Председателят на енергийната комисия се оплака на президента от проблемите в сектора

Председателят на енергийната комисия се оплака на президента от проблемите в сектора

© Прессекретариат на Държавния главаПредседателят на Комисията за за енергийно и водно регулиране Иван Иванов е поискал среща с президента Румен Радев, на която е споделил кои са нерешени през годините належащи проблеми в енергетиката и е посочил, че в сектора има нужда от реформа. Това се разбира от съобщение на прессекретариата на държавния глава.


Иванов е отчел, че забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция, чието изграждане продължава вече 12 години, е сериозен проблем. Според Иванов редица въпроси има и с изграждането на българската част от газопровода "Турски поток". "Липсата на разклонения на газопровода до градове от Северна България като Свищов, Козлодуй, Лом и Видин показва, че това е само транзитен газопровод, построен изцяло с български средства, без яснота дали те ще могат да бъдат възстановени от транзитните такси при ниските обеми на пренос", подчертал председателят на КЕВР.


Тези два проекта са сред любимите на бившия вече премиер Бойко Борисов, който, докато беше начело на държавата, неведнъж подчертаваше тяхната важност и как благодарение на неговото правителство България ще получи енергийни независимост, диферсификация на източниците на природен газ и сериозно приходи от по-ниската цена на горивото и транзитните такси.
Преди година Борисов влезе в остър конфликт с Иванов заради негов коментар за цената на парното. Впоследствие ГЕРБ опитаха и бърза смяна на ръководството на КЕВР. В крайна сметка съставът на комисията беше подменен частично.


Председателят на енергийната комисия се оплака на президента от проблемите в сектора

© Прессекретариат на Държавния глава


Председателят Иван Иванов запази поста си, след като предложеният от ГЕРБ за неговото място кандидат Пламен Младеновски се оттегли от надпреварата заради "наложеното мнение в обществото, че изборът ще бъде осъществен нагласено, а не на база неговите експертни качества". Според източници на "Капитал" дотук се е стигнало след отказ на Младеновски да мине интервю за поста с депутата от ДПС Делян Пеевски.


Радев: енергийна стратегия да е приоритет


Президентът и председателят на енергийния регулатор са обсъдили и тежкото състояние, в което се намира ТЕЦ "Марица-Изток 2" и необходимостта от устойчиво решение за бъдещето на въглищните електроцентрали. Двамата са се обединили около тезата, че България има остра нужда от национална енергийна стратегия, която да даде повече яснота и предвидимост за бъдещото развитие на българската енергетика в контекста на прехода към по-ниски въглеродни емисии и защита на работещите в сектора.


"Изработването на енергийна стратегия следва да бъде сред първите задачи на следващото управление", посочил президентът. По думите му в енергетиката са необходими устойчиви и дългосрочни решения, които да дават предвидимост за хората и бизнеса. В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебния кабинет, има иновативни енергийни проекти, които могат да допринесат за развитието в тази посока, казал още държавният глава.


Президентът е поискал по-ниски цени на тока и парното


Румен Радев е призовал ръководителят на енергийния регулатор по-бързо да вземе отношение за цените на електрическата и топлинна енергия, което максимално да бъде съобразено с възможностите на българските граждани и на бизнеса. Иван Иванов е уверил президента, че регулаторът ще положи усилия цената да бъде възможно по-ниска от очакваното, въпреки рязкото поскъпване на природния газ и цените на въглеродните емисии.
В заключение, президентът е обобщил, че натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK