие на 2021 г. спрямо предходното крайното потребление нараства с 2.1%, докато бруто капиталообразуването намалява с 2%. Износът на стоки и услуги повишава равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 6.7%, а вносът на стоки и услуги - с 2.7%.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Цитат:
  Статистиката потвърди, че икономиката се е свила с 1.8% до март

  -------
  Ще се изкажа свърх-ултра-мега-крайно акадедемично, т.е. чисто жълтопаветно - свидетели сме на отрицателен РАСТЕЖ и отрицателна ДЕФЛАЦИЯ...

 2. 2 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Цитат:Статистиката потвърди, че икономиката се е свила с 1.8% до март-------Ще се изкажа свърх-ултра-мега-крайно акадедемично, т.е. чисто жълтопаветно - свидетели сме на отрицателен РАСТЕЖ и отрицателна ДЕФЛАЦИЯ...
  —цитат от коментар 1 на Аскет


  Разтълкувай ми термина "отрицателна дефлация" моля...

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Любопитно

  "Относителният дял на най-големия сектор - този на услугите, се увеличава до ниво от 71.3% при 70.7% през съответния период на предходната година."

  Не мисли какво ще се случи с икономиката ни, когато повечето колцентрове и чужди ИТ представителства решат да затворят врати......Само около 30 - тина процента от БВП се формира от производство, а и там голяма част от този сектор се пада на чуждестранни инвеститори, държащи пазара у нас в дадения сегмент като Лиебхер, например !

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Обикновено това не става или ако става не става за един ден, а доста дълъг период, през който пазара има време да се настрои.

  Проблемът е ако имаш няколко големи фирми/работодателя и по някаква причина един фалира или се изтегли. Това се случва доста по-често и е реален проблем в съвременните икономики. При което правителствата почват да се чудят как да ги спасят, задържат, дадат преференции, бла, бла.

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Разтълкувай ми термина "отрицателна дефлация" моля...
  —цитат от коментар 2 на Драгомир Дончев


  Никога не съм крил, че това е СМИСЛОВ плагиат...

  Едно време, га автентичното СДС бе на власт, за да не се вълнува излишно и ОТРИЦАТЕЛНО народонаселението, Титаните на Икономическата Мисъл - Иван Костов, Муравей Радев и Иван Нейков въведоха (една ли е тяхна находката) отрицателен РАСТЕЖ - т.е. не е спад, а отрицателен растеж.

  За да се отъркам до тия Титани на Икономическата Мисъл Ази пък въведох термина отрицателна ДЕФЛАЦИЯ, даже понякога ЗАСИЛВАМ с ГАЛОПИРАЩА ОТРИЦАТЕЛНА дефлация...

  И народонаселението е спокойно - след като имаме дефлация сме изправени пред рухване на цените.

  Повтарям - отрицателен РАСТЕЖ и галопираща отрицателна ДЕФЛАЦИЯ звучи много по-ведро и по-успокояващо, отколкото идотското СПАД и галопираща инфлация...

  ---
  заб. смятам знаеш като се натрупат два минуса какво става...

 6. 6 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  една ли е тяхна находката
  —цитат от коментар 5 на Аскет

  една = едВа...

  Лапсус клавиатурус!

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2610 Весело

  “изгладените данни за брутния вътрешен продукт (БВП) показват спад от 1.8% ”

  “Да вярваме на истината” от Габрово за непрекъснатия растеж на БВП при ГЕРБ!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5173 Неутрално

  Ако е само 1,8 % не е страшно

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2610 Весело

  До коментар [#5] от "Аскет":


  “Повтарям - отрицателен РАСТЕЖ и галопираща отрицателна ДЕФЛАЦИЯ звучи много по-ведро и по-успокояващо, отколкото идотското СПАД и галопираща инфлация...”

  Същата ведрина внисат и финансови-икономическите творби : отрицателна доходност (вместо “кражба” или поне “загуба на инвестиция”); “отрицателна лихва” (вместо субсидиране/раздаване на пари на банките). Дори Емил Хърсев има идея за въвеждането на “тъмната материя” и “тъмната енергия” в икономиката. Тъй де, както тия били представлявали към 70% от Вселената, така в икономиката има 70% от дейностите, които не се отчитат/не се плащат данъци - спане, ядене, мислене, писане във форум. Кажи речи 100% от дейността на един трол.
  Вие като сте се замислили: Дали икономическата мисъл няма да роди “отрицателни данъци”; “отрицателна ваксинация (вече имаме “отрицателен тест”), “отрицателен живот” (индиректно е въведен “отрицателен пенсионен живот” с правната норма за увеличаване на пенсионната възраст с увеличаването на средната продължителност на живота)? Това че, човек е сключил осигурителен договор за 40 години, няма значение за пишман-икономистите да бъде удължен или анулиран - ППФ за благоденствието на “калинките”.
  Има един постулат в Правото - отрицателни факти не се доказват. Не може да отидеш в съда и да искаш да те обяви, че не си крадец (както се случи със Стефан Софиянски). В свидетелството за съдимост пише, че “няма данни за извършени престъпления”, но може да си една скрита (измислена) Мата Хари. Досущ като в кратката характеристика на ваксините - “няма данни за имунитет” и ... Мата Хари на мерките вършее с пълна сила - “шкафчето” ще се напълни със сертификати (тестове, ваксини, вменяемост, гаранции, ваучери и други обещания и вярвания).

 10. 10 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 370 Неутрално

  БВП или Брутния Вътрешен Продукт е възможно най голямата лъжа създадена от комунисти като Кейнс. БВП уравнението включва 4 компонента като единия от тях е парите похарчени от държавата. Всеки знае че държавата няма пари, а те са на данъкоплатците. Когато държавата няма пари тя трябва да напечата такива за да може да финансира държавната мафия.

  Та и свиване на БВП с 1,8% не значи нищо при условие че държавата е напечатала хартийки и и ги е наляла в джобовете на няколко мафиоза. Ако тия хартийки ги нямаше напечатани сигурно икономиката щеше да се е свила с 20%. Но понеже живеем в развития комунизъм такива статистики не се публикуват.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK