"Фич": Проверката в банката за развитие не засяга рейтинга ѝ засега

"Фич": Проверката в банката за развитие не засяга рейтинга ѝ засега

© Associated PressОценката на Fitch Ratings за Българската банка за развитие не е засегната от започналата проверка от Министерството на икономиката на това как са отпускани кредитите. Причината е, че рейтинговата агенция не очаква промяна в подкрепата за ББР от страна на правителството.


Но ако бъдат открити нарушения, щетите върху репутацията на банката може да се отразят на способността ѝ да изпълнява мисията си да подпомага развитието на икономиката или да привлича международно финансиране. Това би могло в средносрочен план да се отрази негативно на рейтинга ѝ.


Това се казва в съобщение на Fitch Ratings, разпространено днес. В него накратко се разказва какво точно се проверява в банката и какви персонални промени в надзорния ѝ съвет са направени.
Преминавайки в зоната на хипотезите, рейтинговата агенция казва, че ако бъдат установени загуби, засягащи капитала на ББР, и държавата не ги покрие или ако се стигне до намаляване дела на отпуснатите от нея заеми с държавни гаранции или свързани с държавата кредити, то не е изключено в средносрочен план рейтингът ѝ да бъде понижен с една стъпка под този на България (BBB с положителна перспектива).


"Фич" продължават да смятат, че правителството ще подпомага ББР, защото тя е държавна, финансирането и кредитирането ѝ в значителна степен са гарантирани от държавата, а и през нея все пак правителството може да изпълнява определени политики.


Агенцията припомня, че съгласно регулациите на ЕС българското правителство е ограничено във възможността да предоставя извънредна помощ на ББР, още повече че няма ясно разделение между ролята ѝ да провежда политики и да извършва търговска дейност. Въпреки това очакването на агенцията е, че държавата ще действа изпреварващо и ще предотврати евентуално рухване на банката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK