БНБ одобри кандидатите на кабинета за шефове на банката за развитие

Предложените от служебния министър Кирил Петков хора за ръководството на банката за развитие, получиха одобрение от БНБ.

© Велко Ангелов

Предложените от служебния министър Кирил Петков хора за ръководството на банката за развитие, получиха одобрение от БНБ.Българската народна банка (БНБ) публикува на сайта си днес обновен списък на хората, за които има издадени одобрения да бъдат членове на управителни и надзорни съвети на кредитни институции. Последните попълнения в списъка са имената на предложените от служебния икономически министър Кирил Петков бъдещи членове на надзорния и управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР), се вижда от сайта на централната банка.


Одобрение са получили предложените от министъра за членове на надзорния съвет Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор.


За членове на управителния съвет и изпълнителни директори одобрение имат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Георгиев е бил изпълнителен директор на банка "Биохим" още през 90-те, по времето, когато е държавна. Тогава председател на надзора на банката е съветникът на премиера Жан Виденов Владимир Жеглов, като в по-късни години Георгиев е бил в управата на неговата "Дир.БГ". Бил е главен финансов директор на "Ален мак", а в последните години и във фирмите на бизнесмена Георги Василев. През 2014 г. е водач на листа в 23 МИР - София, на неговата партия "Република БГ".
Арабаджиев е лицензиран инвестиционен консултант, бил е портфолио мениджър в ОББ и "ОББ асет мениджмънт", а после инвестиционен мениджър в застрахователя "Уника". Той от години е част от "Зелено движение" и на последните избори включително беше кандидат-депутат от коалицията "Демократична България", в което той влиза.


Третият одобрен от БНБ за член на управителния съвет е Крум Георгиев - кадър на ОББ, като е заемал позиции в риск мениджмънта на банката.


Така пада поредната пречка пред смяната на ръководството на ББР, която служебният икономически министър Кирил Петков се опитва да прокара вече близо месец. Още в началото на мандата си той изнесе информация за големите експозиции на банката, а след това влезе в конфликт с ръководството й - двама от членовете на надзорния съвет не се отзоваха на поканата му за публично изслушване и той обяви, че ги отстранява, а управителният съвет отказа да предостави информация на назначената от него комисия за проверка на банката, а впоследствие и на одитния й комитет, припомня "Капитал".


Двама от досегашните надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват решението на министъра и така формално още не са отстранени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK