"Булгартрансгаз" отчита над 250% ръст на задълженията през 2020 г.

"Булгартрансгаз" отчита над 250% ръст на задълженията през 2020 г.

© Георги КожухаровНад 250% ръст на задълженията до 2.57 млрд. лева отчита държавният газов оператор "Булгартрансгаз" през 2020 г. От финансовия отчет на дружеството се вижда, че задълженията към банки се увеличават от 391 млн. лв. до 922 млн. лв., а търговските и други задължения на дружеството скачат от само 10 млн. лв. в началото на 2020 г. до внушителните 1.25 млрд. лв. в края на годината, съобщава "Капитал".


Заедно с това наличните парични средства и еквиваленти в "Булгартрангаз" намаляват от 572.3 млн. лв. до 336.5 млн. лева. На този фон дружеството отчита печалба 115 млн. лв. от оперативната си дейност - пренос на природен газ. Но след приспадане на огромните курсови разлики и данъците реалната печалба за периода е 72.5 млн. лв., като намалява с над 30% на годишна база.


Така в годината, в която се изграждаше продължението на "Турски поток", финансовото състояние на "Булгартрансгаз" драматично се влошава. Разбира се, срещу всички тези разходи и задължения стоят инвестициите в нова газопреносна мрежа, които поне на теория би трябвало да се изплащат в бъдещите години.


Повече четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK