В "източените" от служебния кабинет язовири израсла трева

Кирил Петков, министър на икономиката

© Юлия Лазарова

Кирил Петков, министър на икономикатаТрите язовира, в чиито ремонти министърът на икономиката Кирил Петков установи нарушения, не са предадени за експлоатация шест месеца след края на работата и плащането. Това съобщи на брифинг Петков.


Вчера представители на ГЕРБ обвиниха служебното правителство, че е наредило язовирите да бъдат източени в последните дни с предизборна цел.


След като Петков съобщи, че държавното дружество "Монтажи" е дало милиони авансово на частни фирми за ремонт на язовири, които или не са били извършени, или са некачествени, предшественикът му на министерския пост Лъчезар Борисов, който сега е кандидат-депутат от ГЕРБ заяви: "За пореден ден опровергаваме откровена лъжа на служебното правителство, превърнало се в предизборен щаб на кандидат-президента Румен Радев. Допреди няколко дни язовир "Пазар дере" не е бил "локва". Той е бил умишлено източен, за да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото".
"Ако не беше трагично, щеше да е смешно", каза в отговор днес Петков. И добави иронично: "Освен че съм изпуснал и трите, съм ги и затревил". Министърът поясни, че и трите язовира - "Пазар дере" в Ловешко, "Златин войвода 3" и "Златин войвода 4" в Сливенско се водят по документи в ремонт и не са годни за завиряване. Те са с отворени шлюзове, за да изтича водата след всеки голям дъжд. Точно преди Нова година е била свикана комисия за предаването на трите язовира, извършено е плащането, но реалното използване все още не се е случило, каза министърът. Общата сума за ремонта на трите е близо 5 млн. лв. като ремонтът е възложен на едно дружество, добави той. Проверката му е показала, че калкулираните цени на превоза на скална маса са били пет пъти над пазарните.


"Това са първите ми три проверки, когато видях същите празни затревени язовири, разбрах, че проблемът е систематичен", каза Петков.


Общо 400 язовира са предадени за ремонт, като държавата е отделила 631 млн. лв. за целта - 500 млн. лв. са дадени от бюджета, а 130 млн. лв. от Българската банка за развитие.


Междувременно прокуратурата съобщи, че се е самосезирала след съобщението на министъра през уикенда и е изискала от него всички документи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK