Текстилният бранш е притиснат от поскъпване на суровините, спад на потреблението и фалити

Текстилният бранш е притиснат от поскъпване на суровините, спад на потреблението и фалити

© Анелия НиколоваОбщо 12 на сто спад на продукцията от сектор "Облекло и текстил", отчита Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ), съобщи в интервю за БТА председателят на асоциацията Радина Банкова. Най-голямото понижение е при облеклото - близо 60 на сто, заради затворените големи магазини по време на ограничителните мерки във връзка с пандемията. Данните са за 2020 г. спрямо 2019 г.


Между 5 и 10 на сто от компаниите в сектора са прекратили дейността си - основно фирми, свързани с производството на мъжки и дамски официални облекла, които са и сред най-високотехнологичните за сектора.


Настъпването на модната тенденция да се носи неофициално облекло е преди пандемията, но с ограниченията и обедняването на хората, спадът при официалните облекла през последната година се задълбочи, като цели ниши останаха без поръчки, каза Банкова. Тя напомни, че миналата година голяма част от шивашките предприятия оцеляха благодарение на това, че шиха маски и заради мярката "60/40". Сега търсенето на текстилни маски заглъхна заради регламентацията да се носят многослойни маски от нетъкан текстил, внос от Китай. Освен към производството на маски, браншът се е преориентирал към спортните и домашни облекла, пижами, но това е възможност за оцеляване на малък кръг от фирми, които разполагат с необходимото производствена техника.
Това са сред причините, поради които от БАПИОТ не са оптимисти, че секторът ще може да се върне към нивата от 2019 г. В момента магазините са пълни с непродадени от миналата година облекла, което се отразява на ликвидността им, а това рефлектира върху плащането на поддоставчиците, като сроковете за разплащане все повече се удължават и така е в цяла Европа, каза Банкова. Само допреди няколко седмици пазарите от основните за сектора в България клиенти - Франция, Италия, Германия, бяха затворени и едва сега се усеща някакво плахо раздвижване, защото все още няма унифицирани правила за движението между държавите нито за хората, нито за стоките, каза Банкова.


Благодарение на това, че голяма част от фирмите са от нормалната, а не от "сивата" икономика,


като цяло браншът се е възползвал от мярката "60/40".


Големите опасения са, че тази мярка е приключила и няма яснота как ще се развие, както и дали ще има допълнителни мерки в подкрепа на пострадалия бизнес, коментира Банкова. От друга страна, все още не е приключило изплащането на помощите за средните предприятия. Срокът за кандидатстване беше отворен през юни миналата година и вече цяла година сумите не се разплащат, допълни председателят на БАПИОТ.


Затрудненията на бизнеса рефлектираха и върху наетите. Като цяло има спад на заетите в сектора, като това се усеща особено осезателно при по-големите компании, които са с персонал над 1000 човека, коментира председателят на БАПИОТ. Тя допълни, че при по-малките предприятия почти няма освободени работници, а ако има, то се дължи на това, че кадрите напускат страната.


В смутни времена всички спекулират с цената. Доста клиенти се върнаха в България, но


искат "ковид цени",


а срокът да е вчера, при перфектно качество, коментира председателят на асоциацията. По думите й, на това е трудно да се даде адекватен отговор от компаниите в сектора заради сериозните инфлационни процеси в страната. От края на май, началото на юни няма доставчик, който да не ни е уведомил, че ще си увеличава цената. Даже вчера имахме един случай, при който доставчици на опаковъчни материали, след като вече вдигнаха цената с 10 процента, сега я повишиха с още 15 на сто, коментира председателят на БАПИОТ.


Същевременно на световните пазари растат цените на суровините - памук, вълна, полиестер, както и на други деривати на петролни продукти заради поскъпването на петрола, допълни Банкова и изтъкна, че при такава растяща инфлация е много трудно да се предвидят поръчките, продажбите, търсенето в сектора за следващия сезон. Трайното увеличение на цените на памука от средата на миналата година - с над 25 на сто, е заради квотите и увеличението на цените на най-големия производител - Китай, който определя международния пазар, отбеляза Банкова и допълни, че в този смисъл ЕС и в частност България, са изключително зависими заради липсата на суровината. Скокът на цените на памука, комбиниран с ръста на транспортните услуги заради пандемията и инфлацията, която оскъпи разходите на производителите, доведе до двойно поскъпване на облеклото от памук. Все по-рядко и на все по-високи цени занапред ще си купуваме памучни дрехи, прогнозира Банкова.


От друга страна, заради "Зелената сделка", в производството все повече ще се използват рециклирани тъкани от естествени материали, които ще бъдат сертифицирани по специални стандарти, напомни тя, но коментира, че


тази добра тенденции ще изисква значителни инвестиции


от производителите - в иновации, технологии и обучение на кадри. Банкова напомни, че в момента ЕК работи по "Пътна карта" за изработване на Стратегия за текстилната индустрия на ЕС, в която основен акцент са иновациите, свързани с рециклирането, както и създаване на технологии за употреба на вече използвани материали заради липсата на природни ресурси и опазването на околната среда. Същевременно в Стратегията за малките и средни предприятия не е предвидена подкрепа за следващия програмен период за фирмите от сектора заради тези общоевропейски процеси, допълни председателят на БАПИОТ.


Ясно ни е, че служебното правителство има друга задача - да проведе избори, но


икономиката не може да чака някой ден, някой да реши да се занимава с нея,


коментира мерките на правителството председателят на БАПИОТ. Мярката за подкрепа на ликвидността, предложена от служебния кабинет, е приложима за сектора, коментира още Банкова и напомни, че такава подкрепа съществува още от миналата година по REACT-EU с тази разлика, че ЕК препоръча това да не бъде основен инструмент, защото ще даде предимство на финансовия сектор. Аз недоумявам, защо 2 милиарда трябва да се дават на банките, за да дават кредити при ниски лихви, които заради инфлацията не е ясно колко дълго ще останат на тези нива, коментира Банкова.


Според нея, мотивацията за избора на тази форма на подкрепа на бизнеса с данни за съживяването на икономиката на страната е спекулативно, защото част от ръста в определени сектори е заради увеличението на цените. Дори и да има раздвижване в икономиката, според Банкова, то е с краткотраен характер заради очакваните усложнения с пандемията, както и в политически аспект.


За сектора мярката "60/40" трябва да продължи до септември в досегашния й дизайн. Общото становище на бизнеса е, че без тази мярка, до няколко месеца, браншът ще е приключил, допълни Банкова. В сектор "Текстил и облекло" има около 4000 фирми, като едва един процент са големите компании, а останалите са микро, малки и средни предприятия, а заетите са около 90 000 души, като 11 800 работят в "Текстил", а останалите в "Облекло". В очакване на новото редовно правителство от бранша разчитат да се предвиди финансиране по мерки за компании от поне пет приоритетни сектора във връзка с изпълнението на условията по "Зелената сделка".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Принтиране на долари и евро - очакван резултат - инфлация.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 2. 2 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Проста матаматика.
  На единица население повече единици валута.
  Населението намаля, парите повече.
  Олио 4лв. - днес.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#2] от "Красимир Андонов":

  Европа в момента, поне "големите" са на тема "големия рестарт"

  Тоест свят в които хората живеят под наем заплата до заплата, нямат никаква собственост и все пак са щастливи :))))

  Един от начините да се стигне до там е чрез инфлацията... Защо ?

  Елементарно... По време на инфлация, забогатяват тези, които имат повече реално имущество(което запазва своята стойност независимо), а тези които имат само хартия, ядат хартия и не могат си купят с всички спестявания дори кафе :))

 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Принтиране на долари и евро - очакван резултат - инфлация.
  —цитат от коментар 1 на Красимир Андонов

  Проблемът е, че официалните статистики настояват, че нямало инфлация. А то е така, защото продуктовата кошница, върху която смятат инфлацията, изключва множество продукти, а за тези, които са включени, взема предвид най-базовите им екземпляри. Например, мери заводски бял хляб по БДС. Повечето хора не ядат такъв хляб, но точно той се измерва в кошницата.

  Автомобилите поскъпнаха с 25-30% през последните 2 години (фирмите доволно и радостно се възползваха от дизел-гейт, за да оправдаят вдигането на цените си с "нови" по-скъпи технологии, които им се било наложило да вкарат), компютри и компютърни части поскъпнаха значително, но инфлацията си стои непроменена. Явно това не са неща, които народът потребява, нали :)

  В САЩ през 70-те години, за да убедят населението, че няма инфлация, извадиха петролните продукти от измерването на инфлацията. По-късно извадиха и храните. Оттогава там има два индекса на цени - "Consumer Price Index" и "Consumer Price Index excl. food & energy)" :)))

 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#3] от "Ramon Asvalda":

  Освен инфлацията трябва да таксуваш хората възможно най много, да им нарушиш развитието още от училище, но не прекалено, защото все пак трябва някои да поддържа системата, но да не може да мисли икономически прагматично...

  В САЩ сега Байдън вкара един данък, в които като пукнеш и имаш имущество на стойност 1 млн долара, реално наследниците дължат 40% от тази сума и тъй като най вероятно ще става дума за къща, трябва да я продадат, щото едва ли имат 400 000 от 1 млн под възглавницата :)))

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#2] от "Красимир Андонов":

  Слънчогледът е Борисова стока. Поскъпна 2 пъти. Царевицата поскъпна с 80%, пшеницата с 30%.
  Но това за България е супер. Ние сме вторият производител в света на слънчоглед с 2 милиона тона.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Абе то ние сме номер едно в света по износ на розово масло, ако става на въпрос, ама тая година изкупната цена на розите започна от левче на килограм розов цвят и някои производители демонстративно вкараха трактора да изкоренява на съжденията им......

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5504 Неутрално

  Като не се търсят костюми, да сменят асортимента.
  Гъвкавост трябва.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5060 Неутрално

  Лошо, но трябва да се изживее някак

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  "
  Текстилният бранш е притиснат от поскъпване на суровините, спад на потреблението и фалити"

  Лоша новина за доста български семейства в които има хора работещи в този бранш!


 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5504 Неутрално

  До коментар [#11] от "bat_plamen":

  Ще има бум на покупки на нови костюми, защото след този хоум офис, старите ще са отесняли.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  "Текстилният бранш е притиснат от поскъпване на суровините, спад на потреблението и фалити"Лоша новина за доста български семейства в които има хора работещи в този бранш!
  —цитат от коментар 11 на bat_plamen


  Баце Пламене, важното е, че тиранинът падна! Всичко друго е без значение!

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Който не издържа на конкуренция........

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Няма страшно, ей сега ни готвят поредната вълна от Кашлицата. Ако някой още не е фалирал има време скоро ще фалира.

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#14] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Каква конкуренция когато държавата ти спира бизнеса заради локдаун? А дори да не ти е спрян директно факта че на други е спрян се отразява на покупателната способност на клиентите ти. Кой изобщо ще се юрне да купува при положение че в резултат от "мерките" всеки ден е застрашен от финансов колапс.

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  ами да се преквалифицират , да бъдат конкурентни
  :-) нали така ни казваха частните мафиоти
  ... на портала чакат .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "Billy Pilgrim":

  Щото сме най най... във всичко, и Ганьо знае, че тоя вирус е измислен за да се спре него, най-умния и можещ булгар. Щото целият свят трепери от страшния булгар. Нема се ваксинирате ей, той кат види кво сме корави и шшш избяга!

 19. 19 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 272 Неутрално

  При себестойност между 5 и 15 лева на повечето дрехи и минимална надценка + 100 % проблема е само в алчността на търговците. Значи на Waikiki им оттърва да продават един панталон за 30 лева, а на търговците в Мола им е малко 60 лева?

  O sancta simplicita!
 20. 20 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 177 Неутрално

  У ТКЗС-то има мотики за всички 😁🎃

 21. 21 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Големите производители шият на ишлеме. Никой не влага в собствена продукция. Сега реват. Ами това е . Парадоксът е , че малките шивашки фирми , които шият за местния и отчасти балкански пазар са по гъвкави и бързо смениха асортимента и си оцеляват не лошо

 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#18] от "smarty_v":

  Ти като очевиден Ганьо би трябвало да знаеш добре какво прави един Ганьо.

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  И кво да направим ние с гайдете сега?
  Да им дадем пари ли?
  Ами да кажат колко, пък ние ще помислим.
  Щото и наште разходи се вдигнаха покрай тоз пусти ковид.

 24. 24 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#23] от "k_":

  аз за година и половина едни дънки не съм скъсал... като излизам за една разходка само, а в хоум офиса си работя разсъблечен :) тия дето им искат дрес код сигурно намятат само сакото за зуум срещата :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK